Πώς το διάβασμα αλλάζει τον εγκέφαλο και ωφελεί την ψυχική υγεία.
Το διάβασμα αυξάνει την ενσυναίσθηση. Η αυξημένη ενσυναίσθηση είναι ίσως ένας από τους πιο υποτιμημένους τρόπους με τους οποίους το διάβασμα ωφελεί την ψυχική υγεία. Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι η ανάγνωση βιβλίων μυθοπλασίας (ιδίως) αλλάζει τα επίπεδα ενσυναίσθησης και πάντα με θετικό τρόπο.
Θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε 7 τρόπους με τους οποίους το διάβασμα ενισχύει την ψυχική σας υγεία. Θα εκπλαγείτε από τα φανταστικά οφέλη του διαβάσματος!
Γνωρίζατε ότι το διάβασμα ωφελεί την ψυχική υγεία;
Κάθε 23 Απριλίου, η Διεθνής Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο. Η UNESCO προώθησε τον εορτασμό το 1995 προς τιμήν του θανάτου του Μιγκέλ ντε Θερβάντες και του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Την ημέρα αυτή γεννήθηκαν ή πέθαναν και άλλοι σημαντικοί συγγραφείς, όπως ο Ίνκα Γκαρσιλάσο ντε λα Βέγκα, ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, ο Ζοζέπ Πλά και ο Γουίλιαμ Γουόρντσγουορθ.
Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους η ανάγνωση ωφελεί την ψυχική μας υγεία.
7 τρόποι με τους οποίους το διάβασμα ωφελεί την ψυχική μας υγεία
Όπως επισημαίνει η Unesco, η κύριος στόχος της Διεθνούς Ημέρας Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων είναι η προώθηση της συνήθειας του διαβάσματος στα παιδιά. Η πρόθεση αυτή είναι σημαντική, καθώς υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους το διάβασμα ωφελεί την ψυχική υγεία. Παρόλα αυτά, το ενδιαφέρον για τα βιβλία έχει χαθεί στις νεότερες γενιές και τα κρατικά σχέδια και προγράμματα ενισχύουν μερικές φορές αυτές τις συμπεριφορές.
Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν ήταν τόσο εύκολη η πρόσβαση στα βιβλία και η εκμάθηση της ανάγνωσης. Ανεξάρτητα από τις ελλείψεις, η εκπαίδευση έχει καθολικευτεί ως δικαίωμα και μερικά κλικ σε μια οθόνη δίνουν πρόσβαση σε χιλιάδες τίτλους για τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, την επιστήμη κ.ο.κ.
Ακολουθούν 7 τρόποι με τους οποίους το διάβασμα ωφελεί την ψυχική υγεία.
#1# Το διάβασμα ενισχύει τη συνολική ψυχική μας υγεία: Εδώ και δεκαετίες, οι ειδικοί χρησιμοποιούν το διάβασμα ως συμπλήρωμα της πρωτογενούς θεραπείας για τον έλεγχο ορισμένων διαταραχών της ψυχικής υγείας, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη.
Μάλιστα, η λέξη “βιβλιοθεραπεία” γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, στο πλαίσιο της χρήσης των βιβλίων ως θεραπευτικό μέσο. Στα παιδιά, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάγνωση έχει αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση και την ψυχολογική τους ευημερία.
Οι στατιστικές για την κατάθλιψη και το άγχος στο γενικό πληθυσμό έχουν φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα και έχουν παρουσιάσει ιδιαίτερη αύξηση μεταξύ των παιδιών και των νέων. Το διάβασμα μπορεί, επομένως, να αποτελέσει μεγάλο σύμμαχο στην πρόληψη ή τη μείωση αυτών των επεισοδίων. Αναμφίβολα, είναι ένας πολύ καλός λόγος για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων φέτος!
#2# Μπορεί να επιμηκύνει τη διάρκεια της ζωής μας: Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Social Science & Medicine το 2016 διαπίστωσε ότι οι επαναλαμβανόμενοι αναγνώστες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε αντίθεση με όσους δεν συνηθίζουν να διαβάζουν. Μάλιστα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα γνωστικά οφέλη μεταφράζονται σε πλεονέκτημα επιβίωσης έως και 23 επιπλέον μήνες σε σύγκριση με όσους διαβάζουν μόνο περιστασιακά περιοδικά και εφημερίδες (και όχι βιβλία).
Μέσω της ανάγνωσης αφομοιώνετε βασικές ιδέες και μαθήματα που μπορείτε να εφαρμόσετε στην πραγματικότητα. Αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε αποφάσεις για τη ζωή σας, είτε για να αποφύγετε ορισμένα προβλήματα είτε για να εκμεταλλευτείτε ευκαιρίες. Όλα αυτά έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ακεραιότητά σας, την υγεία σας, την ψυχολογική σας ευεξία και τη ζωή σας γενικότερα. Για το λόγο αυτό, το διάβασμα μπορεί να σας κάνει να ζήσετε περισσότερο.
#3# Το διάβασμα ωφελεί την ψυχική υγεία προάγοντας τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου: Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2018 στο Acta Paediatrica διαπίστωσε ότι η συνδεσιμότητα του εγκεφάλου αυξάνεται στα παιδιά που διαβάζουν μανιωδώς.
