Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Άννα Πάβλοβα


 Τον Φεβρουάριο του 1881 γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, η Άννα Πάβλοβα, μία μπαλαρίνα που θα έμενε στην ιστορία τόσο για το εκπληκτικό ταλέντο της, όσο και για το διάσημο και ομώνυμο γλυκό, την δημιουργία του οποίου λέγεται πως ενέπνευσε.


Μεγαλώνοντας στην θρυλική πρωτεύουσα του μπαλέτου, η Άννα δεν ήταν δύσκολο να έρθει σε επαφή με τον χορό αυτόν. Όταν έγινε 9 ετών, η μητέρα της την πήγε να δει την Ωραία Κοιμωμένη στο Αυτοκρατορικό Θέατρο Μαριίνσκι και τότε ακαριαία η Άννα Πάβλοβα κατάλαβε πως το μπαλέτο ήταν αυτό με το οποίο θα ήθελε να ασχοληθεί για την υπόλοιπη ζωή της. Τότε ξεκίνησε να παίρνει μορφή ένα όνειρο, το οποίο μετά από κάποια εμπόδια θα γινόταν πραγματικότητα και θα την έκανε μία από τις πιο γνωστές μπαλαρίνες του κόσμου.


Την ίδια χρονιά, η Πάβλοβα πέρασε από οντισιόν για το διάσημο Imperial Ballet School. Ωστόσο, απορρίφθηκε λόγω της ηλικίας αλλά και της εμφάνισής της. Φαινόταν αρκετά ασθενική και το σώμα της δεν συμβάδιζε με τα πρότυπα των μπαλαρίνων της εποχής. Απτόητη, ξανά πέρασε από οντισιόν τον επόμενο χρόνο και έγινε τελικά δεκτή. Στη σκηνή εμφανίστηκε για πρώτη φορά με την παράσταση Un conte de fées (Ένα παραμύθι) του Μαριούς Πετιπά, ο οποίος στη συνέχεια θα δήλωνε ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές της. Η Άννα Πάβλοβα για πολλά χρόνια ήταν μέλος των Μπαλέτων Μαριίνσκι, ενώ αργότερα συμμετείχε στα Ρώσικα Μπαλέτα του Σεργκέι Ντιάγκιλεφ, με τον οποίο η συνεργασία δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική και σύντομα έληξε, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την προσωπική της εξέλιξη και την ίδρυση της δικής της ομάδας. Παρόλη την αγάπη της για το μπαλέτο, τα πρώτα χρόνια σπουδών της δεν ήταν καθόλου εύκολα. Η Πάβλοβα είχε δυσαρμονικά μακριά άκρα για τον κορμό της και οι καθηγητές της πίστευαν πως δε θα κατάφερνε ποτέ να χορέψει αρμονικά. Οι συμφοιτητές της συχνά την κορόιδευαν με παρατσούκλια όπως «η σκούπα» και άλλα παρόμοια, που την ταπείνωναν για την δυσκαμψία του κορμιού της. Ωστόσο, η Άννα επέμενε και προπονήθηκε ακόμη πιο σκληρά. Με κάθε ευκαιρία βελτιωνόταν και έκανε μεγάλη πρόοδο κάθε μέρα. Το 1906, μετά την ερμηνεία της στην παράσταση Ζιζέλ, έγινε τελικά πρίμα μπαλαρίνα, αποκτώντας τον πιο τιμητικό τίτλο για μία μπαλαρίνα. Η χαρακτηριστική της ερμηνεία ήταν το σόλο του κύκνου που πεθαίνει. Το σόλο αυτό η Πάβλοβα το ερμήνευσε συνολικά στην καριέρα της πάνω από 4.000 φορές, μένοντας στην ιστορία. Έκτος από αυτή της την ερμηνεία, η Άννα Πάβλοβα έμεινε στην ιστορία και για την έμπνευση των σύγχρονων πουέντ. Λόγω των άκαμπτων ποδιών της, η Πάβλοβα αναγκαζόταν να προσθέτει ένα κομμάτι ξύλο στις σόλες των παπουτσιών του χορού της, για να υποστηρίζει και να βοηθάει την κάμψη του ποδιού της. Όπως ακριβώς και οι σημερινές πουέντ, έχουν ένα κομμάτι ξύλο, κάνοντας τη χρήση τους λιγότερο επώδυνη και πιο εύκολη για τα καμπυλωτά πόδια. Το 1911 δημιούργησε τη δική της εταιρεία μπαλέτου και σημείωσε τις πρώτες παγκόσμιες περιοδείες στην ιστορία του μπαλέτου. Ταξίδευε και χόρευε όπου μπορούσε. Από την Κίνα μέχρι και την Αυστραλία, είχε δώσει εξαιρετικές παραστάσεις μπαλέτου, αφήνοντας το κοινό της να μιλά σχεδόν άφωνο, για μία από τις πιο εκπληκτικές και ντελικάτες μπαλαρίνες που έχει δει.


Οι αέρινες κινήσεις της ήταν αυτές που την χαρακτήριζαν και αυτές που έκλεβαν πάντα τις εντυπώσεις. Δυστυχώς το τέλος της ταλαντούχας μπαλαρίνας δεν άργησε να έρθει. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της από το Παρίσι στη Χάγη, η Άννα Πάβλοβα αρρώστησε βαριά και διαγνώστηκε με πνευμονία.


Όταν ο γιατρός της είπε πως έπρεπε να κάνει εγχείρηση και να μην ξανά χορέψει ποτέ, η μπαλαρίνα προτίμησε να χορεύει μέχρι να πεθάνει, λέγοντας πως αν δεν μπορεί να χορέψει, δεν χρειάζεται να ζει. Το 1931, σε ηλικία 50 ετών, η Πάβλοβα έφυγε από τη ζωή ταλαιπωρημένη από πλευρίτιδα. Ακόμα και μετά τον θάνατό της όμως, έκανε αυτό που αγαπούσε πιο πολύ, καθώς σύμφωνα με μία παλιά μπαλετική παράδοση, η επόμενη προγραμματισμένη παράσταση μίας αποθανούσας μπαλαρίνας πραγματοποιούνταν κανονικά, με έναν μόνο προβολέα να περιστρέφεται στην άδεια σκηνή, στην οποία θα βρισκόταν η μπαλαρίνα.


Ειρήνη Μωραϊτη


https://www.monopoli.gr/


Πηγή: ο ομφαλός της γης 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οκτωβρης... Νοεμβρίος... 🍂🍂🍂🍂🍂

 Πρέπει να φύγω!!!  Αναστέναξε ο Οκτώβρης και χιλιάδες φύλλα έπεφταν από τη θλίψη... Ήρθε η ώρα!! Ψιθύρισε ο Νοέμβριος.. Σε παρακαλώ δώσε μο...