Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

ΙΟΥΛΙΟΣ


ΙΟΥΛΙΟΣ :


Ο έβδομος μήνας του έτους έχει 31 ημέρες και είναι αφιερωμένος στον Ιούλιο Καίσαρα ο οποίος θεωρείται ένας από τους τρεις μεγάλους στρατηλάτες του αρχαίου κόσμου. Τον Ιούλιο, οι Ρωμαίοι τον έλεγαν Quintilis επειδή κατά το ημερολόγιο του Νουμά Πομπιλίου ήταν ο πέμπτος μήνας του έτους με πρώτο το Μάρτιο. Το 153 π.Χ. ως πρώτη ημέρα του έτους ορίστηκε η 1η Ιανουαρίου.
Το 46π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας ανέθεσε στον Σωσιγένη να αναμορφώσει το ρωμαϊκό ημερολόγιο το οποίο βασιζόταν στις φάσεις της σελήνης αλλά οι ατέλειες που είχε, είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες αποκλίσεις στην εαρινή ισημερία. Στο νέο ημερολόγιο, που ονομάστηκε Ιουλιανό, προστέθηκαν 80 ημέρες που δεν είχαν καταμετρηθεί και το έτος 46 ονομάστηκε "έτος σύγχυσης" διότι είχε 445 ημέρες.
Τον λέμε και Αλωνάρη επειδή κατά τη διάρκειά του γίνεται το αλώνισμα του σταριού.

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Να φιλάς τα παιδιά σου τα βράδια

'Να φιλάς τα παιδιά σου τα βράδια – ακόμα κι αν κοιμούνται'........

Να τα φιλάς για σένα, αυτή τη φορά. Όχι γι’ αυτά. Για να θυμάσαι πάντα τα κλειστά βλέφαρα που βλέπουν όνειρα με νεράιδες και να ανασαίνεις τις παιδικές ανάσες που μυρίζουν τριαντάφυλλο, γλυκό του κουταλιού, γιασεμί και όλες τις υπέροχες ευωδιές του κόσμου. Να αγγίζεις τα μεταξένια μαλλιά τους, να φτιάχνεις καλύτερα τα σκεπάσματα, όχι γιατί χρειάζεται, αλλά για να δώσεις έξτρα φροντίδα που σου περίσσεψε τώρα που κοιμήθηκαν και δεν ξέρεις τι να την κάνεις.

Να πάρεις από τα λυμένα χεράκια τους, το βιβλίο ή την κούκλα που κρατούσαν, να την βάλεις δίπλα τους, όσο ακόμα την θέλουν, όσο δεν κοιμούνται χωρίς την αγκαλιά της, μέχρι να γίνει κι αυτή, με χιλιάδες ακόμα αντικείμενα, τρόπαιο μνήμης.

Να κάθεσαι απαλά δίπλα από το κρεβάτι τους και να τα κοιτάς, όσο έχεις τον χρόνο να το κάνεις. Να ρουφάς αυτές τις στιγμές, να μην τις ξεχάσεις ποτέ, γιατί θα είναι από εκείνες που θα σε τυλίγουν με τη ζεστασιά τους σαν ζεστό ρούχο τις ώρες που θα παγώνεις μέσα σου. Θα είναι το φάρμακό σου τις στιγμές που τίποτα δεν θα πηγαίνει καλά, θα είναι ένα από τα πιο πολύτιμα υλικά από αυτά που συνθέτουν την ψυχή σου.

Και να τα νανουρίζεις σιωπηλά, να τα φιλάς με τα μάτια και να τα φυσάς ούριους άνεμους από μέσα σου για τα ταξίδια που θα κάνουν αύριο, για τις ευκαιρίες που θα έχουν να ξανοιχτούν σε καινούριους χάρτες.

Είναι η καλύτερή σου στιγμή να τους πεις όλα τα ανείπωτα που έχεις μέσα σου γι’αυτά. Όλα εκείνα που δεν λες για να μην γίνεις υπερβολική, κτητική, κουραστική. Όλα εκείνα τα «σ’ αγαπώ» που δεν τελειώνουν και όλα εκείνα τα «να προσέχεις» που κουδουνίζουν στο μυαλό σου. Όλα τα όνειρά σου γι’ αυτά, και τις ελπίδες σου και τις ευχές σου. Ψιθύρισέ τα τώρα και άστα να φύγουν ψηλά σαν μπαλόνια, κι αυτά θα βρουν το δρόμο τους, μην νοιάζεσαι. Θα γίνουν αόρατες κλωστές που θα ενώσουν όσα πρέπει να ενωθούν.

Κι ύστερα σβήσε το φως, κι άσε εκείνο το μικρό μόνο του διαδρόμου. Και μετά βγες από το δωμάτιο, αθόρυβα, στις μύτες, μην ξυπνήσουν και ξυπνήσουν από το όνειρο που έφτιαξες μαζί τους.

Γι’ αυτό σου λέω. Να φιλάς τα παιδιά σου κάθε βράδυ – κυρίως όταν κοιμούνται.

μαγικη Β. Χιος



Ομορφη μαγικη Β. Χιος 

Τα ξέρατε αυτά για την Χίο ?

Τα ξέρατε αυτά για την Χίο  ?

• Το 5ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας,
• 3η σε ηλιοφάνεια και 1η σε μέρες διαύγειας,
• 91 παραλίες
• 64 χωριά
• 91 από τις 108 ορχιδέες της Ευρώπης φύονται στη Χίο.
• Οι Άγιοι Απόστολοι στο Πυργί είναι πιστό αντίγραφο της Αγίας Ειρήνης στην Κων/πολη
• Οι Λαλάδες ή τουλίπες στη Νότια Χίο στολίζουν τα χωράφια του νησιού κάθε Μάρτιο.
• Ρουκετοπόλεμος Πάσχα.Φημισμένος και εκρηκτικός το βράδι της Ανάστασης. Οι ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής στο Βροντάδο γιορτάζουν όσο πουθενά αλλού την Ανάσταση του Θεανθρώπου.
• Ζωγραφιστό χωριό ( Πυργί). Το μοναδικό στην Ελλάδα.
• Η Νέα Μονη μαζί με τη Μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία και τη Μονή Δαφνίου είναι οι μόνες Βυζαντινές μονές που σώζονται στην Ελλάδα σε καλή κατάσταση. Τα ψηφιδωτά της Νέας Μονής Χίου αποτελούν τη μία από τις τρεις κορυφαίες δημιουργίες των εικαστικών τεχνών στον ελλαδικό χώρο κατά τον Μεσαίωνα.Εορτάζει κατά την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (23 Αυγούστου). Το 1990 ανακηρύχθηκε μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.Οι καλλιτέχνες που δούλεψαν εδώ ήταν Κωνσταντινουπολίτες, που ήλθαν κατευθείαν από την Πόλη και μαζί τους μετέφεραν την τεχνοτροπία τους, παρόμοια με αυτή που διακοσμούσε τα αυτοκρατορικά ανάκτορα και έχει πια χαθεί.
• 10ο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου
• Οι Ηφαιστειογενείς παραλίες του Εμπορειού . Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να κολυμπήσει ή απλά να απολαύσει 3 παραλίες (Μαύρα Βόλια) που αποτελούν προϊόν ηφαιστειακής έκρηξης σε ιστορικούς χρόνους.
• Ο Χριστόφορος Κολόμβος πέρασε από τη Χίο και πήρε Χιώτες ναυτικούς και χαρτογράφους για τις εξερευνήσεις του. Κατ'άλλους έχει καταγωγή από το νησί. Πολλές οικογένειες στο Πυργί φέρνουν το επίθετό του.
• Τρεις μεγάλες ,και ανατρεπτικές κατ'άλλους,προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων έχουν γεννηθεί στη Χίο ( Κοραής, Ψυχάρης, Σουρής). Αλλοι σποπυδαίοι από το χώρο της τέχνης και των επιστημών : Εμμανουήλ Ροϊδης, Φώτης Αγγουλές, Νίκος Γιαλούρης(ζωγράφος), Σταμάτης Κριμιζής (φυσικός), Δήμος Αβδελιώδης(σκηνοθέτης), Ματθαίος Μουντές
• Το μόνο ακριτικό νησί της Ελλάδος που βρίσκεται σε τόσο κοντινή απόσταση από την 3η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, τη Σμύρνη. Συγχρόνως απέχει μόλις 7 χλμ από την αρχαία Ιωνία.
• Το κρασί της Βόρειας Χίου ονομαζόταν από τους αρχαίους, νέκταρ των θεών (Αριούσιος Οίνος).
• 250 αρχοντικά χτισμένα με τη θυμιανούσικη πέτρα σώζονται στον Κάμπο της Χίου.Μία περιοχή μήκους 10 χλμ και πλάτους 3χλμ.
• Οι περισσότερες εφοπλιστικές οικογένειες της Ελλάδας κατάγονται από τη Χίο (Λιβανού, Χανδρή, Λώ, Λεμού, Ανδρεάδη, Πατσού, Πατέρα, Φαφαλιού, Τσάκου, Φράγκου, Ξυλά και άλλοι).
• Η εξοχή της Χίου παρομοιάζεται με εκείνη της Τοσκάνης της Ιταλίας.
• Στην Χίο γεννήθηκαν οι Μίκης Θεοδωράκης και Ανδρέας Παπανδρέου.
• Πρώτο νομισματοκοπείο στην Ελλάδα στην αρχαιότητα
• Πρώτη μορφή Δημοκρατία ακόμη και πριν από αυτήν του Σόλωνα.
• Μεγάλη ποικιλομορφία και πλούτος στις τοπικές ενδυμασίες κάθε χωριού, ακόμα και γειτονικού
• Μαστίχα
• Δημοφιλείς εκφράσεις για τη Χίο στην αρχαιότητα : Χιώτικη ζωή ( Χιώτικα τραπέζια Χίαι τράπεζαι, Χία ζωή, Χίος γέλως)
• Πληθυσμός στην Χίο μέχρι και το 18ο αιώνα 120.000 κάτοικοι
• Σύμφωνα με μια εκδοχή, η Χίος είναι η γενέτειρα του Όμηρου καθώς και των μαθηματικών Ιπποκράτη και Οινοπίδη.
• Η Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου "Κοραής" στο νησί της Χίου είναι μια από τις πιο σημαντικές στην Ελλάδα (3η σε μέγεθος). Στη συλλογή της υπάρχουν περίπου 250.000 τόμοι.
• Η Χίος έχει εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική από Βορρά προς Νότο και το μόνο μέρος της που μοιάζει αρχιτεκτονικά με τις Κυκλάδες (όλα τα κτίσματα λευκά) είναι ο παραθαλάσσιος οικισμός της Αγίας Φωτεινής ή Αγίας Φωτιάς.
• Η Χίος περιστοιχίζεται από τα αδελφά νησιά Οινούσσες και Ψαρά, από όπου και κατάγονταν ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ήρωας της επανάστασης του 1821 για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.
• Η Χίος διατηρεί ιδιαίτερους δεσμούς με τη Σύρο των Κυκλάδων και η Ερμούπολη χτίστηκε από Χίους εύπορους, ανθρώπους των γραμμάτων και εμπόρους που βρέθηκαν εκεί μετά τη σφαγή του 1822, όπου βρήκαν μία φιλόξενη δεύτερη πατρίδα.
• Άλλο όνομα της Χίου ήταν Πιτυούσα μάλλον λόγω των πολλών πεύκων που υπήρχαν ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της. Άλλο όνομά της ήταν Αριούσα από το δέντρο «αριών», το οποίο είναι ένα είδος δρυ – πρίνου. Τα άρια (δρυς) κάλυπταν ένα μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Χίου .......!!!!!!

Αυτα !

Γιάνναρος, Δήμος, Σκούνα, Καντηλέρα, Στελλάκης ο Θολοποταμούσης


Θάλασσα και ο ουρανός έχουν το ίδιο χρώμα...

Γιάνναρος, Δήμος, Σκούνα, Καντηλέρα, Στελλάκης ο Θολοποταμούσης

Η "Σκούνα" ήταν ένας γνωστός μπεκρής της Χίου που τριγυρνούσε δω κι εκεί γυρεύοντας ποτό. Μια μέρα πριν πραγματικά πολλά χρόνια γλένταγαν ο Λιβανός με τους γαμπρούς του τον Ωνάση και το Νιάρχο, κάπου στη Χίο. Τυχαία, πέρασε έξω από τον κήπο της βίλας του η Σκούνα. Ζήτησε ένα ούζο. Δεν το έδωσαν .... Όταν τους έγινε αφόρητος κορσές, του λέει ο Λιβανός "Φύγε από δω γιατί θα φωνάξω την αστυνομία...Λόγο στο λόγο του λέει ο Εφοπλιστής "Ξέρεις ποιος είμαι εγώ...;" - Όχι του λέει η Σκούνα ..... Ο Λιβανός, τότε του λέει ποιος είναι !!!! ....- Σαν άκουσε η Σκούνα το όνομα του είπε το τραγούδι ... "Η Θάλασσα και ο ουρανός έχουν το ίδιο χρώμα... Η Σκούνα και ο Λιβανός θα μπουν στο ίδιο χώμα .!!!" Ο διάσημος μεγαλοεφοπλιστής του πέταξε μια λίρα .... Η Σκούνα τη σήκωσε από χάμω του την πέταξε στα μούτρα, λέγοντας του ... "Ένα ρακί σου ζήτησα, όχι ζητιανιά και ελεημοσύνη !" Μετά από χρόνια του είπαν ότι πέθανε ο Λιβανός. Αυτός ο γραφικός άνθρωπος άρχισε τον αμανέ ... μπλα μπλα αμάν αμάν.., καταλήγοντας : ".. Η Θάλασσα και ο ουρανός έχουν το ίδιο χρώμα ο Λιβανός απόθανε και η Σκούνα ζει ακόμα......!!!"

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Ακόμα καλύτερα, βγες με ένα κορίτσι που γράφει.” ~της Rosemarie Urquico~


Είναι εύκολο να είσαι με ένα κορίτσι που διαβάζει. Χάρισέ της βιβλία στα γενέθλια, τα Χριστούγεννα και στις επετείους. Δείξε της ότι καταλαβαίνεις ότι τα λόγια είναι αγάπη. Να ξέρεις ότι γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ βιβλίου και πραγματικότητας αλλά θα προσπαθήσει να κάνει τη ζωή της όπως το αγαπημένο της βιβλίο. (…)

Βγες με ένα κορίτσι που διαβάζει γιατί το αξίζεις. Αξίζεις ένα κορίτσι που μπορεί να σου δώσει τον πιο πολύχρωμο κόσμο. Αν θέλεις όλον τον κόσμο και τους κόσμους πίσω από αυτόν, βγες με ένα κορίτσι που διαβάζει.

Ακόμα καλύτερα, βγες με ένα κορίτσι που γράφει.”

 ~της Rosemarie Urquico~

Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

συννεφα του γιαλού


" Τη θλίψη απ’ τα μάτια μου να πάρεις
και να τη ρίξεις στου πελάγου το βυθό
κι αν τύχει μες σ’ ανέμους να χαθώ
μη μ’ αρνηθείς, μη μ’ αποπάρεις.."

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΚΛΗΔΩΝΑ


ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΚΛΗΔΩΝΑ--ΤΟ ΑΜΙΛΗΤΟ ΝΕΡΟ


Το απόγευμα της παραμονής της γιορτής του Αϊ - Γιαννιού στις 23/6 σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, κάποια κοπέλα έφερνε από τη βρύση μία κανάτα νερό, χωρίς καθόλου να μιλήσει, σε όποιον και να συναντούσε στο δρόμο.
Μέσα στη κανάτα με το αμίλητο νερό έριχναν οι κοπέλες προσωπικά τους αντικείμενα, όπως δαχτυλίδια, κουμπιά κ.τ.λ. Σκέπαζαν κατόπιν την κανάτα με ένα κόκκινο πανί λέγοντας «Κλειδώνουμε τον Κλήδονα με τ' Αϊ Γιαννιού τη χάρη κι όποια ' χει καλό ριζικό, να δώσει να το πάρει».
Την κανάτα την άφηναν όλη τη νύχτα. Την άλλη μέρα άνοιγαν τον Κλήδονα, έβγαζαν ένα οποιοδήποτε αντικείμενο, ενώ την ίδια στιγμή μία από τις κοπέλες έλεγε ένα στιχάκι.
Σε όποια ανήκε το αντικείμενο, σ' αυτή αναφερόταν και το στιχάκι. Τα κορίτσια έπειτα έπιναν από το «αμίλητο νερό», αλλά το κρατούσαν στο στόμα και δεν το κατάπιναν έως ότου άκουγαν κάποια φωνή, ή έβλεπαν κάποιο διαβάτη.
 Τη λέξη που θα άκουγαν ή το όνομα του διαβάτη το συσχέτιζαν με το όνομα του μελλοντικού συζύγου τους. Έτσι γεννήθηκε απ' αυτήν την εθιμική πράξη και η δημώδης φράση «ήπιε τ' αμίλητο νερό» που λέγεται για κάποιον που μένει αμίλητος.

Τα αντικείμενα του κλήδονα τα έβαζαν το βράδυ κάτω από το προσκέφαλο τους και έβλεπαν όνειρο μέσω του οποίου προσπαθούσαν να μαντεύσουν τη τύχη τους.
Επίσης την ημέρα του Αι-Γιαννιού κοιτούσαν μέσα στο πηγάδι, ακριβώς στις 12 το μεσημέρι, σκεπασμένες μ' ένα κόκκινο πανί για να δουν φυσικά αυτόν, που θα παντρευτούν.
Σε πολλά χωριά και πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι γιορτάζουν και σήμερα αυτό το εθιμο με τραπέζια ,τολμηρά δίστιχα,ανάβουν φωτιές και καίνε τα μαγιοστέφανα ,πηδούν τις φωτιές και διασκεδάζουν όλοι μαζί....

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Το έθιμο του "Κλήδονα"
Το προσωνύμιο «Κλήδονας» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «κλήδων» που σημαίνει προγνωστικός ήχος και χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει τον συνδυασμό των τυχαίων και ασυνάρτητων λέξεων κατά τη διάρκεια μαντικής τελετής.
Ουσιαστικά ο «Kλήδονας» σχετίζεται με μια λαϊκή μαντική διαδικασία, η οποία λέγεται ότι αποκαλύπτει στις άγαμες κοπέλες την ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.
Σύμφωνα με το έθιμο, την παραμονή του Αϊ-Γιαννιού, οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού και μία από αυτές πηγαίνει στο πηγάδι να φέρει το «αμίλητο νερό» και στη διαδρομή μέχρι το σπίτι δεν πρέπει να μιλήσει σε κανέναν.
Στο σπίτι το νερό μπαίνει σε πήλινο δοχείο, στο οποίο η κάθε κοπέλα ρίχνει ένα προσωπικό της αντικείμενο, τα λεγόμενα ριζικάρια και στη συνέχεια σκεπάζουν το δοχείο με κόκκινο ύφασμα και το δένουν ενώ παράλληλα προσεύχονται στον Αϊ Γιάννη και τοποθετούν το δοχείο σε ανοιχτό χώρο, όπου μένει όλη νύχτα. Την ίδια εκείνη νύχτα λέγεται ότι τα κορίτσια θα δουν στα όνειρά τους το μελλοντικό τους σύζυγο.
Παράλληλα, την παραμονή της γιορτής του Αϊ Γιάννη Ιωάννη, αναβιώνει και το γνωστό έθιμο με τις φωτιές: Στη πλατεία του χωριού στήνεται μια μεγάλη φωτιά πάνω από την οποία πηδάνε όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Σύμφωνα με την παράδοση, η φωτιά, επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό
Ο Άι-Γιάννης λέγεται και Ριζικάρης αφού η παράδοση λέει ότι φέρνει τύχη και γι' αυτό έπρεπε από την παραμονή οι κάτοικοι του χωριου να έχουν τακτοποιήσει όλες τις οικιακές δουλειές τους.
Επίσης ο Αϊ Γιάννης αποκαλείται και Ριγανάς, επειδή την ημέρα αυτή έβγαιναν και μάζευαν ρίγανη, η οποία έπρεπε να συλλεχθεί πρωί πρωί, πριν από την ανατολή του ηλίου, αφού πίστευαν, ότι έτσι είχε μαγική δύναμη.



Πηγή: Οι φωτιές του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα: Tο δημοφιλέστερο έθιμο του καλοκαιριού | iefimerida.gr 

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

10 βασικές φράσεις που θα βοηθήσουν στο να γίνουν τα παιδιά μας (ακόμη πιo) ευτυχισμένα


10 βασικές φράσεις που θα βοηθήσουν στο να γίνουν τα παιδιά μας (ακόμη πιo) ευτυχισμένα:

1. «Σ΄ ευχαριστώ!»

Μοιάζει αυτονόητο, αλλά πόσο συχνά θυμόμαστε να ευχαριστήσουμε τα παιδιά μας αναγνωρίζοντας την προσπάθειά τους να μας βοηθήσουν; « Σ’ ευχαριστώ που έστρωσες το τραπέζι κι εγώ βρήκα το χρόνο να κόψω τη σαλάτα». Τέτοιες προτάσεις ισοδύναμες του «μπράβο», μπορούν να ανεβάσουν ψηλά την αυτοπεποίθησή του αλλά και να καλλιεργήσουν θετικά το κλίμα συνεργασίας μέσα στην οικογένεια

2. Για πες μου κι άλλο γι’ αυτό!

Είναι η φράση – κλειδί που ενθαρρύνει το παιδί να μιλήσει για όλα όσα νιώθει και να αρχίσει να μας εκμυστηρεύεται ότι το απασχολεί. Στην πραγματικότητα δεν έχει τόσο σημασία τι θα πει, όσο το να νιώσει άνετα να μας μιλήσει για την καθημερινότητά του. Και βέβαια να νιώσει πως υπάρχει πάντα ένα «πρόθυμο» αυτί πάντα εκεί για να το ακούσει.

3. «Μπορείς  να το κάνεις !»

Είναι μια έκφραση που ενθαρρύνει το παιδί να τολμήσει, να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, να κάνει ένα πρώτο βήμα, να επιμείνει απέναντι στη δυσκολία. Παράλληλα η συγκεκριμένη έκφραση του δίνει τη σιγουριά πως εσείς θα είστε πάντα δίπλα του.

4. «Πώς μπορώ να βοηθήσω;»

Η προθυμία μας να βοηθήσουμε (προσοχή, απλώς να βοηθήσουμε όχι να κάνουμε τη δουλειά για λογαριασμό του) προσφέρει το πολύτιμο συναίσθημα της υποστήριξης στο παιδί. Για παράδειγμα μπορείτε να του πείτε: «νομίζω πως μπορείς να διαβάσεις και μόνο σου την ιστορία, αλλά μήπως να σε βοηθούσα με κάποιες άγνωστες λέξεις;» Επίσης η συγκεκριμένη φράση το βοηθάει να εξοικειωθεί με μια πιο γενναιόδωρη και ακομπλεξάριστη συμπεριφορά που μπορεί να υιοθετήσει και το ίδιο απέναντι στους συνομηλίκους του.

5. «Ας βάλουμε όλοι ένα χεράκι  να…..»

…συμμαζέψουμε το σπίτι, καθαρίσουμε το δωμάτιο, φυτέψουμε τον κήπο…κοκ. Για ένα παιδί δεν είναι ποτέ νωρίς να μάθει να συνεργάζεται, ή να βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού. Οι κοινές οικογενειακές δραστηριότητες όχι μόνο ενισχύουν την δημιουργικότητά του, αλλά του δημιουργούν και όμορφες οικογενειακές αναμνήσεις.

6. «Αγκαλιά;»

Τα παιδιά χρειάζονται να τους λέμε ότι τα αγαπάμε, αλλά και να τους το δείχνουν.  Η αγκαλιά είναι ο πιο γλυκός , άμεσος και υπέροχος τρόπος για να δείξουμε την τρυφερότητα, την υποστήριξη και την αγάπη μας. Βέβαια, όσο τα παιδιά μεγαλώνουν αλλάζει και ο τρόπος που θέλουν να τους εκδηλώνουμε την τρυφερότητά μας: Άλλα μπορεί να επιμένουν σε μια αγκαλιά «διαρκείας», άλλα προτιμούν ένα χάδι στην πλάτη, ένα φιλάκι στο μάγουλο ή μια πιο σύντομη αγκαλιά.

7. «Παρακαλώ»

Μια διαχρονική και all time classic λέξη που δηλώνει ευγένεια. Αυτή η μαγική λέξη πάντα λειτουργεί θετικά με τους ξένους, γιατί όχι και με το παιδί μας;

8. «Μπράβο, καλή δουλειά»

Η λεκτική επιβράβευση από έναν περήφανο γονιό δίνει φτερά στο παιδί για να επιστρατεύσει τις δυνάμεις του και να ανοιχτεί σε νέα επιτεύγματα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε, είναι να είστε «σαφείς» με την επιβράβευση. Δηλαδή να λέμε το μπράβο όταν το νιώθουμε πραγματικά και για μια συγκεκριμένη προσπάθεια ή συμπεριφορά. Αν το λέμε με ευκολία για καθετί χάνει την αξία του.

9.  Είναι ώρα για …

…ύπνο, μελέτη, ξεκούραση, να κλείσει η τηλεόραση… Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο τα παιδιά λειτουργούν. Αυτό το πρόγραμμα τους δίνει την αίσθηση της σιγουριάς που κάθε παιδί χρειάζεται. ειδικά όταν τα παιδιά είναι ακόμα μικρά.

10. «Σ΄ αγαπώ»

Όλοι χρειαζόμαστε να ακούμε αυτές τις δυο λέξεις. Πόσο μάλλον τα παιδιά. Αυτές οι δύο λέξεις θα χαρίσουν τη δύναμη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες, αλλά θα γεμίσει και την καρδιά τους με θετικά συναισθήματα.

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

"Δε φταίω εγώ που μεγαλώνω, χτυπάει πισώπλατα ο χρόνος, δε φταίω εγώ που μεγαλώνω, φταίει η ζωή που είναι μικρή..."



 Σήμερα η καρτ ποστάλ θα βρει τον τρόπο να αγαπήσει ξανά την ζωή. Οι Λαθρεπιβάτες τραγουδούν: "Δε φταίω εγώ που μεγαλώνω, χτυπάει πισώπλατα ο χρόνος, δε φταίω εγώ που μεγαλώνω, φταίει η ζωή που είναι μικρή..."
Σήμερα η ευχετήρια κάρτα μας θα ταξιδέψει με την συγγραφέα και ποιήτρια Κιμ Μακ Μίλεν που όταν έγινε 40 ετών, στα γενέθλιά της, έγραψε ένα ποίημα πάνω στο οποίο βασίστηκε το βιβλίο "Όταν έμαθα να αγαπώ τον εαυτό μου". Το βιβλίο έγινε best seller και το συγκεκριμένο ποίημα λέγεται ότι το διάβασε μέχρι και ο Τσάρλι Τσάπλιν όταν γιόρταζε τα 70α του γενέθλια. Πάμε να το διαβάσουμε:
"Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, μπόρεσα να καταλάβω ότι ο συναισθηματικός πόνος και η θλίψη, απλώς με προειδοποιούσαν να μη ζω κόντρα στην αλήθεια μου. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε αυθεντικότητα.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα σε πόσο δύσκολη θέση ερχόταν κάποιος με το να του επιβάλλω τις επιθυμίες μου, παρότι ήξερα ότι ούτε ήταν κατάλληλη η στιγμή ούτε ο άνθρωπος ήταν έτοιμος, ακόμα κι αν αυτός ο άνθρωπος ήμουν εγώ. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε σεβασμό.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να λαχταρώ μια άλλη ζωή και μπόρεσα να δω ότι τα πάντα γύρω μου με προκαλούσαν να μεγαλώσω. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ωριμότητα.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα ότι βρίσκομαι πάντα και σε όλες τις περιστάσεις, την κατάλληλη στιγμή και στο σωστό μέρος και ότι όλα όσα γίνονται είναι σωστά. Από τότε κατάφερα να γαληνέψω. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε αυτοπεποίθηση.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να στερούμαι τον ελεύθερο χρόνο μου και σταμάτησα να κάνω μεγαλόπνοα σχέδια για το μέλλον. Σήμερα κάνω μόνο ό,τι με ευχαριστεί και με γεμίζει χαρά, ό,τι αγαπώ και κάνει την καρδιά μου να γελά, με τον δικό μου τρόπο και στους δικούς μου ρυθμούς. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε απλότητα.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, απελευθερώθηκα από ό,τι δεν ήταν υγιές για μένα. Από φαγητά, άτομα, πράγματα, καταστάσεις και από ό,τι με τραβούσε συνεχώς μακριά από τον ίδιο μου τον εαυτό. Στην αρχή το ονόμαζα “υγιή εγωισμό”. Αλλά σήμερα ξέρω ότι είναι αυτοαγάπη.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να θέλω να έχω πάντα δίκιο. Έτσι έσφαλα πολύ λιγότερο. Σήμερα κατάλαβα ότι αυτό το λέμε μετριοφροσύνη.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, αρνήθηκα να συνεχίσω να ζω στο παρελθόν και να ανησυχώ για το μέλλον μου. Τώρα ζω περισσότερο τη στιγμή όπου όλα συμβαίνουν. Έτσι σήμερα, ζω την κάθε μέρα και αυτό το λέω ικανοποίηση.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, συνειδητοποίησα ότι η σκέψη μου μπορεί να με κάνει μίζερο και άρρωστο. Όταν όμως επικαλέστηκα τις δυνάμεις της καρδιάς μου, η λογική απέκτησε έναν πολύτιμο σύντροφο. Αυτή τη σχέση την ονομάζω σήμερα σοφία της καρδιάς.
Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε τις αντιπαραθέσεις, τις συγκρούσεις και τα προβλήματα με τον εαυτό μας και τους άλλους γιατί καμιά φορά, ακόμα και τα άστρα εκρήγνυνται και δημιουργούνται νέοι Γαλαξίες. Σήμερα ξέρω ότι αυτό είναι η ζωή!
Πάμε και σήμερα να συναντήσουμε ανθρώπους που μεγαλώνουν αλλά δεν σταματούν να ταξιδεύουν για να βρουν τη μαγεία και τη σοφία της ζωής. Ο Βρετανός ποιητής Ρόμπερτ Μπράουνινγκ έλεγε: "Τι είναι η ηλικία του ανθρώπου; Πρέπει να βιαστεί, αυτό είναι όλο. Να στριμώξει σε μια μέρα, ό,τι στα νιάτα του θα του έπαιρνε ένα χρόνο για να κάνει... Άλλωστε το γνωρίζω πιά.  Ο ήλιος μου δύει για να ανατείλει ξανά. Και πάντα η Αγάπη θα είναι η ενέργεια της ζωής. Και έμαθα ακόμα πως η επιτυχία ενός λεπτού ξεπληρώνει την αποτυχία ετών..." Γιατί όπως έλεγε και ο Ρωμαίος ποιητής Οράτιος: "Μάθε μετράς τα γενέθλιά σου με ευγνωμοσύνη.."

"Και να που τα ταξίδια μείναν μόνο όνειρα και να που οι φωνές και τα τραγούδια σώπασαν και να που η ζωή τώρα κυλάει πιο γρήγορα και να που τα παιδιά και τα παιχνίδια χάθηκαν. Δε φταίω εγώ που μεγαλώνω, χτυπάει πισώπλατα ο χρόνος, δε φταίω εγώ που μεγαλώνω, φταίει η ζωή που είναι μικρή..."


ΔΕΝ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΩ
Μουσική: Γιάννης Νικολάου
Στίχοι: Γιάννης Νικολάου & Οδυσσέας Εισαγγελέας
Τραγούδι: Παντελής Θαλασσινός - Λαθρεπιβάτες


" Ο χορός των μπιζελιών..."


Σήμερα η καρτ ποστάλ θα ταξιδέψει στη χώρα της φαντασίας με τον Ευγένιο Τριβιζά. Η Λένα Πλάτωνος και ο Αντώνης Καραγεωργίου τραγουδούν: "Μ’ ένα πράσινο καινούργιο παπιγιόν προχωρώ για τον χορό των μπιζελιών.. Ήρθ’ η ώρα πια κι εγώ, ήρθ’ η ώρα πια κι εγώ να χορέψω με λαχτάρα, αγκαλιά με μια αγκινάρα το πρώτο μου τανγκό..."

Μας ακούτε εδώ: http://www.menta88.gr/player/ 

Σήμερα η ευχετήρια κάρτα μας θα διαβάσει μια υπέροχη ομιλία του  γνωστού συγγραφέα και καθηγητή εγκληματολογίας Ευγένιου Τριβιζά
με τίτλο "Επιστήμη και φαντασία". Όπως έλεγε και ο  Ζαν Ζακ Ρουσώ: " O κόσμος της πραγματικότητας έχει όρια. Ο κόσμος της φαντασίας είναι ανεξάντλητος.."

Θα σας μιλήσω για την επιστήμη και την φαντασία. Και θα αρχίσω από κάποια αόρατα θέματα. Ίσως ξέρετε τον Τζέιμς Μάξγουελ, που είναι γνωστός για τη θεωρία του περί των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, αλλά έχει ασχοληθεί με άλλα πολλά επίσης, όπως με την αχρωματοψία και τη χημεία των αερίων. Σε μια διάλεξη στην Βρετανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης έγινε το εξής περίεργο. Καθώς μιλούσε ο Μάξγουελ, άνοιγε διάφορα δοχεία και φιάλες με αέρια, τα οποία είχε μπροστά του, και τα έδειχνε για να παρατηρεί το ακροατήριο τη μοριακή δομή τους, παρά το γεγονός ότι το θέμα του, τα μόρια και τα αέρια, ήταν αόρατα. Τους έδειχνε, δηλαδή, κάτι που δεν μπορούσαν να δουν, και επαναλάμβανε συνέχεια «ας φανταστούμε, ας φανταστούμε».
Έλεγε: «Ας φανταστούμε τώρα ότι τα μόρια του αέρα σε αυτήν την αίθουσα ίπτανται προς όλες τις κατευθύνσεις. Αν όλα αυτά τα μόρια κινούνταν προς την ίδια κατεύθυνση, θα δημιουργούσαν έναν άνεμο που θα έπνεε με ταχύτητα 27 χιλιομέτρων το λεπτό, και ο μόνος άνεμος που προσεγγίζει τέτοια ταχύτητα είναι εκείνος που ξεχύνεται από την μπούκα ενός κανονιού. Πώς, λοιπόν, εσείς και εγώ μπορούμε να στεκόμαστε εδώ; Μόνο γιατί συμβαίνει τα μόρια να κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις, έτσι ώστε εκείνα που πέφτουν στην πλάτη μας, να μας επιτρέψουν να αντέξουμε την καταιγίδα που μας χτυπάει από μπροστά. Μάλιστα, αν αυτός ο μοριακός βομβαρδισμός έκανε πως παύει έστω και για μία στιγμή, θα φούσκωναν οι φλέβες μας, θα μας κοβόταν η ανάσα και, κυριολεκτικά, θα αφήναμε την τελευταία μας πνοή».
Τους περιγράφει ότι γίνονται όλα αυτά τα σημεία και τέρατα, πώς αυτά τα αέρια συγκρούονται μεταξύ τους, επαναλαμβάνοντας συνέχεια τη φράση «ας φανταστούμε, ας φανταστούμε», ενώ ανοίγει δοχεία, τους δείχνει αέρια και τους περιγράφει τη μοριακή τους δομή, την οποία φυσικά δεν μπορούν να δουν.
Αυτό μου θύμισε το εξής: Συμμετείχα κάποτε σε μια παιδική τηλεοπτική εκπομπή, και στο τέλος έπρεπε να δώσουμε κάποια βραβεία στα παιδιά. Ήταν κυρίως βιβλία που είχαν χαρίσει διάφοροι εκδοτικοί οίκοι. Εγώ είχα πει στα παιδιά ότι είχα φέρει μαζί μου ένα αόρατο πράσινο καγκουρό, το οποίο δεν το βλέπανε, αλλά αναβόσβηναν κάποια φωτάκια αν λέγανε τη σωστή ή τη λάθος απάντηση στις ερωτήσεις, και τους είπα ότι το καγκουρό τα αναβόσβηνε. Στο τέλος της εκπομπής ρώτησα τα παιδιά, και δεν ήταν μωρά, ήταν παιδιά της τελευταίας τάξης του δημοτικού, τι θα προτιμούσανε; Να τους αφήσω τα βιβλία που είχανε δωρίσει οι εκδοτικοί οίκοι ή να τους αφήσω το αόρατο πράσινο καγκουρό; Θα πρέπει να σας πω ότι όλα τα παιδιά θέλησαν να τους αφήσω το αόρατο πράσινο καγκουρό, παρόλο που ήταν κάτι που δεν το βλέπανε, δεν υπήρχε, αλλά είχανε δεχτεί την ύπαρξή του.
Δεν είχα σήμερα πρόχειρα αέρια να σας δείξω, αλλά, αν θέλετε, μπορώ να σας δείξω το αόρατο πράσινο καγκουρό, αν δεν το έχετε δει ποτέ σας. Είναι από ένα βιβλίο μου. Αυτό είναι η φαντασία...!
Η ικανότητα να φανταζόμαστε το ανύπαρκτο, η διαδικασία να σχηματίζουμε στον νου μας εικόνες ή ιδέες πέρα από την εμπειρική πραγματικότητα. Και αυτή η ικανότητα, αυτή η διαδικασία, έχει άμεση σχέση με την επίλυση προβλημάτων και την επιστημονική σκέψη.  Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η επίλυση προβλημάτων και η επιστημονική πρόοδος δεν είναι τίποτε άλλο από εφαρμοσμένη φαντασία.
Ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σο το εκφράζει απλά και περιεκτικά σε μία μόνο φράση: «Imagination is the beginning of creation» («Η φαντασία είναι η αφετηρία της δημιουργίας»).
Όλες οι σημαντικές μορφές της αρχαιότητας και της αναγέννησης είχαν φαντασία με τεράστιο εύρος. Θα σας δώσω ένα-δύο παραδείγματα, ξεκινώντας από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι (ίσως ξέρετε την ιστορία με τα κοράλλια και τα όστρακα).
Διάφοροι χωρικοί ισχυρίζονταν ότι έβρισκαν κάθε τόσο στα βουνά της Πάρμας και της Πλακεντίας όστρακα και κοράλλια. Για τους σκεπτόμενους ανθρώπους, τις αυθεντίες εκείνης της εποχής, ένα βουνό με στρείδια και κοράλλια ήταν κάτι το αδιανόητο, ήταν παράλογο, ήταν απαράδεκτο. Αν οι στοχαστές αυτοί παραδέχονταν ότι υπήρχαν στα βουνά θαλασσινά όστρακα και κοράλλια, αυτό θα σήμαινε ότι, αν πήγαιναν αύριο να κάνουν ορειβασία, θα κινδύνευαν να πέσουν μέσα σε καμιά ρουφήχτρα. Απεφάνθησαν, λοιπόν, πως αυτά που έβρισκαν οι χωρικοί δεν ήταν όστρακα, ούτε κοράλλια, τα ονόμασαν φάρσες της φύσης, κοινές πέτρες που απλώς έμοιαζαν με όστρακα και κοράλλια, πέτρες που οι αμόρφωτοι χωρικοί νόμιζαν ότι ήταν όστρακα. Πολλοί, μάλιστα, αρνήθηκαν ακόμα και να πάνε να ψάξουν για να δουν αν όντως ήταν εκεί ή όχι. Ο Ντα Βίντσι είναι ο μόνος που, όταν οι χωρικοί τού φέρνουν μερικά και του τα δείχνουν, δεν αρνείται ότι πρόκειται για πραγματικά όστρακα και κοράλλια, ότι δεν είναι φάρσα της φύσης, και παλεύει να βρει μια ερμηνεία. Δεν υπάρχουν οι γεωλογικοί χάρτες των αρχαίων θαλασσών για να τον βοηθήσουν να καταλάβει αυτό που έχει μπροστά του. Δεν υπάρχουν κατάλογοι με θαλάσσια είδη για να διαπιστώσει αν οι οργανισμοί αυτοί υπήρχαν, αν έχουν εξαφανιστεί ή όχι. Έχει όμως ένα άλλο όπλο, τη φαντασία του. Τα σημειωματάριά του από το 1480 έως το 1515 δείχνουν με ποιον τρόπο επιστρατεύει τη δημιουργική του φαντασία για να λύσει αυτό το πρόβλημα.
Αρνείται ακόμα μια άλλη θεωρία της εποχής, ότι τα είχε φέρει στα βουνά ο κατακλυσμός του Νώε. Ο Ντα Βίντσι καταφέρνει να αποδείξει ότι δεν τα είχε φέρει στα βουνά ο κατακλυσμός, ότι δεν είχε γίνει καν κατακλυσμός. Ώσπου εντέλει, ύστερα από χρόνια σκέψης, καταφέρνει, τολμάει να διανοηθεί το αδιανόητο. Ότι τα βουνά αυτά έπρεπε κάποτε να ήταν παραλίες. Φυσικά κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά. Το πρόβλημα δεν ήταν βέβαια οι χωρικοί, δεν ήταν τα απολιθώματα, αλλά ο απολιθωμένος νους των στοχαστών της εποχής, που δεν τολμούσαν να διανοηθούν το αδιανόητο, ότι τα βουνά ήταν παραλία.
Το ίδιο ακριβώς μοτίβο -και δεν θέλω να σας κουράζω- παρατηρούμε ξανά και ξανά στην ιστορία της επιστήμης. Όταν πάλι, για παράδειγμα, αγρότες καταθέτουν ότι βλέπουν πέτρες να πέφτουν από τον ουρανό, οι επιστήμονες της εποχής αρνούνται να τους πιστέψουν. Η θέση που υποστηρίζουν οι επιστήμονες, είναι ότι πρόκειται για παραισθήσεις αγράμματων αγροτών. Και αυτό βέβαια, αν το καλοσκεφτεί κανείς, συμβαίνει γιατί θέλουν να προφυλάξουν το σύστημα σκέψης το καθιερωμένο, με το οποίο έχουν μεγαλώσει, το οποίο έχουν καταλάβει και με το οποίο ζουν.
Σε ένα αρμονικό σύμπαν, όπως πίστευαν εκείνη την εποχή, σε ένα σύμπαν το οποίο λειτουργεί σαν υπερτέλειο καλοκουρδισμένο ρολόι, δεν είναι νοητό ουράνια σώματα να πέφτουν από τον ουρανό. Αν τους δώσουμε λίγο θάρρος, φαντάζομαι ότι σκέφτονταν, αυτοί οι αγρότες θα μας πούνε ότι την ώρα που γύριζαν στο σπίτι από τη δουλειά τους τούς έπεσε το φεγγάρι στο κεφάλι. Άρα, ψεύδονται ή πλανώνται. Μόνο ύστερα από μια μεγάλη βροχή ουράνιων σωμάτων, που δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί, στη Γαλλία νομίζω, γίνεται αποδεκτό το φαινόμενο των μετεωριτών.
Όπως το θέτει χαρακτηριστικά ο Τόμας Έντισον, «to invent you need a good imagination and a pile of junk», («για να εφεύρεις δεν χρειάζεται τίποτε άλλο από φαντασία και ένα σωρό σκουπίδια»). Την ηλεκτρική σκούπα, ως γνωστόν, την εφηύρε ένας θυρωρός χρησιμοποιώντας αρχικά μια μαξιλαροθήκη και έναν ανεμιστήρα.
Άλλο ένα κραυγαλέο παράδειγμα στην ιστορία της επιστήμης, που δεν το λύνει ένας επιστήμονας, αλλά ένας ποιητής, είναι ο περιβόητος γρίφος του σκότους. Ο γερμανός αστρονόμος Χάινριχ Όλμπερς είναι αυτός που επεξεργάστηκε τον τρόπο υπολογισμού της τροχιάς των κομητών, διατυπώνει το 1826 τον γρίφο του σκότους. Πρόκειται για πολύ απλή ερώτηση, μια ερώτηση που θα μπορούσε να την κάνει ένα μικρό παιδί. Για ποιο λόγο, άραγε, τα βράδια ο ουρανός είναι σκοτεινός; Τόσος απλός είναι ο γρίφος του σκότους. Αν το σύμπαν περιέχει άπειρο αριθμό αστεριών, αν το σύμπαν είναι γεμάτο γαλαξίες, αν είναι γεμάτο μυριάδες λαμπερά ουράνια σώματα, τότε ο ουρανός τα βράδια θα έπρεπε να είναι μια φωτεινή πανδαισία. Γιατί δεν συμβαίνει αυτό; Για ποιο λόγο δεν βλέπουμε από ένα αστέρι σε κάθε σημείο του νυχτερινού ουρανού, ώστε να είναι μόνο φως; Γιατί τα σκοτεινά σημεία υπερτερούν των φωτεινών σημείων; Αυτός ήταν ο περιβόητος γρίφος του σκότους, και οι αστρονόμοι για πολλά χρόνια αδυνατούσαν να τον λύσουν. Τη σωστή απάντηση δεν τη δίνει ένας αστρονόμος, τη φαντάζεται ένας ποιητής.
Την πρώτη σαφή και ορθή λύση στον γρίφο του σκότους τη δίνει ο ποιητής και δοκιμιογράφος Έντγκαρ Άλαν Πόε. Τον Φεβρουάριο του 1848, έναν χρόνο πριν πεθάνει σε ηλικία 40 ετών, δίνει μια δίωρη διάλεξη στη Society Library της Nέας Yόρκης, την οποία αργότερα, την ίδια χρονιά, τη δημοσιεύει με τον τίτλο «Eureka, A Prose Poeme» («Εύρηκα, ένα πεζό ποίημα»).
Είναι ένα υπέροχο ποίημα και ξεκινάει έτσι: «Κοίτα μακριά. Πολύ μακριά κοίτα. Ατένισε τα βάθη των απύθμενων διαδρόμων του ουρανού, προσπάθησε να διασχίσεις με το βλέμμα σου τις αναρίθμητες συστοιχίες των αστεριών». Έτσι ξεκινάει το ποίημα και καταλήγει με τη σκέψη ότι το αντιληπτό σύμπαν δεν είναι παρά μόνο μια σειρά συμπλεγμάτων, τα οποία είναι αθέατα σ’ εμάς λόγω της απόστασης που μας χωρίζει. Το φως του διαχέεται, εξαντλείται πριν φτάσει σ’ εμάς, και συνεπώς δεν προκαλεί φωτεινή εντύπωση στα μάτια.
Η γνώση είναι στατική, η φαντασία είναι δυναμική. Η φαντασία είναι ο μαιευτήρας της επιστημονικής προόδου, ο προθάλαμος κάθε νέας πραγματικότητας. Εξού και η ρήση του Αϊνστάιν, «η φαντασία είναι σπουδαιότερο εφόδιο από τη γνώση», επειδή η γνώση, κατά τα λεγόμενά του, περιορίζεται σε αυτό που καταλαβαίνουμε μια δεδομένη, μια συγκεκριμένη, ιστορική στιγμή, ενώ η φαντασία αγκαλιάζει όλα αυτά που θα κατανοήσουμε και θα γνωρίσουμε στο μέλλον.
Παρ’ όλα αυτά, η φαντασία εξακολουθεί σε πολλούς τομείς, σε πολλούς χώρους και από πολλές πλευρές να αντιμετωπίζεται με δυσπιστία, να αγνοείται, να υποτιμάται, ακόμα και να διώκεται.
Πιστεύω ότι ζούμε σε μια εποχή όπου η φαντασία θεωρείται ύποπτη. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Σε ένα μυθιστόρημά του, ο συγγραφέας Τιμ Ρόμπινς πραγματεύεται, μεταξύ σοβαρού και αστείου, το θέμα του κρίκου που λείπει από την ανθρώπινη εξέλιξη. Ο περίφημος κρίκος που λείπει, καταλήγει ο Ρόμπινς, δεν έχει εξαφανιστεί, ούτε είναι εξαιρετικά σπάνιος, δείγματά του μπορεί να βρεις κανείς εύκολα στις σημερινές κοινωνίες. Κυκλοφορούν καθημερινά ανάμεσά μας, είναι οι άνθρωποι χωρίς φαντασία.
Τι είναι αυτό, διερωτάται, που διαχωρίζει τον άνθρωπο από τα λεγόμενα κατώτερα όντα; Μία από τις ιδιότητες που διακρίνουν τον άνθρωπο είναι η φαντασία. Και είναι η πιο σημαντική. Δεν είναι, όμως, μόνο η φαντασία. Ο Ρόμπινς αναφέρει και κάποιες άλλες, που δυστυχώς δεν έχω τον χρόνο να αναφέρω, και τις διασυνδέσεις μεταξύ τους, όπως το χιούμορ, το παιχνίδι κ.λπ.
Όλα αυτά, και το χιούμορ και το παιχνίδι και το παράλογο, τα αντιμετωπίζει κανείς με μεγάλη δυσπιστία στην εποχή μας. Δυστυχώς, συνεχίζει ο Ρόμπινς, οι άνθρωποι αυτοί, οι άνθρωποι χωρίς φαντασία, είναι συχνά εκείνοι που κατέχουν θέσεις εξουσίας, ίσως επειδή οι πλήρεις άνθρωποι, οι άνθρωποι με φαντασία, έχουν πιο ενδιαφέροντα πράγματα να κάνουν στη ζωή τους από το να επιδιώκουν θώκους και αξιώματα.
Η εξουσία αισθάνεται ασφαλής μόνο όταν τα πάντα είναι αυστηρά καθορισμένα, τακτοποιημένα και οριοθετημένα. Οι ασκούντες εξουσία λατρεύουν τη στασιμότητα, φοβούνται καθετί το ρευστό, το αντιφατικό, το μεταβατικό, το μεταβλητό, και η φαντασία έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Εκλαμβάνουν συνεπώς ως απειλή την αντιφατική ματιά, την απείθαρχη εστίαση, το εν δυνάμει της φαντασίας, και έχουν κάθε συμφέρον να τη θέτουν υπό διωγμό.
Γι' αυτό πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην παιδική μας ηλικία με την υπέροχη περιέργεια που είχαμε, σε αυτό το γιατί. Τα παιδιά έχουν έμφυτη περιέργεια, ασίγαστη δίψα να καταλάβουν γιατί συμβαίνει το καθετί. Γι’ αυτό τον λόγο κάνουν συνεχώς ερωτήσεις. Ο Σάκι, ο συγγραφέας της Βικτωριανής εποχής διηγείται την ιστορία μιας αυστηρής θείας, την οποία τα ανίψια της ταλανίζουν με ερωτήσεις που προσπαθεί να αποφύγει, όμως αυτά επιμένουν.
Παρατήρησα, γράφει ο ο ήρωας αυτής της ιστορίας, ότι οι περισσότερες φράσεις των παιδιών άρχιζαν με τη λέξη «γιατί», και οι περισσότερες φράσεις της θείας άρχιζαν με τη λέξη «μη». Αν το σκεφτείτε αυτό, εκφράζει μια μεγάλη αλήθεια. Και το τραγικό είναι ότι κάποια στιγμή αυτά τα «μη» γιγαντώνονται, πολλαπλασιάζονται τόσο πολύ, ώστε συνθλίβουν και εξοστρακίζουν τα «γιατί», και παύουμε να ρωτάμε και να αναρωτιόμαστε. Όταν είµαστε παιδιά η δύναµη της φαντασίας βρίσκεται στο απόγειό της…
Χαρακτηριστική είναι η απάντηση ενός παιδιού, όταν το ρώτησαν τι προτιμάει, το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση. «I like radio, because the pictures are so much better», («Προτιμώ το ραδιόφωνο επειδή οι εικόνες είναι πολύ καλύτερες»). Γι’ αυτό τον λόγο πολλές φορές τα παιδιά βρίσκουν πολύ πιο ενδιαφέρον να παίζουν με το περιτύλιγμα και το κουτί, παρά με το δώρο που περιέχει. Εμείς όταν τα πείθουμε να πετάνε το κουτί, να αγνοούν το περιτύλιγμα, να επικεντρώνονται στο ακριβό, καλοπληρωμένο παιχνίδι που έχει μέσα, άθελά μας στερούμε από οξυγόνο τη φαντασία τους.
Αλλά το μεγαλύτερο έγκλημα συντελείται στον χώρο της εκπαίδευσης. Η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και η καλλιέργεια της φαντασίας είναι από τις πιο παραμελημένες πλευρές των σύγχρονων εκπαιδευτικών συστημάτων. Είναι ταπεινωτικό, γράφει κάποιος, τα σχολεία να παραγεμίζουν τα παιδιά σαν γαλοπούλες με γνώσεις και πληροφορίες και γεγονότα, και να αφήνουν τη φαντασία τους να λιμοκτονεί. Τα παιδιά εισέρχονται στο σχολείο προικισμένα με πλούσια φαντασία, και αποφοιτούν με φαντασία ατροφική ή στραγγαλισμένη.
Επισκέπτομαι και εγώ ο ίδιος συχνά σχολεία, και με εντυπωσιάζει η τεράστια φαντασία και δημιουργικότητα των νηπίων και των προνηπίων. Βλέπω λίγα χρόνια μετά, όταν με καλούν στα ίδια σχολεία, τα ίδια παιδιά να συμπεριφέρονται σαν ρομπότ, σαν πιόνια. Είναι κουρασμένα, είναι αγχωμένα, έχουν χάσει τη φρεσκάδα της ματιάς τους, αυτή τη μαγική σπίθα, μαθαίνουν να υπηρετούν την πραγματικότητα, ενώ θα έπρεπε να μαθαίνουν να την ξεπερνάνε.
Πιστεύω πως το σημαντικό είναι η καλλιέργεια της φαντασίας, της δημιουργικότητας του παιδιού, ώστε να μπορεί να κάνει σωστή εκμετάλλευση αυτών των γνώσεων. Φταίμε κι εμείς, γιατί περιμένουμε από την εκπαίδευση να προσαρμόσει τα παιδιά στην πραγματικότητα, ανησυχούμε όταν παίζουν με αόρατους φίλους, όταν υποδύονται στα παιχνίδια τους διάφορους ρόλους, και τα στερούμε από τα παραμύθια, που είναι η θρεπτικότερη τροφή της φαντασίας, ακριβώς επειδή αντιστρατεύονται την αποδοχή και την απάθεια, επειδή ζευγαρώνουν έννοιες που κανονικά δεν συγγενεύουν μεταξύ τους, επειδή μεταδίδουν το μήνυμα ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν.
Ο κόσμος είναι μια πραγματικότητα που μπορούμε να αμφισβητούμε, να αλλάξουμε, να βελτιώσουμε. Αντί να θεωρούμε τη λογοτεχνία και τα παραμύθια κατάλληλα για πεντάχρονα παιδιά, θα ήταν καλά να ανοίγαμε σχολεία παράλογου και φαντασίας για ενήλικες, που θα μας μόρφωναν στο παράλογο και στο φανταστικό, θα μας βοηθούσαν να χρησιμοποιήσουμε ένα μέρος του εγκεφάλου μας που έχει ατροφήσει.
Και θα τελειώσω με μια αναφορά, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μετριοφροσύνη, στη δική μου συμβολή στην εξέλιξη της επιστημονικής σκέψης. Εκτός από το αόρατο πράσινο καγκουρό, έχω στο ενεργητικό μου μερικά ακόμα πράγματα και θαύματα, όπως το ελαφρίδι, το αντίθετο από το βαρίδι, που όταν το βάλεις στη βαλίτσα σου μπορείς να τη μεταφέρεις πολύ εύκολα. Τον ταξιμαγνήτη, που όταν τον κρατάς, όλα τα ταξί αισθάνονται μιαν ακατανίκητη έλξη να σπεύσουν προς το μέρος σου! Τον σιγαστήρα συναγερμών, που με ενοχλούν συνέχεια τα βράδια! Τα γραμματόσημα που, όταν τα γλείφεις για να τα κολλήσεις, έχουν διάφορες ευχάριστες γεύσεις!!!! Το κρεβάτι που στρώνεται μόνο του, πολύ χρήσιμο πιστεύω, και δεν θα είναι και τόσο δύσκολο.
Θα σας δείξω μερικά τα οποία, ενώ δεν το περίμενε κανείς, έχουνε υλοποιηθεί, έχουνε αποδώσει καρπούς. Έχω γράψει μια ιστορία για μια εφεύρεσή μου, τη χαμαιλεοντική μπογιά. Είναι μια μπογιά που, όταν βάψεις το βράδυ το υπνοδωμάτιό σου, το άλλο πρωί έχει το χρώμα του τελευταίου ονείρου που ονειρευόσουν προτού ξυπνήσεις. Αν ονειρευόσουν θάλασσα, είναι μπλε με άσπρες ρίγες, αν ονειρευόσουν λιβάδι με παπαρούνες, είναι πράσινο με κόκκινες βούλες, και ούτω καθεξής.
Και μετά έγραφα ότι μπορείς, αν θέλεις, να βάψεις με χαμαιλεοντική μπογιά και το σπίτι σου. Οπότε, το πρωί θα είναι ροζ, το μεσημέρι κίτρινο, το απόγευμα τριανταφυλλί και το βράδυ μενεξελί. Αν περάσει ζέβρα απέξω, το σπίτι γίνεται αμέσως άσπρο με μαύρες ρίγες. Αν πετάξει καναρίνι από πάνω, παίρνει χρώμα κίτρινο. Αν περάσει ναύτης απέξω, γίνεται μπλε. Αν πέσει πεφταστέρι, το σπίτι φαντάζει ασημένιο και ούτω καθεξής. Και μετά έγραφα, αν βάψετε και το σακάκι σας, και το σακάκι σας θ’ αλλάζει χρώμα, ανάλογα με το ποιος βρίσκεται κοντά σας, με ποιον κάνετε παρέα κ.λπ.
Βρίσκω τώρα εντελώς τυχαία ότι δύο ερευνητικές ομάδες κατόρθωσαν να κατασκευάσουν αυτό το ύφασμα, το οποίο είναι η τρίτη γενιά υφασμάτων. Η πρώτη είναι από φυσικές ίνες, η δεύτερη από τεχνητές και η τρίτη αλλάζει χρώμα ανάλογα με τη θερμοκρασία του σώματος ή ανάλογα με το περιβάλλον. Είναι πάρα πολύ χρήσιμο, και χρηματοδοτεί ένα μέρος της έρευνας ο Αμερικανικός Στρατός, γιατί είναι πολύ καλό για καμουφλάζ. Φοράς κάτι και σαν χαμαιλέοντας προσαρμόζει το χρώμα του στο περιβάλλον σου.
Να λοιπόν που έχουμε κάτι εντελώς φανταστικό, κάτι που θα λέγανε ότι είναι απλώς παραμύθι, χιουμοριστική ιστορία. Το χαμαιλεοντικό σακάκι όμως έχει γίνει πραγματικότητα. Και υπάρχουν κι άλλες ιστορίες μου που έγιναν πραγματικότητα αλλά δεν θα σας κουράσω άλλο με τις εφευρέσεις μου, είναι πάρα πολλές, μπορείτε να τις βρείτε στα βιβλία μου.
Θα τελειώσω λέγοντας το εξής: Το συμπέρασμά μου είναι ότι τη φαντασία πρέπει να την ενθαρρύνουμε, να την καλλιεργούμε, όχι να την αγνοούμε και να την υποτιμάμε. Αν το πετύχουμε αυτό, τα παιδιά που μπορούνε σήμερα με μεγάλη ευκολία να κάνουνε μια καρέκλα, για παράδειγμα, πειρατικό καράβι και μια κορδέλα, φουρτουνιασμένο ποτάμι, αυτά τα παιδιά θα μπορούν αύριο, αν δεν σκοτώσουμε τη φαντασία τους, να κοιτάζουν έναν φτηνό χάρτη και να βλέπουν ηπείρους να μετατοπίζονται, θα μπορούν να ατενίζουν τον ουρανό και να βλέπουν πολλαπλάσιους από τους ορατούς γαλαξίες. Και όσο η έρευνα αντικρίζει τα όρια της γνώσης, όσο η επιστήμη προσεγγίζει τα έσχατα όρια της αναμέτρησης με το μυστήριο, τόσο η φαντασία καθίσταται περισσότερο από καθετί άλλο αναγκαία. Γι' αυτό: "Ας φανταστούμε, ας φανταστούμε.."
Πάμε και σήμερα να συναντήσουμε ανθρώπους που με την φαντασία τους δημιούργησαν ένα κόσμο ανεξάντλητο. Ο Πολ Όστερ έχει πει πως: "Λέγεται πως αν κάποιος δεν μπορεί να ονειρευτεί τη νύχτα, θα τρελαθεί. Με τον ίδιο τρόπο, αν σε ένα παιδί δεν επιτραπεί να επισκεφτεί τον χώρο της φαντασίας, αυτό το παιδί δεν θα συμφιλιωθεί ποτέ με την πραγματικότητα.. Η φαντασία δεν είναι μια κατάσταση. Είναι η ίδια η ανθρώπινη ύπαρξη.."


"Βλίτα και σπανάκι χορεύουνε συρτάκι χορεύουνε συρτάκι στο χορό των μπιζελιών κι η μπάμια η μεγάλη χορεύει πεντοζάλη πάνω στην πρασινάδα και πάνω στο γκαζόν. Μ’ ένα πράσινο καινούργιο παπιγιόν προχωρώ για τον χορό των μπιζελιών.. Ηρθ’ η ώρα πια κι εγώ, ήρθ’ η ώρα πια κι εγώ να χορέψω με λαχτάρα, αγκαλιά με μια αγκινάρα το πρώτο μου τανγκό..."



Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΜΠΙΖΕΛΙΩΝ
Μουσική: Λένα Πλάτωνος
Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή
Τραγούδι: Λένα Πλάτωνος & Αντώνης Κοντογεωργίου


Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Γιορτή του Πατέρα



🌾 🌷 🌻 🌿 🍀 🌺 🌿 💗
Γιορτή του Πατέρα: Χρόνια Πολλά!!! σε όλους τους μπαμπάδες
Γιορτή του πατέρα, προς τιμήν του πατέρα, των πατρικών δεσμών και γενικά της επιρροής των πατέρων στην κοινωνία. Γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου σε πολλές χώρες παγκοσμίως.
Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε όλους τους μπαμπάδες του κόσμου, ως μικρή ένδειξη ευχαρίστησης για όλα όσα προσφέρουν.
Δεν μπορώ να σκεφτώ καμία άλλη ανάγκη στην παιδική ηλικία, τόσο δυνατή όσο η ανάγκη της   πατρικής προστασίας.
~ Σίγκμουντ Φρόυντ

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Πατέρας είναι δώρο



Πατέρας είναι δώρο», επισήμανε, μεταξύ των άλλων, σε πρόσφατη συνέντευξη του ο διάσημος Ισπανός ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα Αντρές Ινιέστα, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να εκφράσει το πόσο σημαντικό για τον καθένα είναι να γίνει γονιός και ιδιαίτερα πατέρας.

Αυτό μου έδωσε την αφορμή να γράψω αυτό το κείμενο, με την ευκαιρία της «παγκόσμιας ημερας του πατέρα» που γιορτάζεται 16 Ιουνίου.

 Η γιορτή του πατέρα ήταν ιδέα της Sonora Smart Dodd από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, που το 1910, εμπνευσμένη από τη γιορτή της μητέρας, θέλησε να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Τζάκσον Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας καθώς η σύζυγός του πέθανε στη γέννηση του 6ου παιδιού

 Η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα πρωτογιορτάστηκε στις 19 Ιουνίου 1910 και έκτοτε γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου.

Μάλιστα, το 1966 ο Αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον υπέγραψε διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο καθιερώθηκε η τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα σε όλο τον κόσμο.

Στην Ευρώπη, θεωρήθηκε καλό να την γιορτάζουν τη δεύτερη Κυριακή του Ιούνη, διότι ακόμα δεν έχουν κλείσει τα σχολεία και μπορούν τα παιδιά να διδάσκονται θέματα, σχετικά με την ανατροφή, τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και τη χαρά της πατρότητας.

Ο Σύλλογος Για την Ανδρική & Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.) επί δεκαετίας, κινητοποιεί και ευαισθητοποιεί την κοινωνία για το θέμα των διαζευγμένων μπαμπάδων και τη σημασία της ίσης και δίκαιης αντιμετώπισής τους στα ελληνικά δικαστήρια. Έτσι, διοργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις για τη Γιορτή του Πατέρα και συντονίζει παγκόσμιο κίνημα αντίστασης κατά της δικαστικής καταστροφής πατέρα-παιδιού μετά το διαζύγιο. Τη γιορτή αυτή καθιέρωσε ο ΣΥ.Γ.Α.Π.Α., μέσω του Προέδρου του, Νίκου Σπιτάλα, στην Ευρώπη.

Τα "ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ", μετά από επικοινωνία που είχαν με τον κ. Σπιτάλα, διευκρίνισαν ότι, πλέον, από φέτος καθιερώνεται παγκοσμίως η "Εβδομάδα του Πατέρα", η οποία θα διαρκέσει από τη δεύτερη έως την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου (δηλ. από 9/6/2013 έως και 16/6/2013), με διάφορες εκδηλώσεις.

Εβδομάδα του Πατέρα λοιπόν και είναι ευκαιρία να πούμε  «Χρόνια πολλά πατέρα» σε όλους τους μπαμπάδες του κόσμου, για να τιμήσουμε τον πατέρα γεννήτορα, τροφό, παιδαγωγό που δίνει όλα τα εφόδια στο παιδί του για να μεγαλώσει που γίνεται παράδειγμα για το παιδί του.

Αν η Μητέρα είναι το ένα θεμέλιο της οικογένειας, ο πατέρας είναι το άλλο. Γι’ αυτό αυτοδικαίως γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου εδώ και ένα αιώνα.

Όσο κι αν ακούγεται σαν μία ακόμα «εμπορική γιορτή», δεν παύει να είναι μια ευκαιρία  για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας  στον πατέρα μας ως γεννήτορα, τροφό, παιδαγωγό, παραμυθά, οδηγό, συνοδοιπόρο, πρότυπο, «ήρωα», προστάτη, συμπαραστάτη, φίλο, συνεργάτη, συμπαίκτη των παιδικών μας χρόνων και όχι μόνο…

Οι όποιες εξαιρέσεις δεν στοιχειοθετούν κανένα δικαίωμα για καθαίρεση του πατέρα από το βάθρο που τον τοποθέτησε η ιστορία, η λογοτεχνία, η φιλοσοφία ή η κοινωνική εμπειρία.

 Κι αν δεν είναι ζωντανός για να του εκφράσουμε άμεσα την ευγνωμοσύνη μας και να του προσφέρουμε ένα άσπρο τριαντάφυλλο, ας ψιθυρίσουμε ένα «ευχαριστώ» με το βλέμμα προς τον ουρανό και ας του προσφέρουμε ένα κόκκινο τριαντάφυλλο κατά το έθιμο…

Κι αν η αυτοκριτική μας μας φέρνει τύψεις για τη συμπεριφορά μας απέναντί του όταν ήταν εν ζωή, ας προσθέσουμε στο «ευχαριστώ» κι ένα «συγνώμη». Ο πατέρας ακόμη και «τώρα»… συγχωρεί!

Και μην ξεχνούμε ότι αυτή την ημέρα τιμώνται ο πατέρας, ο παππούς ή ο προπάππους.

Ας δούμε όμως τώρα τα «δώρα» που έφεραν στη μεγάλη γιορτή κάποιοι μεγάλοι επισκέπτες:

- Η σωφροσύνη του πατέρα είναι σπουδαιότατη προτροπή για τα παιδιά (Δημόκριτος).

- Η ευεργεσία του πατέρα προς τον γιο είναι η ίδια με την ευεργεσία του Θεού προς το άνθρωπο. (Αριστοτέλης).

- Είναι μεγάλο κακό για τον υιό καλού πατέρα να μην παραδειγματίζεται από αυτόν (Ησίοδος).

- Είναι βαρύ παράπτωμα να αψηφούμε τον Λόγο του πατέρα. (Αισχύλος).

- Ο καλός πατέρας δεν έχει οργή για τον γιό του. (Μένανδρος)

- Γλυκό πράγμα είναι για τα παιδιά ο πατέρας όταν τα αγαπά.(Φιλήμων)

- Ανέβηκα στους ώμους  των πατέρων μου, να δω μακρύτερα το μέλλον(Καζαντζάκης).

- Υπάρχουν πατεράδες που δεν αγαπούν τα παιδιά τους. Αλλά δεν υπάρχει παππούς που να μην λατρεύει τα εγγόνια του. (Βίκτωρ Ουγκώ)

Σε ένα τραγούδι αφιερωμένο στον Πατέρα, εμείς οι Ποντιακής καταγωγής, τραγουδάμε.

Ο Πατέρας

«Το πρωϊ πρωϊ θα σκούται, ση δουλείαν για να πάει

Νίφκεται και την ευχήν ατ’, έμπρεα σο καντήλ’ εφτάει.

Τον Θεόν παρακαλεί δύναμην να δίει ατον

Και υγείαν σα παιδιά τ’, σην γαρήν ατ’ και σ’ατόν.

Ο πετέρας εν παιιδιά τη σπιτί’ μουν ντο στουλάρ’

Κανείς ‘ κι επορεί να στέκ’ ση πατέρα το ποδάρ’»

Χρόνια πολλά σε όλους τους πατεράδες!!

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Ένα πολύχρωμο όμορφο μπαλόνι


Είναι μερικές φορές που όλος ο κόσμος γίνεται ένα πολύχρωμο μπαλόνι στα χέρια σου. Το πετάς ψηλά κι ύστερα ανοίγεις την αγκαλιά σου και το πιάνεις. Ένα πολύχρωμο όμορφο μπαλόνι. Δικό σου. Ολότελα δικό σου. Να το πετάς, να το κοιτάς, να το φιλάς.Είναι μερικές φορές. Κι ας κρατάνε τόσο λίγο.
Μπορεί να είναι και μια ψευδαίσθηση. Μια χίμαιρα. Ένα τρελό ονειράκι.
Σιγά...Σιγά, καλέ, που θα σου χαριστεί ο κόσμος...
Α.Παπαδάκη

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Tα παιδιά θα έπρεπε να κρατάνε μολύβια στα χέρια τους, όχι εργαλεία!

Tα παιδιά θα έπρεπε να κρατάνε μολύβια στα χέρια τους, όχι εργαλεία!


Από το 2002 η 12η Ιουνίου θεσπίστηκε ως η μέρα ενάντια στην παιδική εργασία.
Σήμερα, τουλάχιστον 168 εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο ”εργάζονται” κάτω από βάναυσες συνθήκες (κυρίως σε γεωργικές εργασίες), κι έτσι στερούνται ελεύθερο χρόνο, πρόσβαση στην εκπαίδευση, και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης που αντιστοιχούν στην ηλικία τους.
Τουλάχιστον 85 εκατομμύρια κορίτσια και αγόρια βρίσκονται σε συνθήκες σκλαβιάς. Χρησιμοποιούνται ως δούλοι του σεξ, στρατιώτες σε εμπόλεμες ζώνες, ζητιάνοι, μεταφορείς ναρκωτικών αλλά και υπό άλλες μορφές εκμετάλλευσης και κακοποίησης.


Σήμερα, θυμόμαστε τον Iqbal Masih, το παιδί από το Πακιστάν το οποίο δόθηκε ως σκλάβος από τον πατέρα του σε ηλικία 4 ετών. Ο Ικμπάλ αναγκάστηκε να δουλεύει για παραπάνω από 12 ώρες, 7 μέρες την εβδομάδα σε εργοστάσιο χαλιών. Τα περισσότερα από τα παιδιά που δούλευαν στο εργοστάσιο ήταν αλυσοδεμένα για αρκετές ώρες της μέρας.
Όμως, στην ηλικία των 10 ετών κατάφερε να αποδράσει δύο φορές και στην συνέχεια τελείωσε σε 2 μόνο χρόνια το τετραετές πρόγραμμα εκπαίδευσης για παιδιά με παρελθόν σκλαβιάς.
Ως ακτιβιστής κατά της παιδικής εργασίας βοήθησε χιλιάδες παιδιά να γλυτώσουν από τον εφιάλτη που ζούσαν.
Έδωσε ομιλίες κατά τις παιδικής σκλαβιάς στο Πακιστάν αλλά και σε άλλα μέρη ανά τον κόσμο όπως οι Η.Π.Α. και η Σουηδία και έγινε σύμβολο ενός κινήματος που όλο μεγάλωνε.
Η γενναιότητα που επέδειξε, οι συνειδήσεις που ξύπνησε και το κίνημα κατά της παιδικής εργασίας που γιγαντωνόταν άρχισε όμως να ενοχλεί και να απειλεί όσους ευνοούνταν από την ύπαρξη εκατομμυρίων παιδιών-σκλάβων.
Στις 16 Απριλίου 1995 ο Iqbal δολοφονήθηκε σε ηλικία 12 ετών.
Η μνήμη του είναι ακόμα ζωντανή!
Πηγή: http://www.nostimonimar.gr/child-labour-iqbal-masih/

Το doodle της Google για την Eugenie Brazier

Eugenie Brazier: Ποια ήταν και γιατί την τιμά με doodle η Google

Το doodle της Google για την Eugenie Brazier:


Eugenie Brazier: Αφιερωμένο στην Γαλλίδα σεφ Eugenie Brazier είναι το σημερινό doodle της Google.
Η Eugénie Brazier ήταν διάσημη Γαλλίδα σεφ η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε τρία αστέρια Michelin το 1933.
Η γαστρονομική της εμπειρία μετέτρεψε την πόλη της Λυών σε γαλλική πρωτεύουσα της γαστρονομίας.
Γεννήθηκε στο La Tranclière στην ανατολική Γαλλία το 1895, έχασε τη μητέρα της στην ηλικία των δέκα ετών και μεταφέρθηκε σε ένα αγρόκτημα όπου έμαθε να μαγειρεύει στην περιοχή του Bresse.
Το 1921 άνοιξε το πρώτο της εστιατόριο το La mère Brazier. Μάλιστα, ήταν η πρώτη που συγκέντρωσε τρία αστέρια Michelin για τα εστιατόρια La Mère Brazier και Col de la Luère.
Η μαγειρική της ήταν γνωστή, προσελκύοντας πελατεία όπως ο Charles de Gaulle, ο Valéry Giscard d'Estaing και η Marlene Dietrich.
Πέθανε το 1977, σε ηλικία 81 ετών.


Κανένα παιδί θύμα της!



12 Ιουνίου Παγκόσμια ημέρα κατά 
της παιδικής εργασίας..

Κανένα παιδί θύμα της!

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Οι 7 συμβουλές κομψότητας της Τζένης Καρέζη


Οι 7 συμβουλές κομψότητας της Τζένης Καρέζη:

1. Δεν υπάρχουν γυναίκες άσχημες ή όμορφες. Υπάρχουν μόνον έξυπνες ή κουτές. Κάθε γυναίκα μπορεί να γίνει ωραία, αρκεί να ξέρει να βρει εκείνο που πρέπει να εκμεταλλευθεί στον εαυτό της.

2. Μην προσπαθείτε ποτέ να μιμηθείτε μια άλλη.

3. Μην ακολουθείτε την μόδα τυφλά, αλλά να ανακαλύπτετε μέσα από αυτήν τι σας πηγαίνει.

4. Είναι προτιμότερο [μια γυναίκα] να έχει τρία φουστάνια και καλά παρά είκοσι και μέτρια.

5. Προσωπικά δεν πιστεύω στο πολύ μακιγιάζ. Ιδιαίτερη προσοχή, όμως, δίνω στο βάψιμο των ματιών.

6. Μην παραφορτώνεστε με διάφορα ψεύτικα κοσμήματα.

7. Η πραγματικά κομψή γυναίκα πρέπει να περνά απαρατήρητη. Η κομψότης δεν είναι από τα πράγματα που φαντάζουν.

Εφημερίδα Εμπρός, 04.11.1961

(Το κείμενο με την πηγή,από σελ. Tzeni Karezi-Τζένη Καρέζη)

Tα τσίκουδα



Tα τσίκουδα, οι παράξενοι καρποί με την ιδιότυπη λίγο ξινούτσικη γεύση, όταν τα πρωτοβάλεις στο στόμα σου. Είναι τα χιώτικα σποράκια που σπας με τα δόντια σου (με κατάλληλη πίεση ανοίγουν το κέλυφός τους σε δύο ίσα μέρη - γαβαθάκια και ελευθερώνουν το νόστιμο και θρεπτικό περιεχόμενο τους που αρέσει σε όλους),
και ασχολείσαι μαζί τους πολύ ώρα μέχρι να φας όλο το σακουλάκι σου.

Ο Κάμπος αλλά και άλλα μέρη της Χίου έχουν πολλές τσικουδιές που οι αγρότες τις διατηρούν γιατί ένας παλιός καμπούσης μου είπε «κόρη μου πάνε και φωλιάζουν εκεί πουλάκια, το ξύλο της τσικουδιάς κρατάει ώρες πολλές στη φωτιά και κάνει καλή φλόγα και υπάρχει και το τσικουδόλαδο, με γεύση άφταστη, πέρυσι στο λιοτρουβιό 40 κιλά έβγαλε ο γείτονας μου»

Η τσικουδιά είναι ένα δένδρο πολύ γνώριμο στην περιοχή της Μεσογείου, για τους νόστιμους και πικάντικους καρπούς του. Συγγενεύει με τη φιστικιά και το σχίνο , από του οποίου τη Χιώτικη ποικιλία εξάγεται η μαστίχα.

Οι μικροί φυστικοειδείς καρποί ξεκινούν να μεγαλώνουν αμέσως μετά σε σχηματισμό κοντούρας. Αλλάζουν πολλά χρώματα και στο τέλος του καλοκαιριού από κόκκινοι μετατρέπονται σε σκούρο μελανό, ενώ το επόμενο σκούρο πράσινο χρώμα δείχνει και την ωριμότητά τους Όλα εκτός από τα σέρτικα μπορούν
Η τεχνική της συγκομιδής των τσίκουδων για παραγωγή λαδιού γίνεται στα τέλη του καλοκαιριού μόλις ωριμάσει ο καρπός, με το στρώσιμο υφασμάτων –τσόλες - κάτω από το δένδρο όπου πέφτει ο καρπός, καθώς κάποιος δαυρίζει τα ψηλότερα σημεία του δένδρου σε ψιλή ανεμόσκαλα. Τα τσίκουδα στη συνέχεια τρίβονται για να πέσουν από τα τσαμπιά και τοποθετούνται σε σκάφες με νερό για να ξεχωρίσουν των κούφια που επιπλέουν, από τα γεμάτα. Στεγνά πλέον μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο για να μετατραπούν σε λάδι. Αφού κοπανιστούν, αλέθονται και μπαίνουν στο στειράκι, όπου με πίεση βγαίνει όλος ο χυμός τους που συγκεντρώνεται σε δεξαμενή. Το λάδι που επιπλέει, μαζεύεται με μια κομμένη κολοκύθα που χρησιμοποιείται σαν κουτάλα και τοποθετείται σε μπουκάλια ή νταμιτζάνες για οικιακή χρήση. Το λάδι που προκύπτει από τους καρπούς περιέχει ένα δυνατό συνδυασμό πρωτεϊνών και τανίνης και είναι νόστιμο, παχύ και μυρωδάτο, κατάλληλο για την ζαχαροπλαστική αλλά και ως καρύκευμα φαγητών.

Ετούτη είναι η αληθινή ευτυχία


«Ετούτη είναι η αληθινή ευτυχία. Να ‘ναι τ’ άστρα από πάνω σου, ζερβά η γης δεξιά η θάλασσα και να νογάς ξαφνικά πως μέσα στην καρδιά σου η ζωή τέλεψε και το στερνό της τον άθλο και έγινε παραμύθι»
Ν. Καζαντζάκης


οι σπάνιοι άνθρωποι,

Και  έπειτα υπάρχουν οι σπάνιοι άνθρωποι,
με ψυχή γεμάτη αρώματα...
Ικανοί να είναι ένα δώρο για κάποιον που δεν τους έχει γνωρίσει...
Ικανοί να χαρίζουν χρώματα κι αρώματα ψυχής στους άλλους...!
A. Degas


Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Ο δρόμος προς την ευτυχία δεν είναι ευθύς.


Ο δρόμος προς την ευτυχία δεν είναι ευθύς.,


Υπάρχουν καμπύλες που ονομάζονται ΛΑΘΗ,
φανάρια που λέγονται ΦΙΛΟΙ,
φώτα που ονομάζονται ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,
και όλα γίνονται, αν έχεις: ένα ανταλλακτικό που ονομάζεται ΑΠΟΦΑΣΗ,
μια ισχυρή μηχανή που ονομάζεται ΑΓΑΠΗ,
μια καλή ασφάλιση που ονομάζεται ΠΙΣΤΗ,
άφθονο καύσιμο που ονομάζεται ΥΠΟΜΟΝΗ,
αλλά πάνω απ 'όλα έναν έμπειρο οδηγό που ονομάζεται ΘΕΟΣ.

Nelson Torres


Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Φυτά ενάντια στα κουνούπια



             Φυτά ενάντια στα κουνούπια

Δυόσμος_μέντα

Βασιλικός

Σιτρονέλα

Λεβάντα

Σκόρδο

Δεντρολίβανο

Κατιφές

Αμπαρόριζα

Λουΐζα

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος



Περιβάλλον είναι ο αέρας που αναπνέεις !! Το νερό που πίνεις!! Η θάλασσα που κολυμπούν τα παιδιά σου!! Η θάλασσα που ζουν τα ψάρια !! Η βροχή που πέφτει στην αυλή σου !! Ο ήλιος που φωτίζει το διάβα σου στη ζωή !! Φυσικό ή δομημένο, το περιβάλλον,  όσο κοντόφθαλμα κι αν του φερόμαστε, θα το κληροδοτήσουμε στην επόμενη γενιά !! (Σε τι κατάσταση;)

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018 : Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - αφιερωμένη στην καταπολέμηση της μόλυνσης από τα πλαστικά! 

Τι ‘ναι η ζωή αλήθεια;;



"Τι ‘ναι η ζωή αλήθεια, τι λίγα πράματα χρειάζεται ο άνθρωπος για να ‘ναι ευτυχισμένος. Και πάει και χάνεται για τα μεγάλα φαντάσματα".

Ν. Καζαντζάκης

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ


ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ

Το σύμβολο της αγάπης και του πάθους, οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι συνδέουν τα τριαντάφυλλα με την Αφροδίτη, θεά του έρωτα.
Χρησιμοποιούνται για εκατοντάδες χρόνια για να μεταφέρουν τα μηνύματα χωρίς λόγια, που εκπροσωπούν επίσης το απόρρητο των λέξεων.
Στην πραγματικότητα, η λατινική έκφραση "rosa υπο" (κυριολεκτικά, "σύμφωνα με το τριαντάφυλλο") είναι κάτι που είπε στα κρυφά, στην αρχαία Ρώμη, όταν ένα άγριο τριαντάφυλλο βρίσκετε στην πόρτα μιας αίθουσας εκεί συζητούνται εμπιστευτικά θέματα.
Κάθε χρώμα προσφέρει μια ξεχωριστή σημασία: κόκκινο, τον εραστή, ακόμα σημαίνει διαρκή πάθος. Λευκό, ταπεινοφροσύνη και αθωότητα.
 Κίτρινο, εκφράζοντας τη φιλία και τη χαρά.
Ροζ, ευγνωμοσύνη, αποτελούν εκτίμηση και το θαυμασμό.
Πορτοκάλι, τον ενθουσιασμό και την επιθυμία.
Λιλά και μωβ τριαντάφυλλα γοητεία και την αγάπη με την πρώτη ματιά.
Ο αριθμός των στελεχών σε ένα τριαντάφυλλο μπουκέτο μπορεί επίσης να εκφράζει συγκεκριμένα συναισθήματα.
Το 15ο λουλουδί στην επέτειο γάμου.






Οκτωβρης... Νοεμβρίος... 🍂🍂🍂🍂🍂

 Πρέπει να φύγω!!!  Αναστέναξε ο Οκτώβρης και χιλιάδες φύλλα έπεφταν από τη θλίψη... Ήρθε η ώρα!! Ψιθύρισε ο Νοέμβριος.. Σε παρακαλώ δώσε μο...