Μάλιστα, ο πληθυσμός που μελετήθηκε, ο οποίος αποτελούνταν από παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών, ανέπτυξε αυξημένη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου με τις γνωστικές, οπτικές και γλωσσικές περιοχές ελέγχου στο αριστερό ημισφαίριο. Οι οπτικές, γλωσσικές και επεξεργαστικές περιοχές ενισχύονται έτσι ενόψει της συνήθειας του διαβάσματος.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι ειδικοί διαπίστωσαν στην έρευνά τους ότι, όπως ακριβώς αυξάνεται η συνδεσιμότητα του εγκεφάλου όταν διαβάζουμε βιβλία, μειώνεται όταν οι νέοι περνούν τον ίδιο χρόνο μπροστά σε μια οθόνη (υπολογιστές, κινητά, τάμπλετ κ.ο.κ.).
Η αντίθεση είναι μεγάλη, τόσο πολύ που οι ειδικοί προτείνουν τη μείωση του χρόνου έκθεσης στην οθόνη και την αντικατάστασή του με διάβασμα κατά τη διάρκεια αυτού του κρίσιμου σταδίου ανάπτυξης.
#4# Το διάβασμα αυξάνει την ενσυναίσθηση: Η αυξημένη ενσυναίσθηση είναι ίσως ένας από τους πιο υποτιμημένους τρόπους με τους οποίους το διάβασμα ωφελεί την ψυχική υγεία. Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι η ανάγνωση βιβλίων μυθοπλασίας (ιδίως) αλλάζει τα επίπεδα ενσυναίσθησης και πάντα με θετικό τρόπο.
Σύμφωνα με άλλους ερευνητές, το όφελος αυτό μεταφράζεται σε αυξημένη κοινωνική ανάπτυξη, βελτιωμένες διαπροσωπικές σχέσεις και μεγαλύτερη δέσμευση προς τους άλλους.
Η ενσυναίσθηση ορίζεται ως η ικανότητα αντίληψης των συναισθημάτων και των σκέψεων των άλλων. Η θεωρία υπαγορεύει ότι ο αναγνώστης συνδέεται με τα ιδανικά, τη συμπεριφορά και τις αξίες ορισμένων χαρακτήρων σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μεταφέρει όλα αυτά τα κριτήρια στη δική του πραγματικότητα. Συνεπώς, το διάβασμα μπορεί να σας εμφυσήσει την ενσυναίσθηση, τόσο με τον εαυτό σας όσο και με τους άλλους.
#5# Μπορεί να αποτρέψει τη γνωστική παρακμή: Αν και δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία (εν μέρει επειδή η επιστημονική κατανόηση αυτών των καταστάσεων είναι ακόμη ελλιπής), υπάρχουν ενδείξεις ότι το διάβασμα μπορεί να ενισχύσει τον εγκέφαλο ενάντια στη γνωστική παρακμή. Για παράδειγμα, οι ειδικοί έχουν προτείνει ότι η νοητική δραστηριότητα σε πρώιμο στάδιο της ζωής (όπως αυτή που επιτυγχάνεται με το διάβασμα) σχετίζεται με βραδύτερη γνωστική παρακμή.
Άλλοι συγγραφείς συμφωνούν ότι το διάβασμα είναι ένα είδος νοητικής άσκησης, που μπορεί να διατηρήσει και να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία σε υγιείς ενήλικες. Υπό αυτή την έννοια, και παρόλο που πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες, το διάβασμα μπορεί να αποτελέσει μεγάλο σύμμαχο στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ, μεταξύ άλλων παθήσεων.
#6# Μειώνει τα επίπεδα άγχους σας: Υπάρχουν ενδείξεις ότι το διάβασμα ως συνήθεια μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους σας. Τα αποτελέσματά του είναι συγκρίσιμα με εκείνα που επιτυγχάνονται μέσω του χιούμορ και της γιόγκα και η μείωση επιτυγχάνεται κατά μέσο όρο σε μόλις 30 λεπτά. Το διάβασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας τρόπος για να ηρεμήσουν τα επίπεδα του στρες, ένας τρόπος που μπορεί επίσης να παγιωθεί ως βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο χόμπι.
#7# Το διάβασμα ωφελεί την ψυχική υγεία προωθώντας την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης: Τέλος, είναι γνωστό ότι το διάβασμα αποτελεί διαμεσολαβητή της κριτικής σκέψης. Η κριτική σκέψη είναι ένας όρος που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στα εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο.
Επιπλέον, αποτελεί μέρος του ιδεώδους των πολιτών των νέων γενεών. Αναφέρεται στην ικανότητα αμφισβήτησης των δηλώσεων που θεωρούνται αληθινές, με βάση την ορθή ανάλυση.
Συνολικά, αν και επισημάναμε μόνο 7 τρόπους με τους οποίους η ανάγνωση ωφελεί την ψυχική υγεία, έχει γίνει φανερό ότι είναι μια από τις καλύτερες συνήθειες που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου