Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

#hello_september

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ :

Ο Σεπτέμβριος κατείχε την έβδομη θέση στη σειρά των μηνών, όπως δείχνει και το όνομά του καθώς septem στα λατινικά σημαίνει επτά. Όταν όμως καθιερώθηκε το ιουλιανό ημερολόγιο με πρώτο μήνα του έτους τον Ιανουάριο ο Σεπτέμβριος έγινε ένατος.
Η 1η του Σεπτέμβρη θεωρείται η αρχή του εκκλησιάστικού έτους, αποτελεί την Αρχή της Ινδίκτου, από την λατινική λέξη indictio (επιβολή φόρου), την οποία εισήγαγε ο Καίσαρας Αύγουστος όταν διέταξε να γίνει γενική απογραφή των κατοίκων του Ρωμαϊκού κράτους και να εισπραχθούν φόροι την 1η του Σεπτέμβρη. Η Ινδικτιώνα είναι τρόπος μέτρησης του χρόνου ανά 15ετίες με αφετηρία την γέννηση του Χριστού ή από το 3 π.Χ. Η 23η του Σεπτέμβρη, γενέθλια ημέρα του αυτοκράτορα της Ρώμης Οκταβιανού, καθορίστηκε ως Πρωτοχρονιά και ως Αρχή της Ινδίκτου. Η Εκκλησία σ' αυτή την Πρωτοχρονιά τοποθέτησε τη γιορτή της σύλληψης του Προδρόμου, που αποτελεί το πρώτο γεγονός της ευαγγελικής ιστορίας, ενώ το 462 μ.Χ. η εκκλησιαστική Πρωτοχρονιά μετατέθηκε την 1η Σεπτεμβρίου για πρακτικούς λόγους.
Τον Σεπτέμβριο αρχίζει και το γεωργικό έτος καθώς τότε ξεκινούν όλες οι αγροτικές εργασίες.
Λέγεται και Τρυγητής γιατί τότε γίνεται ο τρύγος των αμπελιών ενώ αρχίζει η σπορά και το όργωμα. Στις 2 του Σεπτέμβρη είναι η γιορτή του Αγίου Μάμα που θεωρείται προστάτης των βοσκών. Στις 23 του μήνα είναι η φθινοπωρινή ισημερία και η νύχτα θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια από την ημέρα έως την εαρινή ισημερία.


Καλό και όμορφο Σεπτέμβρη με υγεία...!!💙💙💙

Καλή σχολική χρονιά

Καλή σχολική χρονιά σε δάσκαλους/δασκάλες!
Καθηγητές/καθηγήτριες!
Ήρεμη , όμορφη και δημιουργική!!!!



Σεπτέμβριος

 Ο Φεβρουάριος κι άλλοι 11 μήνες
            Σεπτέμβριος


Να τι χρειάζεται η ψυχή ενός μικρού παιδιού

Να τι χρειάζεται η ψυχή ενός μικρού παιδιού

1.Ήλιο

2.Παιδικά Παιχνίδια

3.Φωτεινό παράδειγμα και αγάπη.

~Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Οδηγός για γονείς αθλητών...

Οδηγός για γονείς αθλητών...



13 πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν έχετε κακή διάθεση

13 πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν έχετε κακή διάθεση

1. Πάντα θα είσαι τα πάντα για κάποιον
2. Το χαμόγελό σου θα κάνει κάποιον χαρούμενο ακόμη κι αν δεν σε ξέρει καν.
3. Κάθε νύχτα κάποιος σε σκέφτεται πριν πέσει για ύπνο.
4. Εάν κάποιος φαίνεται πως σε μισεί, είναι επειδή δε μπορεί να σου μοιάσει.
5. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο άνθρωποι στον κόσμο για τους οποίους κάποιος είναι έτοιμος να θυσιάσει ακόμη και τη ζωή του.
6.. Κατά μέσο, όρο τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι κάπου σε αγαπούν με τον δικό του τρόπο.
7. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ξυπνάς κάθε πρωί και να μετανιώνεις.
8. Έτσι αγάπα τους ανθρώπους που σου φέρονται καλά, ξέχασε αυτούς που σου φέρονται άσχημα και θυμήσου πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο.
9. Ακόμη κι όταν κάνεις το μεγαλύτερο λάθος στη ζωή σου, κάτι καλό θα βγει από αυτό.
10. Όταν αισθάνεσαι ότι τα πράγματα είναι εναντίον σου, προσπάθησε να τα δεις από άλλη πλευρά και τότε θα καταλάβεις ότι δεν είναι έτσι.
11. Θυμήσου πάντοτε: όταν η ζωή σου προσφέρει άλλη μία ευκαιρία, αυτή τη φορά θα είναι όλα με το μέρος σου.
12.  Εάν παρουσιαστεί μία καινούρια ευκαιρία, μην την αφήσεις. Και αν ολόκληρη η ζωή σου αλλάζει με αυτήν, άσε να συμβεί.
13. Κανείς δεν είπε ότι η ζωή είναι εύκολη.  Αλλά αξίζει...!!!!!!!!!!


οι 40 παρθένες που εορτάζουν 1η Σεπτεμβρίου

Ποιες είναι οι 40 παρθένες που εορτάζουν 1η Σεπτεμβρίου


Έζησαν την εποχή του βασιλέως Λικινίου στην Αδριανούπολη της Θράκης. Δείτε ποιες είναι οι 40 Παρθένες που εορτάζουν σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου.
Τα ονόματά τους έχουν διασωθεί στο αρχαίο Μαρτύριόν τους (Bibliotheca Hagiographica Graeca 2280-2281) και είναι: Λαυρεντία η διάκονος, Κελσίνα, Θεοκτίστη (η Θεόκλεια), Δωροθέα, Ευτυχιανή, Θέκλα, Αρισταινέτη, Φιλαδέλφη, Μαρία, Βερονίκη, Ευλαλία (η Ευθυμία), Λαμπροτάτη, Ευφημία, Θεοδώρα, Θεοδότη, Τετεσία, Ακυλίνα, Θεοδούλη, Απλοδώρα, Λαμπαδία, Προκοπία, Παύλα, Ιουλιάνα, Αμπλιανή, Περσίς, Πολυνίκη, Μαύρα, Γρηγορία, Κυρία (η Κυριαίνη), Βάσσα, Καλλινίκη, Βαρβάρα, Κυριακή, Αγαθονίκη, Ιούστα, Ειρήνη, Ματρώνα (η Αγαθονίκη), Τιμοθέα, Τατιανή, Άννα (η Ανθούσα).
Ωστόσο, στην ασματική Ακολουθία και σε νεότερους Συναξαριστές απαντούν τα εξής ονόματα: Αδαμαντίνη, Αθηνά, Ακριβή, Αντιγόνη, Αριβοία, Ασπασία, Αφροδίτη, Διόνη, Δωδώνη, Ελπινίκη, Ερασμία, Ερατώ, Ερμηνεία, Ευτέρπη, Θάλεια, Θεανώ, Θεανόη, Θεόνυμφη, Θεοφάνη, Καλλιρρόη, Καλλίστη, Κλειώ, Κλεονίκη, Κλεοπάτρα, Κοραλλία, Λάμπρω, Μαργαρίτα, Μαριάνθη, Μελπομένη, Μόσχω, Ουρανία, Πανδώρα, Πηνελόπη, Πολύμνια, Πολυνίκη, Σαπφώ, Τερψιχόρη, Τρωάς, Χάϊδω και Χαρίκλεια .


κολοκυθοανθοί


Οι κολοκυθοανθοί είναι αγαπημένο φαγητό στην Κρήτη (κι όχι μόνο)… 

Μαζεύονται νωρίς το πρωί όταν είναι ακόμα ανοιχτοί 
και μαγειρεύονται συνήθως γεμιστοί με ρύζι, 
μαγειρεμένοι παρέα με ντολμαδάκια αμπελόφυλλα και φρέσκες ντομάτες επίσης γεμιστές…
 Καλό μεσημέρι καλή όρεξη...!!!!!

Βάλε στην άκρη αυτο που κρατάς και πιάσε το βιβλίο που αγαπάς..!!


Ξεκίνα τη μέρα σου ...ετσι !

Θα βρείς το χρόνο ...ξέρεις εσύ!

Βάλε στην άκρη αυτο που κρατάς και πιάσε το βιβλίο που αγαπάς..!! 📚💜

ομορφη πορεία στη ζωή....!!!!!



Ταξίδεψε με το μυαλό..

και σήμερα σε παρακαλώ..

Δώσε του οτι εχει αναγκη πιο πολυ ...

ομορφη πορεία στη ζωή....!!!!! 💙💙 

μαντινάδα




ΟΠΟΙΟΣ 'ΓΑΠΑ ΜΕ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ...ΚΑΙΡΟΥ...

ΤΣ'ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ...

ΑΓΑΠΕΣ ΣΑΝ ΤΣΙ ΣΗΜΕΡΝΕΣ ..

ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΣΤΕΙΕΣ...

(ΜΥΡΩΝ ΣΚΟΥΛΑΣ)

The Cure - The Last Day of Summer


Τελευταία μέρα τ Αυγούστου αλλά όμορφες μέρες έχει πολλές ακόμα.....

Κεράκι...


«Οι τελευταίες στιγμές των Ελλήνων στη Σμύρνη...»




«Οι τελευταίες στιγμές των Ελλήνων στη Σμύρνη...» 
Δημήτρης Θωμαδάκης


Πηγή: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.

Τριανταφυλλάκι 🌹🌹



Τριανταφυλλάκι 🌹🌹

Καλημέρα


Καλημέρες...!! 🐦💙🐦

Όμορφη μέρα με χαμόγελα..!! 😃💜🎨😃

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Είσοδος αναπαλαιωμένου σπιτιού στον Κάμπο

Είσοδος αναπαλαιωμένου σπιτιού στον Κάμπο, βγαλμένο από παραμύθι...... 

Καλό βράδυ και ένα όμορφο ξημέρωμα....!!



Ευτύχια Εγρηγόρος


"Να επισκεφτείτε τα Ευτύχια. 
Μια παραλία στον Εγρηγόρο από κάτω. Ένα τέταρτο της ώρας χωματόδρομος, αρκετά καλός.
Εκεί να δείτε μαύρα βόλια...όχι μόνο βόλια αλλά και βράχια ολόκληρα τεράστια και ολόμαυρα όλα ηφαιστειογενή πετρώματα !!! Φοβερό τοπίο !!!! 
Αν μείνεις μέχρι το απόγευμα βλέπεις ένα φανταστικό ηλιοβασίλεμα !! 
Ο ήλιος δύει μέσα στην θάλασσα.. Και η θάλασσα άγρια να την φοβάσαι.
Υπάρχει κατάλυμα, καταφύγιο,αν κανείς θέλει να μείνει. 
Δεν μένει κανείς εκεί. Πετρόχτιστο από μαύρα βόλια με νερό και μπάνιο.
και δυό μεγάλα δωμάτια,αλλά χωρίς ρεύμα. Δωρεάν φιλοξενία !!!"

Το καλοκαίρι εφυγε Κωστής Μαραβέγιας


Για το καλοκαίρι που φεύγει.... Υ.Γ.Να μουν επιβάτης σ αυτό το τρένο εκείνη τη μέρα..... ζηλεύω την ξανθούλα πίσω

αυτό...


Το μυστικό της δαχτυλιδόπετρας

                               Το μυστικό της δαχτυλιδόπετρας

Σπουδαίο πράγμα η διακοπές! Ειδικά όταν είσαι παιδί. Ειδικά όταν τις περνάς σε ένα όμορφο αιγαιοπελαγίτικο νησί. Όταν ο ήλιος, η θάλασσα, το παιχνίδι και η ξεγνοιασιά συναντιούνται. Για να μείνουν αξέχαστες οι παιδικές καλοκαιρινές διακοπές χρειάζονται και άλλο ένα συστατικό …. το μυστήριο …. και έπειτα την χαρά της ανακάλυψης.
Ο Ζαχαρίας, ένα μικρό αγόρι, ανακάλυψε το «Το μυστικό της δαχτυλιδόπετρας», στο βιβλίο της Εύης Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου και εμείς μαζί του κατανοήσαμε ότι πολύτιμο σε αυτή την ζωή είναι ότι είναι σπάνιο. Ο Ζαχαρίας περνάει τις καλοκαιρινές του διακοπές σε ένα χωριό της νότιας Χίου. Εκεί μαζί με την φίλη του την Μαρίνα, καλούνται να λύσουν ένα αίνιγμα. Μέσα από αυτή τους την προσπάθεια, φέρνουν σε επαφή τον μικρό αναγνώστη με τις ομορφιές της Χίου, τα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής χωριά, τα λουλούδια που στολίζουν τις αυλές, τις χαλκοπράσινες λυγερές ελιές, τους πετρίτες – τα φοβερά πουλιά, τα κάτασπρα ξωκλήσια. Όμως το μεγάλο μυστικό του νησιού είναι άλλο! Αυτό καλείται να ανακαλύψει ο Ζαχαρίας. Ακλουθώντας τις πληροφορίες που του δίνουν τα μηνύματα του παππού θα φτάσει στην δαχτυλιδόπετρα … στον θησαυρό.
Δαχτυλιδόπετρες στην Χίο, λένε τα μικρά, καθαρά κομματάκια μαστίχας που μοιάζουν με δάκρυα! Το φυτό της μαστίχας, ο σχίνος είναι αειθαλής πυκνόφυλλος θάμνος. Mπορεί να φτάσει και το ύψος των τριών μέτρων. Έχει απλωμένα κλαδιά και ανοιχτό ή σκούρο σταχτί κορμό, ανάλογα με την ηλικία του. Στο νησί της Χίου και μόνο στα νότια χωριά της, τα λεγόμενα Μαστιχοχώρια, ευδοκιμεί και καλλιεργείται μία ιδιαίτερη ποικιλία σχίνου, ο μαστιχοφόρος σχίνος από τον οποίο εξάγεται μαστίχα, το σπουδαιότερο προϊόν του νησιού, μοναδικό και περιζήτητο σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλές φορές έχουν γίνει προσπάθειες να παραχθεί μαστίχα από το φυτό αυτό σε άλλα μέρη του πλανήτη, αλλά, χωρίς αποτέλεσμα. Η μαστίχα από την αρχαιότητα είχε πολλές χρήσεις. Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστό για τις ιατροφαρμακευτικές του ιδιότητες. Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών. Οι Ρωμαίοι και οι Τούρκοι έφτιαχναν οδοντογλυφίδες από ξύλο σκίνου για να καθαρίζουν και να λευκαίνουν τα δόντια τους αλλά και να αρωματίζεται η αναπνοή τους. Στη σημερινή εποχή η πιο ευρεία χρήση της είναι ως τσίχλα ή άρωμα για τη ζαχαροπλαστική, ενώ γνωστό είναι και το λικέρ μαστίχας.
«Το μυστικό της δαχτυλιδόπετρας» είναι ένα πολύ καλοκαιρινό βιβλίο για παιδιά κάθε ηλικίας. Κατά την προσωπική μας άποψη μπορεί να αξιοποιηθεί από εκπαιδευτικούς σε εκπαιδευτικά προγράμματα σχολείων, μουσείων, συλλόγων, φορέων.
Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι μαγευτική και οφείλεται στον εικονογράφο Νικόλα Ανδρικόπουλο. Σε κάθε σελίδα το βιβλίου μπορεί κάποιος να δει εικόνες που βασίζονται στην ιστορία του βιβλίου, αλλά και στην πραγματικότητα της Χίου. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Alta Karta.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα Εύη Τσιτιρίδου - Χριστοφορίδου:
Η Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, με καταγωγή από τον Πόντο και την Κρήτη. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων. Έχει εργαστεί σε διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, με αντικείμενο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων σε θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος. Για δεκαέξι χρόνια αρθρογραφούσε στο παιδικό ένθετο «Οι Ερευνητές πάνε παντού» της εφημερίδας Καθημερινή. Από το 2003 εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση. Στο χώρο του παιδικού βιβλίου εμφανίζεται με παραμύθια, ιστορίες βραχείας φόρμας, διασκευές κλασικών έργων, βιβλία γνώσεων δραστηριοτήτων και ποίηση, από το 2005. Έργα της έχουν βραβευτεί από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Διατηρεί προσωπικό ιστολόγιο, όπου αποτυπώνει αποστάγματα της συγγραφικής και εκπαιδευτικής της δραστηριότητας.
e-mail: evitsitiridou@gmail.com
blog: http://www.evitsitiridou.me
facebook: https://www.facebook.com/evi.tsitiridou
(πηγή: teacherland.gr) 

Βολισσιανό ψωμί

Βολισσιανό ψωμί

Όταν επισκεφθείτε τη Βολισσό μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το
ζυμωτό ψωμί από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του χωριού!

Ο φούρνος ανήκει στον κ. Ιωάννη Κουρούπη και λειτουργεί από το 1952!
Βρίσκεται δίπλα στο Αστυνομικό Τμήμα άλλα είναι ούτως ή άλλως είναι πολύ εύκολο να τον εντοπίσετε.....

Ο σωρός με τα ξερόκλαδα ελιάς
απέξω και κυρίως η υπέροχη μυρωδιά του καμένου ξύλου και του
φρέσκου ζυμωτού ψωμιού θα σας καθοδηγήσουν!!!!!!!

Και φυσικά υπάρχει και η Ψαρά,η στενόμακρη φρατζόλα που μερικές φορές την αφήνουν πιο άψητη για να τη φτιάξουν παξιμάδια .Όταν είναι καλοστραγγισμένη και χλιαρή είναι μοναδική στη γεύση.



Τρύγος

Τρύγος

Τρυγητή συνηθίζουν να αποκαλούν οι Έλληνες, ειδικά στις γεωργικές ζώνες, τον Σεπτέμβριο, διότι σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές συντελείται η συγκομιδή του καρπού της αμπέλου που θα μετουσιωθεί σε κρασί μέσα από τη διαδικασία της οινοποίησης.

Αν επισκεφθείτε αυτές τις μέρες κάποια από τα χωριά της Χίου θα αισθανθείτε τη μυρωδιά του φρέσκου μούστου και αν το ζητήσετε οι φιλόξενοι Χιώτες θα σας κάνουν μετόχους της διαδικασίας. Ο τρυγητός του σταφυλιού πάντα προσέλκυε τα φώτα της δημοσιότητας.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, η διαδικασία έπαιρνε διαστάσεις πανηγυριού στο οποίο συµµετείχε ολόκληρος ο οικισμός του αμπελώνα. Όσο όμως τα χρόνια περνούν, το τελετουργικό χάνεται μαζί µε τα παραδοσιακά πατητήρια και τα τραγούδια και αποµένoυν το ομαδικό πνεύμα των τρυγητών, οι μυρωδιές από τις αναθυμιάσεις και η αγωνία του καλλιεργητή.

Ο τρύγος, ξέχωρα από το διαδικαστικό των ημερών του Σεπτεμβρίου, αντανακλά και µια συνολική πορεία στο ηµερολόγιο του αμπελώνα µε τις επιδράσεις του καιρού να αντικατοπτρίζονται ξεκάθαρα στον καρπό της γης. Το σταφύλι που θα τρυγηθεί θα γίνει μετέπειτα κρασί και θα είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων χρονολογημένο, αντανακλώντας ότι καλό ή κακό είχε να του προσφέρει η συγκεκριμένη χρονιά.


Χρήσεις Μαστίχας


Χρήσεις Μαστίχας

Αναμφισβήτητα, η μοναδικότητα της μαστίχας Χίου οφείλεται στην παγκόσμια αποκλειστικότητα του γενέθλιου της τόπου , στις εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες της, και στο σπάνιο άρωμα της, που την έκαναν περιζήτητη ήδη από την αρχαιότητα 
προσδίδοντάς της από τότε τη φήμη σπουδαίου συμμάχου της υγείας.

Η μοναδικότητά της ενισχύεται και από την πολύ-χρηστικότητα της και το γεγονός ότι αγαπήθηκε και ενσωματώθηκε στην κουλτούρα διαφορετικών λαών και πολιτισμών ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η μαστίχα Χίου, «το δάκρυ που ευφραίνει, αρωματίζει, ανακουφίζει και θεραπεύει» έχει εκτεταμένες εφαρμογές και χρήσεις αποτελώντας πρώτη ύλη στον κλάδο τροφίμων και ποτών, στην φαρμακευτική και χημική βιομηχανία, στην παραγωγή καλλυντικών και αρωμάτων.

Σε όλο τον κόσμο, με μαστίχα Χίου που εξάγεται από τη Χίο, παράγεται μεγάλη ποικιλία προϊόντων μαστίχας όπως: αρτοσκευάσματα, γλυκά, μαρμελάδες, παγωτά, σοκολάτες, τσίχλες, καραμέλες, ροφήματα, τσάι, καφές, γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, σάλτσες, λικέρ, ούζο και κρασί.
Επίσης χρησιμοποιείται σε αλοιφές για εγκαύματα και δερματικές παθήσεις.

Το παράγωγο της κολοφώνιο, χρησιμοποιείται για την παρασκευή χειρουργικών ραμμάτων ενώ το μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και στην παρασκευή καλλυντικών.

Τέλος, η μαστίχα, λόγω της ιδιότητάς της σαν σταθεροποιητής χρωμάτων, χρησιμοποιείται στην παρασκευή, υψηλής ποιότητας βερνικιών ζωγραφικής.

Παστελαριές


Παστελαρίες

Ξερά χιώτικα σύκα, γεμισμένα με ξηρούς καρπούς, συνήθως αμύγδαλα. 
Συχνά βάζουν ανάμεσα τους, φύλλα δάφνης για διατηρούνται, αλλά και για να αρωματίζονται. 
Υπέροχο υγιεινό σνακ που μας θυμίζει την γλύκα του καλοκαιριού όλο το χρόνο.


Σύκα γεμιστά με αμύγδαλο και μανταρίνι

Σούμα

Η παρέα στη Χίο έχει ένα απόσταγμα, την Σούμα!

Είναι το προϊόν της πρώτης απόσταξης στη διαδικασία παραγωγής. Το ιδιαίτερο στην περίπτωση μας είναι πως η σούμα φτιάχνεται χρησιμοποιώντας αποξηραμένα σύκα, αντί για στέμφυλα που έχουμε στο τσίπουρο, τα οποία ζυμώνονται σε βαρέλια και κατόπιν αποστάζονται.

Έτσι λοιπόν λένε και οι Χιώτες αυτό το ‘‘σπιτικά’’ παραγόμενο και χωρίς άδεια εμφιάλωσης προϊόν ίσως γιατί αποστάζουν μόνο μία φορά.

Μονή απόσταξη λοιπόν σε χάλκινο καζάνι-άμβυκα, υγροποίηση αφού περάσει από σερπαντίνα βυθισμένη σε δοχείο με κρύο νερό κι όλα αυτά για 8 ώρες τη μέρα, για περίπου 2 μήνες το χρόνο, σύμφωνα με την άδεια.

Ναι, δίνουν και άδεια αφού πρόκειται για ιδιωτική χρήση και μόνο η παραγωγή. Τέλος, η μεγάλη διαφορά με τα άλλα αποστάγματα που παρουσιάζεται στην σούμα είναι η διαδικασία επιλογής του τελικού προϊόντος, τι δηλαδή θα ‘‘κόψει’’ ο παραγωγός, τι θα κρατήσει και τι θα πετάξει.

Σε όλα τα αποστάγματα το προϊόν χωρίζεται σε ‘‘κεφαλές’’, ‘‘καρδιά’’ και ‘‘ουρές’’. Οι ‘‘κεφαλές’’ είναι τα πρώτα στοιχεία που απελευθερώνονται από το μείγμα μέσα στο καζάνι, τα πιο πτητικά και ελαφριά και κατά συνέπεια αυτά που υγροποιούνται και περισυλλέγονται πρώτα.

Η ‘‘καρδιά’’ του αποστάγματος είναι το βασικό συστατικό του τελικού προϊόντος μας και οι ‘‘ουρές’’ είναι τα πιο βαριά στοιχεία που εξατμίζονται τελευταία και υγροποιούνται τελευταία.

Η ικανότητα του παραγωγού βρίσκεται στην κατάλληλη επιλογή της ‘‘καρδιάς’’ ώστε το προϊόν να είναι σύμφωνο με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά του αλλά και απαλλαγμένο από επιβλαβείς ουσίες όπως η αιθυλική αλκοόλη που περιέχεται κυρίως στις ‘‘κεφαλές’’.

Κάποιοι προσθέτουν και διάφορα άλλα φρούτα, όπως μανταρίνια ή μήλα αλλά και ίσως μια μικρή ποσότητα μαστίχας για να γίνει πιο αρωματικό το τελικό προϊόν.


💙Ν'αγαπάς αυτούς που μπορεί να μην έχουν πολλά🌷

💙Ν'αγαπάς αυτούς που μπορεί

να μην έχουν πολλά🌷

αλλά ότι έχουν θα στο δώσουν🌺

 με τη ψυχή τους......!🌸



Η πόρτα λουλουδιασμένη και το μπουρμπούλι στο σκαλί.

Η πόρτα λουλουδιασμένη και  το μπουρμπούλι στο σκαλί.

Φιλόξενα χιώτικα χωριά....

Στα Χιώτικα  μπούρμπουλας και μπουρμπούλι λέγεται η στάμνα, με ένα ή δύο χέρια, εκείνη που το καλοκαίρι «ίδρωνε» και δρόσιζε το νερό, με τάπα ένα λεμόνι.
- Μαμάά, θέλω μπουρμπουλάκι... (στα Αρμόλια της Χίου,φτιάχνουν διάφορα πήλινα σκεύη, έφτιαχναν και πήλινα σταμνάκια με γλωττίδα κοντά στο στόμιο εκροής έτσι ώστε να γίνονται σφυριχτράκια και όταν είχε νερό έκαναν ένα ήχο σαν πουλάκι- must των πανηγυριών).


Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Λένε......

....γιατι η αγάπη ξεκινα μέσα μας, λένε......

      Λένε......

Καλό βράδυ και ένα όμορφο ξημέρωμα..!! 💜💜

μόνο το φως της ειλικρίνειας και της αγάπης τους.🐾🐶🐾🐕

Στο βλέμμα τους δεν θα βρούμε

 ποτέ τη σκιά του ψεύδους,

 αλλά μόνο το φως της ειλικρίνειας

και της αγάπης τους.🐾🐶🐾🐕


Σ ευχαριστώ.....


Η Χίος είναι παντού

Η Χίος είναι παντού

Κι είναι αγαπημένη..!!!

Θέλω να είμαι φίλος με ειλικρινείς, ευγενείς και ευαίσθητες ψυχές...

Δεν επιλέγω τους φίλους μου για την τελειότητα,


 την κοινωνική θέση ή την κουλτούρα τους.


Θέλω να είμαι φίλος με ειλικρινείς, 


ευγενείς και ευαίσθητες ψυχές....



                        E. Paes




Τσίκουδα

Tα τσίκουδα, οι παράξενοι καρποί με την ιδιότυπη λίγο ξινούτσικη γεύση, όταν τα πρωτοβάλεις στο στόμα σου. Είναι τα χιώτικα σποράκια που σπας με τα δόντια σου (με κατάλληλη πίεση ανοίγουν το κέλυφός τους σε δύο ίσα μέρη - γαβαθάκια και ελευθερώνουν το νόστιμο και θρεπτικό περιεχόμενο τους που αρέσει σε όλους),
και ασχολείσαι μαζί τους πολύ ώρα μέχρι να φας όλο το σακουλάκι σου.

Ο Κάμπος αλλά και άλλα μέρη της Χίου έχουν πολλές τσικουδιές που οι αγρότες τις διατηρούν γιατί ένας παλιός καμπούσης μου είπε «κόρη μου πάνε και φωλιάζουν εκεί πουλάκια, το ξύλο της τσικουδιάς κρατάει ώρες πολλές στη φωτιά και κάνει καλή φλόγα και υπάρχει και το τσικουδόλαδο, με γεύση άφταστη, πέρυσι στο λιοτρουβιό 40 κιλά έβγαλε ο γείτονας μου»

Η τσικουδιά είναι ένα δένδρο πολύ γνώριμο στην περιοχή της Μεσογείου, για τους νόστιμους και πικάντικους καρπούς του. Συγγενεύει με τη φιστικιά και το σχίνο , από του οποίου τη Χιώτικη ποικιλία εξάγεται η μαστίχα.

Οι μικροί φυστικοειδείς καρποί ξεκινούν να μεγαλώνουν αμέσως μετά σε σχηματισμό κοντούρας. Αλλάζουν πολλά χρώματα και στο τέλος του καλοκαιριού από κόκκινοι μετατρέπονται σε σκούρο μελανό, ενώ το επόμενο σκούρο πράσινο χρώμα δείχνει και την ωριμότητά τους Όλα εκτός από τα σέρτικα μπορούν
Η τεχνική της συγκομιδής των τσίκουδων για παραγωγή λαδιού γίνεται στα τέλη του καλοκαιριού μόλις ωριμάσει ο καρπός, με το στρώσιμο υφασμάτων –τσόλες - κάτω από το δένδρο όπου πέφτει ο καρπός, καθώς κάποιος δαυρίζει τα ψηλότερα σημεία του δένδρου σε ψιλή ανεμόσκαλα. Τα τσίκουδα στη συνέχεια τρίβονται για να πέσουν από τα τσαμπιά και τοποθετούνται σε σκάφες με νερό για να ξεχωρίσουν των κούφια που επιπλέουν, από τα γεμάτα. Στεγνά πλέον μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο για να μετατραπούν σε λάδι. Αφού κοπανιστούν, αλέθονται και μπαίνουν στο στειράκι, όπου με πίεση βγαίνει όλος ο χυμός τους που συγκεντρώνεται σε δεξαμενή. Το λάδι που επιπλέει, μαζεύεται με μια κομμένη κολοκύθα που χρησιμοποιείται σαν κουτάλα και τοποθετείται σε μπουκάλια ή νταμιτζάνες για οικιακή χρήση. Το λάδι που προκύπτει από τους καρπούς περιέχει ένα δυνατό συνδυασμό πρωτεϊνών και τανίνης και είναι νόστιμο, παχύ και μυρωδάτο, κατάλληλο για την ζαχαροπλαστική αλλά και ως καρύκευμα φαγητών

Γλυκά κουταλιού



Γλυκά του κουταλιού μια χιώτικη ιστορία… 
Ότι δεν μπορούσε να καταναλωθεί φρέσκο, αξιοποιήθηκε σε γλυκό του κουταλιού. Οι πολυπράγμονες Χιώτες το έκαναν και αυτό τέχνη. Σκεφτείτε πέταλα από άνθη (ροδοζάχαρη και άνθος), φλούδες από εσπεριδοειδή (καρούλι περγαμόντο ή νεράντζι), ξινά φρούτα όπως το βύσσινο, μικρά άγουρα φρούτα που αφαιρούσαν από το δέντρο για να γίνουν μεγαλύτερα όσα έμεναν (μανταρινάκι νεραντζάκι ολόκληρο), μικρά λαχανικά που στο τέλος του καλοκαιριού δεν προλάβαιναν να μεγαλώσουν όπως το μελιτζανάκι, φρούτα από αρσενικό δέντρο (φιστίκι και ερινός δηλ. συκαλάκι).
Όλα αυτά με ζάχαρη και λεμόνι κλείνονταν σ’ένα βάζο και ήταν έτοιμα να τραταριστούν, να κεραστούν στον επισκέπτη, να συνοδεύσουν χαρά ή θλίψη, γάμο ή πένθος. Κυρίως όμως ήταν απόδειξη προκομμένης νοικοκυράς που κάθε εποχή του χρόνου έφτιαχνε και κάτι……….

Τραχανάς


Τραχανάς



Ο τραχανάς αποτελεί προϊόν των κτηνοτροφικών περιοχών της πατρίδας μας και είναι από τις αρχαιότερες μορφές συντήρησης πρώτων υλών. Μαζί με τις χυλοπίτες είναι μια σπουδαία ανακάλυψη του ανθρώπου να διατηρεί μέρος από τις πολύτιμες σοδειές του, σε εποχές κατά τις οποίες δεν υπήρχαν ψυγεία και κατά συνέπεια συντήρηση προϊόντων.
Ο τραχανάς είναι στην πραγματικότητα ζυμαρικό. Πρόκειται για σιμιγδάλι, αλεύρι ή πλιγούρι που βράζουν μαζί με γάλα, γιαούρτι, ξινόγαλο και συνεχίζει να φτιάχνεται με τον παραδοσιακό τρόπο.Επειδή η ετοιμασία του είναι ολόκληρη ιεροτελεστία, η μια γειτόνισσα βοηθά την άλλη.
Κάθε περιοχή έχει το δικό της τρόπο παρασκευής. Χοντροαλεσμένο σιτάρι στο χειρόμυλο ή πληγούρι αγορασμένο ζυμώνεται με ξινόγαλο ή με φρέσκο γάλα ή με χυμό ντομάτας ή πιπεριάς. Απλώνεται σε πανιά. Στεγνώνει στον αέρα και τον ήλιο μέχρι να ζαρώσει και να χάσει σχεδόν όλη του την υγρασία. Στη συνέχεια τρίβεται σε χοντρή σίτα.
Διακρίνεται σε τέσσερις τύπους: τον ξινό, τον γλυκό, τον κόκκινο με λαχανικά και τον νηστίσιμο, ο οποίος δεν περιέχει καθόλου γάλα. Ο τραχανάς είναι μία από τις πιο δυναμωτικές τροφές του χειμώνα που μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους: σκέτος ή με κρέας, με λαχανικά – ειδικά με μελιτζάνες- , χρησιμοποιείται στη γέμιση πουλερικών μα είναι και μια καταπληκτική σούπα κυρίως για τα μωρά, αφού είναι πολύ δυναμωτικός και θεραπευτικός στις γρίπες και τις ιώσεις.

Χιώτικος τραχανάς με τραχανόχορτο
•2 κιλά ώριμες ντομάτες κομμένες στα τέσσερα
• 1 κιλό χοντροκομμένα κρεμμύδια
• 100 γρ. ξερό τραχανοχόρταρο
• 1/2 κιλό ψιλό σιμιγδάλι
• αλάτι
• 450 γρ. πλήρες γιαούρτι πρόβειο ή στραγγιστό
• 3/4 - 1 κιλό αλεύρι για ψωμί (περίπου 6-8 φλιτζάνια)
Πώς το κάνουμε:

1. Αναμειγνύετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το τραχανόχορτο και τα βράζετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα λαχανικά, για περίπου 35 λεπτά.
2. Αφαιρείτε το τραχανόχορτο. Αλέθετε τα λαχανικά με το χέρι ή με τον πολυκόφτη.
3. Βάζετε τον πουρέ των λαχανικών σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε το σιμιγδάλι το αλάτι και ανακατεύετε. Σκεπάζετε το μείγμα με μια πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε να "ξεκουραστεί" για μισή ώρα.
4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 100°C. Τοποθετείτε 2 ταψιά με αλουμινόχαρτο. Ανακατεύετε το γιαούρτι με τον πουρέ και βάζετε όσο αλεύρι χρειάζεται για να έχετε μια σφιχτή ζύμη, η οποία θα πρέπει να είναι αρκετά κολλώδης.
5. Ακουμπάτε τη ζύμη πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την πλάθετε μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 15 λεπτά, προσθέτοντας κι άλλο αλάτι, αν η ζύμη κολλάει υπερβολικά.
6. Έπειτα, τη χωρίζετε σε 10 κομμάτια. Τα πιέζετε με τις παλάμες σας έτσι ώστε να έχουν πάχος ίσο με 1 εκ. και τα ακουμπάτε στο ταψί.
7. Τα αφήνετε μες στο φούρνο να στεγνώσουν για 2-3 ώρες. (Στους φούρνους με γκριλ χρειάζεται λιγότερη ώρα.)
8. Γυρνάτε τα κομμάτια και τα αφήνετε άλλη μια ώρα να στεγνώσουν ή μέχρι να γίνουν τόσο σκληρά ώστε να θρυμματίζονται. Τα σπάτε σε κομματάκια και συνεχίζετε να τα αποξηραίνετε στο φούρνο μέχρι να γίνουν αρκετά σκληρά.
9. Χτυπάτε σε δόσεις τα ζυμαρικά στον πολυκόφτη. Ξαναβάζετε τα τρίμματα στα ταψιά και τα αφήνετε για άλλες 2-3 ώρες στο φούρνο, μέχρι να σκληρύνουν πολύ. (Ο απαιτούμενος χρόνος γι' αυτή τη διαδικασία είναι σχετικός.) Πού και πού ελέγχετε τα τρίμματα και τα ανακατεύετε.
10. Αφήνετε τον τραχανά να στεγνώσει σε θερμοκρασία δωματίου κι έπειτα, μπορείτε να τον φυλάξετε σε αεροστεγές βάζα ή σε πάνινες σακούλες (σαν μαξιλαροθήκες). Διατηρείται αναλλοίωτος για πάνω από ένα χρόνο.
Λίγα μυστικά ακόμα
Χωρίς λόγια.....απλά τέλειος!!!
Αν δεν θέλετε να στεγνώσετε τον τραχανά σε ελαφρύ φούρνο και αν έχετε φυσικά χρόνο μπορείτε να τον αφήσετε μια μέρα με δροσερό αεράκι να στεγνώσει μόνος του σε φυσικό περιβάλλον. Απαιτεί όμως αρκετό χρόνο. (Η γιαγιά μου φυσικά τον στέγνωνε στο δροσερό αεράκι, τώρα βέβαια έχουμε βρει πιο γρήγορες λύσεις λόγω έλλειψης χρόνου.)


 

Τα χιώτικα μανταρίνια

Τα χιώτικα μανταρίνια.

Οι μανταρινιές εισήχθησαν (ως μπόλια) γύρω στο 1860 από την χιώτικη οικογένεια των Χωρέμηδων, οι οποίοι τις έφεραν από την Αίγυπτο, μετά την μεγάλη καταστροφή «κάφτρα» παγετός, που έκαψε ολοκληρωτικά τις πορτοκαλιές και λεμονιές του Κάμπου αλλά και όλου του νησιού.
Η συγκομιδή των μανταρινιών γινόταν από τους καλλιεργητές, οι οποίοι τα έκοβαν ένα-ένα, με τσιμπίδι (ώστε να μένει το κοτσανάκι επάνω στο φρούτο).
Αυτό ήταν η απόδειξη ότι είχε κοπεί από το δέντρο και δεν είχε μαζευτεί από το χώμα. Δεν κοβόταν με το χέρι γιατί το κλαδάκι που θα έμενε θα προκαλούσε πληγές στα υπόλοιπα και άρα θα μείωνε το χρόνο ζωής τους.
Τα σκούπιζαν να φύγει η υγρασία και μετά από τη διαδικασία του "διαλέγματος", οι διαλεχτές τα μετρούσαν κατά πεντάδες τα χάρτωναν με μοναδικής ποιότητας τυπωμένα ψιλοχαρτα και τα τοποθετούν σε ξύλινα κιβώτια πουλώντας τα με το κομμάτι……
Τα μανταρίνια της Χίου εξάγονταν στην Κωνσταντινούπολη, στη Μαύρη Θάλασσα, στη Σμύρνη, στην Αίγυπτο και σε όλη την Ανατολή από διάφορους εμπόρους οι οποίοι ναύλωναν πλοία για αυτόν ακριβώς το σκοπό. Ήταν ένα εκλεκτό ακριβό χριστουγεννιάτικο δώρο.

Όλη η ιστορία των μανταρινιών στο μουσείο citrus
http://www.citrus-chios.gr/


Σουμάδα







Χιώτικη Σουμάδα, σιρόπι από αμύγδαλα
και πικραμύγδαλα ,που όταν αραιωθεί με νερό 
γίνεται ένα κατάλευκο δροσερό και αρωματικό ποτό. 

Είναι θαυμάσιο κέρασμα σε όλες τις εκδηλώσεις χαράς. 
Η λέξη σουμάδα με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, μάλλον προέρχεται από το «σουμάδι» (=σημάδι), δηλαδή ένα δώρο του γαμπρού προς τη νύφη που σφράγιζε τη συμφωνία για το γάμο και ακολουθούσε αμέσως το κέρασμα με το ποτό.

Η καθιέρωσή της σαν ποτό της χαράς να οφείλεται
στο χιονάτο χρώμα της και στο λεπτό άρωμα.
Κατ’ άλλους,ίσως οφείλεται στο ότι
είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
που το κατατάσσουν στα φυσικά αφροδισιακά…



Ν ανέβεις στην κορυφή για να δεις τον κόσμο



Ν ανέβεις στην κορυφή για να δεις τον κόσμο

κι όχι για να σε δει ο κόσμος.......

Χαμόγελο..




💙Μη σταματήσεις ποτέ να χαμογελάς!🌻

Σε κάποιους ειλικρινά🌼


       και σε κάποιους άλλους

                     έτσι για σπάσιμο!🌺💙







Μαύρα βόλια



Μαύρα βόλια, Χίος!!!!!!!!!!!!!⚓️💎💙



Αυτό...!!!


          Αυτό...!!!

οι ευκαιρίες έρχονται εκεί που δεν το περιμένεις..!!!!







Πάντα να ελπίζεις

για το καλύτερο....

Γιατί οι ευκαιρίες έρχονται

εκεί που δεν το περιμένεις..!!!!

Οκτωβρης... Νοεμβρίος... 🍂🍂🍂🍂🍂

 Πρέπει να φύγω!!!  Αναστέναξε ο Οκτώβρης και χιλιάδες φύλλα έπεφταν από τη θλίψη... Ήρθε η ώρα!! Ψιθύρισε ο Νοέμβριος.. Σε παρακαλώ δώσε μο...