Η παρέα στη Χίο έχει ένα απόσταγμα, την Σούμα!
Είναι το προϊόν της πρώτης απόσταξης στη διαδικασία παραγωγής. Το ιδιαίτερο στην περίπτωση μας είναι πως η σούμα φτιάχνεται χρησιμοποιώντας αποξηραμένα σύκα, αντί για στέμφυλα που έχουμε στο τσίπουρο, τα οποία ζυμώνονται σε βαρέλια και κατόπιν αποστάζονται.
Έτσι λοιπόν λένε και οι Χιώτες αυτό το ‘‘σπιτικά’’ παραγόμενο και χωρίς άδεια εμφιάλωσης προϊόν ίσως γιατί αποστάζουν μόνο μία φορά.
Μονή απόσταξη λοιπόν σε χάλκινο καζάνι-άμβυκα, υγροποίηση αφού περάσει από σερπαντίνα βυθισμένη σε δοχείο με κρύο νερό κι όλα αυτά για 8 ώρες τη μέρα, για περίπου 2 μήνες το χρόνο, σύμφωνα με την άδεια.
Ναι, δίνουν και άδεια αφού πρόκειται για ιδιωτική χρήση και μόνο η παραγωγή. Τέλος, η μεγάλη διαφορά με τα άλλα αποστάγματα που παρουσιάζεται στην σούμα είναι η διαδικασία επιλογής του τελικού προϊόντος, τι δηλαδή θα ‘‘κόψει’’ ο παραγωγός, τι θα κρατήσει και τι θα πετάξει.
Σε όλα τα αποστάγματα το προϊόν χωρίζεται σε ‘‘κεφαλές’’, ‘‘καρδιά’’ και ‘‘ουρές’’. Οι ‘‘κεφαλές’’ είναι τα πρώτα στοιχεία που απελευθερώνονται από το μείγμα μέσα στο καζάνι, τα πιο πτητικά και ελαφριά και κατά συνέπεια αυτά που υγροποιούνται και περισυλλέγονται πρώτα.
Η ‘‘καρδιά’’ του αποστάγματος είναι το βασικό συστατικό του τελικού προϊόντος μας και οι ‘‘ουρές’’ είναι τα πιο βαριά στοιχεία που εξατμίζονται τελευταία και υγροποιούνται τελευταία.
Η ικανότητα του παραγωγού βρίσκεται στην κατάλληλη επιλογή της ‘‘καρδιάς’’ ώστε το προϊόν να είναι σύμφωνο με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά του αλλά και απαλλαγμένο από επιβλαβείς ουσίες όπως η αιθυλική αλκοόλη που περιέχεται κυρίως στις ‘‘κεφαλές’’.
Κάποιοι προσθέτουν και διάφορα άλλα φρούτα, όπως μανταρίνια ή μήλα αλλά και ίσως μια μικρή ποσότητα μαστίχας για να γίνει πιο αρωματικό το τελικό προϊόν.
Είναι το προϊόν της πρώτης απόσταξης στη διαδικασία παραγωγής. Το ιδιαίτερο στην περίπτωση μας είναι πως η σούμα φτιάχνεται χρησιμοποιώντας αποξηραμένα σύκα, αντί για στέμφυλα που έχουμε στο τσίπουρο, τα οποία ζυμώνονται σε βαρέλια και κατόπιν αποστάζονται.
Έτσι λοιπόν λένε και οι Χιώτες αυτό το ‘‘σπιτικά’’ παραγόμενο και χωρίς άδεια εμφιάλωσης προϊόν ίσως γιατί αποστάζουν μόνο μία φορά.
Μονή απόσταξη λοιπόν σε χάλκινο καζάνι-άμβυκα, υγροποίηση αφού περάσει από σερπαντίνα βυθισμένη σε δοχείο με κρύο νερό κι όλα αυτά για 8 ώρες τη μέρα, για περίπου 2 μήνες το χρόνο, σύμφωνα με την άδεια.
Ναι, δίνουν και άδεια αφού πρόκειται για ιδιωτική χρήση και μόνο η παραγωγή. Τέλος, η μεγάλη διαφορά με τα άλλα αποστάγματα που παρουσιάζεται στην σούμα είναι η διαδικασία επιλογής του τελικού προϊόντος, τι δηλαδή θα ‘‘κόψει’’ ο παραγωγός, τι θα κρατήσει και τι θα πετάξει.
Σε όλα τα αποστάγματα το προϊόν χωρίζεται σε ‘‘κεφαλές’’, ‘‘καρδιά’’ και ‘‘ουρές’’. Οι ‘‘κεφαλές’’ είναι τα πρώτα στοιχεία που απελευθερώνονται από το μείγμα μέσα στο καζάνι, τα πιο πτητικά και ελαφριά και κατά συνέπεια αυτά που υγροποιούνται και περισυλλέγονται πρώτα.
Η ‘‘καρδιά’’ του αποστάγματος είναι το βασικό συστατικό του τελικού προϊόντος μας και οι ‘‘ουρές’’ είναι τα πιο βαριά στοιχεία που εξατμίζονται τελευταία και υγροποιούνται τελευταία.
Η ικανότητα του παραγωγού βρίσκεται στην κατάλληλη επιλογή της ‘‘καρδιάς’’ ώστε το προϊόν να είναι σύμφωνο με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά του αλλά και απαλλαγμένο από επιβλαβείς ουσίες όπως η αιθυλική αλκοόλη που περιέχεται κυρίως στις ‘‘κεφαλές’’.
Κάποιοι προσθέτουν και διάφορα άλλα φρούτα, όπως μανταρίνια ή μήλα αλλά και ίσως μια μικρή ποσότητα μαστίχας για να γίνει πιο αρωματικό το τελικό προϊόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου