Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Θεόδωρος Κάστανος & Μιχάλης Παπαμαύρου

 • ΜNHMH δύο σπουδαίων Χιωτών παιδαγωγών, απηνώς διωχθέντων για τις ιδέες και τις εκπαιδευτικές πράξεις τους: 

του Θεόδωρου Κάστανου από το Βροντάδο 

και του Μιχάλη Παπαμαύρου από τη Βολισσό. 


• Ο πρώτος άφησε την τελευταία του πνοή στη Φλώρινα (12 Φεβρουαρίου 1932), όπου και κηδεύτηκε. Η κοινωνία της Φλώρινας τον έκλαιγε για πολλές εβδομάδες.  Οι σπουδαστές του απείχαν από τα μαθήματα τους για μια εβδομάδα και φόρεσαν πένθιμη κορδέλα στο πέτο τους για σαράντα μέρες.



• Ο δεύτερος πέθανε άπορος στο Δημοτικό Νοσοκομείο Αθηνών, από ανακοπή καρδιάς (26 Απριλίου 1963). 


• Σήμερα, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας φέρει την επωνυμία «Θεόδωρος Κάστανος» και το Γυμνάσιο Βολισσού Χίου (με Λυκειακές τάξεις) το όνομα «Μιχάλης Παπαμαύρος» -από το σχολικό έτος  2008-2009.


1. ΘEΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΤΑΝΟΣ: «Αγαπήσατε το παιδί, κατεβείτε κοντά του, βάλτε το χέρι σας στην καρδιά του. Αφουγκρασθείτε τον πόνο του και τη χαρά του (…) Σκοπός του σχολείου δεν είναι – δεν πρέπει να είναι – το σοφό παιδί, αλλά το ευτυχισμένο παιδί. Κι αυτό το παιδί μόνο μέσα σε ένα δραστικό κι όχι σκυθρωπό σχολείο μπορεί να ολοκληρωθεί. Η αξία του ανθρώπου δε βρίσκεται στις γνώσεις, αλλά στην ισχυρή βούληση, στην ολοκληρωμένη προσωπικότητα, στην πνευματική καλλιέργεια, στη δημιουργία πλούσιας συναισθηματικής, ζωής, στη μέθεξή τους στην κοινωνική ζωή (…) Οι ψυχές του δασκάλου και του παιδιού βρίσκονται πέρα και πάνω από τη μέθοδο. Όταν αυτές επικοινωνούν, βρίσκουν τη μέθοδο. Διαφορετικά κι ολόκληρο το γνωστικό ουρανό να κατεβάζει ο δάσκαλος, είναι καταδικασμένος σε αποτυχία. Άλλωστε, για τον καλλιτέχνη δάσκαλο ισχύουν οι νόμοι της τέχνης, της δημιουργίας, της φυσικότητας, της εσωτερικής διάθεσης. Αυτοί είναι που του ανοίγουν το δρόμο».



Θεόδωρος Κάστανος (1888-1932) 

-ΠΗΓΗ:WIKIPEDIA:


Ο Θεόδωρος Κάστανος γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1886, σύμφωνα με το βιογραφικό που επισυνάφτηκε στη διδακτορική του διατριβή. Ωστόσο η κόρη του, Πόπη Κάστανου-Μινάρδου, σε συνέδριο στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκανε γνωστό πως ο πατέρας της Θεόδωρος Κάστανος, γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1888, στο Βροντάδο της Χίου.


 Ο πατέρας του ήταν ναυτικός. O Θ. Κ. μεγάλωσε με τη γιαγιά του Καλλιόπη αλλά και με ένα μακρινό του συγγενή τον Ιωάννη Γλύκα, που έγινε κηδεμόνας και μετέπειτα διδάσκαλός του. Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στο Σχολείο του Αγίου Γεωργίου και κατόπιν στο Ελληνικό Σχολείο της Παναγίας της Μούτσαινας, όπου δίδασκε ο Ιωάννης Γλύκας και, τέλος, φοίτησε στο Γυμνάσιο της Χίου.

 

Το 1904 πέρασε τις απολυτήριες εξετάσεις. Το 1912 κατατάχτηκε εθελοντικά στον Ελληνικό στρατό και πολέμησε κατά των Τούρκων στους Βαλκανικούς πολέμους.  Κατηγορήθηκε ως νέος Σωκράτης, κυνηγήθηκε ανελέητα από το κατεστημένο, όπως είχαν κατηγορηθεί και οι Γληνός, Παπανούτσος κ.α. Οι διωγμοί, η παραγνώριση του έργου του, οι συκοφαντίες, έβλαψαν την υγεία του και αποδιοργάνωσαν τις αντιστάσεις του.


Στα είκοσι του χρόνια, το 1908, διορίσθηκε ως δάσκαλος στο Βίκι Χίου, όπου και εργάστηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες. Το 1913, η κοινότητα του Βροντάδο, συγκινημένη από την εργασία του νεαρού δασκάλου, του έδωσε υποτροφία από το Πρώιο Κληροδότημα και, έτσι, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο της Ιένας στη Γερμανία για σπουδές Παιδαγωγικών και Φιλοσοφίας, όπου καλλιεργήθηκε η ιδέα της 'Νέας Αγωγής' και του 'Νέου Σχολείου'. 


Από το 1915-1918 σπούδασε επίσης Παιδαγωγικά, Φιλοσοφία και Πειραματική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Το 1920, επιστρέφει στην Ελλάδα, ως διδάκτωρ της Φιλοσοφίας και την ίδια χρονιά διορίζεται ως καθηγητής των Παιδαγωγικών και Διευθυντής Σπουδών στο Διδασκαλείο Θηλέων Θεσσαλονίκης. Για όλη του την προσφορά, το 1926, αμείφθηκε με μια μετάθεση στο Διδασκαλείο της Καστοριάς και το 1927, με τη μεταφορά του Διδασκαλείου στο Καρπενήσι παίρνει μετάθεση κι αυτός, όπου συνεχίζει να το διευθύνει. Το 1929 μετατίθεται στη Φλώρινα, όπου διορίζεται Υποδιευθυντής.


Το 1921 διορίζεται ο πρώτος άντρας Διευθυντής στην ιστορία των Αρχιγένειων Εκπαιδευτηρίων στους Επιβάτες της Ανατολικής Θράκης, όπου μαζί με τον Αδαμάντιο Ταμβακίδη, Γυμνασιάρχη τότε των 40 Εκκλησιών, παραδίδουν παιδαγωγικά μαθήματα στους δασκάλους της Εκπαιδευτικής περιφέρειας Τυρολόης – Σηλυβρίας, στοχεύοντας στην αναδιοργάνωση των Εκπαιδευτηρίων.


Τον Οκτώβριο ωστόσο του επόμενου χρόνου, η διαταγή του Ελληνικού Στρατηγείου για την άμεση εκκένωση της Ανατολικής Θράκης από τον Ελληνικό Πληθυσμό τον έκαναν την τραγική φιγούρα που θα μετέφερε τα Αρχιγένεια μακρυά από την Ιστορική τους θέση. Αφού έδωσε εσπευσμένα εσπευσμένα πιστοποιητικά σπουδών στις δευτεροετείς φοιτήτριες του διδασκαλείου, μετέφερε το Ίδρυμα, αρχικά στην Παλιά Ορεστιάδα (Καραγάτς), όπου συγχωνεύτηκε με το Ζάππειον Ανώτερον Παρθεναγωγείον Αδριανουπόλεως.  Εκεί δίδαξε για έντεκα περίπου μήνες, και όταν με την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης, το Κάραγατς παραχωρήθηκε στους Τούρκους, με δικές του ενέργειες, μετέφερε τα εκπαιδευτήρια στην Αλεξανδρούπολη.


Στην Αλεξανδρούπολη ξεκίνησε πάλι με ζήλο την οργάνωση του νέου Ιδρύματος και με πολλή υπομονή και επιμονή ίδρυσε το Διδασκαλείο, από το οποίο το 1934 προέκυψε η Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρουπόλεως, του οποίου υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής.


Οι πρώτες σπουδάστριες προέρχονταν κατά 50% από τις σπουδάστριες του Αρχιγένειου Διδασκαλείου. Με πολύ κόπο και προσπάθεια, έπεισε τις ξεριζωμένες κοπέλες, που είχαν καταφύγει με τις οικογένειές τους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο νέο Διδασκαλείο της νέας πόλης. Οι υπόλοιπες σπουδάστριες προέρχονταν από γειτονικές πόλεις. Υπήρξε μόνο ένας σπουδαστής στην αρχή. Με αγώνα και κρατικές υποτροφίες, έπεισε τις νέες να εγγραφούν στο νεοσύστατο Διδασκαλείο.


Η ίδρυση οικοτροφείου ήταν αναγκαία. Πάλεψε ώστε να παραχωρηθεί από το Στρατό, το γνωστό στους παλιότερους «ξύλινο» οικοδόμημα της Λεωφόρου Βασ. Γεωργίου, για να στεγάσει το Διδασκαλείο και το Οικοτροφείο. Το Οικοτροφείο αργότερα μεταφέρθηκε στο Πασαλίκι. Στη συνέχεια συνέβαλε στην αποπεράτωση του κτηρίου της Παιδαγωγικής Ακαδημίας.


Τα δύο βιβλία, που έγραψε ο Θ. Κάστανος είναι: «Το Σχολείο Εργασίας» (1929) και «Η Απολογία του Σχολείου Εργασίας» (επανεκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1996) από τις εκδόσεις ΚΩΔΙΚΑΣ και αριθμεί 86 σελίδες). Στην Απολογία αναφέρεται στη διδασκαλία στην ανώτατη βαθμίδα. Σκοπός του Σχολείου δεν πρέπει να είναι το 'σοφό παιδί' αλλά το 'ευτυχισμένο παιδί'.


2. ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΣ (1891-1963) 




-ΠΗΓΗ:  ιστοσελίδα του Γυμνασίου –με Λ. Τ.- Βολισσού:


Ο Μιχάλης Παπαμαύρος γεννήθηκε στη Βολισσό στις 20 Απριλίου 1891. Τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο στο χωριό του και το Γυμνάσιο στην πόλη της Χίου. Σπούδασε τη Γερμανική γλώσσα στην Αθήνα και στη συνέχεια εργάστηκε στη Βολισσό ως δάσκαλος. Το 1912 διέκοψε τις σπουδές του και πολέμησε ως εθελοντής για την απελευθέρωση της Χίου.


Το 1913 πήγε για σπουδές στη Γερμανία όπου απέκτησε  διδακτορικό δίπλωμα της Παιδαγωγικής απ το Πανεπιστήμιο της Ιένας (υπήρξε μαθητής του Βίλχελμ Ράιχ ), διδακτορικό της Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας και της Αρχαίας Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.


Επιστρέφοντας στην Ελλάδα υπηρέτησε μεταξύ άλλων ως καθηγητής της Παιδαγωγικής στο «Διδασκαλείο Αρρένων» Θεσσαλονίκης, Διευθυντής του «Αρσακείου» Λάρισας, Ανώτερος Επόπτης της Δημοτικής Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θράκης, υποδιευθυντής στο «Μαράσλειο Διδασκαλείο», με Διευθυντή τον Αλέξανδρο Δελμούζο, καθηγητής στην «Παιδαγωγική Ακαδημία» του Δημ. Γληνού  και Διευθυντής στο «Διδασκαλείο Λαμίας».


Ήταν ο εισηγητής στη χώρα μας του «Σχολείου Εργασίας», της «Ενιαίας Συγκεντρωτικής Διδασκαλίας» και του θεσμού της «Σχολικής Κοινότητας».

Υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ήταν μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου. Επανειλημμένα διώχτηκε, απολύθηκε, φυλακίστηκε και εκτοπίστηκε για τις ιδέες του.


Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Στο Εθνικό Συμβούλιο των Κορυσχάδων εκλέχτηκε Εθνοσύμβουλος Χίου. Παράλληλα,  μαζί με τον Κ.Δ. Σωτηρίου ανέλαβε τη διεύθυνση του «Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου της Ελεύθερης Ελλάδας».


Το 1945 εξορίζεται στη Γυάρο κι από εκεί στέλνεται στις φυλακές Αβέρωφ. Αποφυλακίζεται το 1952. Το 1961 δικάστηκε για το περιεχόμενο και τον τρόπο διακίνησης του βιβλίου «Σύστημα νέας Παιδαγωγικής» και φυλακίστηκε για 6 μήνες στις φυλακές Αγρινίου.

Το 1963 οργανώθηκε ειδική γιορτή προς τιμήν του από την Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ και από το Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας.


Άφησε πίσω του  αξιόλογο επιστημονικό και συγγραφικό έργο. Σημαντικότερα από τα έργα του είναι τα παρακάτω: «Προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της σχολικής διοίκησης στην Ελλάδα», «Η Σχολική Κοινότητα», «J. H. Pestalozzi – Η ζωή και η δράση του» τόμ. Α΄, «Διδακτικές αρχές του Σχολείου Εργασίας – Είκοσι γράμματα στον Έλληνα Δάσκαλο», «Ειδική Διδακτική του Σχολείου Εργασίας – Είκοσι γράμματα στον Έλληνα δάσκαλο» , «Οι γονείς και τα παιδιά τους», «Σύστημα νέας Παιδαγωγικής». Συνέγραψε επίσης μεγάλο αριθμό  αναγνωστικών βιβλίων για το Δημοτικό Σχολείο.


Πηγή: Σχολικές δραστηριότητες Δ.Δ. Εκπαίδευσης Χίου

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Αγάπη 🤍


 Αγάπη είπες;🤍

 Ο καθένας την πελεκάει όπως θέλει.

Άλλος με πέτρα.

Άλλος με χιόνι.

Η πιο σωστή να ξέρεις, είναι από χιόνι.

Κρατάει όσο και η αληθινή.


~~Μενέλαος Λουντέμης~~

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Mario Benedetti | Η υπεράσπιση της χαράς


 Να υπερασπιστούμε τη χαρά σαν να 'ναι οχυρό


να την υπερασπιστούμε από τα σκάνδαλα και τη ρουτίνα


από τη μιζέρια και τους μίζερους


από τις προσωρινές και οριστικές


απουσίες


να υπερασπιστούμε τη χαρά σαν αρχή


να την υπερασπιστούμε από την έκπληξη και τους εφιάλτες


από τους ουδέτερους και τα νετρόνια


από τις γλυκές ατιμώσεις


και τις άσχημες διαγνώσεις


να υπερασπιστούμε τη χαρά σαν σημαία


να την υπερασπιστούμε απ' την αστραπή και τη μελαγχολία


από τους αφελείς και τους απατεώνες


από τη ρητορεία και τις καρδιακές προσβολές


από τις επιδημίες και τις ακαδημίες


να υπερασπιστούμε τη χαρά σαν πεπρωμένο


να την υπερασπιστούμε απ’ τη φωτιά και τους πυροσβέστες


από όσους αυτοκτονούν και τους εγκληματίες


από τις διακοπές και την εξάντληση


από την υποχρέωση να είμαστε χαρούμενοι


να υπερασπιστούμε τη χαρά σαν βεβαιότητα


να την υπερασπιστούμε απ’ τη βρωμιά και την οξείδωση


από τη φημισμένη σκουριά του χρόνου


από την υγρασία και τον καιροσκοπισμό


από τους μαστροπούς και το χαμόγελο


να υπερασπιστούμε τη χαρά σαν να ‘ναι δικαίωμα


να την υπερασπιστούμε απ’ τον θεό και τον χειμώνα


από τα κεφαλαία γράμματα και από τον θάνατο


από τα επώνυμα και τα κρίματα


της τύχης


και επίσης από την ίδια τη χαρά.


| Mario Benedetti | Η υπεράσπιση της χαράς | μτφρ.: Στέργιος Ντέρτσας | περιοδικό θράκα, τεύχος 3-4 |

via: https://thraca.gr/2016/09/mario-benedetti.html


| Φωτογραφία: Shirley MacLaine photographed by Philippe Halsman, "Jump" series |

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

| 27 Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος


| 27 Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος |


Γιε μου, περπατώ μέρα νύχτα στο Μαουτχάουζεν και ρωτάω το χώμα πού έχει κρυμμένη τη στάχτη σου. Οι άλλοι φεύγουνε. Πώς να φύγω με άδεια χέρια;


| Ιάκωβος Καμπανέλλης | Μαουτχάουζεν | εκδόσεις Κέδρος |


Πηγή: #mikrokaravireposting


 

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Χιόνι 🤍❄️


 « Το χιόνι είναι άσπρο, μαλακό σαν τελειωμένος έρωτας, -είπε.


« Το χιόνι είναι άσπρο, μαλακό σαν τελειωμένος έρωτας, -είπε.


Έπεσε απρόσμενα, τη νύχτα, μ’ όλη τη σοφή σιωπή του.

Το πρωί, λαμποκοπούσε ολόλευκη η εξαγνισμένη πολιτεία.

Μια παλιά στάμνα, πεταμένη στην αυλή, ήταν ένα άγαλμα.


Εκείνος ένοιωσε την κοφτερή ψυχρότητα του πάγου,

την απεραντοσύνη της λευκότητας, σαν άθλο του προσωπικό

μονάχα μια στιγμή ανησύχησε: μήπως και δεν του απόμενε

τίποτα πια θερμό να το παγώσει, μήπως και δεν ήταν

μια νίκη του χιονιού, μα απλώς μια ουδέτερη γαλήνη,

μια ελευθερία χωρίς αντίπαλο και δόξα.


Βγήκε λοιπόν αμήχανος στο δρόμο, κι όπως είδε το χιονάνθρωπο

που φτιάχναν τα παιδιά, πλησίασε και του ‘βαλε

δυο σβηστά κάρβουνα για μάτια, χαμογέλασε αόριστα

κ’ έπαιξε χιονοπόλεμο μαζί τους ως τα’ απόγευμα.»


~~Γιάννης Ρίτσος~~


Πηγή: Η Ποίησις Εντός Μας post

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Ο έρωτας στα χιόνια (απόσπασμα) του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη


 Ο έρωτας στα χιόνια (απόσπασμα)

                                      του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

  Καρδιὰ τοῦ χειμῶνος… Δὲν ἦτο πλέον νέος, οὔτε εὔμορφος. Κανένα δὲν εἶχεν εἰς τὸν κόσμον, ἦτον ἔρημος…  Αργὰ τὸ βράδυ, ἀφοῦ ἔπινεν ὀλίγα ποτήρια διὰ νὰ ξεχάσῃ ἢ διὰ νὰ ζεσταθῇ, ἐπανήρχετο εἰς τὸ παλιόσπιτο, ἐκχύνων εἰς τραγούδια τὸν πόνον του:

 Σοκάκι μου μακρὺ−στενό, μὲ τὴν κατεβασιά σου, 

 κάμε κ' ἐμένα γείτονα μὲ τὴν γειτόνισσά σου. 

Ἄλλοτε παραπονούμενος εὐθύμως:

  Γειτόνισσα, γειτόνισσα, πολυλογοὺ καὶ ψεύτρα, 

 δὲν εἶπες μιὰ φορὰ κ' ἐσύ, Γιαννιό μου ἔλα μέσα. 

Η χιὼν εἶχε στρωθῆ σινδών, εἰς ὅλον τὸν μακρὸν, στενὸν δρομίσκον.

− Ἄσπρο σινδόνι… νὰ μᾶς ἀσπρίσῃ ὅλους στὸ μάτι τοῦ Θεοῦ… ν' ἀσπρίσουν τὰ σωθικά μας… νὰ μὴν ἔχουμε κακὴ καρδιὰ μέσα μας.

 Ητο μεσάνυκτα, ἐπανῆλθε μεθυσμένος πλειότερον παραπότε… Δὲν ἠμποροῦσε πλέον νὰ ζήσῃ, νὰ αἰσθανθῇ, νὰ χαρῇ. Δὲν ἠμποροῦσε νὰ εὕρῃ παρηγορίαν, νὰ ζεσταθῇ. Ἔπιε διὰ νὰ σταθῇ, ἔπιε διὰ νὰ πατήσῃ, ἔπιε διὰ νὰ γλιστρήσῃ. Δὲν ἐπάτει πλέον ἀσφαλῶς τὸ ἔδαφος.

  Ηὗρε τὸν δρόμον, τὸν ἀνεγνώρισεν… Ἐπιάσθη ἀπὸ τὸν παραστάτην μιᾶς θύρας. Κατὰ λάθος ἤγγισε τὸ ρόπτρον. Τὸ ρόπτρον ἤχησε δυνατά.

   − Ποιὸς εἶναι;

  Ὁ μπαρμπα−Γιαννιὸς ἐστηρίζετο ὄρθιος εἰς τὸν παραστάτην. Ἐδοκίμασε νὰ εἴπῃ τὸ τραγούδι του, ἀλλ' εἰς τὸ πνεῦμά του τὸ ὑποβρύχιον, τοῦ ἤρχοντο ὡς ναυάγια αἱ λέξεις:

«Γειτόνισσα πολυλογού, μακρὺ−στενὸ σοκάκι!…»

Μόλις ἤρθρωσε τὰς λέξεις, καὶ σχεδὸν δὲν ἠκούσθησαν. Ἐχάθησαν εἰς τὸν βόμβον τοῦ ἀνέμου καὶ εἰς τὸν στρόβιλον τῆς χιόνος.

− Καὶ ἐγὼ σοκάκι εἶμαι, ἐμορμύρισε… ζωντανὸ σοκάκι.

  Ἐξεπιάσθη ἀπὸ τὴν λαβήν του. Ἐκλονήθη, ἔκλινε καὶ ἔπεσεν. Ἐξηπλώθη ἐπὶ τῆς χιόνος, καὶ κατέλαβε μὲ τὸ μακρόν του ἀνάστημα ὅλον τὸ πλάτος τοῦ μακροῦ στενοῦ δρομίσκου.

  Ἅπαξ ἐδοκίμασε νὰ σηκωθῇ, καὶ εἶτα ἐναρκώθη… Κ' ἐπάνω εἰς τὴν χιόνα ἔπεσε χιών. Καὶ ἡ χιὼν ἐστοιβάχθη, ἐσωρεύθη δύο πιθαμάς, ἐκορυφώθη. Καὶ ἡ χιὼν ἔγινε σινδών, σάβανον.

  Καὶ ὁ μπαρμπα−Γιαννιὸς ἄσπρισεν ὅλος, κ' ἐκοιμήθη ὑπὸ τὴν χιόνα, διὰ νὰ μὴ παρασταθῇ γυμνὸς καὶ τετραχηλισμένος, αὐτὸς καὶ ἡ ζωή του καὶ αἱ πράξεις του, ἐνώπιον τοῦ Κριτοῦ, τοῦ Παλαιοῦ Ἡμερῶν, τοῦ Τρισαγίου.

(1896)

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

smoothie🍊🍌


 Ένα smoothie πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνες Β6 & C.

☑️ 1μπανάνα

☑️ 1 πορτοκάλι ή 1 ποτήρι Κάμπος Χίου 12 στυμμένα πορτοκάλια

☑️ 170γρ. Στραγγιστό γιαούρτι

☑️ 130γρ. Γάλα ή φυτικό ρόφημα

☑️ 2 κ.γ. μέλι 🍯

Δοκιμάστε το!


Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Ursula Le Guin


 | Ursula Le Guin | 21 Οκτωβρίου 1929 - 23 Ιανουαρίου 2018 |

Οι αναγνώστες αναγνωρίζουν ότι η απόλαυσή τους διαφέρει από την απλή διασκέδαση. Το να βλέπεις κάτι είναι συχνά μια τελείως παθητική δραστηριότητα, ενώ το διάβασμα είναι μια πράξη. Αφ' ης στιγμής πατήσεις το κουμπί on, η τηλεόραση παίζει ασταμάτητη, δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα άλλο απ' το να κάτσεις και να παρακολουθήσεις.
Στο βιβλίο όμως πρέπει να δώσεις την προσοχή σου. Εσύ το ζωντανεύεις. Σε αντίθεση με τα άλλα μέσα, το βιβλίο είναι σιωπηλό. Δεν σε καθησυχάζει με καταπραϋντική μουσική, δεν σε ξεκουφαίνει με τσιριχτά γέλια, δεν πυροβολεί μες στο σαλόνι σου. Τ' ακούς μόνο μες στο κεφάλι σου. Το βιβλίο δεν κουνάει τα μάτια για λογαριασμό σου, όπως η τηλεόραση ή ο κινηματογράφος. Δεν κουνάει το μυαλό σου, εκτός και αν του το επιτρέψεις. Ούτε την καρδιά σου, εκτός κι αν ριχτείς μέσα του με όλη σου την καρδιά.
Το βιβλίο δεν κάνει την δουλειά σου για λογαριασμό σου. Η σωστή ανάγνωση ενός καλού μυθιστορήματος απαιτεί να το ακολουθήσεις, να το υποδυθείς, να το αισθανθείς, να γίνεις το μυθιστόρημα - για την ακρίβεια, να κάνεις τα πάντα εκτός από το να το γράψεις. Η ανάγνωση είναι συνεργασία, αποτελεί μια συμμετοχική πράξη. Δεν είναι ν' απορεί κανείς που δεν μπορούν να το κάνουν οι πάντες.
| Τα άγρια κορίτσια και άλλα... (Να διαβάζουμε και να μένουμε ξύπνιοι) | μτφρ.: Γιάννης Βογιατζής | εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες |
| Φωτογραφία: Ivan Ives, 1943 |

Πηγή: Βιβλιοπωλείο Μικρό Καράβι - Mikro Karavi Bookstore

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

"Ο Λόρδος Βύρων στη Σμύρνη"

 

📌 "Ο Λόρδος Βύρων στη Σμύρνη"
«Αν είμαι ποιητής το χρωστώ στον αέρα της Ελλάδος»



👉
Στις 22 Ιανουαρίου 1788 γεννιέται στο Λονδίνο ο Τζώρτζ Γκόρντον Νοέλ Μπάιρον.
Το όνομα του ήρωα ποιητή και φιλέλληνα δεν θα πάψει ποτέ να συγκινεί κάθε ελληνική καρδιά. Νους και ψυχή θα στρέφεται πάντα προς το ηρωικό τέκνο της Αλβιόνος, που μια σελίδα από τη ζωή του είναι συνυφασμένη και με την Ιωνική πρωτεύουσα.
Πολλοί είναι οι περιηγητές και διάσημες προσωπικότητες που επισκέφθηκαν τη Σμύρνη από τα τέλη του 16ου αιώνος μέχρι της Μικρασιατικής καταστροφής. Από τον ιππότη Ντ΄Αρβιέ ως τον Τουρνεφόρ, από τον βασιλέα της Ελλάδος «Όθωνα» ως τον αυτοκράτορα της Βραζιλίας Πιέτρο και από το δούκα της Ραγούζης ως το Λαμαρτίνο. Ανάμεσα όμως σε βασιλείς και σ΄αυτοκράτορες, σε ιστορικούς και σε λογοτέχνες ξεχωρίζει η φυσιογνωμία του Βύρωνος.
Ο «κύκνος της Αγγλίας», μετά το πρώτο ταξίδι στην Αθήνα, φτάνει στις 5 Μαρτίου στο 1810 στη Σμύρνη, επιβαίνοντας της φρεγάτας «Πυλάδης». Στην Ιωνική πρωτεύουσα παραμένει ως τις 11 Απριλίου 1810, οπότε με το αγγλικό δίκροτο «Σαλσέτ», αναχωρεί για την Κωνσταντινούπολη. Ο Βύρων στα χειρόγραφα του περίφημου «Τσάϊλντ Χάρολδ» αναφέρει πως τα δύο πρώτα μέρη του άσματός του άρχισε να τα γράφει στις 31 Οκτωβρίου ου 1809, όταν βρισκόταν στα Γιάννινα και ση Ζίτσα. Το τέλος όμως του δεύτερου μέρους του ποιήματός του συμπλήρωσε στις 28 Μαρτίου 1810 όταν βρισκόταν στη Σμύρνη..
Γράφει ο ίδιος:
«Ύστερα από την εποχή του Ομήρου δεν γράφτηκαν κάτω από τον γλαυκό ουρανό της Ιωνίας στίχοι ωραιότεροι. Ο Τυφλός Ραψωδός της Σμύρνης στα αθάνατα έπη του, υμνεί τη δόξα των ηρώων της Ελλάδος. Κι΄ ένας έφηβος της Αγγλίας, κλαίει με τα τραγούδια του τα λείψανα της αφανισμένης αλλ’ αθάνατης, Ελλάδας:
Ωραία, Ελλάδα! Θλιβερό λείψανο
ενός αφανισμένου μεγαλείου
Αθάνατη, κι ας μην υπάρχεις πια,
Κατάχαμα πεσμένη, αλλά μεγάλη.
Ποιος θα συνάξει κάτω απ’ τη σημαία σου
τα διασκορπισμένα παιδιά σου;
Ποιος θα σε λυτρώσει από μια σκλαβιά
που τη συνήθισες πάρα πολύ;
Ήταν πολύ διαφορετικά τα παιδιά σου,
που κάποτε πολεμιστές χωρίς ελπίδα,
αψηφώντας τη μοίρα,
περίμεναν στα στενά του θανάτου,
στις έρημες Θερμοπύλες.
Ω! ποιος θα ξαναβρεί
το ηρωικό αυτό πνεύμα;
Ποιος θα πηδήξει από τις όχθες του Ευρώτα
και θα σε ξυπνήσει μέσα στον τάφο σου;
Ο Βύρων στις 36 μέρες που παρέμεινε στη Σμύρνη, κατέλυσε αρχικά στο εκεί αγγλικό προξενείο, αργότερα δε στην έπαυλη του Γκούτ, στο μυρόπνοο προάστιο της Σμύρνης, Μπουτζά. Η έπαυλη ήταν ωραιότατη, περιβαλλόταν από μεγάλο πάρκο και από αλλέα με παράλληλες σειρές από πανύψηλα κυπαρίσσια. Εκεί, κάνοντας ο Βύρων τον καθημερινό του περίπατο, εμπνεύστηκε και συμπλήρωσε το δεύτερο μέρος του άσματός του. Έως και τη Μικρασιατική καταστροφή έδειχναν τη θέση και τα κυπαρίσσια, κάτω από τα οποία, γράφτηκαν οι περίφημοι στίχοι του Τσάιλντ Χάρολν».
Πολλοί θαυμαστές του Βύρωνος, που επισκέπτονταν την έπαυλη Γκούτ έκοβαν αναμνηστικά κλωνάρια από τα κυπαρίσσια, που πρώτα αυτά άκουσαν τους στίχους του φιλέλληνα βάρδου.
Για το λόρδο Βύρωνα σαν άνθρωπο, σαν ήρωα και σαν ποιητή θα μιλάει για πάντα η Ιστορία. Η προσφορά του στην Τέχνη και στην Ελληνική Επανάσταση μένει ανάμεσα στους καιρούς, στις θεωρίες και στα ρεύματα σαν ένα κάτασπρο μνημείο. Κάθε φορά που θ’ ακούσει τ όνομά του η παγκόσμια πνευματική γνώμη, θα γονατίσει ευλαβικά στη μεγαλοφυΐα που ανατινάχτηκε στον αέρα με το δυναμίτη μιας υπέρτατης ιδέας της Λευτεριάς ενός ξένου λαού.
Προς αυτή τη θυσία στρεφόμαστε εμείς οι Έλληνες όταν κάνουμε τον εθνικό μας απολογισμό. Στο μικρό και ταλαιπωρημένο Μεσολόγγι έμεινε αδιάφθορη η ψυχή του Βύρωνα για να θυμίζει τη φλόγα που αγάπησε κι έκαψε έναν ευπατρίδη ποιητή, έναν τραγικό άνθρωπο, έναν πραγματικό αγωνιστή.
Έτσι τον είδε κι ο Παλαμάς:
«Της θείας της γης διαλαλητής
μα και κριτής
της έφερε τη λύρα του και το σπαθί του αντάμα,
κι ήρθε και σβεί στη ματωμένη λιμνοθάλασσα
τη φλόγα της ζωής του και το δράμα».
Σ’ αυτή τη «ματωμένη λιμνοθάλασσα» ο νεώτερος Τυρταίος θαυματούργησε, αγρύπνησε και πόνεσε. Εδώ πέρα ο λόρδος περιφρόνησε τη δόξα, τους τίτλους και τις τιμές. Εδώ το άτομο συμμερίστηκε την ομαδική τραγωδία κι ανυψώθηκε. Η τελική προσφορά του Βύρωνα πότισε την πρώτη κιόλας αυγή το δέντρο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Μπροστά στην ώρα τούτη ο Σολωμός θρηνολογεί:
Λευτεριά για λίγο πάψε
Να χτυπάς με το σπαθί
Τώρα σίμωσε και κλάψε
Εις του Μπάϋρον το κορμί.
Με το αίμα πού ‘χυσε ο Βύρων. Υπόγραψε το συμβόλαιό του με την αιωνιότητα…
Ο λόρδος Μπάϋρον πέθανε με την Ελλάδα στην καρδιά στις 7 Απριλίου 1824 σε ηλικία 36 ετών. Πέθανε πάνω στην άνοιξη της ζωής του, μα και νεκρός βοήθησε να γίνουν πραγματικότητα όλα του τα μεγαλόπνοα όνειρα κι όλες του οι ελπίδες για την αποκατάσταση του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα ελευθερώθηκε κι έγινε κράτος γερό και ακμαίο μέσα στο πέρασμα των χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η ανάμνηση του ωραίου εκείνου νέου του Ευεργέτη της ζει ακόμα μέσα σε κάθε ελληνική καρδιά που ξέρει να εκτιμά και να φυλάγει κάθε αληθινή αξία σε πρόσωπα και πράγματα.
ℹ Βιβλιογραφία
1.Χρήστου Σωκρ. Σολομωνίδη, «Της Σμύρνης Αθήνα, [τυπογραφεία Αρ. Μαυρίδη], 1957
2.Τάκη Δόξα «Ο ήρωας κι’ ο ποιητής», Αθήνα, Πειραϊκή Πατραϊκή, 1971
3.Σίτσας Καραϊσκάκη, Μπάϋρον: Πέθανε με την Ελλάδα στην καρδιά», Αθήνα, [Μαυρίδης], 1971

Πηγή: ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης

Ηρεμία... Γαλήνη...

- Είσαι ευτυχισμένη;;

- Ω, είμαι κάτι καλύτερο από ευτυχισμένη.

- Τί;...

- Ήρεμη!





 

Μαγική η στιγμή που βρίσκεις γαλήνη μέσα σου...

~~Χόρχε Μπουκάι~~ 

Μενέλαος Λουντέμης


 | Μενέλαος Λουντέμης | 1912 - 22 Ιανουαρίου 1977 |


Έλα κοντά μου. Δεν είμαι η φωτιά.

Τις φωτιές τις σβήνουν τα ποτάμια.

Τις πνίγουν οι νεροποντές.

Τις κυνηγούν οι βοριάδες.

Δεν είμαι η φωτιά.


Έλα κοντά μου. Δεν είμαι ούτε ο άνεμος. 

Τους ανέμους τους κόβουν τα βουνά. 

Τους βουβαίνουν τα λιοπύρια.

Τους σαρώνουν οι κατακλυσμοί.

Δεν είμαι ο άνεμος.


Έλα κοντά μου. Δεν είμαι ούτε ο ωκεανός.

Τους ωκεανούς τους δαμάζουν οι Τρίτωνες.

Τους ημερεύουν οι ζέφυροι.

Τους μαγεύουν οι σειρήνες. Όχι.

Δεν ειμ’ ωκεανός.


Έλα κοντά μου. Δεν είμαι ούτε λιμάνι.

Δε σου τάζω την απανεμιά.

Ούτε τις γλυκές ισημερίες,

και τις αλκυονίδες ζεστασιές.

Δεν είμαι λιμάνι.


Εγώ... Δεν είμαι...

Παρά ένας κουρασμένος στρατολάτης.

Ένας αποσταμένος περπατητής...

Που ακούμπησε στη ρίζα μιας ελιάς

για ν΄ακούσει το τραγούδι των γρύλων.

Και αν θέλεις...

Έλα να τ’ ακούσουμε μαζί.


| Ερωτικό Κάλεσμα | Άπαντα τα ποιητικά | εκδόσεις Πατάκη |


Πηγή: #mikrokaravireposting

Σεβασμός


 -Μπαμπά θα βγω με μια κοπέλα σήμερα...Τι να της προσφέρω;


-Σεβασμό!!!!!!!


Πρόσεχε αγόρι μου!!!


Να είσαι τόσο άντρας…

που όταν η γυναίκα φεύγει από κοντά σου είτε για μια ώρα, είτε για μια μέρα, είτε για έναν χρόνο, είτε για μια ολόκληρη ζωή, να σκέφτεται και να χαμογελάει που πέρασες από τη ζωή της!!!

Να χαμογελάει που σε γνώρισε!!!

Να σε αναφέρει με περηφάνια στους φίλους της!!!


 Να την κάνεις να κοιτάει ψηλά!!!!

Όχι γιατί είσαι ψηλός, αλλά γιατί το «ανάστημά σου» είναι μεγάλο και κάνει κι αυτό να σηκώνει το κεφάλι της περήφανα….

Είτε για να σε κοιτάξει…

Είτε για να σου μοιάσει… είτε

για να σε θαυμάσει… είτε

για να σε καμαρώσει!!!!!


Να είσαι τόσο μάγκας που να αναθεματίζεις την τύχη της που δεν σε είχε γνωρίσει νωρίτερα!!!!

Να είσαι ευγενής και να σέβεσαι τη γυναίκα σου, τη μάνα σου, την αδερφή σου, τις γυναίκες, τις μάνες και τις αδερφές του κόσμου!!!!!


Κατάλαβες αγόρι μου;;

Μην κάνεις ποτέ καμία γυναίκα να σκύψει το κεφάλι μόλις ακούσει το όνομά σου!!!

Πηγή:από σελίδα στο Facebook

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Δάφνη


 Πολλές γυναίκες προσθέτουν φύλλα δάφνης στα τρόφιμα, ειδικά στο κόκκινο κρέας και στο κρέας πουλιών

   Χωρίς να ξέρεις τον λόγο που προσθέτεις φύλλα δάφνης στο φαγητό, όταν ρωτάς οποιαδήποτε γυναίκα για τον λόγο, σου λέει: 

Για να δώσεις στο φαγητό.

   Αυτό είναι λάθος.Αν βράσετε φύλλα δάφνης σε ένα ποτήρι νερό και τα δοκιμάσετε, δεν θα βρείτε γεύση ή γεύση.

   Γιατί βάζετε φύλλα δάφνης στο κρέας;

   Η προσθήκη φύλλων δάφνης στο κρέας μετατρέπει τα τριγλυκερίδια σε μονολίπη για δοκιμή και επιβεβαίωση

   Κόψτε ένα κοτόπουλο στη μέση και ψήστε το κάθε μισό σε μια κατσαρόλα, βάλτε το ένα φύλλο δάφνης και το δεύτερο χωρίς τη δάφνη και σημειώστε την ποσότητα του λίπους στις δύο κατσαρόλες.

   Εάν έχετε φύλλο δάφνης, δεν χρειάζεται να πάτε στο φαρμακείο, καθώς πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το φύλλο δάφνης έχει πολλά οφέλη

   Βοηθά να απαλλαγούμε από πολλά προβλήματα υγείας και επικίνδυνες ασθένειες

   Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του φύλλου δάφνης:

   Το φύλλο δάφνης αντιμετωπίζει τις πεπτικές διαταραχές και το φύλλο δάφνης βοηθά να απαλλαγούμε από το φούσκωμα

   καούρα

   Οξύτητα

   και δυσκοιλιότητα

   Ρυθμίζει την κινητικότητα του εντέρου πίνοντας ζεστό τσάι δάφνης.

   Μειώνει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα και η δάφνη είναι αντιοξειδωτικό

   Επιτρέπει στο σώμα να παράγει ινσουλίνη τρώγοντας την στο φαγητό ή πίνοντας τσάι δάφνης για ένα μήνα.

   Εξαλείφει την επιβλαβή χοληστερόλη και απαλλάσσει τον οργανισμό από τα τριγλυκερίδια.

   Πολύ χρήσιμο στη θεραπεία κρυολογήματος, γρίπης και σοβαρού βήχα, γιατί είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C. Μπορείτε να βράσετε τα φύλλα και να εισπνεύσετε τον ατμό για να απαλλαγείτε από τα φλέγματα και να μειώσετε τη σοβαρότητα του βήχα.

   Το φύλλο δάφνης προστατεύει την καρδιά από προσβολές και επίσης προστατεύει από εγκεφαλικά επειδή περιέχει ενώσεις που προστατεύουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

   Πλούσιο σε οξέα όπως το καφεϊκό οξύ, η κερσετίνη, η ειγονόλη και η παρθενολίδη, που είναι ουσίες που εμποδίζουν το σχηματισμό καρκινικών κυττάρων στο σώμα.

   Εξαλείφει την αϋπνία και το άγχος εάν λαμβάνεται πριν τον ύπνο και βοηθά στη χαλάρωση και τον ήρεμο ύπνο.

   Πίνοντας ένα φλιτζάνι βρασμένο φύλλο δάφνης δύο φορές την ημέρα διαλύει τις πέτρες στα νεφρά και θεραπεύει τις λοιμώξεις…

Πηγή από το διαδίκτυο

Φώτης Κόντογλου | Οδηγοί του κόσμου


 Ὦ τρισανόητοι, ἐσεῖς ποὺ ἔχετε τὴν ἰδέα πὼς εἴσαστε κι ἄξιοι νὰ γίνετε ὁδηγοὶ τοῦ κόσμου! Γιὰ λίγα χρόνια μιᾶς ζωῆς, ποὺ εἶναι κι αὐτὰ γεμάτα ταραχή, ἀνησυχία, κι ἀπελπισία, γεμάτα πολέμους καὶ ἐγκλήματα, γι᾿ αὐτὲς τὶς λίγες μέρες, λοιπόν, κάνετε τόση φασαρία, γι᾿ αὐτὲς φτιάνετε τόσες θεωρίες, γι᾿ αὐτὲς πνίγετε στὸ αἷμα τὴν ἀνθρωπότητα, γι᾿ αὐτὲς τὶς λίγες στιγμὲς τὴν ἀφιονάζετε μ᾿ ἕνα πλῆθος ὄνειρα γιὰ εὐτυχία, ποὺ τὸ τέλος τους θά ᾿ναι τὸ τίποτα; Ἀληθινὰ εἴσαστε τρελοί, καὶ κακοὶ τρελοί, σατανᾶδες τῆς ἀπάτης.

Ὅλοι οἱ ἄνθρωποι θὰ περάσουμε τὸν θάνατο τοῦ κορμιοῦ, καὶ θὰ πάγει ὁ καθένας, ὅπου τὸν προόρισε ὁ Κύριος, κατὰ τὴν πίστη καὶ κατὰ τὰ ἔργα του. Αὐτὸν εἶναι ὁ πρῶτος θάνατος. Ποὺ εἶναι γιὰ τοὺς καλοὺς κατὰ τὰ λόγια τοῦ Χριστοῦ «μετάβασις ἐκ τοῦ θανάτου εἰς τὴν ζωήν». Ἐκεῖνοι ὅμως ποὺ θελήσανε νὰ γίνουνε ἐχθροὶ τοῦ Θεοῦ, κι εἴπανε πὼς δὲν ὑπάρχει, καὶ ρίξανε τοὺς ἀδελφούς τους στὸν Καιάδα τῆς ἀπελπισίας καὶ τῆς ἀπιστίας, αὐτοί, παρεκτὸς ἀπὸ τὸν πρῶτο θάνατο, θὰ περάσουνε καὶ τὸν δεύτερο θάνατο.

Ναί! Αὐτὸν τὸ δεύτερο θάνατο ποὺ εἶναι ὁ ἀληθινὸς θάνατος, θὰ τὸν δοκιμάσουν ὅσοι δὲν θὰ βρεθοῦνε γραμμένοι στὸ βιβλίο τῆς ζωῆς. (Ἀποκαλ. Κ´, καὶ ΚΑ´, 8).


Φώτης Κόντογλου | Οδηγοί του κόσμου

Πηγή: Η Ποίησις Εντός Μας post

#Αγκαλιά #hug


 Αγκαλια.

Τι απλός τρόπος να πεις σε μια ψυχή που αγωνίζεται ότι υπάρχει ακόμη αγάπη στον κόσμο.

Η αγκαλιά που θεραπεύει. 

Η αγνή , η αθώα. 


Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς είναι κάθε μέρα 💝

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Simply things...💎

Εκπαιδεύτηκα να χαίρομαι με την προσμονή ,απλών καθημερινών πραγμάτων..
Δεν φαντάζεσαι πόσο σημαντικό είναι αυτό..
Πόσο γαληνεύει την ψυχή...

~~ΑλκυόνηΠαπαδάκη~~



Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Εικόνες...💟


Να αδειάζεις το μυαλό σου από σκέψεις, να το γεμίζεις εικόνες...

 

Η ζωή είναι σαν το πιάνο...


"Η ζωή είναι σαν το πιάνο...

Τα άσπρα πλήκτρα είναι οι ευτυχισμένες μέρες και

τα μαύρα πλήκτρα είναι οι λυπημένες. 

Να θυμάσαι όμως ότι χρειάζονται και τα δυο για να φτιάξεις σωστή μουσική...''
 

Αλέκος Φασιανός


"Η ομορφιά κρύβεται πίσω από αυτό που αισθάνεσαι, όχι πίσω από αυτό που βλέπεις"

Αλέκος Φασιανός (1935 - 16 Ιανουαρίου 2022) 


Πηγή: 

📸Στιγμιότυπα από την έκθεση "Αλέκος Φασιανός: Αθλος, Μύθος, Ερως" στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Μάιος - Ιούνιος 2004)



Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Βιταμίνες

Βιταμίνες



 Α:


- όραση


-  δέρμα


- κόκκαλα


- ανοσοποιητικό


Β1:


- νεύρα 


- ενέργεια


- μεταβολισμός


Β2:


- δέρμα 


- όραση 


- μεταβολισμός


Β3


- δέρμα


- νεύρα


- στομάχι & έντερα


-μεταβολισμός


Β6:


- αίμα 


- μεταβολισμός των αμινοξέων


Β12:


- κύτταρα 


-μεταβολισμός των αμινοξέων


C:


- νεύρα 


- πληγές


- ανοσότητα


- μεταβολισμός των αμινοξέων


D:


- κόκκαλα


- καρδιά


- ανοσοποιητικό


Ε:


- φλεγμονές


- ανοσοποιητικό


- αντιοξειδωτική δράση


Κ: 


- κυτταρική ανάπτυξη


- πήξη αίματος


ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ:


- αίμα 


- πληγές 


- νεύρα


ΒΙΟΤΙΝΗ:


- δέρμα 


- νύχια


- μαλλιά


- ανοσοποιητικό

Ελπίδα 🙏



Κράτα την ελπίδα μέσα σου, ότι δεν έχει συμβεί σε μια ζωή μπορεί να συμβεί σε μια στιγμή...

~~Χόρχε Μπουκάι~~

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

ανεμώνη...


Λοιπόν τι κάνουμε εδώ και πότε θ αλλάξει ο κόσμος ;
Όμως απόψε βιάζομαι .. Απόψε να παραμερίσω όλη τη λησμονιά
και στη θέση της ν ακουμπήσω μια μικρή ανεμώνη...
 
~~Τάσος Λειβαδίτης~~


 

🍫☕️📚


 Μια ζέστη σοκολάτα ή 

ενας καφές☕ πάντα ταιριάζει με έναν ζεστό χώρο για να την απολαύσεις όπως πρέπει!🍫🍪☕️


Ιδιαίτερα κάτι κρύες μέρες! ❄️


Με παρέα ή ένα ωραίο βιβλίο!📖📚


Όμορφες καλημέρες 🙏💎🧿🌹

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Ευχαριστώ...✨


 Ευχαριστώ πολύ, βαθιά, κι εγώ...

Ο Μέλιος... Ο άνθρωπος... 

Ευχαριστώ, που μπορείς να διαβάζεις πιο βαθιά απ' όλους τους σοφούς...

Να γελάς πιο πλούσια απ' όλους τους ευτυχισμένους...

Να κλαίς πιο αληθινά απ'ολους τους λυπημένος...

Και ν' αγαπάς, Μπίθρο...

Ν' αγαπάς, όπως πρέπει να αγαπηθούν μια μέρα... Όλοι οι άνθρωποι.

Αμήν! 🙏


_Μενέλαος Λουντέμης_

~~Ένα παιδί μετράει τ' άστρα~~

Αγάπη...


 Μενέλαος Λουντέμης_

[14 Ιανουαρίου 1912 - 22 Ιανουαρίου 1977 ]


Η αγάπη είναι μεγάλη όταν την περιμένουμε ή όταν τη χάνουμε.

Όταν την έχουμε, μας ξεφεύγει.

Χάνουμε την αίσθηση της. 

Και την ξαναποκτούμε μόνο όταν την χάσουμε.

Κοίταξε να ζήσεις την αγάπη που έχασες.

Να χαρείς την αγάπη που περιμένεις.

Καν’ την τραγούδια, ξενύχτια.

Καν’ την βιβλία, αταξίες.

Μόνο μην την μοιρολογάς.

Είναι σαν να την βρίζεις.

 Σαν να της κλείνεις τον δρόμο να ξανάρθει.

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Ειρήνη...


 Ειρήνη είναι όταν τ' ανθρώπου η ψυχή

 γίνεται έξω στο σύμπαν ήλιος 

κι ο ήλιος  ψυχή μες στον

 άνθρωπο...

~~N.Bρεττάκος~~

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Χειμωνανθός

   Χειμωνανθός




Ποιος όμως είναι ο χειμωνανθός;

Όπως μαρτυρεί και το όνομά του ο Χειμωνανθός είναι το άνθος του χειμώνα δηλαδή ανθίζει από το Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο! Ένας άγρυπνος φρουρός που μέσα στο καταχείμωνο κρύβει τα κατακίτρινα λουλούδια του.

Τα άνθη του είναι όμορφα, κίτρινα και έχουν ωραίο άρωμα! Μπορεί ο χειμωνανθός να μην είναι τόσο γνωστός στη χώρα μας αλλά στην Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ιδιαίτερα αγαπητό φυτό.

Είναι διάσημο για την αντοχή του στο κρύο και στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αντέχει και σε θερμοκρασίες -20C, άρα το κάνει ιδανικό για περιοχές με βαρύ χειμώνα!

Τα φύλλα του είναι ανοιχτά πράσινα και το ύψος του δεν ξεπερνά τα 4 μέτρα.

Ο χειμωνανθός πραγματικά αγαπάει το χειμώνα καθώς έχει παρατηρηθεί ότι είναι από τα μοναδικά φυτά που δείχνουν τέτοια μεγάλη ανθοφορία αυτήν την εποχή!

 Χειμωνανθός, φυλλοβόλος καλλωπιστικός θάμνος με καταγωγή από την Κίνα, μας χαρίζει την πλούσια εντυπωσιακή ανθοφορία του, τους χειμωνιάτικους μήνες, μέσα στην παγωνιά και το χιόνι




θαύματα!


 Είναι πάντα τ απλά πράγματα που παράγουν...

                                            θαύματα!

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Όλα είναι θέμα χρόνου.


 Είναι όλα θέμα ώρας.. .

Ο χρόνος που δίνεις...ο χρόνος που σου δίνουν... ο χρόνος που έχεις...ο χρόνος που χάνεις...ο χρόνος που απολαμβάνεις... 

Όλα είναι θέμα χρόνου. 

Είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχεις και είναι ό,τι πολυτιμότερο μπορεί να σου δώσει κάποιος..👑

αλκυονίδες μέρες ...👑


 Στης ζωής τους άγριους χειμώνες...

Να καρτερείς

 αλκυονίδες μέρες ...👑




Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος


"Κι αν γνωρίσω κάποιους που δεν με συμπαθούν ή δεν τους αρέσει η συμπεριφορά μου;" ρώτησε ο Μικρός Δράκος.


"Τότε θα πρέπει να τραβήξεις τον δικό σου δρόμο", απάντησε το Μεγάλο Πάντα. "Καλύτερα να χάσεις αυτούς παρά τον εαυτό σου".


| James Norbury | Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος | μτφρ.: Σοφία Τάπα | εκδόσεις Διόπτρα |


| Illustration: James Norbury |
 

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Τα δαιμόνια του Δωδεκαήμερου


Τα δαιμόνια του Δωδεκαήμερου


Οι Καλικάντζαροι υπάρχουν στις παραδόσεις όλου του κόσμου. Είναι τα "πειραχτήρια" των γιορτών


Η Ελληνική Παράδοση είναι γεμάτη με έθιμα, μύθους, θρύλους και λαϊκές δοξασίες που συνοδεύουν τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.


Είναι «δαιμόνια», που σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, τις μέρες που είναι τα «νερά αβάφτιστα» βγαίνουν από τα έγκατα της γης, για να πειράξουν τους ανθρώπους και να τους ανακατέψουν τα σπίτια, διότι είναι άτακτοι και τους αρέσουν τα παιχνίδια


Ο λαός τους φαντάζεται με διάφορες μορφές κατά περιοχή, με κοινό γνώρισμα την ασχήμια τους. Σε περιγραφές παρουσιάζονται κακομούτσουνοι και σιχαμένοι. Στη μορφή τους είναι άλλοτε νάνοι, άλλοτε και ψηλοί, σκουρόχρωμοι, με μαλλιά μικρά και ατημέλητα, μάτια κόκκινα,


Οι καλικάντζαροι, σύμφωνα με την παράδοση δε μπορούν να βλάψουν τους ανθρώπους αλλά μόνο να τους πειράξουν, να τους ενοχλήσουν ή να τους φοβίσουν. Θεωρούνται μάλιστα μωροί και ευκολόπιστοι.


Οι άνθρωποι προκειμένου να αποφύγουν τον συρφετό τον οποίο προκαλούν, ρίχνουν στα κεραμίδια κομμάτια από χοιρινό ή λουκάνικα ή ακόμα και ξηροτήγανα.

Άλλοι τρόποι για να τους αποφύγουν οι «νοικοκυραίοι» είναι να κάνουν το σημείο του Σταυρού στην πόρτα, στα παράθυρα, στις καμινάδες, τους στάβλους και στα αγγεία λαδιού και κρασιού (για να μη τα μαγαρίσουν).και ο Αγιασμός των σπιτιών την παραμονή των Φώτων.


Πηγή: η συντροφιά του περιβάλλοντος
 

Φάροι


Οι φάροι δεν τρέχουν στις ακτές

ψάχνοντας ποιο καράβι να σώσουν,

 απλά στέκονται και φωτίζουν.!✨
 

Των Φώτων✨


Και του χρόνου Με υγεία φώτιση στο νου και τις ψυχές μας!✨💖
 

ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΤΟ 1900...


 ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΤΟ 1900...

Όταν είσαι 14 χρονών, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος αρχίζει και τελειώνει στα 18 σου με περίπου 22 εκατομμύρια νεκρούς.

Η λεγόμενη «ισπανική» γρίπη σκοτώνει περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Βγαίνεις ζωντανός και ελεύθερος.

Είσαι 20 χρονών.

Στη συνέχεια, στα 29 σου επιζείς από την παγκόσμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε με την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, προκαλώντας πληθωρισμό, ανεργία και πείνα.

Στα 33 σου οι Ναζί έρχονται στην εξουσία.

Είστε 39 ετών όταν ξεκινά ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και τελειώνει στα 45 σας Κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος (Shoah) πεθαίνουν περίπου 6 εκατομμύρια Εβραίοι.

Θα υπάρξουν περισσότεροι από 60 εκατομμύρια θάνατοι συνολικά.

Όταν είσαι 52 ετών, αρχίζει ο πόλεμος της Κορέας.

Όταν είσαι 64 ετών, ο πόλεμος του Βιετνάμ αρχίζει και τελειώνει στα 75 σου.

Ένα αγόρι που γεννήθηκε το 1985 πιστεύει ότι οι παππούδες του δεν έχουν ιδέα πόσο δύσκολη είναι η ζωή και επέζησε από διάφορους πολέμους και καταστροφές.

Ένα αγόρι γεννημένο το 1995, σήμερα πιστεύει ότι είναι το τέλος του κόσμου όταν το πακέτο του δωρεάν Mercado χρειάζεται περισσότερες από τρεις ημέρες για να φτάσει ή όταν δεν παίρνει περισσότερα από 15 «like» για τη φωτογραφία του που δημοσιεύτηκε στο Facebook ή στο Instagram. .

Το 2021 πολλοί από εμάς ζούμε άνετα, έχουμε πρόσβαση σε διαφορετικές πηγές ψυχαγωγίας στο σπίτι και συχνά έχουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε.

Ο κόσμος όμως παραπονιέται για τα πάντα.

Ωστόσο, έχουν ρεύμα, τηλέφωνο, φαγητό, ζεστό νερό και στέγη πάνω από το κεφάλι τους.

Τίποτα από αυτά δεν υπήρχε πριν.

Αλλά η ανθρωπότητα επέζησε πολύ πιο δύσκολων περιστάσεων και δεν έχασε ποτέ τη χαρά της ζωής.

Ίσως είναι καιρός να είσαι λιγότερο εγωιστής και να σταματήσεις να παραπονιέσαι τόσο πολύ...


Πηγή : από σελίδα στο Facebook

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Παραμονή των Φώτων...


 Παραμονή των Φώτων κάθε χρόνο η μητέρα μου θυμάμαι σαν ήμουν παιδί να μου έλεγε πως τα μεσάνυχτα ανοίγουν οι ουρανοί κι όσοι εύχονται κάτι με όλη τους την καρδιά, η ευχή τους να βγαίνει αληθινή!

Απόψε το φως νικάει το σκοτάδι της νύχτας...

Σαν "παιδί" κι εγώ θα το κάνω και αυτή τη χρονιά..

Δοκιμάστε το κι εσείς και που ξέρετε.. 

Ευχή μου, οι ευχές σας να πραγματοποιηθούν!

Ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τους καλικάντζαρους, οι οποίοι επιστρέφουν στο αιώνιο έργο τους: Να κόψουν το δέντρο που κρατά τον κόσμο, ώστε να γκρεμιστεί, προκειμένου να εκδικηθούν τους ανθρώπους!

Φωτισμένο ξημέρωμα Θεοφανείων👑

Μία στάλα αγάπης...


 Μια στάλα αγάπης θέλει η μέρα μας.... και λιγα όνειρα να πάμε παρακάτω!


Web ♥️


Τάσος Λειβαδίτης, «Ιανουάριος»


 "Ένας καινούργιος χρόνος.

Τι μας περιμένει;

Τι θα μας φέρει;

Όνειρα, φιλοδοξίες, έρωτες, αινίγματα.

Κι ω φτωχά ημερολόγια που ύστερα από τόσες γιορτές τελειώνετε τις μέρες σας μέσα σ’ ένα ρείθρο."


Τάσος Λειβαδίτης, «Ιανουάριος»

Οκτωβρης... Νοεμβρίος... 🍂🍂🍂🍂🍂

 Πρέπει να φύγω!!!  Αναστέναξε ο Οκτώβρης και χιλιάδες φύλλα έπεφταν από τη θλίψη... Ήρθε η ώρα!! Ψιθύρισε ο Νοέμβριος.. Σε παρακαλώ δώσε μο...