Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Ακάθιστος Ύμνος

 Ρωμανός ο Μελωδός κι ο Ακάθιστος Ύμνος.


Την προσεχή Ε' Παρασκευή των Νηστειών ψέλνεται ολόκληρος ο Ακάθιστος Ύμνος, ενας ύμνος - ποίημα προς τιμήν της Παναγίας και βαθειά συνδεδεμένος με την βυζαντινή παράδοση.


Σε όλη τη χειρόγραφη παράδοση, ο Ακάθιστος Ύμνος φέρεται ως ανώνυμος, ενώ ο Συναξαριστής που τον συνδέει με τα γεγονότα του Αυγούστου του 626 δεν αναφέρει ούτε το χρόνο της σύνθεσής του, ούτε τον μελωδό του. Το περιεχόμενό του πάντως απηχεί τις δογματικές θέσεις της Γ΄ Οικουμενικής Συνόδου, που συνήλθε στην Έφεσο, στη βασιλική της Θεοτόκου, το 431 από τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β΄.


Σε αυτήν συμμετείχαν 200 επίσκοποι, ανάμεσα στους οποίους ο Άγιος Κύριλλος Αλεξάνδρειας. Καταδίκασε τις διδαχές του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Νεστόριου, ο οποίος υπερτόνιζε την ανθρώπινη φύση του Ιησού έναντι της θείας, υποστηρίζοντας ότι η Μαρία γέννησε τον άνθρωπο Ιησού και όχι τον Θεό. Η Σύνοδος διακήρυξε ότι ο Ιησούς είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, με πλήρη ένωση των δύο φύσεων και απέδωσε επίσημα στην Παρθένο Μαρία τον τίτλο «Θεοτόκος».


Επομένως, η χρονολογία σύγκλησής της, το 431, αποτελεί μία σταθερή ημερομηνία, καθώς είναι σίγουρο ότι ο ύμνος δεν είχε συντεθεί νωρίτερα. Από την άλλη, κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι από το περιεχόμενό του συνάγεται ότι ο ύμνος αναφέρεται σε κοινό εορτασμό του Ευαγγελισμού και των Χριστουγέννων, εορτές οι οποίες χωρίστηκαν κατά τη βασιλεία του Ιουστινιανού (527-565), πράγμα που, αν ισχύει, αφενός σημαίνει ότι ο ύμνος γράφτηκε το αργότερο επί Ιουστινιανού, αφετέρου ενισχύει την άποψη ότι προϋπήρχε των γεγονότων του 626.


Η παράδοση, όμως, αποδίδει τον Ακάθιστο ύμνο στο μεγάλο βυζαντινό υμνογράφο του 6ου αιώνα, Ρωμανό τον Μελωδό. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν πολλοί ερευνητές, οι οποίοι θεωρούν ότι οι εκφράσεις του ύμνου, η γενικότερη ποιητική του αρτιότητα και δογματική του πληρότητα δεν μπορούν παρά να οδηγούν στον Ρωμανό.


Ακόμη, σε κώδικα του 13ου αιώνα υπάρχει μεταγενέστερη σημείωση, του 16ου αιώνα, η οποία αναφέρει τον Ρωμανό ως ποιητή του ύμνου. Όμως, η άποψη αυτή αντικρούεται από πολλούς μελετητές, που βρίσκουν στη δομή, στο ύφος και το περιεχόμενό του πολλά στοιχεία μετά την εποχή του Ρωμανού.


Κατά μία άποψη, ο ύμνος ψάλθηκε καλοκαίρι, στη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και μάλλον αργότερα μεταφέρθηκε στο Σάββατο της Ε΄ εβδομάδος των νηστειών, ίσως από τους εικονόφιλους μοναχούς του Στουδίου. Έτσι πλησίασε τη γιορτή του Ευαγγελισμού. Είναι, δε, ενδεχόμενο σε αυτή τη μεταφορά, και πάλι για λόγους σχετικούς με την Εικονομαχία, να αλλοιώθηκε και το ιστορικό του Συναξαριστή, και από το 728, που αυτοκράτορας ήταν ο εικονομάχος Λέων Γ΄ Ίσαυρος, να μεταφέρθηκε στο 626, στα χρόνια του Ηρακλείου, ο οποίος πολεμούσε τους Πέρσες για να επανακτήσει τον Τίμιο Σταυρό. Επιπλέον υπάρχουν και άλλες δύο εκδοχές για το πρόσωπο του μελωδού του Ακάθιστου Ύμνου.


Η μία εκδοχή αναφέρει το όνομα του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γερμανού Α΄ (715-730), ο οποίος έζησε τα γεγονότα της θαυμαστής λύτρωσης της Κωνσταντινούπολης από την πολιορκία της από τους Άραβες το 718, επί Αυτοκράτορος Λέοντος του Ισαύρου.


Η εκδοχή αυτή βασίζεται στο γεγονός, ότι μία λατινική μετάφραση του ύμνου, η οποία έγινε γύρω στο 800 από τον επίσκοπο Βενετίας Χριστόφορο, τον αναφέρει ως δημιουργό του ύμνου. Η άλλη εκδοχή που υποστηρίζεται βασίζεται σε μια παλαιά αχρονολόγητη εικόνα του Ευαγγελισμού στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου της ονομαστής μονής του Αγίου Σάββα στα Ιεροσόλυμα, όπου εικονίζεται και ένας μοναχός, ο οποίος κρατάει ένα ειλητάριο που γράφει «Ἄγγελος πρωτοστάτης οὐρανόθεν ἐπέμφθη» (αρχή του α΄ οίκου του Ακάθιστου ύμνου).


Στο κεφάλι του μοναχού αυτού γράφει «ο άγιος Κοσμάς». Πρόκειται για τον Κοσμά τον Μελωδό, ο οποίος έζησε και αυτός τα γεγονότα του 718, καθώς απεβίωσε το 752 ή 754. Άλλες, λιγότερο πιθανές απόψεις θεωρούν ως μελωδό του ύμνου τον Πατριάρχη Σέργιο, τον ιερό Φώτιο, τον Απολινάριο τον Αλεξανδρέα, τον Μητροπολίτη Νικομήδειας Γεώργιο Σικελιώτη, τον Γεώργιο Πισίδη, και άλλους, που έζησαν από τον Ζ΄ μέχρι τον Θ΄ αιώνα.


Βέβαιο, είναι πάντως, ότι οι ειρμοί του Κανόνα του Ακάθιστου Ύμνου είναι έργο του Ιωάννου Δαμασκηνού (676-749), ενώ τα τροπάρια του Ιωσήφ Ξένου του Υμνογράφου. Γενικό θέμα του ύμνου είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, ο οποίος πηγάζει από την Αγία Γραφή και τους Πατέρες της Εκκλησίας και περιγράφει τα ιστορικά γεγονότα, αλλά προχωρεί και σε θεολογική και δογματική ανάλυσή τους.


Ο πρώτοι δώδεκα οίκοι του (Α-Μ) αποτελούν το ιστορικό μέρος. Εκεί εξιστορούνται τα γεγονότα από τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου μέχρι την Υπαπαντή, ακολουθώντας τη διήγηση του Ευαγγελιστή Λουκά. Αναφέρεται ο Ευαγγελισμός (Α, Β, Γ, Δ), η επίσκεψη της εγκύου Παρθένου στην Ελισάβετ (Ε), οι αμφιβολίες του Ιωσήφ (Ζ), η προσκύνηση των ποιμένων (Η) και των Μάγων (Θ, Ι, Κ), η Υπαπαντή (Μ) και η φυγή στην Αίγυπτο (Λ), η οποία είναι η μόνη που έχει ως πηγή το απόκρυφο πρωτευαγγέλιο του Ψευδο-Ματθαίου.


Οι τελευταίοι δώδεκα (Ν-Ω) αποτελούν το θεολογικό ή δογματικό μέρος, στο οποίο ο μελωδός αναλύει τις βαθύτερες θεολογικές και δογματικές προεκτάσεις της Ενανθρώπισης του Κυρίου και το σκοπό της, που είναι η σωτηρία των πιστών.


Ο μελωδός βάζει στο στόμα του αρχαγγέλου, του εμβρύου Προδρόμου, των ποιμένων, των μάγων και των πιστών τα 144 συνολικά «Χαῖρε», τους Χαιρετισμούς προς τη Θεοτόκο, που αποτελούν ποιητικό εμπλουτισμό του χαιρετισμού του Γαβριήλ («Χαῖρε Κεχαριτωμένη»), που αναφέρει ο Ευαγγελιστής Λουκάς (Λουκ. α΄ 28).


Στα μοναστήρια, αλλά και στη σημερινή ενορία και παλαιότερα κατά τα διάφορα Τυπικά, υπάρχουν και άλλα λειτουργικά πλαίσια για την ψαλμωδία του ύμνου. Η ακολουθία του όρθρου, του εσπερινού, της παννυχίδος ή μιας ιδιόρρυθμης Θεομητορικής Κωνσταντινουπολιτικής ακολουθίας, την πρεσβεία. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, σε ένα ορισμένο σημείο της κοινής ακολουθίας γίνεται μια παρεμβολή. Ψάλλεται ο κανών της Θεοτόκου και ολόκληρο ή τμηματικά το κοντάκιο και οι οίκοι του Ακαθίστου.


Ο Ακάθιστος Ύμνος συνδέθηκε με τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, προφανώς, εξ αιτίας ενός άλλου καθαρώς λειτουργικού λόγου. Μέσα στην περίοδο της Νηστείας εμπίπτει πάντοτε η μεγάλη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Είναι η μόνη μεγάλη γιορτή, που λόγω του πένθιμου χαρακτήρα της Τεσσαρακοστής, στερείται προεορτίων και μεθεορτίων. Αυτήν ακριβώς την έλλειψη έρχεται να καλύψει η ψαλμωδία του Ακαθίστου, τμηματικά κατά τα απόδειπνα των Παρασκευών και ολόκληρος κατά το Σάββατο της Ε΄ εβδομάδας.


Το βράδυ της Παρασκευής και το Σάββατο είναι μέρες που μαζί με την Κυριακή είναι οι μόνες μέρες των εβδομάδων των Νηστειών, κατά τις οποίες επιτρέπεται ο γιορτασμός χαρμόσυνων γεγονότων, και στις οποίες, μετατίθενται οι γιορτές της εβδομάδας.


Σύμφωνα με ορισμένα Τυπικά, ο Ακάθιστος Ύμνος ψαλλόταν πέντε μέρες πριν τη γιορτή του Ευαγγελισμού και κατά άλλα τον όρθρο της μέρας της γιορτής.


Κοντάκιο: Τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ τὰ νικητήρια, ὡς λυτρωθεῖσα τῶν δεινῶν εὐχαριστήρια, ἀναγράφω σοι ἡ Πόλις σου Θεοτόκε. Ἀλλ’ ὡς ἔχουσα τὸ κράτος ἀπροσμάχητον ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον, ἵνα κράζω σοι• Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε».

Πηγή: ήθη και έθιμα της Πόλης 



Ωραιότερη θέα...🌸

 Όλοι περνάμε κρίσεις, προβλήματα και καταιγίδες στη ζωή μας...

Το να μιζεριαζουμε και να λέμε γιατί σε εμάς, δε βοηθάει ποτέ...

Μετά την καταιγίδα...

...κάποια στιγμή είναι σίγουρο πως θα βγει ο ήλιος...

... και θα έρθει μια νέα μέρα..

Μια μέρα πιο όμορφη...

Ειναι σίγουρο όμως πως αυτή η καταιγίδα....

Θα σε κάνει στο τέλος πιο δυνατή...

Έχεις σκεφτεί όμως ποτέ...

...πως θα μπορούσες να απολαύσεις αυτήν την καταιγίδα;

Ναι κι όμως...

Πολλές φορές η πιο δύσκολη διαδρομή...

...έχει στο τέλος την ωραιότερη απόλαυση και θέα...




Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Κουρτίνες...


 
Η μόδα αλλάζει και υπαγορεύει τις συνθήκες της.

 Οι μοντέρνες κατοικίες σε άλλα υπερτερούν από τις παλιές και σε άλλα όχι. 

Οι σύγχρονες γυναίκες, εργαζόμενες, μαμάδες και νοικοκυρές, όσο κι αν το θέλουν δεν τα προλαβαίνουν όλα.

 Ένα από τα "θύματα" της μόδας που αλλάζει και των πολλαπλών ρόλων της σύγχρονης γυναίκας είναι οι κουρτίνες οι παραδοσιακές, κοφτές, πλεχτές ή με ατραντέ. 

Βλέπουμε ακόμα πλεχτές κουρτίνες σε ορισμένα σπίτια, κυρίως σε χωριά, όπου οι ρυθμοί κυλούν ακόμα σχετικά αργά. Στις πόλεις είναι κάτι σπάνιο.  

Για να νοιώσουμε έστω από απόσταση τη ζεστασιά που προσφέρουν στην ατμόσφαιρα οι πλεχτές κουρτίνες που δεν μπορούν να αγοραστούν από μαγαζιά. Για να δούμε πόσο τέλεια διασκοπρίζονται οι ακτίνες του ήλιου μέσα από το ανοιχτό πλέξιμο στο νοτιοανατολικό παράθυρο...



Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου.


 Να κάνεις παρέα με τους καλύτερους. Αυτούς που έχουν κάτι παραπάνω από σένα. Αυτό που θέλεις. Μην τους φοβάσαι. Μην τους ζηλεύεις. Αυτοί θα σε πάνε παραπάνω. Γίνεσαι αυτός που κάνεις παρέα. Βάλε τον πήχη ψηλά. Να χαίρεσαι με τη χαρά του άλλου. Να πίνεις μπόλικο νερό.


-Και να αναπνέεις βαθιά. Να φουσκώνει η κοιλιά σου όταν το κάνεις. Κι ας μην είναι της μόδας. Να βλέπεις λιγότερο τηλεόραση. Μια ώρα να κόψεις τη μέρα έχεις γλιτώσει 360 ώρες, δηλαδή 9 εργάσιμες εβδομάδες. Όταν οι άλλοι θα έχουν 12 μήνες εσύ θα έχεις 14.


-Να μην πιστεύεις στην τύχη. Εσύ τη φτιάχνεις. Χώνεψέ το και θα αλλάξει όλη σου η ζωή. Να τη ζεις τη ζωή. Όταν γελάς να γελάς. Όταν κλαις να κλαις, όταν πονάς να πονάς. Δεν είσαι από πορσελάνη. Δεν θα σπάσεις. Οι πορσελάνες είναι για τη βιτρίνα.


-Να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου. Μην το φοβάσαι. Δεν είναι μοναξιά.


---------------------------------------------------

www.fractalart.gr | Πηγή:Chronicle of A Sociopath  * «Το Δώρο»

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

αμπερόζα

 Το όνομα μπορεί από περιοχή σε περιοχή να διαφέρει, εμείς όμως τη μάθαμε αμπερόζα, γιατί έτσι την έλεγε η γιαγιά μας. 

Θα σας πούμε σήμερα μια ιστορία η οποία θα σας κάνει να εκτιμήσετε την αμπερόζα, όπως την έχουμε εκτιμήσει κι εμείς... 

Μια φορά σ' ένα σπίτι στο Μασταμπά είχαμε φυτέψει 4 γλάστρες... Άλλες φορές μας έκλεβαν τη μια, άλλες φορές τις δύο και για να μη σας τα πολυλογούμε, όλη την ώρα γλάστρες και φυτά αγοράζαμε. 

Ώσπου μια μέρα, είδαμε κι απόειδαμε και κάναμε ότι κάνουν οι γιαγιάδες στα χωριά. Πήγαμε και βρήκαμε ντενέκες μεγάλες της φέτας, τις γεμίσαμε με χώμα έγιναν ασήκωτες και κανείς πια δεν μας τις έκλεβε...   

Συνέχισαν όμως να μας κλέβουν τα φυτά, με αποκορύφωμα ένα ελατάκι που ξεπατώθηκε μια βραδιά ολόκληρο από την τέταρτη ντενέκα. Αρχίσαμε, λοιπόν, κι εμείς να φυτεύουμε σαρδελιές και τέτοια άλλα κοινά λουλούδια, ώστε να αποκτήσει επιτέλους το πεζοδρόμιό μας την πρασινάδα που επιθυμούσαμε...  

 Με την τέταρτη ντενέκα αντιμετωπίζαμε ακόμα πρόβλημα... Κάποιος ψυχαναγκασμός επέβαλε οι ντενέκες μας να έχουν ακριβώς ίση απόσταση η μια από την άλλη, με αποτέλεσμα η τέταρτη να μην καλύπτεται από το στέγαστρο του από πάνω μπαλκονιού. Όταν έλιαζε το φυτό "καιγόταν", όταν έβρεχε "πλημύριζε", με αποτέλεσμα τίποτε να μην επιβιώνει. Ώσπου ένα κλωνάκι αμπερόζα βρέθηκε στο χέρι μας, κι από εκεί φυτεμένο στην τέταρτη ντενέκα!   Είναι απίστευτο το πόσο ανθεκτικό είναι το συγκεκριμένο φυτό. Έβρεχε - έλιαζε εκείνο άνθιζε... 

Πήγαινε πολύ καλύτερα από τα υπόλοιπα τρία φυτά που ζούσαν στις "προστατευμένες" ντενέκες.    Η αμπερόζα "χτύπησε" κόκκινο στην εκτίμησή μας, κι από τότε δεν υπάρχει κήπος στον οποίο να έχουμε βάλει το χεράκι μας και να μην έχει μια αμπερόζα!

 Βοηθάει, επιπλέον, η ευκολία με την οποία αποκτούμε δωρεάν φυτώρια αμπερόζας: Ένα μικρό κλαδάκι, το οποίο κόβουμε από ένα υγιές φυτό και το παραχώνουμε σε μια γλάστρα, μας δίνει απευθείας ένα νέο λουλούδι που αναπτύσσεται ταχύτατα!   Ειδικά αν αυτό το κλαδάκι το φυτέψουμε Άνοιξη, η επιτυχία είναι δεδομένη... 

  Το φυτό με τα χίλια ονόματα   Όπως αναφέραμε παραπάνω, εμείς στο Ηράκλειο μάθαμε από τη γιαγιά μας να τη λέμε αμπερόζα. Ο πολύς κόσμος, ωστόσο, τη γνωρίζει ως αρμπαρόριζα ή απερόριζα, ενώ έχει ακόμα πολλές ονομασίες: Πελαργόρνιο το βαρύοσμο - Pelargonium graveolens είναι η επιστημονική του ονομασία. Λέγεται, επίσης, Κιούλι στην Κύπρο, μοσχομολόχα στην Χαλκιδική, αλμπαρόζα, αρμανέλα, αρμπακανέλα, μπαρμπαρούσα ή λουκουμόχορτο σε άλλες περιοχές της Ελλάδος.   

Το όνομα του αγαπημένου μας ανθεκτικού φυτού προέρχεται από το erba + roza, το οποίο στα Ιταλικά σημαίνει χόρτο ρόδινου χρώματος. Ένα επιπλέον της πλεονέκτημα είναι πως δεν χρειάζεται συχνό πότισμα. Απολαμβάνει τον ήλιο, αλλά αντέχει και στο κρύο, φτάνει να μην μιλάμε για θερμοκρασίες υπό του μηδενός.  

 Λουλούδια χωρίς... άρωμα!   

Μια από τις ιδιαιτερότητες της αμπερόζας είναι πως τα όμορφα ροζ λουλούδια της δεν μυρίζουν καθόλου. Αντίθετα, το υπέροχο άρωμά της (περιζήτητο στη βιομηχανία των καλλυντικών, στην ποτοποιία και στη ζαχαροπλαστική προέρχεται από το φύλλωμα. Τα φύλλα της αρμπαρόριζας χρησιμοποιούνται σε διάφορα γλυκά του κουταλιού (κυδώνι και σταφύλι), στα λουκούμια και στα παγωτά για το άρωμα τους, αλλά χρησιμοποιούνται και για την παρασκευή υπέροχων σπιτικών λικέρ.   Το γλυκό κρασί αρωματισμένο με λικέρ είναι απίστευτο, ενώ τα λουκούμια με γεύση... αμπερόζας είναι συγκλονιστικά!

 Επειδή ολόκληρες γενιές ζαχαροπλαστών δεν διανοούνταν να φτιάξουν λουκούμια αν δεν είχαν αμπερόζα, έγινε γνωστή και ως λουκουμόχορτο.   Απωθεί έντομα και τονώνει το νευρικό σύστημα!   Ωστόσο τα πλεονεκτήματα της αμπερόζας δε σταματούν εδώ. Είναι φυτό εντομοαπωθητικό, ενώ αν φτιάξουμε τσάι (με άνθη και φύλλα ως έγχυμα, όπως φτιάχνουμε π.χ. το φασκόμηλο) περνάμε σε άλλη διάσταση: Μπορούμε να τονώσουμε το νευρικό μας σύστημα, ενώ βοηθάει όσους υποφέρουν από κατάθλιψη. Έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, βοηθάει όσους πάσχουν ημικρανίες, ανακουφίζει από τους πόνους της αρθρίτιδας και μειώνει τη χοληστερόλη. Τέλος λόγω της αντιβακτηριακής της δράσης βοηθά στην ακμή, αν πλένουμε καθημερινά το πρόσωπό με το έγχυμά της, όπως θα κάναμε με το χαμομήλι!  

 Μετά απ' όλα αυτά, τι λέτε; Δεν αξίζει να έχουμε την αμπερόζα στις γλάστρες μας;   

www.voltarakia.gr


Πηγή: ο ομφαλός της γης




Εύζωνες


 Εύζωνες 


Οι Εύζωνοι (στην καθομιλουμένη και "Εύζωνες", από το αρχαιοελληνικό επίθετο "εύζωνος" < ευ + ζώνη = ο καλά ζωσμένος) είναι επίλεκτοι στρατιώτες του ελληνικού στρατού, ευρύτερα γνωστοί ως τσολιάδες. Η στολή τους καθιερώθηκε επίσημα από τον βασιλέα Όθωνα της Ελλάδας, την οποία έφερε και ο ίδιος σε επίσημες εμφανίσεις.


Μέσα από την ιστορική δράση των ευζωνικών ταγμάτων οι εύζωνες έχουν αναχθεί σε σύμβολα γενναιότητας για τον ελληνικό λαό. Στις μέρες μας «Εύζωνοι» καλούνται οι στρατιώτες της Προεδρικής Φρουράς, οι οποίοι εκτελούν αποστολές συμβολικού χαρακτήρα, με κεντρική τη φύλαξη του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη και του Προεδρικού Μεγάρου.


Η ενδυμασία


Οι Εύζωνοι είναι παγκοσμίως γνωστοί για την ενδυμασία που φέρουν. Η φουστανέλα σχεδιάστηκε ως στολή για την Ανακτορική παλιότερα και σήμερα Προεδρική Φρουρά. Βάση για τη δημιουργία της στολής των Ευζώνων αποτέλεσε η παραδοσιακή φουστανέλα της Ναυπάκτου, που θεωρείται ο νεότερος τύπος φουστανέλας και κατά τα παλιότερα χρόνια εντοπιζόταν σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία.


Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συμβολισμών που αποδίδονται στα χαρακτηριστικά της ευζωνικής στολής. Για παράδειγμα, ο αριθμός των δίπλων της φουστανέλας φημολογείται πως είναι ίσος με τη διάρκεια (σε έτη) της περιόδου της Τουρκοκρατίας, δηλαδή 400. Παρ' όλ' αυτά, οι φουστανέλες που φέρουν στις μέρες μας οι Εύζωνοι σπάνια έχουν ακριβώς 400 δίπλες.


Τα υπόλοιπα μέρη που συγκροτούν την ευζωνική στολή είναι:


Το φάριο (ή φάρεο). Είναι το καπέλο του εύζωνα. Το φάριο έχει κόκκινο χρώμα και είναι κατασκευασμένο από τσόχα. Στη θέση του μετώπου φέρει το ελληνικό εθνόσημο. Χαρακτηριστικό κομμάτι του φάριου αποτελεί η μακριά μαύρη φούντα, κατασκευασμένη από μετάξι. Το σχήμα της θεωρείται πως συμβολίζει το δάκρυ του Χριστού στη Σταύρωση. Παρομοιάζεται με το τουρκικό φέσι, αν και έχει σημαντικές διαφορές αλλά και για ευνόητους λόγους η ελληνική πλευρά αποφεύγει το συσχετισμό.


Το πουκάμισο. Είναι λευκού χρώματος και έχει χαρακτηριστικά μεγάλο άνοιγμα μανικιών. Το λευκό χρώμα, το οποίο κυριαρχεί σε ολόκληρη την ευζωνική στολή, θεωρείται πως συμβολίζει την αγνότητα των εθνικών αγώνων.


Η φέρμελη. Είναι το γιλέκο του εύζωνα. Αποτελεί το δυσκολότερο, όσον αφορά την κατασκευή του, κομμάτι της ευζωνικής στολής. Διαθέτει λευκά και επίχρυσα νήματα, με τα οποία απεικονίζονται σχέδια λαογραφικής σημασίας. Ένα από αυτά αποτελούν και τα αρχικά γράμματα "Χ" και "Ο", τα οποία θεωρείται ότι αντιστοιχούν στις λέξεις Χριστιανός και Ορθόδοξος.


Οι κάλτσες. Είναι λευκές και κατασκευασμένες από μαλλί. Κάθε εύζωνας φέρει από δύο κάλτσες σε κάθε πόδι. Οι κάλτσες στηρίζονται στη μέση του εύζωνα, κάτω από τη φουστανέλα, με τη βοήθεια μιας δερμάτινης ζώνης που ονομάζεται ανάσπαστος.


Οι καλτσοδέτες. Είναι μαύρου χρώματος και κατασκευασμένες από μετάξι.


Τα τσαρούχια. Είναι τα υποδήματα του εύζωνα. Είναι κόκκινου χρώματος και κατασκευασμένα από δέρμα. Στη σόλα κάθε τσαρουχιού βρίσκονται καρφωμένα περίπου 60 καρφιά (προκαδούρες), τα οποία είναι υπεύθυνα για τον επιβλητικό ήχο που ακούγεται κατά το βηματισμό ενός εύζωνα. Κατά μέσο όρο, το κάθε τσαρούχι ζυγίζει τρία κιλά. Χαρακτηριστικό κομμάτι των τσαρουχιών αποτελούν οι μαύρες φούντες στις οποίες καταλήγουν οι μύτες τους. Θεωρείται πως η αρχική τους χρήση ήταν να κρύβονται σε αυτές μικρά κοφτερά αντικείμενα που θα μπορούσαν αιφνιδιαστικά να τραυματίσουν τον εχθρό σε μία «σώμα με σώμα» μάχη. Άλλη άποψη είναι ότι οι φούντες προστάτευαν τα δάχτυλα των ποδιών από το χιόνι και τα κρυοπαγήματα.

Οι φυσιγγιοθήκες. Κατασκευασμένες από δέρμα.


Πηγή: πολίτης Χίος 

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Αμάραντος

 Τα Αμάραντα ταυτίζονται με τον Ποντιακό Ελληνισμό. Ο οποίος, παρότι υπέστη τη Γενοκτονία και αποκόπηκε από τα πάτρια εδάφη του, κατόρθωσε να επιβιώσει διατηρώντας την ιστορική του μνήμη και τον πολιτισμό του.


Τα Αμάραντα συμβολίζουν την επιβίωση και την αναγέννηση των Ποντίων



Ήταν κάποτε ένα λουλούδι με μεθυστικό άρωμα. Το λουλούδι αυτό φύτρωνε επάνω σε απόκρημνα βράχια, επάνω σε οροπέδια, δίπλα στο γιαλό, αλλά και μέσα στο δάσος.


Κάποιοι όμως αποφάσισαν ότι το λουλούδι αυτό δεν πρέπει να ζει άλλο εκεί. Το ξερίζωσαν, το πήγαν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, το φύτεψαν σε μια γλάστρα και του είπαν… ζήσε!


Και έζησε το λουλούδι. Μεγάλωσε, δυνάμωσε και επέστρεψε στον τόπο όπου γεννήθηκε. Προς μεγάλη του έκπληξη είδε και άλλα λουλούδια να του μοιάζουν. Δεν πεθαίνουν, σκέφτηκε, τα Αμάραντα… «γι αυτό και λεγόμαστε Αμάραντα».


Αμάραντος (φυτό)


Ο «Αμάραντος» ή «δάκρυα της Παναγίας», με την επιστημονική ονομασία «Helichrysum stoechas» (Ελίχρυσος ο πολύτιμος), είναι αγριολούλουδο της υπαίθρου.


Φύεται σε ακαλλιέργητους τόπους, τόσο σε ηπειρωτικά όσο και σε παραθαλάσσια μέρη. Ο Θεόφραστος το ονόμασε «Χρυσάνθεμον» και «Ελίχρυσο» και το εκτιμούσε ιδιαίτερα για τη καταπραϋντική επίδραση που είχε στο θυμικό του ανθρώπου.


Το χρυσαφί λουλούδι της υπαίθρου, που είναι πάντα ανθισμένο


Ο Αμάραντος είναι φυτό που διατηρεί για χρόνια το σχήμα και το έντονο κίτρινο χρώμα του. Τα άνθη του είναι μικρά κίτρινα και ο βλαστός του λεπτός.


Οι ανθοί του διακοσμούν κυρίως ανθοδέσμες και στεφάνια. Αλλά τους μαζεύουν ακόμη και για γούρι, καθώς πιστεύεται ότι αυτοί φέρνουν τύχη. Όταν ξεραθεί ο Αμάραντος, το φυτό κρατάει το σχήμα του και οι κορυφές των λουλουδιών το κίτρινο χρώμα τους. Για τον λόγο αυτό και τα λένε «Αμάραντα» ή «Αθάνατα».


Ο Αμάραντος, στην Ελλάδα, συναντάται κυρίως στις περιοχές της Πρέβεζας, της Θεσπρωτίας και των νησιών του Ιονίου.


Τα δάκρυα της Παναγίας


Ιδιαίτερο συμβολισμό έχουν τα Αμάραντα για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Η ανθεκτικότητα του φυτού συμβολίζει την επιβίωση και την αναγέννηση των Ποντίων. Τη ζωή απέναντι στο θάνατο, που επέφερε η Γενοκτονία των Ποντίων.


Τα Αμάραντα ονομάζονται επίσης και «δάκρυα της Παναγίας». Υπό αυτή την ονομασία συμβολίζουν τον πόνο των Ελλήνων για τη χαμένη τους πατρίδα, τον Πόντο.


Στα Αμάραντα υποδηλώνεται η βαθιά ριζωμένη πεποίθηση πως ο Ποντιακός Ελληνισμός θα συνεχίσει να μεγαλουργεί. Το αίσθημα αισιοδοξίας, το οποίο αντανακλάται στο αμάραντο λουλούδι, υπερκεράζει κάθε σκοτεινή πτυχή της Γενοκτονίας.


Αμάραντα, τα αγριολούλουδα των παρχαριών του Πόντου


Τα αμάραντα του Πόντου είναι αντικείμενα μελέτης της Ποντιακής Λαογραφίας, δημιουργώντας ιστορία, «χωρίς να το γνωρίζουν». Διατηρούν τη Ποντιακή Λαογραφία, αβίαστα, χωρίς να προσπαθούν εναγωνίως να το κατορθώσουν.


Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως στο λογότυπο για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία, στο γράμμα «G», χρησιμοποιήθηκαν όλοι οι σταθμοί του Ποντιακού Ελληνισμού και οι πορείες θανάτου. 


Στην απόληξη της πορείας του «G» υπάρχει ένα μπουκέτο κίτρινα λουλούδια, τα Αμάραντα του Πόντου. Που υποδηλώνουν ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί και συνεχίζουμε να διαδίδουμε τον πολιτισμό μας. Γι αυτό και το λογότυπο συμπληρώνει η φράση…


«η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο»


https://www.lelevose.gr/


Πηγή: ο ομφαλός της γης 

Κι όταν φθάσει η άνοιξη


 Κι όταν φθάσει η άνοιξη


Κι όταν φθάσει η άνοιξη

Και έρθουν τα πουλιά

Και γυρίσουν τ άνθη

Σαν έναν καιρό

Θα σε περιμένω.


Κι όταν έρθει πάλι

Και το καλοκαίρι

Με το μαϊστράλι,

Σαν έναν καιρό

Θα σε περιμένω.











Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Άνοιξη μέσα από το ένα παιδί μετράει τ' άστρα

 Σήμερα  μας επισκέπτεται επίσημα η Άνοιξη. Δεν ξέρω τι λένε οι επιστήμονες για το θέμα, αλλά ξέρω ότι τον ωραιότερο ερχομό της περιέγραψε ο Μενέλαος Λουντέμης στο "ένα παιδί μετράει τ'άστρα"


Η Άνοιξη ζαλίζει και μεθά και κρέμεται απ’ τις πόρτες των σπιτιών. Μπουκάρισε κι απ’ τα παράθυρα του σκολειού και μάγεψε τα μάτια των κοριτσιών. Στη συμμορία των «Περσών», όμως, η άνοιξη ήταν φαγούρα.


Ο Δακρυτζίκος ξεκρέμασε το στεφάνι απ’ την πόρτα τους και το τάισε σ’ ένα γάιδαρο. Δεν μπορούσε να τις χωνέψει αυτές τις «αηδίες». Ένα τριαντάφυλλο, όμως το λυπήθηκε. Ήταν τόσο κόκκινο… -σα ροδοζάχαρι- και το ‘φαε.


Η δασκάλα της Ωδικής έβαλε στο λαιμό ένα κόκκινο μαντίλι. Κάτι πουλιά ανεβοκατέβαιναν στα κλαδιά σα νότες.


Άνοιξη. Η συμμορία όμως είχε δικό της τρόπο για να τα ξεχωρίζει κάτι τέτοια.


Είσαι ξιπόλητος; Είναι άνοιξη. Τρώς κάστανα; Είναι χειμώνας. Κλέβεις φρούτα; Είναι χινόπωρο. Αυτά, που λένε οι δάσκαλοι περί «ώραι του έτους» και τα ρέστα, είναι φούσκες και σάλια. Κανένας σοβαρός «Πέρσης», που σέβεται τον εαυτό του, δεν περιμένει να του πούνε τα καλαντάρια πότε μπήκε άνοιξη. Το βρίσκει μόνο του το πετσί του. Καψώνει; Είναι άνοιξη. Ανατριχιάζει; Είναι χειμώνας.


Ο Μέλιος όμως το κατάλαβε απ’ τη μοσκοβολιά. Μα πιο πολύ το διάβασε μες στα μάτια της Αγράμπελης. Εκεί μέσα φώλιαζε η πιο γλυκιά άνοιξη του κόσμου. Το κατάλαβε κι από πολλά άλλα πράματα. Απ’ τα νερά… που γίνανε καθρέφτες. Απ’ τα κύματα του ποταμού, που γλύκανε ο θυμός τους. Και πολλά άλλα ήταν η άνοιξη. Οι ύμνοι που ανέβαιναν απ’ τα δάση. Και τα βατόμουρα. Και τα δάχτυλα που κολλούσαν απ’ τα φρούτα. Και τα κρυφόγελα που ‘καναν οι καλαμποκιές του κάμπου στα χωράφια. Κι αυτά ήταν η Άνοιξη...

L' apostrophe Δέσποινα Στυλ. Γεμέλου

 L' apostrophe


Δέσποινα Στυλ. Γεμέλου


Λέξεις γλυκές, ερωτικές

Ποτισμένες με δάκρυα

Έρχονται αόρατες

Σα φαντάσματα τη νύχτα

J' aime ton visage.

Εικόνες συγκεχυμένες-

Σκόρπια καρέ

Από διαφορετικές ταινίες

Που στριμώχτηκαν στο ίδιο καναπεδάκι.

Στην αγκαλιά σου ανήκω.

Και μια απόστροφος μετέωρη

Να κρέμεται απ'το πουθενά

Στην πιο όμορφη λέξη που ειπώθηκε ποτέ.

Σ' ...

Απλώνω το χέρι μου.

Τρέμω μην πέσει και μου πληγωθεί.

Η μετέωρη απόστροφος της ζωής μου.




📖 21 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης!


Από το βιβλίο Νώγαλα και γλιγούδια


Μικρές ιστορίες συμπυκνωμένου λόγου 


Δέσποινα Στυλ. Γεμέλου







📖 21 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης!

 📖 21 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης!


Έγινε ξαφνικά

όπως ξαφνικά έρχεται η άνοιξη.

Μιλούσα γι’ αγάπη

κι η αγάπη ήσουν εσύ,

μιλούσα για το φιλί

και το φιλί ήσουν εσύ,

με τ’ όνομά σου,

τη διεύθυνση του σπιτιού σου,

το δειλινό χαμόγελο

που μόνο εγώ μπορούσα να βλέπω.


Πως να υπάρξει τώρα

εκείνο το χαμόγελο

όταν κανείς δεν το καταλαβαίνει;

(Μα κι αν το καταλάβει

θα πάψει πια να ‘ναι το ίδιο.)

Πως να υπάρξει εκείνη η μουσική

που μου ζητούσες να σφυράω;

Πόσες φορές την εμπιστεύτηκα

στο νυχτερινό άνεμο

στα κουρασμένα ηλεκτρικά.


Την άκουσες ποτέ;

Ήταν για σένα.

Δεν το παραδεχόμουνα.

Μα ήταν.

Δεν έβλεπα

τις μικρές σταλαγματιές το φως

που πέφταν στο φεγγίτη μου

διαπερνώντας τις φυλλωσιές των σύννεφων.

Λιώσανε απότομα τα κρύσταλλα.

Μια φωτεινή πλημμύρα

σκόρπισε την επιμονή της σκόνης

τα μισοτελειωμένα χειρόγραφα

τα μισοτελειωμένα βήματα.


Δεν ξέρω πως έγινε

(ίσως και να ξέρω…)

όμως το φως ποτέ δεν είχε στερέψει.

Να μου χαμογέλασες ποτέ

από μακριά;

Δεν γίνεται. Κάποια στιγμή θα χαμογέλασες.

Ακόμα κι όταν έδιωχνες

κάθε τι δικό μου.

Ακόμα κι όταν νόμισες πως το ‘διωξες


Σου μίλησα ποτέ για κείνη τη νύχτα

που ως το πρωί κουβέντιαζα για σένα;

(Είχε ένα κόκκινο αργοπορημένο φεγγάρι

και λυπόμουν που δεν το ‘βλεπες.)

Ποτέ δε σου ‘πα πως κάποτε βρεχόμουν

τρεις μέρες και τρεις νύχτες

κι ύστερα καθώς στέγνωνα μπρος σ’ ένα τζάκι, νηστικός,

χαιρόμουνα που κάποτε θα ‘ρθεις

για να στο λέω.

Έξι χρόνια καρτέραγα για σένα και δε μίλησα

κι όταν μου λεγες βουβά

“έλα πάρε με”

δεν μπορούσα πια…



..Τίτος Πατρίκιος..

#Ηποίησιςεντόςμαςpost




Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης

 Απλά πράγματα όλα. 


Η τάξη τους είναι


φροντισμένη απ’ το χέρι σου. 


Μια δέσμη από χρώματα στο βάζο του χρόνου.


Άλλωστε, τι


θαρρείς πως στο βάθος είναι η ποίηση;


 Είναι η γύρη


των πραγμάτων του σύμπαντος. 


Η γύρη σε πράξεις,


η γύρη σε οδύνη, σε φως, σε χαρά, σε αλλαγές,


σε πορεία, σε κίνηση.


Η ζωή κι η ψυχή


σ’ ένα αιώνιο καθρέφτισμα μέσα στο χρόνο.


Τι νομίζεις λοιπόν· κατά βάθος η ποίηση


είναι μι’ ανθρώπινη καρδιά φορτωμένη όλον τον κόσμο.


~~Νικηφόρος Βρεττάκος~~


[Από το "ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: Διάλογος με την ποίηση"




Η 21η Μαρτίου, έχει οριστεί ως Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Εμπνευστής αυτής της ιδέας είναι 


ο Έλληνας ποιητής Μιχαήλ Μήτρας, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης, τόσο στην Έλλάδα, όσο και και σε άλλες χώρες

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

| Παράπονο | Τα Ρω του Έρωτα |

 | Οδυσσέας Ελύτης | 2 Νοεμβρίου 1911 - 18 Μαρτίου 1996 |


Εδώ στου δρόμου τα μισά

έφτασε η ώρα να το πω

άλλα είναι εκείνα που αγαπώ

γι' αλλού γι' αλλού ξεκίνησα.


Στ' αληθινά στα ψεύτικα

το λέω και τ' ομολογώ.

Σα να 'μουν άλλος κι όχι εγώ

μες στη ζωή πορεύτηκα.


Όσο κι αν κανείς προσέχει

όσο κι αν τα κυνηγά,

πάντα πάντα θα 'ναι αργά

δεύτερη ζωή δεν έχει.


| Παράπονο | Τα Ρω του Έρωτα | εκδόσεις Ίκαρος |


Πηγή: #mikrokaravireposting




Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

 Ένα από τα έθιμα του τόπου μας που αναβιώνει την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως (κινητή γιορτή που εορτάζεται τέσσερις Κυριακές πριν το Πάσχα) είναι το έθιμο του «Σταυρού»

Την Κυριακή αυτή μετά την Θεία Λειτουργία, τα ελεύθερα κορίτσια του χωριού βγαίνουν στους αγρούς και μαζεύουν λουλούδια. Τα πιο συνηθισμένα αυτή την εποχή είναι τα άνθη των αμυγδαλιών οι οποίες έχουν ανθίσει, αλλά και κάθε είδους λουλούδι που υπάρχει στον τόπο.



Αφού τα μαζέψουν συγκεντρώνονται όλες στην πλατεία του χωριού και με τα άνθη που έχουν φέρει κατασκευάζουν έναν Σταυρό δένοντας επάνω του διαφόρων ειδών λουλούδια τα οποία δένουν αποκλειστικά και μόνο με κόκκινη κλωστή, η οποία παραπέμπει στο νόημα των ημερών που ακολουθούν καθότι διανύουμε τη Μεγάλη Σαρακοστή και πλησιάζει το Πάσχα.


Καθ’ όλη τη διάρκεια κατασκευής του Σταυρού οι κοπέλες τραγουδούν το δίστιχο:

«Τον Σταυρό τον κάνουμε

Τα λουλούδια βάζουμε».

Αφού λοιπόν ολοκληρωθεί η διαδικασία, παίρνουν μια στάμνα την οποία γεμίζουν με νερό από την κεντρική βρύση του χωριού τραγουδώντας:

«Βρυσίτσα μου Λευτεροχωρινή

δώσε μας νερό να πιούμε».


Εκεί κατόπιν η κάθε κοπέλα τοποθετεί στον Σταυρό ένα κόσμημα (αλυσίδα, δαχτυλίδι, γιορντάνι, κ.τ.λ.) για να έχουν «καλό τυχερό».


Στη συνέχεια τοποθετούν τον ανθοφορεμένο Σταυρό και την στάμνα στο κέντρο της πλατείας και στήνουν γύρω τους χορό τραγουδώντας τα τραγούδια που ακολουθούν χωρίς βέβαια την συνοδεία μουσικών οργάνων όπως συμβαίνει συνήθως στις χαρές και στα γλέντια των γυναικών. Αφού χορέψουν και τραγουδήσουν στη πλατεία ξεκινάνε όλες μαζί για την εκκλησία, όπου η κάθε κοπέλα παίρνει από τον σταυρό το κόσμημα που είχε τοποθετήσει στην πλατεία και μια από τις ελεύθερες πετάει τον Σταυρό στην σκεπή της εκκλησίας.


Το νερό που έχει μέσα η στάμνα θεωρείται αγιασμένο και οι γυναίκες βρέχουν όλες τα χέρια τους μ’ αυτό.


Αμέσως μετά το γλέντι ξαναρχίζει στο προαύλιο της εκκλησίας με τα ίδια τραγούδια που τραγουδούσαν στην πλατεία.


Το έθιμο των «φουντιών»

Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, η μεγάλη πέτρινη αυλή της Εκκλησίας κυρίως στα χωριά, ήταν γεμάτη από τις γυναίκες που έφτιαχναν τις φούντες.


Με πρωταγωνίστρια την πρεσβυτέρα, το ανθισμένο σκηνικό, είχε μερικά πανέρια από βιολέτες, γαρύφαλλα, κρινάκια, κατιφέδες και φυσικά πολλή πρασινάδα. Τα εδώδιμα φυτά, όπως ο δυόσμος, ο χειμωνιάτικος βασιλικός, η μαντζουράνα, η μέντα, η αρμπαρόριζα και το δενδρολίβανο, σκόρπιζαν παντού το μεθυστικό άρωμα τους.


Ένα ματσάκι δυόσμος και στην μέση ένα γαρύφαλλο ή μια βιολέτα, τυλίγονταν γερά με την κλωστή. Όταν ερχόταν η ώρα του Εσπερινού του Σαββάτου, οι φούντες έπρεπε να βρίσκονται έτοιμες σε μια λεκάνη με νερό, για να διατηρηθούν δροσερές ως την επόμενη ημέρα, για την Κυριακή των φουντών, δηλ της Σταυροπροσκύνησης.


Το έθιμο των φουντών έχει βαθιές ρίζες, που φθάνουν μέχρι και τα χρόνια του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας.


Τα λουλούδια τυλιγμένα σε φούντες, συμβόλιζαν τα μυρωδάτα άνθη και βασιλικά, όπου ανάμεσα τους ήταν κρυμμένος ο Τίμιος Σταυρός.


Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, κατά την Θεία Λειτουργία, οι φούντες είναι σε ένα πανέρι, όπου θα τις ευλογήσει ο παπάς πάνω από την Αγία Τράπεζα. Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο ιερέας αφού τοποθετήσει μέσα σε ένα δίσκο με βασιλικό και δυόσμο τον Τίμιο Σταυρό, τον γυρίζει τρεις φορές στο Άγιο Βήμα και έπειτα τον τοποθετεί στο κέντρο του Ιερού Ναού, για προσκύνημα. Στο τέλος μαζί με το αντίδωρο, ο ιερέας μοιράζει και από μια Αγιασμένη φούντα στους πιστούς, την οποία συνήθως την τοποθετούν εμπρός στα Εικονίσματα του σπιτιού. Όλες οι Εκκλησίες, στα χωριά και στην πόλη, πλημμυρίζουν με τα αρώματα από τις ανθισμένες φούντες. Στα χωριά δεν αγοράζουν λουλούδια, αφού η κάθε νοικοκυρά έχει πάντα στην αυλή της, ανθισμένες γλάστρες και παρτέρια, από μυρωδάτα άνθη και πρασινάδα.Έτσι πηγαίνει στην Εκκλησία το δικό της μερίδιο, για να γίνουν οι φούντες.


 

Έθιμο των Ροδαρών

Τα άνθη τα οποία μοιράζει ο ιερέας στον κόσμο μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Κρήτη παραδοσιακά τα λέμε «ροδαρές» ή «ροδαριές».


Την παραμονή της Σταυροπροσκύνησης, τα κορίτσια σε κάθε χωριό και μαζεύουν από τα σπίτια, κάθε λογής λουλούδια και πρασινάδες, από τις αυλές που έχουν οι νοικοκυρές στα σπίτια τους.

Τα λουλούδια είναι πανέμορφα, πολύχρωμα και είναι συνήθως, βασιλικοί, γαρύφαλλα, λευκά άνθη από το δένδρο μουρβέρι, κλαριά αρισμαρί, ζουμπούλια, μαντζουράνα, και ότι άλλο ήμερο λουλούδι έχει η κάθε μια στην αυλή της.


Κάθονται έπειτα και δένουν ματσάκια μικρά,βάζοντας στο κάθε ένα κι από ένα κλαρί πρασινάδα, δηλαδή βασιλικό ή αρισμαρί κλπ, και μετά τα δένουμε με σπάγκο, όλα αυτά τα λουλούδια που έχουν μαζευτεί και έτοιμη η ροδαριά μας.


Το έθιμο των «ματσέτων» στο Τραγάκι Ζακύνθου

Στη Ζάκυνθο μετά από τη Δοξολογία και στο «Άγιος ο Θεός», ο εφημέριος ξεκινάει από το Ιερό φέροντας επί της κεφαλής δίσκο με βιολέτες στη μέση του οποίου βρίσκεται ο σταυρός τον οποίο περιφέρει εντός του ναού τρεις φορές και αφότου τελειώσει το τελετουργικό μοιράζονται οι βιολέτες μαζί με ένα «ματσέτο» από λεβάντα και λουλούδια εποχής ως ευλογία στους πιστούς.


Το έθιμο του χορού στην Καλαμπάκα

Το έθιμο θέλει οι γυναίκες, όσες μπορούν, να ανεβαίνουν στο Σταυρό του βράχου της Μικρής Αηάς και να τραγουδούν πασχαλιάτικα τραγούδια. Μετά να κατεβαίνουν στην πλατεία των Αγίων Αντωνίου-Νικολάου να τραγουδούν και να χορεύουν.


Οι περισσότερες, λόγω της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής, προσφέρουν γλυκά, πίτες και άλλες νηστίσιμες λιχουδιές.


https://www.orthodoxianewsagency.gr/


Πηγή: ο ομφαλός της γης 

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Οι δύσκολες μέρες ...

 "Σήμερα ήταν μια δύσκολη μέρα," είπε ο Γουίνι.

Έγινε μια παύση.

" Θες να μιλήσεις για αυτό;" ρώτησε το Γουρουνάκι.

" Όχι", απάντησε ο Γουίνι μετά απο λίγο.

" Όχι, δε νομίζω πως θέλω."

" Εντάξει τότε", είπε το Γουρουνάκι και πήγε και κάθισε δίπλα στον φίλο του.

" Τι κάνεις; " ρώτησε τότε ο Γουίνι.

" Τίποτα." απάντησε το Γουρουνάκι." Να, είναι μόνο που ξέρω πως είναι οι δύσκολες μέρες. Πολύ συχνά δεν θέλω να μιλάω για τις δύσκολες μέρες μου επίσης. Μα Θεέ μου", συνέχισε το Γουρουνάκι. 

"Οι δύσκολες μέρες είναι τόσο πολύ πιο εύκολες όταν ξέρεις οτι έχεις κάποιον εκεί για σένα. Και θα είμαι πάντα εδώ για σένα Γουίνι."

---------------------------

| Via-Εκπαιδευτική Μολυβοθήκη | Πρωτότυπο: Winnie the Pooh by A.A.Milne | www.fractalart.gr




Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Πίστεψε


 Πίστεψε σε ότι...


🌷 Σε κάνει να χαμογελάς

🌷Σου προσφέρει ηρεμία

🌷Σου δίνει δύναμη

Και... Θα δεις τα πράγματα ν αλλάζουν!🙏🌷

Όσο μεγαλώνεις...

 

Όσο μεγαλώνεις, θέλεις μόνο να περιβάλλεσαι από καλούς ανθρώπους.

Άνθρωποι που είναι καλοί για σένα,

καλοί σε σένα, 

καλοί για την ψυχή σου!🙏

Υπενθύμιση


 Υπενθύμιση, 

Εάν ξύπνησες σήμερα και όλοι όσοι αγαπάς είναι

 υγιείς, είναι μια υπέροχη μέρα!🙏💝

Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Μυγδαλιά 🌸

 Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να είσαι σαν τη μυγδαλιά!

  Σύμβολο ελπίδας, τύχης και μακροζωίας, η αμυγδαλιά ανθίζει μες στη βαρυχειμωνιά. Δεν φοβάται ούτε το κρύο, ούτε τον χιονιά και τ’ αγριοκαίρια. Η φύση της είναι η δύναμη της αγάπης. Αποστολή της να χαρίζει ελπίδα. Προορισμός της να υμνεί τη Ζωή! Η αμυγδαλιά δεν κάνει μόνο έναν από τους ωραιότερους καρπούς, αλλά γεμίζει και με τα ομορφότερα άνθη. Τα περίφημα λευκά και ροζ άνθη της αμυγδαλιάς που δίνουν το δικό τους προμήνυμα για την άνοιξη. Όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα ολόγυρα μας!


Στα άνθη της οι μέλισσες ρουφάνε το νέκταρ για να παράγουν στη συνέχεια κι άλλη ζωή. Στα κλαδιά της, βρίσκουν καταφύγιο πετούμενα του ουρανού που υμνούν τον πλάστη τους. Στη θέα της, αυθόρμητα χαμόγελα ζωγραφίζονται στα πρόσωπα των ανθρώπων γεμίζοντάς τους ελπίδα και χαρά. Άλλοτε ήρεμα και άλλοτε ταραγμένα, ο άνεμος κυνηγά να ρίξει την ελπίδα από τα άνθη της, όμως αυτή αγέρωχα φυλάει τα παιδιά της. Δεν έπαψε ποτέ της ν’ ανθίζει όσες βαρυχειμωνιές κι αν προσπάθησαν να την πτοήσουν.


Δε φοβάται να δείξει την αλήθεια της. Με αγάπη, με πίστη αληθινή, νικά όποιες αντιξοότητες και συνεχίζει θαρραλέα, όπως μοναδικά γνωρίζει. Δε ριζώνουν χειμώνες στην καρδιά της γι’ αυτό και επιλέγει να ανθίζει μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Έχει τον τρόπο της να μαζεύει γύρω της και να ενώνει τις μέλισσες, τα πουλιά, τους ανθρώπους. Όλοι παίρνουν από εκείνη και εκείνη χαίρεται να σκορπά απλόχερα την ομορφιά της!


Ας μην ξεχνάμε ότι κι εμείς μπορούμε να είμαστε σαν τη νυφούλα αμυγδαλιά! Παρ’ όλες τις αντιξοότητες, έχουμε τη δύναμη να παραμένουμε ψύχραιμοι και συνετοί, φορείς χαράς, με στωικότητα, ελπίδα, καρτερία ν’ αντιμετωπίζουμε την όποια βαρυχειμωνιά. Να θυμόμαστε πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο και πως ό,τι συμβαίνει μπορεί να γίνει μια ευκαιρία για να έρθουμε σε επαφή με ό,τι καλό έχουμε ξεχάσει. Η αμυγδαλιά ανθίζει πάντα⋅ Ανθίζει θυσιαστικά, καθώς προτιμά την περιπέτεια και τον αγώνα για ζωή και δεν αρκείται στην καλοπέραση και στην ασφάλειά της.


Κι εμείς ας εμπνευστούμε από το ζωντανό παράδειγμά της! Ας μην παραιτηθούμε για να μας καταπιεί ο φόβος μας, αρνούμενοι να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και τον πλησίον ως εαυτόν. Είναι ξεκάθαρο ότι «η αληθινή αγάπη έξω βάλλει τον φόβον»! Και τούτο η αμυγδαλιά το γνωρίζει μα και το διδάσκει μοναδικά.. Γι’ αυτό και την αποκαλούν συχνά «τρελή», γιατί σαν τρέλα μοιάζει η αποκοτιά της, που όμως σκορπάει την ελπίδα, τη χαρά και την ομορφιά στη ζωή όλων μας! Η επιλογή είναι δική μας⋅ ας μην ξεχνάμε άλλο τον πνευματικό μας εαυτό.


Πηγή: ο ομφαλός της γης 




Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

| Γιώργος Σεφέρης |

 | Γιώργος Σεφέρης | 13 Μαρτίου 1900 - 20 Σεπτεμβρίου 1971 |


Όσο προχωρεί ο καιρός και τα γεγονότα, ζω ολοένα με το εντονώτερο συναίσθημα πως δεν είμαστε στην Ελλάδα, πως αυτό το κατασκεύασμα που τόσο σπουδαίοι και ποικίλοι απεικονίζουν καθημερινά δεν είναι ο τόπος μας αλλά ένας εφιάλτης με ελάχιστα φωτεινά διαλείμματα, γεμάτα μια πολύ βαρειά νοσταλγία. Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτα δεν είναι πιο πικρό. 


| Μέρες Γ' | εκδόσεις Ίκαρος |


Πηγή: #mikrokaravireposting




Γιώργος Σεφέρης

 Σαν σήμερα, 13.03.1900 γεννήθηκε ο ποιητής και νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης (Σεφεριάδης)


“Ἀνήκω σὲ µία χώρα µικρή.


Ἕνα πέτρινο ἀκρωτήρι στὴ Μεσόγειο, ποὺ δὲν ἔχει ἄλλο ἀγαθὸ παρὰ τὸν ἀγώνα τοῦ λαοῦ, τὴ θάλασσα, καὶ τὸ φῶς τοῦ ἥλιου.


Εἶναι µικρὸς ὁ τόπος µας, ἀλλὰ ἡ παράδοσή του εἶναι τεράστια καὶ τὸ πράγµα ποὺ τὴ χαρακτηρίζει εἶναι ὅτι µᾶς παραδόθηκε χωρὶς διακοπή.


Ἡ ἑλληνικὴ γλῶσσα δὲν ἔπαψε ποτὲ της νὰ µιλιέται. 

Δέχτηκε τὶςἀλλοιώσεις ποὺ δέχεται καθετὶ ζωντανό, ἀλλὰ δὲν παρουσιάζει κανένα χάσµα.


Γιώργος Σεφέρης




Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

Η βασίλισσα των Ακρωτηρίων

 Η βασίλισσα των Ακρωτηρίων


Στο τελευταίο όροφο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, μεταξύ του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα, υπάρχει ένα τεράστιο ανθέμιο, που εντυπωσιάζει σε μέγεθος και ομορφιά, παρόλο που είναι γύψινο εκμαγείο. 


Το σχεδόν τεσσάρων μέτρων ακρωτήριο κοσμούσε την κορυφή των δύο αετωμάτων του ναού της θεάς Αθηνάς. Η βάση αποτελείται από κάλυκες του ταπεινού άνθους άκανθα και η κορυφή από σπαθωτά φύλλα του φοίνικα του Θεόφραστου. Είναι άξιο θαυμασμού πως ο καλλιτέχνης μετέφερε στο μάρμαρο το απαλό και φυσικό λίκνισμα των φυτών στον άνεμο, για να αντέχουν τους αέρηδες σε ένα τόσο ψηλό σημείο. Για πρώτη φορά συναντάται ακρωτήριο σε τρισδιάστατη μορφή και σε συγκεκριμένο συνδυασμό φυτών στη διακόσμηση κτιρίων. Να σημειώσουμε ότι το φυτό άκανθας ενέπνευσε και το περίφημο κορινθιακό κιονόκρανο ενώ ο φοίνικας, σύμβολο πλούτου και ευμάρειας, ήταν σύμφωνα με τον μύθο το ιερό δέντρο του Απόλλωνα και της Άρτεμις, καθώς κάτω από ένα δέντρο φοίνικα στη Δήλο γεννήθηκαν οι δυο θεοί.




Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

ΑΙΝΤΕ ΚΑΙ ΝΤΕ

 Άιντε και ντε

άιντε και ντε

άιντε και ντε

άιντε ντε

άιντε και ντε

Άιντε το τραίνο πήγαινε

όρθιος ο μηχανοδηγός

με το κασκέτο του στραβά

καλό τιμόνι κουμαντάριζε

μες στη καπνιά

μες στη βραδιά

με μπλούζα σαν λυκοπροβιά

ασίκης μηχανοδηγός

με το μικρό μουστάκι του

καλό τιμόνι οδήγαγε

το τραίνο για τον ουρανό

άιντε και ντε...

Κι όλο στον ουρανό το τραίνο πήγαινε

άιντε και νύχτωνε

πίσω του δάσος ορφανό

άφηνε μιαν ουρά καπνό

στο ματωμένο δειληνό

άιντε ντε

Άιντε και ντε...

μες στην πετσέτα το ψωμί και το κρομμύδι

ώρα για σχόλασμα παιδιά

ένας σπουργίτης μοναχά

τα ψίχουλα τσιμπολογά

άιντε και ντε...

Άιντε και ντε...

άιντε τα τραίνα βούλιαξαν

ένα μονάχο καταμόναχο

έξω απ’ τις ράγες πήγαινε

με τους νεκρούς του θερμαστές

και τους νεκρούς εισπράκτορες

μια μαλακιάν ουρά καπνό

άφηνε μες στον ουρανό

μεγάλο δάσος ορφανό

μια μαλακιάν ουρά καπνό

στο μαραμένο δειληνό

άιντε και ντε...

Άιντε και ντε...

κάψα και σίδερο

Να μια, να δυο, να κι άλλη μια

λοστοί ξηνάρια και σφυριά

κι ο δυναμίτης στη βραχόπετρα

στα μάτια σου πέτρα μουγκή

στα μάτια σου πέτρα σκληρή

σπίτι δεν έχτισες εσύ

με τη δουλειά σου τη βαριά

χτίσ’ το λοιπόν με την βαρυά

να δυο, να τρεις να κι άλλη μια

κι ο κόκορας λαλεί μακρυά

άιντε και ντε...


ΑΙΝΤΕ ΚΑΙ ΝΤΕ 

Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος

Μουσική: Νίκος Μαμαγκάκης

Ερμηνεία: Γιάννης Πουλόπουλος 


ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ : Στις 16/1/1972, δυο τραίνα έξω από το χωριό Δοξαράς του νομού Λαρίσης συγκρούστηκαν μετωπικά. Το γνωστό Ακρόπολις Express ερχόμενο από Μόναχο που είχε κατεύθυνση την Αθήνα. Από την τρομακτική σύγκρουση ανασύρθηκαν 21 νεκροί οι πιο πολλοί φαντάροι.


Πηγή: ο ομφαλός της γης 




Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Οκτωβρης... Νοεμβρίος... 🍂🍂🍂🍂🍂

 Πρέπει να φύγω!!!  Αναστέναξε ο Οκτώβρης και χιλιάδες φύλλα έπεφταν από τη θλίψη... Ήρθε η ώρα!! Ψιθύρισε ο Νοέμβριος.. Σε παρακαλώ δώσε μο...