Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

| Το ποδόσφαιρο στη σκια και στο φως (Ο Πελέ)

 Υπάρχουν εκατό τραγούδια που αναφέρουν το όνομά του. Στα δεκαεφτά του ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής και βασιλιάς του ποδοσφαίρου. [...] Μια φορά σταμάτησε έναν πόλεμο: η Νιγηρία και η Μπιάφρα έκαναν ανακωχή για να τον δουν να παίζει.


Να τον δεις να παίζει άξιζε όντως μια ανακωχή, κι ακόμα περισσότερα. Όταν ο Πελέ έτρεχε, περνούσε μέσα από τους αντιπάλους του σαν μαχαίρι. Όταν σταματούσε, οι αντίπαλοι χάνονταν μέσα στους λαβύρινθους που ζωγράφιζαν τα πόδια του. Όταν πηδούσε, ήταν σαν να σκαρφάλωνε με σκάλα τον αέρα. Όταν εκτελούσε φάουλ, οι αντίπαλοι που σχημάτιζαν τείχος ήθελαν να σταθούν ανάποδα, με το πρόσωπο στραμμένο προς το τέρμα, για να μη χάσουν το γκολ.


Είχε γεννηθεί σ'ένα χαμόσπιτο, σ' ένα απόμακρο χωριό, κι έφτασε στην κορυφή της δόξας και του πλούτου, όπου η είσοδος είναι απαγορευμένη για τους μαύρους. Έξω από τα γήπεδα, δεν χάρισε ποτέ λεπτό από τον χρόνο του, και ποτέ δεν έβγαλε ούτε ένα νόμισμα από το πορτοφόλι του. Όμως όσοι είχαμε την τύχη να τον δούμε να παίζει, λάβαμε δώρα σπάνιας ομορφιάς: στιγμές αθάνατες, που μας επιτρέπουν να πιστέψουμε ότι υπάρχει αθανασία. 








| Eduardo Galeano | Το ποδόσφαιρο στη σκια και στο φως (Ο Πελέ) | μτφρ.: Ισμήνη Κανσή | εκδόσεις Πάπυρος |


Πηγή: βιβλιοπωλείο το μικρό καράβι 

2022-----+>2023

2022!🎅


Μια όμορφη χρόνια με τα ωραία και τ άσχημά της. 

Με όμορφους ανθρώπους και όμορφες εμπειρίες.

Με  τα άτομα που αγαπώ και νοιάζομαι να είναι καλά!

Με όμορφα κλικ📷 κι ακόμα πιο βελτιωμένα.

Με υπομονή, ελπίδα, αισιοδοξία και πάνω απ' όλα υγεία όλα ξεπερνιουνται.

Εμείς φτιάχνουμε όμορφη μια χρονιά κι όχι η γκρίνια, η κακομοιριά για τα πάντα. 

Με ταπεινότητα, απλότητα και με το να απολαμβάνουμε τις μικρές καθημερινές στιγμές της ζωής!

                                     
 Αναστασία 💝💝



2023 ευχές για μία όμορφη χρόνια

με υγεία, 💎χαμόγελα,🙂 όμορφες στιγμές, 🎉αισιοδοξία, ✨ελπίδα,💎  πολλα βιβλία και...καμια απωλεια...!! 🎅✨🎄🌟

~~Μην ψάχνεις σε μεγάλα λιμάνια
να βρεις την ευτυχία, τη γαλήνη ,
και την ηρεμία...

Εκεί μέσα στη μικρή λιμνούλα του
σπιτιού σου και των ανθρώπων
που αγαπάς θα την βρεις........!
Όλα Καλά Θα Πάνε.... ~~❤️







 

Παραμονή πρωτοχρονιάς

 Παραμονή πρωτοχρονιάς  και όλοι ευχόμαστε, από καρδιάς, μια καλή χρονιά! Μία ευχή που από σήμερα θα ακούγεται και για μέρες πολλές με όλο το νόημα της ευχής ...


Καλή χρονιά με τα κάλαντα θα μας πουν τα παιδιά το πρωί:


"Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά,ψηλή μου δεντρολιβανιά, κι αρχή - κι αρχή καλός μας χρόνος, εκκλησιά - εκκλησιά με τ' άγιο θρόνος...








Έθιμα πολλά!


Προληπτικοί ή μη, οι περισσότεροι απο εμάς δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο καλό... ποδαρικό την πρώτη μέρα του νέου έτους! Ο πρώτος άνθρωπος που θα μπει στο σπίτι ή στο γραφείο μας μετά την αλλαγή του χρόνου, θεωρείται πως μεταδίδει την καλοτυχία ή την κακοτυχία του για μία ολόκληρη χρονιά!


Αρχικά το έθιμο του ποδαρικού ήταν διαφορετικό από εκείνο του σπασίματος του ροδιού. Το μεν πρώτο, γινόταν με το πάτημα ενός σίδερου από εκείνον που έκανε το ποδαρικό, ενώ το δεύτερο ήθελε ολόκληρη την οικογένεια να παρακολουθεί τη λειτουργία του Αγίου Βασιλείου στην εκκλησία και ο άντρας του σπιτιού να έχει μαζί του το ρόδι για να το "λειτουργήσει" πριν το σπάσει στην είσοδο του σπιτιού!


Με τα χρόνια, οι δύο αυτές παραδόσεις ενώθηκαν, προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες ζωής και οδήγησαν σε ένα πιο... σύγχρονο ποδαρικό! Αυτό μπορεί να γίνει από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, τον πρωτότοκο γιο ή ένα μέλος της οικογένειάς αλλά και από κάποιον φιλο ή συγγενή που θεωρείται "καλότυχος" και "γουρλής".Σας παρουσιάζουμε παρακάτω τον... πεντάλογο του καλού ποδαρικού, σύμφωνα με τις προσταγές της παράδοσης.


Ο πεντάλογος του καλού ποδαρικού!


1ον, αυτός που κάνει το ποδαρικό, πρέπει οπωσδήποτε να χτυπήσει το κουδούνι ή την πόρτα και όχι να ανοίξει με δικά του κλειδιά


2ον,  κρατάει το ρόδι με το δεξί του χέρι. Αν τα άτομα που κάνουν το ποδαρικό είναι περισσότερα από ένα, τότε θα πρέπει να έχουν ένα μόνο ρόδι, το οποίο θα αγγίζουν όλοι μαζί με το δεξί τους χέρι.


3ον, μπαίνει μέσα στο σπίτι με το δεξί πόδι. Σε κάποιες περιοχές, τον βάζουν να πατήσει με αυτό ένα σίδερο για να είναι όλοι "σιδερένιοι" και υγιείς μέσα στο σπίτι. Στη συνέχεια πετάει με δύναμη το ρόδι στο πάτωμα για να σπάσει και να πεταχτούν οι κόκκινες ρώγες του στο εσωτερικό του σπιτιού (γεγονός που δημιουργεί ένα πρόβλημα στις νοικοκυρές, αλλά η παράδοση είναι παράδοση!)


4ον, την ώρα που σπάζει το ρόδι λέει δυνατά την ευχή : "όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόση  υγεία, ευτυχία και χαρά να έχει το σπίτι μας και τόσα χρήματα η τσέπη μας όλη τη χρονιά!".


5ον, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, κοιτούν τις ρώγες που έχουν βγει από το σπασμένο ρόδι και τις ερμηνεύουν αναλόγως. Όσο πιο γερές και κόκκινες είναι, τόσο πιο ευλογημένος θα είναι ο νέος χρόνος για το σπιτικό.


Αμέσως μετά, οι σπιτονοικοκύρηδες προσφέρουν στον άνθρωπο που έκανε το ποδαρικό ένα κέρασμα - παλιά συνήθιζαν να δίνουν γλυκό του κουταλιού- ενώ αν είναι παιδί, τον ανταμείβουν με ένα χρηματικό ποσό- όπως κάνουμε στα κάλαντα.


Είτε πιστεύετε, είτε όχι, στις παραδόσεις, σας ευχόμαστε ολόψυχα να έχετε μία καλή χρονιά!

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Σας εύχομαι...

 Έτσι ευχήθηκε για τη νέα χρονιά ο Jacques Brel μέσω ραδιοφώνου την 1η Ιανουαρίου του 1968:

«Σας εύχομαι όνειρα ατελείωτα και την άγρια επιθυμία να πετύχετε κάποια απ’ αυτά.

Σας εύχομαι να αγαπάτε ό,τι πρέπει ν’ αγαπηθεί και να ξεχάσετε ό,τι πρέπει να ξεχαστεί.

Σας εύχομαι να ξυπνάτε με τραγούδια πουλιών και γέλια παιδιών.

Σας εύχομαι να σέβεστε τη διαφορετικότητα των άλλων, γιατί είναι σπουδαίο να ανακαλύπτουμε την αρετή και την αξία του καθενός.

Σας εύχομαι να αντιστέκεστε στη στασιμότητα, στην αδιαφορία και στ’ αρνητικά της εποχής μας.

Τέλος, σας εύχομαι να μην εγκαταλείψετε ποτέ την αναζήτηση, την περιπέτεια, τη ζωή, την αγάπη,

γιατί η ζωή είναι μια θαυμάσια περιπέτεια που κανένας δεν πρέπει να εγκαταλείπει χωρίς να δώσει σκληρή μάχη.

Σας εύχομαι ιδιαίτερα, να είστε ο εαυτός σας, περήφανοι γι’ αυτό που είστε, και να χαίρεστε, γιατί η ευτυχία είναι το πραγματικό μας πεπρωμένο»

Σας εύχομαι κι εγώ με τη σειρά μου όλα τα παραπάνω! Καλή χρονιά, με υγεία, αγάπη, γαλήνη και πολλές στιγμές ευτυχίας!❤️🌟🎄🌟🎄❤️🌟




Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Βιβλία

 | Amos Oz | 4 Μαΐου 1939 - 28 Δεκεμβρίου 2018 |


Στο σπίτι μας μόνο βιβλία είχαμε μπόλικα, αλογάριαστα, από τοίχο σε τοίχο, στο διάδρομο, στην κου

ζίνα, στην είσοδο, στα περβάζια των παραθύρων και πού δεν είχαμε.

 Χιλιάδες βιβλία σε κάθε γωνιά του σπιτιού. Υπήρχε μια αίσθηση ότι οι άνθρωποι έρχονται και παρέρχονται, γεννιούνται και πεθαίνουν, τα βιβλία όμως είναι αθάνατα. 

Όταν ήμουν μικρός, έλπιζα να μεγαλώσω και να γίνω βιβλίο. 

Όχι συγγραφέας, αλλά βιβλίο: ανθρώπους μπορείς να σκοτώσεις σαν μυρμήγκια.

 Και συγγραφείς δεν είναι δύσκολο να σκοτώσεις. 

Τα βιβλία όμως, ακόμα και αν τα καταστρέφουν συστηματικά, πάντα υπάρχει πιθανότητα να σωθεί κάποιο αντίτυπο και να συνεχίσει να ζει πάνω στο ράφι, μια αιώνια σιωπηλή ζωή σε κάποιο ξεχασμένο ράφι σε κάποια μακρινή βιβλιοθήκη, στο Ρέικιαβικ, στο Βαγιαντολίδ ή στο Βανκούβερ. 


| Ιστορία αγάπης και σκότους | μτφρ.: Ιακώβ Σιμπή | εκδόσεις Καστανιώτη |





Αν ταπεινωθείς...


 Αν ταπεινωθεῖς, εἶσαι χαμένος ἄνθρωπος. 

Θὰ σὲ βάλει κάτω, θὰ σὲ ποδοπατήσει ἐκεῖνος ποὺ ταπεινώθηκες μπροστά του. θὰ γίνει θηρίο καταπάνω σου. 

Ἡ ταπείνωση κι ἡ συμπόνια λογαριάζεται γιὰ ἀδυναμία. 

῞Οποιος ταπεινώνεται, πρέπει νὰ εἶναι ἀτσάλινος γιὰ νὰ ἀντέξει.

Αν κάνεις καλὸ στὸν ἄλλον, ἂν τὸν συμπονέσεις, στὴν ἀρχὴ θὰ σοῦ φιλᾶ τὰ χέρια σου καὶ τὰ πόδια σου, δὲν θὰ πιστεύει τὰ μάτια του καὶ τ᾿ αὐτιά του γιὰ ὅ,τι τοῦ λὲς καὶ γιὰ ὅ,τι τοῦ κάνεις. 

Μὰ ἅμα συνηθίσει στὴν καλωσύνη σου, θὰ γίνει λυσσασμένος ἐχθρός σου, θὰ σὲ συκοφαντήσει, θὰ βρεῖ ἀφορμὴ νὰ σὲ κακολογήσει, τόσο, ποὺ νὰ ἀναρωτιέσαι ἂν θυσιάστηκες ἀληθινὰ γι' αὐτὸν ἢ ἂν εἶναι ψέμα. 

Μάλιστα, ὅσο τὸν εὐεργετᾶς, τόσο τὸν ἐρεθίζεις καταπάνω σου.

 Φαίνεται πὼς ἡ ἀνθρώπινη φύση δὲν ἀντέχει στὴν πολλὴ καλωσύνη. 

Δὲν ἀντέχει!


Φώτη Κόντογλου  



Να κοιτάς...


 

Να κοιτάς με χαρά τη νέα μέρα,

 να χαμογελάς

 και να χαίρεσαι ότι έχεις!!🥰

Ποίηση


 










| Andrey Tarkovsky | 4 Απριλίου 1932 - 29 Δεκεμβρίου 1986 |


Όταν λέω ποίηση δεν εννοώ κάποιο λογοτεχνικό είδος. 

Ποίηση είναι ένας ξεχωριστός τρόπος να συνειδητοποιείς τον κόσμο,

 να συνδέεσαι με την πραγματικότητα. 

Η ποίηση λοιπόν γίνεται φιλοσοφία που καθοδηγεί τον άνθρωπο όλη του τη ζωή.


| Σμιλεύοντας το Χρόνο | μτφρ.: Σ. Βελέντζας | εκδόσεις Νεφέλη |



Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Αλεξανδρινό

 Αλεξανδρινό είναι το “λουλούδι των Χριστουγέννων”, καθώς ανθίζει από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο και η ανθοφορία του διαρκείΑλεξανδρινό 6-8 εβδομάδες.


Η ιστορία του είναι ιδιαίτερα συγκινητική, διότι το έκανε δώρο στον Χριστό με πολλή αγάπη ένα μικρό κορίτσι, τη χρονιά που αρρώστησε η μητέρα του και δεν είχε χρήματα για να προσφέρει κάτι περισσότερο.


Αλεξανδρινό: Ο παπάς έφτιαχνε φάτνη στη μέση της εκκλησίας


Σ’ ένα μακρινό χωριό, ο παπάς έκανε κάθε χρόνο μια φάτνη στη μέση της εκκλησίας, την παραμονή των Χριστουγέννων. Οι κάτοικοι πήγαιναν πρώτα στην εκκλησία, για ν’ ακούσουν τη θεία λειτουργία, γονάτιζαν κι άναβαν το κεράκι τους μπροστά στη φάτνη, το οποίο έπρεπε να σβήσει από μόνο του, λιώνοντας σιγά σιγά, γι’ αυτό γύρω από τη φάτνη ήταν αμέτρητα κεράκια, όσα και οι πιστοί, κι η εκκλησία λαμποκοπούσε κι έφεγγε σαν να ήταν ο ήλιος μέσα της.


Όταν η λειτουργία τελείωνε, ο κόσμος πήγαινε στα γύρω κεντράκια, για να φάει και να πιει, να γλεντήσει τη χαρά του για τη γέννηση του Χριστού.


Αλεξανδρινό: Η προετοιμασία ξεκινούσε βδομάδες πριν


Οι χωριανοί άρχιζαν τις προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα εβδομάδες πριν.


Οι νοικοκυρές έψηναν κουλούρια, πίτες και γλυκά κι οι άντρες έβαφαν την πλατεία του χωριού, την εκκλησία και τα σπίτια τους. Ο παπάς με τα παιδιά του σχολείου και τους δασκάλους σκάλιζε τα ζώα της φάτνης στο ξύλο, τους τρεις μάγους, τους βοσκούς, το αστέρι, την Παναγία και το Χριστό.


Αλεξανδρινό: Οι πιστοί άφηναν στη φάντη δώρο για τον Χριστό


Το βράδυ της παραμονής όλα ήταν έτοιμα κι οι άνθρωποι ντυμένοι τα καλά τους πήγαιναν στην εκκλησιά κι άφηναν μπροστά στη φάτνη ένα δώρο για το Χριστό, ό,τι μπορούσε ο καθένας.


Η Μαρία, που ήταν έξι χρονών, πήγαινε κι αυτή κάθε χρόνο με τους γονείς της στην εκκλησία, κρατώντας το καλαθάκι με τα κουλούρια που είχε φτιάξει για το νεογέννητο Χριστό. Εκείνο το χρόνο, όμως, η μητέρα της αρρώστησε, κι ο πατέρας της ταξίδεψε σε μια μεγάλη πόλη για να βρει δουλειά και να τα βγάλει πέρα με τα φάρμακα και τα άλλα έξοδα. Ούτε δραχμή δεν τους περίσσευε, για ν’ αγοράσουν δώρο στο Χριστό.


Αλεξανδρινό: Η Μαρία δεν είχε δώρο να προσφέρει


Πώς να πάει στην εκκλησία η Μαρία με άδεια χέρια;


Την ώρα που χτύπησαν οι καμπάνες, η Μαρία μπήκε δειλά δειλά στην εκκλησία και κρύφτηκε πίσω από μια κολόνα. Δεν ήθελε να τη δει κανείς με τα χέρια αδειανά.

Οι άλλοι προσκυνούσαν το Χριστό, άναβαν το κεράκι τους και του πρόσφεραν το δώρο τους.


Εκείνη γονάτισε κοιτάζοντας τη φάτνη από μακριά και ψιθύρισε: “– Αχ, Παναγίτσα μου, φέτος δε θα έρθω στη λειτουργία. Δεν έχω να χαρίσω τίποτε στο παιδί σου που γεννήθηκε. Η μητέρα μου αρρώστησε. Δεν έχουμε καθόλου χρήματα. Θα το εξηγήσεις στο Χριστό γιατί δεν του έφερα δώρο;”


Ο κόσμος είχε αρχίσει να ψάλλει μαζί με τον παπά το «Χριστός γεννάται σήμερον».


Αλεξανδρινό: Η συμβουλή της γριούλας να προσφέρει κλαδιά με πράσινα φύλλα


Δεν είχε κάνει ούτε τρία βήματα, όταν άκουσε πίσω της μια φωνή να τη ρωτάει:

– Γιατί κλαις, κοριτσάκι μου, μια τέτοια χαρούμενη μέρα; Ήταν μια γριούλα με γλυκό πρόσωπο και μάτια γεμάτα καλοσύνη.

– Κλαίω, γιαγιάκα, γιατί δε μου περισσεύει ούτε μια δεκάρα, για ν’ αγοράσω ένα δώρο στο Χριστό.

– Γι’ αυτό κλαις, Μαρία; Ο Χριστός ευχαριστιέται και μόνο που τον σκέφτεσαι. Και μόνο που τον αγαπάς. Να, κοίταξε εκείνον το θάμνο με τα πράσινα φύλλα. Γιατί δεν κόβεις ένα μπουκέτο να του το πας;

Το κορίτσι σταμάτησε τα κλάματα, έσκυψε, κι άρχισε να κόβει ένα μπουκέτο από κλαδιά. Έκοψε αρκετά, ώσπου η αγκαλιά της δε χωρούσε πια άλλα. – Φτάνουν αυτά, γιαγιάκα; ρώτησε τη γριούλα κοιτάζοντας πίσω της, αλλά εκείνη είχε εξαφανιστεί.

Η Μαρία με τα κλαδιά στην αγκαλιά της προχώρησε θαρρετά και μπήκε στην εκκλησία μ’ ένα χαμόγελο αγαλλίασης. Όλα έλαμπαν στο φως των κεριών. Ο κόσμος έψελνε με κατάνυξη. Περπάτησε πάνω στο κόκκινο χαλί που απλωνόταν μπροστά στη φάτνη κι απόθεσε το δώρο της.

– Κοιτάτε αυτό το κοριτσάκι, είπε χαμηλόφωνα μια γυναίκα. Φέρνει κλαδιά από θάμνους στο Χριστό. Και μη χειρότερα.


Αλεξανδρινό: Τα κλαδιά έβγαλαν κόκκινα ανθάκια σαν αστέρια


Όταν τελείωσε το τροπάριο ακούστηκαν ψίθυροι στην εκκλησία. – Κοιτάξτε, κοιτάξτε τα κλαδιά των θάμνων!

Η Μαρία ήταν ακόμα γονατιστή με σταυρωμένα τα χέρια της. Ακούγοντας τις φωνές, σήκωσε το κεφάλι της τρομοκρατημένη και είδε τα κλαδιά, τα δικά της κλαδιά, να έχουν ανθίσει και να έχουν βγάλει κάτι όμορφα κόκκινα λουλούδια που έμοιαζαν με αστέρια.

– Μα τι έγινε;

– Θαύμα!

– Ήτανε θάμνοι κι έβγαλαν λουλούδια!

Ο παπάς και το πλήθος γονάτισαν μπροστά στη φάτνη, δοξολογώντας το Χριστό γι’ αυτό το ανεξήγητο φαινόμενο.


Αλεξανδρινό: Τα “Άστρα του Χριστού”


Η γριούλα – ποια να ‘ταν άραγε; – είχε δίκιο. Το δώρο που δίνεται από την καρδιά είναι το πιο αξιόλογο δώρο. Τα φτωχά κλαδάκια ήταν το πιο σημαντικό δώρο που είχε πάρει ο Χριστός εκείνη τη μέρα…

Από τότε, κάθε χρόνο, τις μέρες των Χριστουγέννων, αυτοί οι θάμνοι ανθίζουν με τα αμέτρητα κόκκινα αστράκια τους, κι ο κόσμος τα ονομάζει «λουλούδια των Χριστουγέννων».

Από το μακρινό εκείνο χωριό έφτασαν και στην πατρίδα μας κι ο κόσμος τα ονόμασε «Άστρα του Χριστού».


Το λουλούδι λέγεται αλεξανδρινό.


https://www.anexitilo.net/


Πηγή: ο ομφαλός της γης




Αλκυονίδες μέρες καρτερώ...

 "Και στης  ζωής

 τους άγριους χειμώνες

Αλκυονίδες μέρες

 καρτερώ..."


~~Γεώργιος Δροσίνης~~


Πηγή: Η Ποίησις Εντός Μας post




5 τρόποι να διαβάζετε περισσότερο το 2023

 5 τρόποι να διαβάζετε περισσότερο το 2023, ακόμα κι αν δεν έχετε χρόνο











Υπάρχουν τρόποι να καταφέρεις να διαβάσεις όλα αυτά τα βιβλία που σκονίζονται στη βιβλιοθήκη σου


Ξέρουμε πολύ καλά ότι θα έπρεπε να το κάνουμε, αλλά συνεχίζουμε να το αναβάλουμε και να λέμε δικαιολογίες στον εαυτό μας. Έχουμε ένα ράφι γεμάτο βιβλία που έχουμε σκοπό να διαβάσουμε, αλλά καταλήγουμε να βλέπουμε Netflix, να κοιμόμαστε ή να κάνουμε οτιδήποτε άλλο.


Θέλεις να μάθεις κάτι γρήγορα και αποτελεσματικά; Ακολούθησε αυτά τα 4 βήματα


Η αλήθεια είναι, όμως, ότι βαθιά μέσα σου ξέρεις πως δεν χρειάζεται να έχεις άδεια προκειμένου να διαβάσεις ένα βιβλίο. Τρόποι υπάρχουν. Και αν δεν σε πείθουμε εμείς, να σε ενημερώσω ότι έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Social Science & Medicine υποστηρίζει ότι εκείνοι που διαβάζουν βιβλία, ζουν 1-2 χρόνια περισσότερο. Επίσης, όσοι διαβάζουν 3,5 ώρες την εβδομάδα, έχουν 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 12 χρόνια. Μήπως αυτοί οι λόγοι αρκούν για να βρούμε χρόνο για τα βιβλία μέσα στο 2023;


#1# Θέσε στόχους (αλλά χωρίς να το ξέρουν οι άλλοι): Αντί να κάνουμε μεγαλεπήβολες δηλώσεις ότι θα διαβάσουμε 5 βιβλία σε έναν μήνα, ας θέσουμε πιο επιτεύξιμους στόχους. 20 σελίδες τη μέρες είναι κάτι εφικτό και δεν σε αγχώνει. Επίσης, δεν χρειάζεται να το μοιραστείς με τους άλλους. Και αυτό επειδή, σύμφωνα με έρευνες, όταν ανακοινώνουμε κάτι στους άλλους, είναι και λιγότερο πιθανό να το πραγματοποιήσουμε.


#2# Βάλτο στο ημερολόγιο: Σημείωσε πότε προτιμάς να διαβάζεις. Μισή ώρα όταν ξυπνάς, πριν κοιμηθείς ή στο lunch break σου;


#3# Να έχεις πάντα στην τσάντα ένα βιβλίο: Ποτέ δεν ξέρεις πώς μπορεί να τα φέρει η μέρα. Αν δεν οδηγείς και παίρνεις τα Μέσα, είναι πολύ πιθανό να σου αρέσει το διάβασμα μέχρι να φτάσεις στη δουλειά. Ή να χρειαστεί να περιμένεις μία φίλη σε ένα καφέ. Κάθε αφορμή είναι καλή για λίγο διάβασμα.


#4# Δεν πειράζει αν το παρατήσεις: Αντικειμενικά μιλώντας, δεν γίνεται να σου αρέσουν όλα τα είδη βιβλίων. Αν ξεκινήσεις κάποιο και διαπιστώσεις ότι δεν σε ενδιαφέρει καθόλου μέσα στις πρώτες 30 σελίδες, είναι οκ να το παρατήσεις και να ξεκινήσεις ένα άλλο. Μην το βλέπεις ως αποτυχία.


#5# Γράψου σε book club: Μία πολύ έξυπνη ιδέα είναι να γίνεις μέλος σε μία λέσχη βιβλίου και να διαβάσεις το προτεινόμενο βιβλίο. Μαζεύεστε, το συζητάτε και η όλη διαδικασία γίνεται πιο διαδραστική.

Μικρά θαύματα ✨


 

H χαρά και η αγάπη να είναι τα μικρά θαύματα της ζωής μας!.



«Το σ’ αγαπώ δεν είναι λέξη. 

Δεν έχει γράμματα. 

Είναι η ανάσα του Θεού που γλυκαίνει τις ψυχές μας και τους δίνει δύναμη». 

_Αλκυόνη Παπαδάκη_



Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

μια ευχή μόνο απόψε...


 










Διαβάζοντας το χάος που επικρατεί στη χώρα κάθε μέρα ...

μια θλίψη και μια απογοήτευση κυριαρχεί...

σε τι κόσμο...που και πως μεγαλώνουμε τα παιδιά μας...

το βάρος πέφτει στους γονείς...για τον απάνθρωπο ενήλικα που είναι ανάμεσα μας...

όπως λέει και μία σοφή παροιμία "το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι" 

και το κεφάλι είναι η οικογένεια-γονεις...

δεν θα πω αλλά ...δεν σας λέω άλλωστε ποτέ πολλά λόγια...

μια ευχή μόνο απόψε...δώστε προσοχή στα πλάσματα που φέρατε στο κόσμο...

είναι η συνέχεια του κόσμου αυτού...

ας μην τον αποτελειώσουμε...ίσως προλαβαίνουμε ακόμα...

καλό βράδυ 👑

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Μπακλαβάς

 Φουσκωτός και λευκός με τα 100 του φύλλα και τα ασπρισμένα αμύγδαλα, ο μπακλαβάς της Κύμης, θυμίζει πολύ τη "μπακλαβού" της Μυτιλήνης.


Στην Κύμη τον έφτιαχναν με πολύ λεπτό φύλλο, που άνοιγαν με τη "σαΐτα" -έτσι αποκαλούν τον πλάστη- επάνω σε "πλασταριές", δηλαδή μεγάλους ξύλινους πάγκους. Κατόπιν, έψηναν τον μπακλαβά για 12 ώρες σε σιγανό χωριάτικο φούρνο και τον σιρόπιαζαν ζεστό με κρύο μελωμένο σιρόπι. Ύστερα τον σκέπαζαν με ζεστές κουβέρτες για 2-3 εικοσιτετράωρα και τον σερβίριζαν τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Ο μπακλαβάς απαντάται στο Βυζάντιο με την ονομασία "κοπτή", "κοπτόν" ή "κοπτοπλακούντας", ονομασίες που πιθανότατα προέρχονται από τον τρόπο, με τον οποίο κόβεται το γλυκό σε ρομβοειδή, τετράγωνα ή τρίγωνα σχήματα. Κατά πάσα πιθανότητα ονομάσθηκε έτσι από το ρομβοειδές του κόψιμο, το οποίο στα αραβικά λέγεται bakl-a-vi. Εικάζεται δε ότι αυτό το φυλλωτό γλυκό είναι το αρχαίο κρητικό "γάστριν".



Στην Κωνσταντινούπολη, στα τέλη του 19ου αιώνα, υπήρχαν οι Χιώτες μάστορες "οι φυλλάδες", που άνοιγαν φύλλο για τον μπακλαβά, τόσο λεπτό όσο "τα φύλλα του τριαντάφυλλου".







Πηγή ο ομφαλός της γης 

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Χριστούγεννα


Εγώ θα τιμήσω τα Χριστούγεννα στην καρδιά μου, 

και θα προσπαθήσω να τα κρατήσω εκεί, όλο το χρόνο.


| Charles Dickens | Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία |


Πηγή: #mikrokaravireposting











Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

 Χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911)

 Δημοσιεύτηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1906 στην εφημερίδα Εστία.


    Eπὶ πολλὰς νύκτας κατά συνέχειαν έβλεπεν ο Μάνος του Κορωνιού, εκεί όπου έδενε την βάρκαν του κάθε βράδυ, κοντά στα Κοτρώνια του ανατολικού γιαλού, ανάμεσα εις δυο υψηλούς βράχους και κάτω από ένα παλαιόν ερημόσπιτον κατηρειπωμένον, - εκεῖ έστρωνε συνήθως την κάπαν επάνω στην πλώρην της βάρκας, κι᾿ εκοιμάτο χορευτὸν καὶ νανουρισμένον ύπνον, τρεις σπιθαμές υψηλότερ᾿ από το κύμα, θεωρών τα άστρα, και μελετών την Πούλιαν καὶ όλα τα μυστήρια του ουρανού - έβλεπε, λέγω, ανοικτὰ εις το πέλαγος, έξω από τα δυο ανθισμένα νησάκια, τα φυλάττοντα ως σκοποί το στόμιον του λιμένος, εν μελαγχολικὸν φῶς - κανδήλι, φανόν, λαμπάδα, ή άστρον πεσμένον - να τρεμοφέγγῃ, εκεί μακράν, εις το βάθος της μελανωμένης εικόνος, επιπολής εις το κύμα, και να στέκη επί ώρας, φαινόμενον ως να έπλεε, και μένον ακίνητον.

    Ο Μάνος του Κορωνιοῦ, λεμβούχος ψαράς, ήτον αδύνατος στα μυαλὰ όπως και πας θνητός. Αρκετὸν ήτο ήδη οπού έδενε την βάρκαν του κάθε βράδυ εκεί, δίπλα εις τους δυο μαυρισμένους βράχους, κάτω από το ερημόσπιτον εκείνο, τ᾿ ολόρθον άψυχον φάντασμα, το οποίον είχε την φήμην, ότι ήτο στοιχειωμένον. Εκαλεῖτο κοινώς «της Λουλούδως τὸ Καλύβι». Διατί; Κανεὶς δεν ήξευρεν. Ή, αν υπήρχον ολίγα γραίδια «λαδικά», ή και δυο τρεις γέροι, γνωρίζοντες τας παλαιάς ιστορίας του τόπου, ο Μάνος δεν έτυχεν ευκαιρίας να τους ερωτήση.

    Έβλεπε, βραδιές τώρα, το παράδοξον εκεῖνο μεμακρυσμένον φως να τρέμη και να φέγγη εκεί εις το πέλαγος, ενώ ήξευρεν, ότι δεν ήτο εκεί κανεὶς φάρος. Η Κυβέρνησις δεν είχε φροντίσει δι᾿ αυτὰ τα πράγματα εις τα μικρά μέρη, τα μη έχοντα ισχυρούς βουλευτάς.

    Τι, λοιπόν, ήτο το φως εκείνο; Ησθάνετο επιθυμίαν, επειδὴ σχεδὸν καθημερινώς επέρνα με την βάρκα του από εκείνο το πέραμα, ανάμεσα εις τα δυο χλοερὰ νησάκια, και δεν έβλεπε κανὲν ίχνος εκεί την ημέραν, το οποίον να εξηγή την παρουσίαν του φωτὸς την νύκτα, να πλεύση τα μεσάνυχτα, διακόπτων τον μακάριον ύπνον του, και τους ρεμβασμούς του προς τ᾿ άστρα και την Πούλιαν, να φθάση έως εκεῖ, να ιδή τι είναι, και, εν ανάγκῃ, να το κυνηγήση το μυστηριώδες εκείνο φέγγος. Όθεν ο Μάνος, επειδή ήτο ασθενής άνθρωπος, καθὼς είπομεν, νέος εἰκοσαετής, εκάλεσεν επίκουρον και τον Γιαλήν τῆς Φαφάνας, δέκα έτη μεγαλύτερον του, αφού του διηγήθη τὸ νυκτερινὸν όραμά του, δια να του κάμη συντροφιὰν εις την ασυνήθη εκδρομήν.

Αλλαγή κεφαλαίου μία λευκή σειρά

    Eπήγαν μίαν νύκτα, όταν η σελήνη ήτο εννέα ημερών, κι᾿ έμελλε να δύση περί την μίαν μετά τα μεσάνυχτα. Το φως εφαίνετο εκεί, ακίνητον ως καρφωμένον, ενώ ο πύρινος κολοβὸς δίσκος κατέβαινεν ήρεμα προς δυσμάς κι᾿ έμελλε να κρυφθή οπίσω του βουνού. Οσον έπλεαν αυτοί με την βάρκαν, τόσον τούς έφευγε, χωρίς να κινήται οφθαλμοφανώς, ο μυστηριώδης πυρσός. Έβαλαν δύναμιν εις τα κουπιά, «εξεπλατίσθηκαν». Το φως εμακρύνετο, εφαίνετο απώτερον ολονέν. Ήτο άφθαστον. Τέλος έγινεν άφαντον από τους οφθαλμούς των.

    Ο Μάνος, μαζί με τον Φαφάναν, έκαμαν πολλοὺς σταυρούς. Αντήλλαξαν ολίγας λέξεις:

    - Δεν είναι φανάρι, δεν είναι καίκι, όχι.

    - Και τι είναι;

    - Είναι...

    Ο Γιαλής της Φαφάνας δεν ήξευρε τι να είπῃ.

    Την νύκτα της τρίτης ημέρας, και πάλιν δυο ή τρεις ημέρας μετ᾿ αυτήν, οι δυο ναυτίλοι επεχείρησαν εκ νέου την εκδρομήν. Πάντοτε έβλεπαν την μυστηριώδη λάμψιν να χορεύη εις τα κύματα. Είτα, όσον επλησίαζαν αυτοί, τόσον το όραμα έφευγε. Και τέλος εγίνετο άφαντον. Τι άρα ήτο;


    Εiς μόνον γείτων είχε παρατηρήσει τας επανειλημμένας νυκτερινὰς εκδρομὰς των δυο φίλων με την βάρκαν. Ο Λίμπος ο Κόκοϊας, άνθρωπος πενηντάρης, είχε διαβάσει πολλά παλαιά βιβλία με τα ολίγα κολλυβογράμματα που ήξευρε, και είχεν ομιλήσει με πολλάς γραίας σοφάς, αίτινες υπῆρξαν το πάλαι. Εκάθητο όλην την νύκτα, αγρυπνών, σιμὰ εις το παράθυρόν του, βλέπων προς την θάλασσαν, και πότε εδιάβαζε τα βιβλία του, πότε ερρέμβαζε προς τα άστρα και προς τα κύματα. Η καλύβη του, όπου έρημος και μόνος εκατοικούσεν, έκειτο ολίγους βράχους παραπέρα απὸ το σπίτι της Λουλούδως, όπου έδενε την βάρκαν του ο Μάνος, ανάμεσα εις το σπίτι της Βάσως του Ραγιά και της Γκαβαλογίνας.


Μίαν νύκτα, ο Κορωνιὸς και ο εγγονὸς της Φαφάνας ητοιμάζοντο να λύσουν την βάρκαν, και να κωπηλατήσουν, τετάρτην φοράν, δια να κυνηγήσουν το ασύλληπτον θήραμά των.

    Ο Λίμπος ο Κόκοϊας τους είδεν, εξήλθεν απὸ την καλύβην του, φορών άσπρον σκούφον και ράσον μακρύ, όπως εσυνήθιζε κατ᾿ οίκον, επήδησε δυο τρεις βράχους προς τα εκεί, κι᾿ έφθασε παραπάνω απὸ το μέρος, όπου ευρίσκοντο οι δυο φίλοι.

    - Για που, αν θέλη ο Θεός, παιδιά; τους εφώναξεν. Είναι βραδιὲς τώρα που τρέχετε έξω απὸ το λιμάνι, χωρὶς να γιαλεύετε, χωρὶς να πυροφανίζετε - καὶ τὰ ψάρια σας δεν τα είδαμε. Μήπως σας ωνείρεψε καὶ σκάφτετε πουθενά, για να βρήτε τίποτα θησαυρό;

    Ο Μάνος παρεκάλεσε τον Κόκοϊαν να κατεβή παρακάτω και να ομιλή σιγανώτερα. Είτα δεν εδίστασε να του διηγηθη το όραμά του.

    Ο Λίμπος ήκουσε μετά προσοχῆς. Είτα εγέλασε:

    - Αμ᾿ που να τα ξέρετε αυτὰ εσεῖς, οι νέοι, είπε, σείων σφοδρώς την κεφαλήν. Τον παλαιὸν καιρὸν τέτοια πράματα, σαν αυτὸ που είδες, Μάνο, τα έβλεπαν όσοι ήταν καθαροί, τώρα τα βλέπουν μόνο οι ελαφροΐσκιωτοι. Εγὼ δε βλέπω τίποτα!.. Το ίδιο κι ο Γιαλὴς βλέπει αυτὸ που λες πως βλέπεις;

    Ο Γιαλὴς ηναγκάσθη με συστολὴν κατωτέραν της ηλικίας του να ομολογήση, ότι δεν έβλεπε το φως, περὶ ου ο λόγος, αλλ᾿ επείθετο εις την διαβεβαίωσιν του Μάνου, όστις έλεγεν ότι το βλέπει.

    Ο Κόκοϊας, ήρχισε τότε να διηγήται:

    «- Ακοῦστε να σας πω, παιδιά. Εγὼ που με βλέπετε, έφθασα τη γριά-Κοεράνω του Ραγιά, τὴν μαννοὺ αυτής της Βάσως της γειτόνισσας, καθὼς καὶ τὴ μάννα της Γκαβαλογίνας, ακόμα κι άλλες γριές. Μου είχαν διηγηθή πολλὰ πρωτινά, παλαιϊκὰ πράματα, καθὼς κι αυτὸ που θα σας πω τώρα:

    »Βλέπετε αυτὸ το χάλασμα, τὸ Καλύβι τῆς Λουλούδως, που λένε πως είναι στοιχειωμένο; Εδῶ τον παλαιὸν καιρὸ εκατοικούσε μιὰ κόρη, η Λουλούδω, οπού την είχαν ονοματίσει για την εμορφιά της, - έλαμπε ο ήλιος, έλαμπε κι αυτὴ - μαζὶ με τον πατέρα της τον γερό-Θεριὰ (ελληνικὰ τὸν ἔλεγαν Θηρέα), όπου εκυνηγούσε όλους τους Δράκους και τα Στοιχειά, με την ασημένια σαγίτα καὶ με φαρμακωμένα βέλη.Ένα Βασιλόπουλο απὸ τα ξένα την αγάπησε την όμορφη Λουλούδω. Της έδωκε το δαχτυλίδι του, κ᾿ εκίνησε να πάη στο σεφέρι και της έταξε με όρκον ότι, άμα νικήση τους βαρβάρους, την ημέρα που θα γεννηθή ο Χριστός, θα έρθη να την στεφανωθή.

    »Επῆγε το Βασιλόπουλο. Έμεινεν η Λουλούδω, ρίχνοντας τα δάκρυά της στο κύμα, στον αέρα στέλνοντας τους αναστεναγμούς της, και την προσευχὴ στα ουράνια, να βγή νικητὴς το Βασιλόπουλο, να έρθη η μέρα που θα γεννηθή ο Χριστός, να γυρίση ο σαστικός της, νὰ τὴν στεφανωθῆ.


»Έφθασε η μέρα που ο Χριστὸς γεννᾶται. Η Παναγία με αστραφτερὸ πρόσωπο, χωρὶς πόνο, χωρὶς βοήθεια, γέννησε το Βρέφος μες στη Σπηλιά, το εσήκωσε, το εσπαργάνωσε με χαρά, και το ῾βαλε στο παχνί, για να το κοιμίση. Ένα βοϊδάκι κ᾿ ένα γαϊδουράκι εσίμωσαν τα χνώτα τους στο παχνὶ κ᾿ εφυσούσαν μαλακὰ να ζεστάνουν το θεῖο Βρέφος. Να, τώρα θα ῾ρθη το Βασιλόπουλο, να πάρη τὴν Λουλούδω!

    »Ήρθαν οι βοσκοί, δυο γέροι με μακριὰ ασπρα μαλλιά, με τις μαγκούρες τους, ένα βοσκόπουλο με τη φλογέρα του, θαμπωμένοι, ξαφνιασμένοι, κ᾿ έπεσαν κ᾿ επροσκύνησαν το θεῖο Βρέφος. Είχαν ιδεί τον Άγγελον αστραπόμορφον, με χρυσογάλανα λευκὰ φτερά, είχαν ακούσει τ᾿ αγγελούδια που έψαλλαν: Δόξα εν υφίστοις Θεώ! Έμειναν γονατιστοί, μ᾿ εκστατικὰ μάτια, κάτω απὸ το παχνί, πολλὴν ώρα, κ᾿ ελάτρευαν αχόρταγα το θάμα το ουράνιο. Να! τώρα θα ῾ρθη το Βασιλόπουλο, να πάρη την Λουλούδω!

    »Έφτασαν κι᾿ οι τρεις Μάγοι, καβάλα στις καμήλες τους. Είχαν χρυσὲς μίτρες στο κεφάλι, κι᾿ εφορούσαν μακριὲς γούνες με πορφύρα κατακόκκινη. Και τ᾿ αστεράκι, ένα λαμπρὸ χρυσὸ αστέρι, εχαμήλωσε κι᾿ εκάθισε στη σκεπὴ της Σπηλιάς, κι έλαμπε με γλυκὸ ουράνιο φως, που παραμέριζε της νύχτας το σκοτάδι. Οι τρεις βασιλικοὶ γέροι ξεπέζεψαν απ᾿ τις καμήλες τους, εμπήκαν στο Σπήλαιο, κι᾿ έπεσαν κι᾿ επροσκύνησαν το Παιδί. Άνοιξαν τα πλούσια τα δισάκια τους, κι᾿ επρόσφεραν δῶρα: χρυσὸν καὶ λίβανον καὶ σμύρναν. Να! τώρα θα ῾ρθη το Βασιλόπουλο, να πάρη τὴν Λουλούδω!

    »Πέρασαν τα Χριστούγεννα, τελειώθηκε το μυστήριο, έγινε η σωτηρία, και το Βασιλόπουλο δεν ήρθε να πάρη την Λουλούδω! Οι βάρβαροι είχαν πάρει σκλάβο το Βασιλόπουλο. Το φουσάτο του είχε νικήσει στην αρχή, τα φλάμπουρά του είχαν κυριέψει με αλαλαγμὸ τα κάστρα των βαρβάρων. Το Βασιλόπουλο είχε χυμήξει με ακράτητην ορμή, απάνω στο μούστωμα και στη μέθη της νίκης. Οι βάρβαροι με δόλο τον είχαν αιχμαλωτίσει!

    »Τα δάκρυα της κόρης επίκραναν το κύμα τ᾿ αρμυρό, οι αναστεναγμοί της εδιαλύθηκαν στον αέρα, κι᾿ η προσευχή της έπεσε πίσω στη γῆ, χωρὶς να φθάση στο θρόνο του Μεγαλοδύναμου. Ένα λουλουδάκι αόρατο, μοσχομυρισμένο, φύτρωσε ανάμεσα στους δυὸ αυτοὺς βράχους, οπού το λεν Ανθὸς του Γιαλού, αλλὰ μάτι δεν το βλέπει. Και το Βασιλόπουλο, που είχε πέσει στα χέρια των βαρβάρων, επαρακάλεσε να γίνῃ Σπίθα, φωτιὰ του πελάγους, για να φτάση εγκαίρως, ως την ημέρα που γεννάται ο Χριστός, να φυλάξη τον όρκο του, που είχε δώσει στη Λουλούδω.

    »Μερικοὶ λένε, πως το Άνθος του Γιαλοῦ έγινε ανθός, αφρὸς τοῦ κύματος. Κι᾿ η Σπίθα εκείνη, η φωτιὰ του πελάγου που είδες, Μάνο, είναι η ψυχὴ του Βασιλόπουλου, που έλιωνε, σβήσθηκε στα σίδερα της σκλαβιάς, και κανεὶς δεν την βλέπει πια, παρά μόνον όσοι ήταν καθαροί τον παλαιόν καιρόν, και οι ελαφροΐσκιωτοι στα χρόνια μας».


Πηγή:Η Ποίησις Εντός Μας post




Να τα πούμε;

 Να τα πούμε;

Καλά Χριστούγεννα αγαπημένοι μας με υγεία, φως και αγάπη. 

Να περάσετε όμορφα!












*Κάλαντα στην Αθήνα, 1950-60. 

Φωτογραφία του Κώστα Μεγαλοκονόμου, αρχείο Μουσείο Μπενάκη.

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Χριστούγεννα Φοίβος Δεληβοριάς

 Χριστούγεννα


Δεν περιμένω όμως τίποτα πια

Τον Άη Βασίλη απλώς τον λέγαν μπαμπά

Κι είν’ ένας πρώην Έλλην αριστερός

Ένας θνητός

Με τ’ όνειρό του δίχως στέγη καμιά

Και το ανοιξιάτικο κορίτσι μαμά

Πλακώνεται απ’ τη συνταγή την παλιά

Οι μυρωδιές θυμίζουν κάτι βαρύ

Κάποια πληγή

Που απλώς δε θέλουμε ν’ ανοίξει ξανά


Χριστούγεννα


Τα πλεϊμομπίλ μου είν’ εξαιτίας μου κουτσά

Σβησμένα στη σαμπάνια βεγγαλικά

Ίσως για κάποιους να 'ναι ακόμα γιορτή

Μα ποιοι είν’ αυτοί;

Ζουν σε θερμοκοιτίδες ή σε χωριά;


Χριστούγεννα


Κι ό,τι αρχίζω μου πηγαίνει στραβά

Πάντα με πάει σ’ ενός σταυρού τα καρφιά

Και πότε πότε τα καρφώνω κι εγώ

Σε άλλον αμνό

Έτσι ήταν πάντα κι έτσι θα 'ναι ξανά


Χριστούγεννα


Κι εσύ τί θες απ’ τη ζωή μου ξανά;

Με τα λαμπιόνια σου τα θανατερά

Και το φιλί σου πάντοτε αποδεκτό

Πως σε μισώ

Θες να 'σαι η ίδια και ν’ αλλάζω εγώ

Με θες προσωπικό σου δημιουργό

Μη λες πως μοιάζω με τον Ντόναλντ εγώ

Λάμπω εγώ

Μα μ’ ένα σπότλαϊτ που δε μου είναι αρκετό


Χριστούγεννα


Τι φταίω που αν λείπεις η ζωή μου διψά

Το γαϊδουράκι της τραβάει αργά

Να βρει ένα πανδοχείο νυχτερινό

Να 'ναι ανοιχτό

Ή έστω μια φάτνη να χωράει το κενό


Χριστούγεννα


Χωρίς αυτά ο χρόνος δεν ξεκινά

Βοσκούς μαζεύω, μάγους από μακριά

Γιορτάζω για ν’ αλλάξουμε οριστικά

Χρόνια πολλά

Χωρίς να προσποιούμαι τίποτα πια


| Φοίβος Δεληβοριάς (στίχοι • μουσική • ερμηνεία) | LP: Ο καθρέφτης, 2003 | 


Πηγή: #mikrokaravireposting




Ένα άλλο βράδυ...

 «Ένα άλλο βράδυ τον άκουσα να κλαίει δίπλα. Χτύπησα την πόρτα και μπήκα. Μου ‘δειξε πάνω στο κομοδίνο ένα μικρό ξύλινο σταυρό. “Είδες – μου λέει – γεννήθηκε η ευσπλαχνία”.

Έσκυψα τότε το κεφάλι κι έκλαψα κι εγώ. Γιατί θα περνούσαν αιώνες και αιώνες και δε θα ‘χαμε να πούμε τίποτα ωραιότερο απ’ αυτό.» 


~~Τάσος Λειβαδίτης~~


[..και πραγματικά σε συναρπάζει το γεγονός πως μετά από 2000 και χρόνια, δεν έχουμε τίποτα ωραιότερο από αυτό..τίποτα πιο ιερότερο από αυτό..τίποτα πιο αληθινό από Αυτόν..  ]



Πηγή: Η Ποίησις Εντός Μας post





Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Ἡ προσευχὴ τοῦ ταπεινοῦ


 Ἡ προσευχὴ τοῦ ταπεινοῦ


Κύριε, σὰν ἦρθεν ἡ βραδιά, σοῦ λέω τὴν προσευχή μου.

Ἄλλη ψυχὴ δὲν ἔβλαψα στὸν κόσμο ἀπ᾿ τὴ δική μου.

Ἐκεῖνοι ποὺ μὲ πλήγωσαν ἦταν ἀγαπημένοι.

Τὴν πίκρα μου τὴ βάσταξα. Μοῦ δίνεις καὶ τὴν ξένη.

Μ᾿ ἀπαρνηθῆκαν οἱ χαρές. Δὲν τὶς γυρεύω πίσω.

Προσμένω τὰ χειρότερα. Εἶν᾿ ἁμαρτία νὰ ἐλπίσω.

Σὰν εὐτυχία τὴν ἀγαπῶ τῆς νύχτας τὴ φοβέρα.

Στὴν πόρτα μου ἄλλος δὲν χτυπᾷ κανεὶς ἀπ᾿ τὸν ἀγέρα.

Δὲν ἔχω δόξα. Εἶν᾿ ἥσυχα τὰ ἔργα ποὺ ἔχω πράξει.

Ἄκουσά τη γλυκιὰ βροχή. Τὴ δύση ἔχω κοιτάξει.

Ἔδωκα στὰ παιδιὰ χαρές, σὲ σκύλους λίγο χάδι.

Ζευγᾶδες καλησπέρισα ποὺ γύριζαν τὸ βράδυ.

Τώρα δὲν ἔχω τίποτα νὰ διώξω ἢ νὰ κρατήσω.

Δὲν περιμένω ἀνταμοιβή. Πολύ ῾ναι τέτοια ἐλπίδα.

Εὐδόκησε ν᾿ ἀφανιστῶ χωρὶς νὰ ξαναζήσω...

Σ᾿ εὐχαριστῶ γιὰ τὰ βουνὰ καὶ γιὰ τοὺς κάμπους ποὺ εἶδα.



(ἀπὸ Τὰ θεῖα δῶρα) Ζαχαρίας Παπαντωνίου



Πηγή: η  ποίησις εντός μας post




«Η ελληνική σημαία»

 Στις 22 Δεκεμβρίου 1978 καθιερώθηκε η χρήση της ελληνικής σημαίας, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. 











Οι εννέα λωρίδες της, καθώς και η επιλογή των χρωμάτων και του σχήματός της δεν έχουν κάποια επίσημη αιτιολόγηση, σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού με τίτλο «Η ελληνική σημαία» το 2005. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές διαδεδομένες λαϊκές θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες:


🔹 το κυανό χρώμα συμβολίζει τον ουρανό και το λευκό τον αφρό των κυμάτων της θάλασσας.


🔹οι εννέα κυανές και λευκές οριζόντιες παράλληλες λωρίδες αντιπροσωπεύουν τις συλλαβές του «Ελευθερία ή Θάνατος» και τα γράμματα της λέξης «Ελευθερία» ή συμβολίζουν τη θάλασσα και τους κυματισμούς της.


🔹τα χρώματα παραπέμπουν στη ναυτική βράκα (κυανό) και στη φουστανέλα (λευκό)


Πηγή: Εφημερίδα Πολίτης Χίος

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

| Στο μεγάλο ποτέ |

 Στη μεγάλη νύχτα

στη μικρή ημέρα

στο μεγάλο ποτέ 

στο μικρό πάντα

θα σ' αγαπώ


Αυτό του τραγουδούσε.


| Ζακ Πρεβέρ | Στο μεγάλο ποτέ | μτφρ.: Βαγγέλης Χατζηδημητρίου | εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος |











| Φωτογραφία: Angel Albarran & Anna Cabrera |


Πηγή: βιβλιοπωλείο το μικρό καράβι 

Ο ΠΡΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ

 Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΙΡΕΣΙΩΝΗ Ή ΙΚΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΑΝΕΨΙΑ - 

Ο ΠΡΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ


Μια αναδρομή στο παρελθόν μαζί με τις ευχές μας για καλές γιορτές, υγεία και ειρήνη: 


Τα Πυανόψια ή Πυανέψια ήταν γιορτή στην αρχαία Αθήνα προς τιμήν του Απόλλωνα με αναίμακτη θυσία καρπών και φρούτων, των πρώτων καρπών μετά τη συγκομιδή

Κατά τη διάρκεια της γιορτής γινόταν πομπή κοντά στο ναό του Απόλλωνα. Στόλιζαν την ειρεσιώνη, ένα είδος κλαδιού ελιάς ή δάφνης, όμοια με το σημερινό χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το όνομα του στολισμένου αυτού κλαδιού προέρχεται από τα μάλλινα (είριον=μαλί) κορδελάκια λευκού και πορφυρού χρώματος που του κρεμάγανε μαζί με φιαλίδια γεμισμένα μέλι, λάδι και κρασί ή μικρούς καρπούς (καρύδια, κάστανα, φουντούκια). Με το δεντράκι αυτό οι άνθρωποι ευχαριστούσαν τον Απόλλωνα για την καλή σοδειά του καλοκαιριού και εύχονταν ο ερχόμενος χρόνος να είναι επίσης ευνοϊκός. Άλλη ονομασία της ειρεσιώνης ήταν ικετηρία (από το ικετεύω, παρακαλώ).

Πηγές: Wikipedia και 18-τομη Ελληνική Μυθολογία Αδελφών Στεφανίδη (Βιβλίο αρ. 3 Η ΛΥΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ)

https://stephanidi.pub/pc/elliniki_mythologia/




Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Εύχομαι ο νέος χρόνος...

 Εύχομαι ο νέος χρόνος να μας φέρει λιγότερα:


λιγότερο πόνο σε αυτούς που πονούν,


λιγότερο μίσος σε αυτούς που μάχονται,


λιγότερη στέρηση σε όσους στερούνται,


λιγότερο πόλεμο,λιγότερο θάνατο,


λιγότερη καταπίεση,λιγότερη εκμετάλλευση,


λιγότερη δυστυχία και λιγότερη οδύνη.


Κι αν τύχει και φέρει μαζί.. λιγότερη αφθονία και λιγότερη απόλαυση, λιγότερο πλούτο και λιγότερη καλοπέραση,


Ίσως τότε μας χαρίσει..


λιγότερη ελαφρομυαλιά και λιγότερη σπατάλη, λιγότερη επιπολαιότητα και λιγότερη αυθάδεια.


Ίσως τα λιγότερα είναι περισσότερα




Το έθιμο του μήλου από το Φάρο Βαρβασίου Χίου

 Ο Φάρος Βαρβασίου, ο Φάρος της Μικρασίας, μας χαρίζει τις ευχές του με την παρακάτω πληροφορία.


Το έθιμο του μήλου

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Ιλγκίν της Λυκαονίας. Στο τζαμλί οντά του σπιτιού των Κουγιουμτζόγλου βρίσκεται συγκεντρωμένη όλη η οικογένεια για την υποδοχή του καινούργιου χρόνου. Τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία να πουν τα κάλαντα, όχι όπως να’ ναι, αλλά με τον τρόπο που θέλει η γιαγιά τους.


Και πράγματι, λίγα λεπτά πριν την αλλαγή του χρόνου, η γιαγιά παίρνει ένα μεγάλο κόκκινο μήλο, το κρεμάει από μια κλωστή και το δίνει σε ένα από τα παιδιά. Εκείνο, κουνώντας το μήλο σαν εκκρεμές, αρχίζει να λέει τα κάλαντα. Τελειώνοντας το παιδί τα κάλαντα, όσοι παρευρίσκονται, μπήγουν στο μήλο κέρματα. Το μήλο έρχεται πίσω στα χέρια της γιαγιάς η οποία το δίνει στο δεύτερο παιδί, το οποίο με τη σειρά του λέει τα δικά του κάλαντα κουνώντας το και δέχεται κέρματα πάνω στο ίδιο μήλο. Η γιαγιά συνεχίζει να δίνει το μήλο και στα υπόλοιπα παιδιά που περιμένουν ανυπόμονα τη σειρά τους. Στο τέλος, το μήλο επιστρέφει στα χέρια της γιαγιάς φορτωμένο με πολλά πολλά κέρματα, ακριβώς τη στιγμή που είναι να μπει ο καινούργιος χρόνος.

Το έθιμο αφηγήθηκε η Σοφία Κουγιουμτζόγλου, υπέργηρη πια το 2002 στη Θεσσαλονίκη στην ερευνήτρια Φούλη Καραγαβρηιλίδου. Η Σοφία ήταν ένα από τα παιδιά εκείνης της Πρωτοχρονιάς στο μακρινό πλέον για εκείνη χωριό της, το Ιλγκίν.


Το έθιμο του μήλου καταγράφεται στο Περιοδικό «Ο ΦΑΡΟΣ», 2016, τεύχος Α’, του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη ο Φάρος.




Η φωτογράφιση έγινε στον αύλειο χώρο του Μικρασιατικού Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Βαρβασίου Χίου. Φωτογράφος, ο Πρόεδρος της φωτογραφικής Λέσχης Χίου, κ. Βούλγαρης Ιωάννης. Τα κορίτσια του Φάρου φορούν αντίγραφα φορεσιών Ικονίου και Σύλλης Ικονίου.




Δεκέμβρης του 2022, 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.


Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος!

Φάρος Βαρβασίου Χίου


Πηγή: αλήθεια tv & Φάρος Βαρβασίου Χίου


Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

..θρασύτατοι στα όνειρά μας ...

 ...αν δεν είμαστε θρασύτατοι στα όνειρά μας και δεν πιστεύουμε σ' αυτά ώσπου να τα κάνουμε πραγματικότητα, τότε τα όνειρά μας μαραίνονται, πεθαίνουν και, μαζί τους, εμείς.


| Λουίς Σεπούλβεδα | Το χειρόγραφο του καθρέφτη και άλλα ανέκδοτα κείμενα (Ακόμα πιστεύουμε στα όνειρα) | μτφρ.: Αχιλλέας Κυριακίδης | εκδόσεις Opera |


Πηγή: mikro karavi posting




Φώτη Κόντογλου |Μυστικὰ ῎Ανθή

 Αν ταπεινωθεῖς, εἶσαι χαμένος ἄνθρωπος. Θὰ σὲ βάλει κάτω, θὰ σὲ ποδοπατήσει ἐκεῖνος ποὺ ταπεινώθηκες μπροστά του. θὰ γίνει θηρίο καταπάνω σου. Ἡ ταπείνωση κι ἡ συμπόνια λογαριάζεται γιὰ ἀδυναμία. ῞Οποιος ταπεινώνεται, πρέπει νὰ εἶναι ἀτσάλινος γιὰ νὰ ἀντέξει.

Αν κάνεις καλὸ στὸν ἄλλον, ἂν τὸν συμπονέσεις, στὴν ἀρχὴ θὰ σοῦ φιλᾶ τὰ χέρια σου καὶ τὰ πόδια σου, δὲν θὰ πιστεύει τὰ μάτια του καὶ τ᾿ αὐτιά του γιὰ ὅ,τι τοῦ λὲς καὶ γιὰ ὅ,τι τοῦ κάνεις. Μὰ ἅμα συνηθίσει στὴν καλωσύνη σου, θὰ γίνει λυσσασμένος ἐχθρός σου, θὰ σὲ συκοφαντήσει, θὰ βρεῖ ἀφορμὴ νὰ σὲ κακολογήσει, τόσο, ποὺ νὰ ἀναρωτιέσαι ἂν θυσιάστηκες ἀληθινὰ γι' αὐτὸν ἢ ἂν εἶναι ψέμα. Μάλιστα, ὅσο τὸν εὐεργετᾶς, τόσο τὸν ἐρεθίζεις καταπάνω σου. Φαίνεται πὼς ἡ ἀνθρώπινη φύση δὲν ἀντέχει στὴν πολλὴ καλωσύνη. Δὲν ἀντέχει!


Φώτη Κόντογλου |Μυστικὰ ῎Ανθή


Πηγή: Η Ποίησις Εντός Μας post




Το κοριτσάκι με τα σπίρτα

 Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.


Στολισμένες βιτρίνες, λαμπιόνια και χριστουγεννιάτικα δέντρα, Αι Βασίληδες που καλούν τους μικρούς για μια φωτογραφία και δώρα πολλά περιμένουν να αγοραστούν και διαλαλούν την εορταστική ατμόσφαιρα. 


Όχι από όλους. Και σίγουρα όχι από τη μικρή με τα μπλεγμένα μαλλιά που πουλά χαρτομάντιλα ρίχνοντας ματιές στη βιτρίνα των παιχνιδιών πίσω της.


Κανείς δεν φαίνεται να την προσέχει, κανείς δεν έχει διάθεση από χαρτομάντιλα, ιδίως από μια μικρή που ,ποιος ξέρει πόσα μικρόβια μπορεί να έχει;


Μαλλιά ξανθά, μπερδεμένα, δείγμα ότι δεν έχει χτενιστεί εδώ και καιρό, ένα στενό φορεματάκι κακοφτιαγμένο και παπούτσια που είναι μικρά της και έχει πατήσει τη φτέρνα για να της κάνουν. 


''Πάρτε χαρτομάντιλα, πάρτε 1 ευρώ τα δυο'' μιλάει σιγανά και ποιος να την ακούσει στην οχλοβοή της πόλης; Αυτό είναι το σύγχρονο κοριτσάκι με τα σπίρτα του Άντερσεν. Πού ο μπαμπάς του το ξυλοφόρτωνε αν δεν έφερνε χρήματα από πωλήσεις. Που φοβόταν να γυρίσει στην τρώγλη του αφού σπίρτα κανείς δεν αγόραζε.  


Αλλά και πόσοι Όλιβερ Τουίστ υπάρχουν και σήμερα; Πόσα παιδάκια τελικά δεν έχουν την κατάληξη του Όλιβερ; Είχε δίκιο ο ώριμος κύριος της παρέας μας...Δεν κατρακυλά η κοινωνία περισσότερο, μας είπε. Απλά τώρα τα μαθαίνουμε, γιατί ο κόσμος μιλάει αφενός και γιατί υπάρχει το διαδίκτυο. Πάντα οι άνθρωποι ήταν και καλοί και κακοί. Αλλά στους κακούς όσο και αν ήταν λιγότεροι, ξεχώριζαν τα κτήνη, τα τέρατα όπως τα λέω εγώ και οι πράξεις τους προκαλούσαν απέχθεια. 


Επιλογή τι άνθρωποι θα είμαστε!


 Αυτές ειδικά τις ημέρες, σκέφτομαι πολύ τα παιδιά που δεν έχουν να φάνε, να ζεσταθούν, να καλύψουν τις ανάγκες τους.


 Ας περάσουμε καλές γιορτές...με τη σκέψη μας σε εκείνους που μας χρειάζονται. Αν μάλιστα κάνουμε πράξη τις σκέψεις μας αυτές, ίσως χαρίσουμε κάποια χαμόγελα.


Το κοριτσάκι με τα σπίρτα


https://atenizodas.blogspot.com/


Πηγή: ο ομφαλός της γης




Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

| Charles Dickens | Ιστορία Δύο Πόλεων |


 








Ήταν οι καλύτεροι καιροί, ήταν οι χειρότεροι καιροί, ήταν η εποχή της σοφίας, ήταν η εποχή της ανοησίας, ήταν τα χρόνια της πίστης, ήταν τα χρόνια της δυσπιστίας, ήταν η  εποχή του Φωτός, ήταν η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας, ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε τα πάντα μπροστά μας, δεν είχαμε τίποτα μπροστά μας, πηγαίναμε γραμμή όλοι για τον Παράδεισο, πηγαίναμε γραμμή όλοι προς την αντίθετη κατεύθυνση - κοντολογίς, η περίοδος εκείνη έμοιαζε τόσο πολύ με την τωρινή [...]


|  Charles Dickens | Ιστορία Δύο Πόλεων | μτφρ.: Μιχάλης Μακρόπουλος | εκδόσεις Ψυχογιός |


Πηγή: #mikrokaravireposting

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

| Frida Kahlo | Αξίζεις μια αγάπη |

 | 14 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης |


Αξίζεις μια αγάπη που να σε αγαπά ξεχτένιστη,

με τα πάντα και τις αιτίες που σε σηκώνουν βιαστικά,

με τα πάντα και τα δαιμόνια που δε σε αφήνουν να κοιμηθείς.


Αξίζεις μια αγάπη που να σε κάνει να νιώθεις σίγουρη,

που να μπορεί να καταναλώσει όλο τον κόσμο αν

περπατάει χέρι με χέρι με σένα, που να νιώθει πως

οι αγκαλιές σου πάνε τέλεια με το δέρμα της.


Αξίζεις μια αγάπη που να θέλει να χορεύει μαζί σου,

που να επισκέπτεται τον παράδεισο κάθε φορά που

κοιτάει τα μάτια σου, και που δεν βαριέται ποτέ να

διαβάζει τις εκφράσεις σου.


Αξίζεις μια αγάπη που να σε ακούει όταν τραγουδάς,

που να σε στηρίζει στα ρεζιλίκια σου,

που να σέβεται ότι είσαι ελεύθερη,

που να σε συνοδεύει στο πέταγμά σου,

που να μην την τρομάζει η πτώση.


Αξίζεις μια αγάπη που να πάρει τα ψέματα,

που να σου φέρει τον ενθουσιασμό,

τον καφέ

και την ποίηση.


| Frida Kahlo | Αξίζεις μια αγάπη | μτφρ: Ναταλί Φύτρου |

| Photography: Sylvia Ester Salmi - Mexico, 1944 |

Πηγή: https://universo2666.blogspot.com/2018/02/blog-post_6.html






Πως πάνε τα πράγματα

 Καμιά ζωή δεν είναι εύκολη, καμιά νίκη μόνιμη, καμιά ήττα οριστική. Και τα φιλιά που δώσαμε και τα σώματα που κρατήσαμε στην αγκαλιά μας, κι όσα δεν καταφέραμε να αγγίξουμε και αυτά που μας αρνήθηκαν τη ζεστασιά τους, κι όλες οι φωνές που πνίγηκαν μέσα μας κι όσες μπορέσαμε να εκφράσουμε, όλα στο τέλος γίνονται σιωπή - η δική μας προσωπική σιωπή· και δεν υπάρχει τίποτα και κανένας να κατηγορήσεις γιατί ξέρουμε πως κατά βάθος υπήρξαμε, ακόμα κι έτσι, από την πλευρά των ευεργετημένων.


| Θάνος Κάππας | Πως πάνε τα πράγματα | εκδόσεις της Εστίας |




Το αλφάβητο των Χριστουγέννων 🎄

 ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


Πήρα ένα Α και το έκανα Αστρο.

Με το Β έγραψα Βηθλεέμ και με το Γ τη Γέννηση του Κυρίου.


Στο Δ βρήκα τα δώρα που Του χάρισαν, 

και με το Ε την ελπίδα που μάς έφερε στη γη.


Με το Ζ θυμήθηκα τα ζώα που Τον ζέσταιναν, 

και με το Η τον Ηρώδη τον κακό βασιλιά.


Με το Θ είπα “ Θεέ μου ”, 

και με το Ι ψιθύρισα “ Ιωσήφ ”.


Το Κ μού έφερε στο νου την καλοσύνη,

και με το Λ το λιβάνι και το λυτρωμό.


Μέσα στο Μ είδα τους Μάγους,

και στο Ν την Άγια Νύχτα.


Το Ξ σκόρπισε την ξαστεριά,

και με το Ο γιόρτασε η Οικουμένη.


Το Π με γονάτισε μπροστά στην Παναγία.

Το Ρ μού θύμισε το Ραββί, το δάσκαλο.


Μ’ ένα μεγάλο Σ το Σπήλαιο.

Μ’ ένα χαρούμενο Τ τραγούδησα τραγούδια.


Το Υ ήταν για τους ύμνους,

και το Φ το φως που φώτισε την πλάση.


Ένα Χ είπε “ Χριστέ μου "!

Οι Αγγελοι έψελναν με το Ψ ψαλμούς,

και το Ωσσανά που αρχίζει από Ω.


Από τότε κάθε Χριστούγεννα, η αλφαβήτα δοξάζει το νεογέννητο Χριστό με το δικό της τρόπο και δίνει παντού το μήνυμα των Χριστουγέννων:


"ΕΠΙ ΓΗΣ ΕΙΡΗΝΗ"🙏🎄💎




Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

δύναμη και αυτοπεποίθηση

 "Πάντα έψαχνα έξω από τον εαυτό μου για δύναμη και αυτοπεποίθηση αλλά τελικά έρχονταν από μέσα.

Εκεί βρίσκονται πάντα. "


~~Anna Freud~~





Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Ευχετήριες κάρτες 🎄


 Ευχές, το αναπόσπαστο κομμάτι κάθε κάρτας, λίγα λόγια αποτυπωμένα με αγάπη σε ένα κομμάτι χαρτί, στολισμένο με χριστουγεννιάτικες παραστάσεις.

 Στον καιρό των κινητών και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπου η επικοινωνία των ανθρώπων ανά τις ηπείρους γίνεται σε χρόνο ρεκόρ, υπάρχουν ακόμη εκείνοι που αφιερώνουν χρόνο για να επιλέξουν, να αγοράσουν και στη συνέχεια να ταχυδρομήσουν σε αγαπημένα πρόσωπα μια χριστουγεννιάτικη κάρτα. 

Ήδη, από τις αρχές του 18ου αιώνα, συναντά κανείς, ως προάγγελους της χριστουγεννιάτικης κάρτας, ευχετήρια γράμματα τα οποία έστελναν οικότροφοι μαθητές στους συγγενείς τους, διακοσμημένα με χαρούμενες παραστάσεις.

Η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα πιστεύεται ότι σχεδιάστηκε στην Αγγλία το 1843 από τον Βρετανό ζωγράφο John Gallcott Horsley, για τον φίλο του Henry Gole, ιδρυτή του Victoria και Albert Museum.Ήταν σε μορφή τρίπτυχου, λιθογραφημένη σε χοντρό χαρτόνι 5 1/8 επί 3 1/4 ίντσες, σε σκούρα σέπια (μελανωπή χρωστική ουσία που προέρχεται από σουπιά ή καλαμάρι και χρησιμοποιείται ως μελάνι σχεδιάσεως και νερομπογιά) και ζωγραφισμένη στο χέρι. Πλαισιωμένη από ζωγραφιές ξύλων, πάνω στα οποία αναρριχείται κισσός, η κάρτα έχει ως κυρίως θέμα ένα ευχάριστο οικογενειακό δείπνο, κάτω από το οποίο αναγράφονται οι λέξεις: "Χαρούμενα Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το νέο έτος". 

Στη μια πλευρά της απεικονίζεται μια γυναίκα να ντύνει έναν φτωχό, ενώ στην άλλη, ένας άντρας να προσφέρει φαγητό σε κάποιον πεινασμένο. Μια έκδοση, χιλίων τέτοιων καρτών, διατέθηκε προς πώληση στο Λονδίνο έναντι ενός σελινίου η μία. Σήμερα είναι πολύ σπάνια και αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2005 μια τέτοια κάρτα πουλήθηκε αντί του ποσού των 8.500 λιρών Αγγλίας. Έτσι, το νέο πλέον έθιμο της χριστουγεννιάτικης κάρτας που βρήκε πρόσφορο έδαφος στη διάδοσή του, την οργάνωση των ταχυδρομείων και την εξάπλωση του σιδηροδρόμου.

Πολύ σύντομα έφτασε και στις ΗΠΑ. Στη δεκαετία 1840-1850 οι κάρτες τυπώνονταν στην Ευρώπη και εισάγονταν στην Αμερική. Στα μέσα του 19ου αιώνα ο R. H. Pease, ιδιοκτήτης ενός καταστήματος στο Albany της Νέας Υόρκης, δημιούργησε μια κάρτα με χριστουγεννιάτικες ευχές από το "Μεγάλο κατάστημα του Pease, τον οίκο της μόδας", η οποία παρουσίαζε μια οικογένεια να ανοίγει τα δώρα της γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Παρά ταύτα, ως δημιουργός της χριστουγεννιάτικης κάρτας στην Αμερική θεωρείται ο λιθογράφος Louis Prang, ο οποίος παρήγαγε τις πρώτες κάρτες για εμπορικό σκοπό. 

Μέχρι το 1880 κατασκεύαζε περισσότερες από πέντε εκατομμύρια κάρτες τον χρόνο, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της χρωματολιθογραφίας, η οποία επέτρεπε λεπτό και ρεαλιστικό χρωματισμό και έδινε έμφαση στη λεπτομέρεια. Την ίδια περίοδο, τα αγγλικά ταχυδρομεία προέτρεπαν τους πολίτες να ταχυδρομούν νωρίτερα τις χριστουγεννιάτικες κάρτες, λόγω του μεγάλου όγκου την περίοδο των γιορτών. 

Τα μοτίβα και οι εικόνες που εμφανίζονται στις χριστουγεννιάτικες κάρτες είναι πολλά και διάφορα. Λουλούδια, πουλιά, παιδιά αλλά και διάφορα χριστουγεννιάτικα σύμβολα διακοσμούσαν τις παλιές χριστουγεννιάτικες κάρτες. Λίγο αργότερα απέκτησαν κορδέλες και διάφορα στολίδια, ενώ η μορφή του Άγιου Βασίλη όπως την ξέρουμε σήμερα παρουσιάστηκε πρώτη φορά από τον Αμερικανό σκιτσογράφο Thomas Nast, ο οποίος σχεδίασε τη μορφή του βασισμένος κυρίως στο ποίημα του καθηγητή Ελληνικής Λογοτεχνίας στη Γενική Θεολογική Σχολή της Ν. Υόρκης Glement Glarke Moore, "Avisit From Saint Glaus" (1822) (Επίσκεψη από τον Άγιο Νικόλαο).

Σήμερα μπορεί κανείς να βρει κάρτες με απεικονίσεις από τη Γέννηση, με διάφορα χιονισμένα τοπία, με χριστουγεννιάτικα στολίδια και δέντρα και φυσικά με τον Άγιο Βασίλη. 

Στον κόσμο όμως των ηλεκτρονικών υπολογιστών, δεν θα μπορούσε να λείψει και η ηλεκτρονική χριστουγεννιάτικη κάρτα (e-card), η οποία αντί να ταχυδρομηθεί με τον παραδοσιακό τρόπο, αφού επιλεγεί αρχικά μέσα από το Διαδίκτυο και αποκτήσει προσωπικό χαρακτήρα με τη δακτυλογράφηση γιορτινών ευχών, αποστέλλεται σε κλάσματα δευτερολέπτου με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. 


Ευχές, λοιπόν, για Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά και άλλες ευχές εκφρασμένες σε διάφορες γλώσσες. 

Ισπανικά: Feliz Navidad, Ρωσικά: 'SRozhdesrvom Khristovvm, 

Ιαπωνικά: Meri Kurisumasu, Γαλλικά: Joyeux Nol, 

Γερμανικά: Frohes Weihnachtsfest, Τσεχικά: Prezeme VamVesele, Vanoce, Πορτογαλικά: Feliz Natal, Ινδικά: Shub Naya Baras.


Από τον Γεώργιο Ν. Ξενόφο


https://www.eleftheria.gr/


Πηγή: ο ομφαλός της γης



Άγιος Βασίλης 🧑‍🎄


 Τα Χριστούγεννα φέρνουν στο προσκήνιο το ζήτημα της ύπαρξης του Άγιου Βασίλη σε σχέση με τα παιδιά. Υπάρχει κατάλληλη στιγμή να τους πούμε την αλήθεια; Πότε είναι αυτή;


   Κάθε όνειρο μπορεί να πραγματοποιηθεί… αρκεί να είμαστε «καλά παιδιά». Μ’ αυτόν το μύθο μεγαλώσαμε και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τον γκρεμίσουμε μπρος στα μάτια ενός μικρού παιδιού. Θα το κάνει μόνο του. Όταν είναι έτοιμο, με τον δικό του τρόπο και τα δικά του όρια απομυθοποίησης. Η ψυχολόγος Μαρίνα Μόσχα εξηγεί το «γιατί» τονίζοντας πως «πίσω από την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη είναι που κρύβεται η έννοια της αγάπης προς το “καλό” και η λάμψη των Χριστουγέννων». Ας την κρατήσουμε ζωντανή…


1. Γιατί χρειάζεται ο μύθος του Άγιου Βασίλη και μέχρι πότε πρέπει να τον συντηρούμε;


Θυμάμαι όταν ήμουν μικρούλα τις μαγικές εκείνες μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς… πόσο μου άρεσαν οι χάρτινες vintage φιγούρες με τον Άγιο Βασίλη, η λευκή γενειάδα και το καλοκάγαθο πρόσωπο…


Ακόμα νιώθω τη μαγεία και χαίρομαι σαν μικρό παιδί, περιμένοντας τον ερχομό του –συμβολικά πλέον! Στενοχωριέμαι όταν ακούω από μικρά παιδιά να κοροϊδεύουν άλλα παιδάκια λέγοντας με στόμφο πως «Δεν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης!» και σκέφτομαι πόσα ενδεχομένως χάνουν από την μαγεία που όλοι μας έχουμε ανάγκη – έστω και σε μικρές δόσεις – πόσο μάλλον τα παιδιά!


Μεγαλώσαμε με τον μύθο του Άγιου Βασίλη και οι περισσότεροι τον έχουμε κρατήσει γλυκά μέσα μας ως εκείνον τον παππούλη που φροντίζει όλα τα παιδιά του κόσμου, μοιράζοντας δώρα χωρίς διακρίσεις με μόνο κριτήριο να είμαστε καλά παιδιά! Θα μου πείτε πως έτσι ενισχύουμε το στερεότυπο του καλού παιδιού και παρεμβαίνουμε στον παιδικό ψυχισμό… Δεν θα διαφωνήσω, αντίθετα θα συμπληρώσω μάλιστα πως επιβραβεύεται «το καλό παιδί», μέσα από ένα φαντασιωσικό κόσμο που συντηρεί τον μύθο. Ο μύθος του Άγιου Βασίλη και η μαγεία γύρω του καλλιεργεί στο παιδικό μυαλουδάκι εικόνες και το φέρνει πιο κοντά στην παράδοση. Μην μου πείτε πως δεν έχετε προσέξει την παιδική ανάγκη για την ύπαρξη του μαγικού και την αγάπη για τα παραμύθια! Δεν είναι τυχαία αυτή η ανάγκη, καθώς προσφέρει συναισθηματική ασφάλεια και οξύνει τις αισθήσεις… Έναν μύθο που δεν χρειάζεται εμείς οι μεγάλοι να τον γκρεμίσουμε, καθώς το παιδί όταν νιώσει έτοιμο θα το κάνει από μόνο του και με τον δικό του τρόπο…


2. Τι απαντάμε όταν το παιδί έρθει και μας πει: «Ένα παιδάκι στο σχολείο μου είπε ότι δεν υπάρχει. Αλήθεια ή ψέματα;»


Έρχεται το μικρό σας από το σχολείο και σας ξαφνιάζει, ανυπομονώντας για την απάντηση από εσάς που τα ξέρετε όλα! Ναι, μιλάμε προφανώς για τις ηλικίες στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, όπου το παιδί αρχίζει και αποκτά καλύτερη επαφή με την πραγματικότητα και το μυαλουδάκι του σκέφτεται πιο λογικά. Άλλωστε, κάποια στιγμή το παιδί σας θα αρχίσει να αναρωτιέται για τα πιο …πρακτικά: «πως καταφέρνει και πηγαίνει σε όλα τα σπίτια; Αφού δεν έχουν όλα καμινάδες, πώς μπαίνει μέσα; Και πώς κινείται το έλκηθρο; Και αν αρρωστήσει;», ερωτήσεις που σπέρνουν όλο και περισσότερες αμφιβολίες στο μυαλουδάκι του! Αλήθεια ή ψέματα λοιπόν; Μπορείτε να του γυρίσετε πίσω την ερώτηση, ρωτώντας το ίδιο: «Εσύ τι πιστεύεις; Υπάρχει ή όχι;» και ανάλογα να συζητήσετε σύμφωνα με τα δικά του «πιστεύω» και τη δική του θεώρηση, χωρίς να φοβάστε πως θα χάσει την Χριστουγεννιάτικη μαγεία. Άλλωστε, όταν το παιδί κάνει αυτού του είδους την ερώτηση, συνήθως, είναι θέμα χρόνου να βάλει τέλος στο μύθο! Και αν δεν είναι ακόμη έτοιμο, το πιο πιθανό είναι να… αγνοήσει αυτό που μόλις έφτασε στα μικρά αυτάκια του!


3. Ποια απάντηση δεν πρέπει να δώσουμε ποτέ στο παιδί;


Κάποιοι γονείς από φόβο και άγχος μήπως και κάποιος άλλος προλάβει τα… μαντάτα στο παιδί τους, σπεύδουν να «κατεβάσουν» τον Άγιο Βασίλη από το βάθρο του, λέγοντας την αλήθεια και προσγειώνοντας ανώμαλα το παιδί τους που πιθανά να μην είναι και έτοιμο ακόμα να μάθει κάτι τόσο σημαντικό για εκείνο, έστω και αν βγαίνει από το στόμα των γονιών του. Κάποιοι άλλοι, θέλοντας να το δυναμώσουν, επειδή είναι υπέρμαχοι της αλήθειας και του ρεαλισμού, θεωρούν πως μαγεία στην εποχή μας δεν υπάρχει και ο ρομαντισμός είναι ξεπερασμένος ή κουβαλούν οι ίδιοι τραύματα, θέλουν και το παιδί τους «να γνωρίζει». Αποφύγετε λοιπόν τέτοιου είδους δηλώσεις· ελάτε πιο κοντά στη παιδική ψυχούλα και ακούστε την…


4. Είναι καλύτερο να μάθει από εμάς το παιδί την αλήθεια ή δεν έχει σημασία από πού θα προέλθει η αποκάλυψη της αλήθειας;


Αναρωτιέστε αν θα πρέπει να μάθει το αγγελούδι σας την αλήθεια από εσάς ή να την προστατέψετε όσο μπορείτε, μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί ο «καλοθελητής» που θα του την αποκαλύψει. Τις περισσότερες φορές, την αλήθεια την μαθαίνει από το μεγαλύτερο αδελφάκι, ξαδελφάκι, από τον φίλο ή τον συμμαθητή που θα καυχηθεί για τις… γνώσεις του περί ύπαρξης του μύθου! Σημαντική δεν είναι από ποιον θα γίνει η αποκάλυψη της αλήθειας αλλά η διαχείρισή της. Εκείνη τη στιγμή, σίγουρα σας χρειάζεται για να του επιβεβαιώσετε αυτό που εκείνο στενοχωρημένο – συνήθως – ξεστομίζει και χρειάζεται να πενθήσει την απώλεια του μύθου, την απώλεια του μαγικού…


5. Τι πρέπει να κάνουμε αν δούμε το παιδί στεναχωρημένο;


Όπως προανέφερα, συνήθως η αποκάλυψη της μη ύπαρξης του Άι Βασίλη συνοδεύεται από στενοχώρια και θλίψη. Μπορείτε να το ρωτήσετε πώς νιώθει και να μοιραστείτε μαζί του τη δική σας παιδική εμπειρία… Δώστε του χρόνο και μην προσπαθήσετε να το σπρώξετε να νιώσει καλύτερα. Το παιδί σας βιώνει μια απώλεια, την απώλεια της μαγείας, θα μπορούσαμε να πούμε συμβολικά. Μην προσπαθήσετε, επίσης, να υποτιμήσετε αυτό που αισθάνεται, ούτε και να το κοροϊδέψετε φυσικά, αν δεν θέλετε να χάσετε την εμπιστοσύνη του! Ήδη, νιώθει περίεργα και μαζί σας που του κρύψατε την αλήθεια και του λέγατε ψέματα τόσο καιρό…


6. Με τι μπορούμε να «αντικαταστήσουμε» το χαμένο όνειρο του Άγιου Βασίλη;


Τα παιδιά στις μικρές ηλικίες λατρεύουν οτιδήποτε τελετουργικό. Πίσω λοιπόν από την ύπαρξη του Άι Βασίλη, κρύβεται ο ερχομός των δώρων για παράδειγμα, αλλά και η έννοια της αγάπης προς το «καλό» και τους άλλους, ο συμβολισμός των Χριστουγέννων και η λάμψη τους… Μετά την αποκάλυψη, το τελετουργικό αυτό μπορεί να μεταφερθεί μέσα από άλλους τρόπους έκφρασης, όπως η συναισθηματική έκφραση μέσα από την προσφορά σε συγγενικά άτομα ή σε άλλα παιδάκια, οι  ζωγραφιές αλλά και οι ώρες που το παιδί θα περάσει με τον γονιό μέσα από μία αίσθηση πληρότητας, δικής τους μαγείας και χαράς.


7. Πώς θα διδάξουμε σε ένα παιδί ότι ο Άγιος Βασίλης «βρίσκεται» μέσα στον καθένα μας;


Μπορείτε να του πείτε την ιστορία του Άι Βασίλη, να μιλήσετε για τον συμβολισμό του και πώς εξαρτάται από εμάς αν θέλουμε να τον έχουμε μέσα μας ή να τον τοποθετήσουμε στην ανυπαρξία! Αν έχει συμβεί απώλεια παππού-γιαγιάς ή και ενός κατοικιδίου, μπορείτε να την παρομοιάσετε λέγοντας: «και ο παππούς δεν βρίσκεται μαζί μας, υπάρχει όμως στην καρδιά μας, ίσως έρχεται και στα όνειρά μας… έτσι και ο Άγιος Βασίλης! Και εσύ θα επιλέξεις αν θέλεις να υπάρχει μέσα σου ή όχι!».


Ρομίνα Ξύδα


https://www.ygeiamou.gr/


Πηγή: ο ομφαλός της γης 

Άννα Πάβλοβα


 Τον Φεβρουάριο του 1881 γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, η Άννα Πάβλοβα, μία μπαλαρίνα που θα έμενε στην ιστορία τόσο για το εκπληκτικό ταλέντο της, όσο και για το διάσημο και ομώνυμο γλυκό, την δημιουργία του οποίου λέγεται πως ενέπνευσε.


Μεγαλώνοντας στην θρυλική πρωτεύουσα του μπαλέτου, η Άννα δεν ήταν δύσκολο να έρθει σε επαφή με τον χορό αυτόν. Όταν έγινε 9 ετών, η μητέρα της την πήγε να δει την Ωραία Κοιμωμένη στο Αυτοκρατορικό Θέατρο Μαριίνσκι και τότε ακαριαία η Άννα Πάβλοβα κατάλαβε πως το μπαλέτο ήταν αυτό με το οποίο θα ήθελε να ασχοληθεί για την υπόλοιπη ζωή της. Τότε ξεκίνησε να παίρνει μορφή ένα όνειρο, το οποίο μετά από κάποια εμπόδια θα γινόταν πραγματικότητα και θα την έκανε μία από τις πιο γνωστές μπαλαρίνες του κόσμου.


Την ίδια χρονιά, η Πάβλοβα πέρασε από οντισιόν για το διάσημο Imperial Ballet School. Ωστόσο, απορρίφθηκε λόγω της ηλικίας αλλά και της εμφάνισής της. Φαινόταν αρκετά ασθενική και το σώμα της δεν συμβάδιζε με τα πρότυπα των μπαλαρίνων της εποχής. Απτόητη, ξανά πέρασε από οντισιόν τον επόμενο χρόνο και έγινε τελικά δεκτή. Στη σκηνή εμφανίστηκε για πρώτη φορά με την παράσταση Un conte de fées (Ένα παραμύθι) του Μαριούς Πετιπά, ο οποίος στη συνέχεια θα δήλωνε ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές της. Η Άννα Πάβλοβα για πολλά χρόνια ήταν μέλος των Μπαλέτων Μαριίνσκι, ενώ αργότερα συμμετείχε στα Ρώσικα Μπαλέτα του Σεργκέι Ντιάγκιλεφ, με τον οποίο η συνεργασία δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική και σύντομα έληξε, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την προσωπική της εξέλιξη και την ίδρυση της δικής της ομάδας. Παρόλη την αγάπη της για το μπαλέτο, τα πρώτα χρόνια σπουδών της δεν ήταν καθόλου εύκολα. Η Πάβλοβα είχε δυσαρμονικά μακριά άκρα για τον κορμό της και οι καθηγητές της πίστευαν πως δε θα κατάφερνε ποτέ να χορέψει αρμονικά. Οι συμφοιτητές της συχνά την κορόιδευαν με παρατσούκλια όπως «η σκούπα» και άλλα παρόμοια, που την ταπείνωναν για την δυσκαμψία του κορμιού της. Ωστόσο, η Άννα επέμενε και προπονήθηκε ακόμη πιο σκληρά. Με κάθε ευκαιρία βελτιωνόταν και έκανε μεγάλη πρόοδο κάθε μέρα. Το 1906, μετά την ερμηνεία της στην παράσταση Ζιζέλ, έγινε τελικά πρίμα μπαλαρίνα, αποκτώντας τον πιο τιμητικό τίτλο για μία μπαλαρίνα. Η χαρακτηριστική της ερμηνεία ήταν το σόλο του κύκνου που πεθαίνει. Το σόλο αυτό η Πάβλοβα το ερμήνευσε συνολικά στην καριέρα της πάνω από 4.000 φορές, μένοντας στην ιστορία. Έκτος από αυτή της την ερμηνεία, η Άννα Πάβλοβα έμεινε στην ιστορία και για την έμπνευση των σύγχρονων πουέντ. Λόγω των άκαμπτων ποδιών της, η Πάβλοβα αναγκαζόταν να προσθέτει ένα κομμάτι ξύλο στις σόλες των παπουτσιών του χορού της, για να υποστηρίζει και να βοηθάει την κάμψη του ποδιού της. Όπως ακριβώς και οι σημερινές πουέντ, έχουν ένα κομμάτι ξύλο, κάνοντας τη χρήση τους λιγότερο επώδυνη και πιο εύκολη για τα καμπυλωτά πόδια. Το 1911 δημιούργησε τη δική της εταιρεία μπαλέτου και σημείωσε τις πρώτες παγκόσμιες περιοδείες στην ιστορία του μπαλέτου. Ταξίδευε και χόρευε όπου μπορούσε. Από την Κίνα μέχρι και την Αυστραλία, είχε δώσει εξαιρετικές παραστάσεις μπαλέτου, αφήνοντας το κοινό της να μιλά σχεδόν άφωνο, για μία από τις πιο εκπληκτικές και ντελικάτες μπαλαρίνες που έχει δει.


Οι αέρινες κινήσεις της ήταν αυτές που την χαρακτήριζαν και αυτές που έκλεβαν πάντα τις εντυπώσεις. Δυστυχώς το τέλος της ταλαντούχας μπαλαρίνας δεν άργησε να έρθει. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της από το Παρίσι στη Χάγη, η Άννα Πάβλοβα αρρώστησε βαριά και διαγνώστηκε με πνευμονία.


Όταν ο γιατρός της είπε πως έπρεπε να κάνει εγχείρηση και να μην ξανά χορέψει ποτέ, η μπαλαρίνα προτίμησε να χορεύει μέχρι να πεθάνει, λέγοντας πως αν δεν μπορεί να χορέψει, δεν χρειάζεται να ζει. Το 1931, σε ηλικία 50 ετών, η Πάβλοβα έφυγε από τη ζωή ταλαιπωρημένη από πλευρίτιδα. Ακόμα και μετά τον θάνατό της όμως, έκανε αυτό που αγαπούσε πιο πολύ, καθώς σύμφωνα με μία παλιά μπαλετική παράδοση, η επόμενη προγραμματισμένη παράσταση μίας αποθανούσας μπαλαρίνας πραγματοποιούνταν κανονικά, με έναν μόνο προβολέα να περιστρέφεται στην άδεια σκηνή, στην οποία θα βρισκόταν η μπαλαρίνα.


Ειρήνη Μωραϊτη


https://www.monopoli.gr/


Πηγή: ο ομφαλός της γης 


Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

«Αννούλα του χιονιά»❄️☃️


 










Η «Αννούλα του χιονιά» είναι υπαρκτό πρόσωπο;


Σαράντης Αλιβιζάτος: Ναι. Μάλιστα, δεν το ξέρει ότι το έγραψα για εκείνη, ίσως το μάθει τώρα, μέσα από εδώ. Είναι ένα κορίτσι που με εντυπωσίασε και τη γνώρισα όταν ξεκίνησα τις θρησκευτικές μου αναζητήσεις. Πιστεύω πολύ στον Θεό. Κάποια στιγμή είχα βρεθεί στους Ιεχωβάδες (να δω πως είναι) με κάποια Άννα. Στο δίσκο “Ξημερώνει” (1980), η Χαρούλα τραγούδησε το “Δεν Είδες” σε στίχους δικούς μου. Αυτό είχε δημοσιευθεί στα Επίκαιρα ως ποίημα. Εκείνη την εποχή η Άννα... έγραφε κι αυτή ποιήματα κι είχε αντιγράψει από τα Επίκαιρα το δικό μου… το “Δεν είδες τα δάκρυά μου…”. Της λέω: “Αυτό πού το βρήκες;”. Και μου λέει: “Εγώ το έγραψα!”.


Εκείνη την ώρα σοκαρίστηκα με το ψέμα της, αλλά είδα πόσο το αγαπούσε και σιώπησα. Μετά έφυγα από τους Ιεχωβάδες και από την Αννούλα…


Κι έτσι βγήκε το “Αχ Αννούλα του χιονιά, δεν θα είμαι πια μαζί σου“. Έκτοτε δεν ξαναμιλήσαμε με την Άννα».


Πρόκειται για το τραγούδι με το οποίο ταυτίστηκε απόλυτα ο Αντώνη Καλογιάννης. «Αχ Αννούλα του χιονιά», έγραψε ο Σαράντης Αλιβιζάτος το 1984. Το έντυσε με τη μουσική του ο Μάριος Τόκας και ο Αντώνης Καλογιάννης το έκανε γνωστό με τη φωνή του.


Πηγή: ο ομφαλός της γης 

Οκτωβρης... Νοεμβρίος... 🍂🍂🍂🍂🍂

 Πρέπει να φύγω!!!  Αναστέναξε ο Οκτώβρης και χιλιάδες φύλλα έπεφταν από τη θλίψη... Ήρθε η ώρα!! Ψιθύρισε ο Νοέμβριος.. Σε παρακαλώ δώσε μο...