Η περίφημη Πολίτικη Βασιλόπιτα αποτελεί σήμα κατατεθέν του εορταστικού τραπεζιού της Πρωτοχρονιάς, μια ιδιαίτερη συνταγή ανάμεσα σε τσουρέκι και πίτα με ιδιαίτερα πλούσια γεύση!
Υλικά :
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γραμμάρια βούτυρο
350 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
5 αυγά
250 ml μείγματος από ένα μέρος γάλα, ένα μέρος γλυκάνισο βρασμένο
1 κουταλιά της σούπας μαστίχα κοπανισμένη
1 κουταλιά της σούπας μαχλέπι
75 γραμμάρια νωπή μαγιά
Σουσάμι μαύρο για πασπάλισμα
Εκτέλεσή :
Διαλύουμε την μαγιά με χλιαρό νερό, 10 γραμμάρια αλάτι και 30 γραμμάρια ζάχαρη , και ρίχνουμε διαδοχικά το αλεύρι έως ότου γίνει χυλός. Κατόπιν το αφήνουμε να "ησυχάσει" και να φουσκώσει.
Χτυπάμε τα 4 αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και λιώνουμε το βούτυρο, δημιουργώντας ένα μείγμα.
Σε ένα σκεύος βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το μαχλέπι και την μαστίχα και όταν "φουσκώσει" η μαγιά, κάνουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και την ρίχνουμε.
Ξεκινάμε το ζύμωμα ρίχνοντας διαδοχικά τα δύο μείγματα (του γλυκάνισου με το γάλα και του βουτύρου με τα αυγά και την ζάχαρη), έως ότου ομογενοποιηθεί η ζύμη και δεν κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος κι έπειτα την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί, την αλείφουμε με το ασπράδι από ένα αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι μαύρο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς κι αφήνουμε λίγο την ζύμη να φουσκώσει στο ταψί. Ψήνουμε στον αέρα για 45 λεπτά
Πηγή: Ήθη κι έθιμα της Πόλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου