Τα Γλυκά του Κουταλιού είναι γνωστά από την αρχαιότητα και τα έφτιαχναν με μέλι. Πολύ αργότερα, σταδιακά καθιερώθηκε να φτιάχνονται με ζάχαρη.
Θυμάμαι παλιά, ότι συνήθιζαν να κερνάνε τον κόσμο κατευθείαν από το μπολ, όπου έπαιρναν το γλυκό με το κουτάλι και από εκεί ίσως να βγήκε και η ονομασία “γλυκά του κουταλιού”.
Οι πιο πλούσιοι είχαν ειδικά δοχεία, σαν καλαθάκια ασημένια με κουταλάκια γύρω-γύρω για το κέρασμα του γλυκού του κουταλιού.
Επίσης το έβαζαν σε μικρά κρυστάλλινα πιατάκια με το κουταλάκι πάνω σε ποτήρι με κρύο νερό.
Αποτελούσε το πιο καλοδεχούμενο κέρασμα ή κεραστικό και οι καλεσμένοι έδειχναν στη χρυσοχέρα νοικοκυρά την ικανοποίησή τους λέγοντας της «γειά στα χέρια σου».
Ήταν το καλωσόρισμα και η ένδειξη φιλοξενίας της εποχής εκείνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου