Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Τραχανάς


Τραχανάς



Ο τραχανάς αποτελεί προϊόν των κτηνοτροφικών περιοχών της πατρίδας μας και είναι από τις αρχαιότερες μορφές συντήρησης πρώτων υλών. Μαζί με τις χυλοπίτες είναι μια σπουδαία ανακάλυψη του ανθρώπου να διατηρεί μέρος από τις πολύτιμες σοδειές του, σε εποχές κατά τις οποίες δεν υπήρχαν ψυγεία και κατά συνέπεια συντήρηση προϊόντων.
Ο τραχανάς είναι στην πραγματικότητα ζυμαρικό. Πρόκειται για σιμιγδάλι, αλεύρι ή πλιγούρι που βράζουν μαζί με γάλα, γιαούρτι, ξινόγαλο και συνεχίζει να φτιάχνεται με τον παραδοσιακό τρόπο.Επειδή η ετοιμασία του είναι ολόκληρη ιεροτελεστία, η μια γειτόνισσα βοηθά την άλλη.
Κάθε περιοχή έχει το δικό της τρόπο παρασκευής. Χοντροαλεσμένο σιτάρι στο χειρόμυλο ή πληγούρι αγορασμένο ζυμώνεται με ξινόγαλο ή με φρέσκο γάλα ή με χυμό ντομάτας ή πιπεριάς. Απλώνεται σε πανιά. Στεγνώνει στον αέρα και τον ήλιο μέχρι να ζαρώσει και να χάσει σχεδόν όλη του την υγρασία. Στη συνέχεια τρίβεται σε χοντρή σίτα.
Διακρίνεται σε τέσσερις τύπους: τον ξινό, τον γλυκό, τον κόκκινο με λαχανικά και τον νηστίσιμο, ο οποίος δεν περιέχει καθόλου γάλα. Ο τραχανάς είναι μία από τις πιο δυναμωτικές τροφές του χειμώνα που μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους: σκέτος ή με κρέας, με λαχανικά – ειδικά με μελιτζάνες- , χρησιμοποιείται στη γέμιση πουλερικών μα είναι και μια καταπληκτική σούπα κυρίως για τα μωρά, αφού είναι πολύ δυναμωτικός και θεραπευτικός στις γρίπες και τις ιώσεις.

Χιώτικος τραχανάς με τραχανόχορτο
•2 κιλά ώριμες ντομάτες κομμένες στα τέσσερα
• 1 κιλό χοντροκομμένα κρεμμύδια
• 100 γρ. ξερό τραχανοχόρταρο
• 1/2 κιλό ψιλό σιμιγδάλι
• αλάτι
• 450 γρ. πλήρες γιαούρτι πρόβειο ή στραγγιστό
• 3/4 - 1 κιλό αλεύρι για ψωμί (περίπου 6-8 φλιτζάνια)
Πώς το κάνουμε:

1. Αναμειγνύετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το τραχανόχορτο και τα βράζετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα λαχανικά, για περίπου 35 λεπτά.
2. Αφαιρείτε το τραχανόχορτο. Αλέθετε τα λαχανικά με το χέρι ή με τον πολυκόφτη.
3. Βάζετε τον πουρέ των λαχανικών σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε το σιμιγδάλι το αλάτι και ανακατεύετε. Σκεπάζετε το μείγμα με μια πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε να "ξεκουραστεί" για μισή ώρα.
4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 100°C. Τοποθετείτε 2 ταψιά με αλουμινόχαρτο. Ανακατεύετε το γιαούρτι με τον πουρέ και βάζετε όσο αλεύρι χρειάζεται για να έχετε μια σφιχτή ζύμη, η οποία θα πρέπει να είναι αρκετά κολλώδης.
5. Ακουμπάτε τη ζύμη πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την πλάθετε μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 15 λεπτά, προσθέτοντας κι άλλο αλάτι, αν η ζύμη κολλάει υπερβολικά.
6. Έπειτα, τη χωρίζετε σε 10 κομμάτια. Τα πιέζετε με τις παλάμες σας έτσι ώστε να έχουν πάχος ίσο με 1 εκ. και τα ακουμπάτε στο ταψί.
7. Τα αφήνετε μες στο φούρνο να στεγνώσουν για 2-3 ώρες. (Στους φούρνους με γκριλ χρειάζεται λιγότερη ώρα.)
8. Γυρνάτε τα κομμάτια και τα αφήνετε άλλη μια ώρα να στεγνώσουν ή μέχρι να γίνουν τόσο σκληρά ώστε να θρυμματίζονται. Τα σπάτε σε κομματάκια και συνεχίζετε να τα αποξηραίνετε στο φούρνο μέχρι να γίνουν αρκετά σκληρά.
9. Χτυπάτε σε δόσεις τα ζυμαρικά στον πολυκόφτη. Ξαναβάζετε τα τρίμματα στα ταψιά και τα αφήνετε για άλλες 2-3 ώρες στο φούρνο, μέχρι να σκληρύνουν πολύ. (Ο απαιτούμενος χρόνος γι' αυτή τη διαδικασία είναι σχετικός.) Πού και πού ελέγχετε τα τρίμματα και τα ανακατεύετε.
10. Αφήνετε τον τραχανά να στεγνώσει σε θερμοκρασία δωματίου κι έπειτα, μπορείτε να τον φυλάξετε σε αεροστεγές βάζα ή σε πάνινες σακούλες (σαν μαξιλαροθήκες). Διατηρείται αναλλοίωτος για πάνω από ένα χρόνο.
Λίγα μυστικά ακόμα
Χωρίς λόγια.....απλά τέλειος!!!
Αν δεν θέλετε να στεγνώσετε τον τραχανά σε ελαφρύ φούρνο και αν έχετε φυσικά χρόνο μπορείτε να τον αφήσετε μια μέρα με δροσερό αεράκι να στεγνώσει μόνος του σε φυσικό περιβάλλον. Απαιτεί όμως αρκετό χρόνο. (Η γιαγιά μου φυσικά τον στέγνωνε στο δροσερό αεράκι, τώρα βέβαια έχουμε βρει πιο γρήγορες λύσεις λόγω έλλειψης χρόνου.)


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οκτωβρης... Νοεμβρίος... 🍂🍂🍂🍂🍂

 Πρέπει να φύγω!!!  Αναστέναξε ο Οκτώβρης και χιλιάδες φύλλα έπεφταν από τη θλίψη... Ήρθε η ώρα!! Ψιθύρισε ο Νοέμβριος.. Σε παρακαλώ δώσε μο...