Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Τυρόπιτες της Τσικνοπέμπτης (μικρασιάτικη συνταγή)

 Τυρόπιτες της Τσικνοπέμπτης (μικρασιάτικη συνταγή)


Τηγανητές τυρόπιτες, που διπλώνονται σαν μαξιλαροθήκες και είναι παρόμοιες με τους γκιουζλεμέδες, που έφτιαχναν σε περιοχές της Μικράς Ασίας, όπως στο Αϊβαλί.


Μαρία Τσίχλα-Χούλη και Φούλα Χούλη-Φράγκου



«Τις Τσικνοπέμπτες παίρνανε μπρος τα τηγάνια», μας διηγούνται η Φούλα και η Μαρία, που μας διηγήθηκαν τις ιστορίες ξεριζωμού των οικογενειών τους και πώς από τον Τσεσμέ και το Λυθρί της Σμύρνης βρέθηκαν στη Χίο. 

«Πιάνανε τα τηγανίσματα από νωρίς και φτιάχνανε βουνά από τυρόπιτες». Παραδοσιακά στη γέμιση χρησιμοποιούσαν ξερό κατσικίσιο τυρί, αλλά τώρα βάζουν ανάμεικτα τυριά διάφορα και αυγά, που τα κορίτσια πήραν από το κοτέτσι του παπά.


30' προετοιμασία

30' τηγάνισμα

1 ώρα αναμονή

Σύνολο: 2 ώρες


Υλικά

Τεμάχια: 8-10


Για τη ζύμη


 500 γρ. αλεύρι σκληρό

 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι

 2 κουτ. σούπας ξίδι

 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

 250-300 ml χλιαρό νερό


Για τη γέμιση


 4 αυγά

 1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

 600 γρ. ξερό κατσικίσιο τυρί Χίου τριμμένο ή κατσικίσια «φέτα» θρυμματισμένη ή φέτα θρυμματισμένη μαζί με κασέρι τριμμένο (ή ανάμεικτα όλα τα τυριά) λάδι, για το τηγάνισμα


Διαδικασία


Για να φτιάξουμε τις τυρόπιτες της Τσικνοπέμπτης, ξεκινάμε με τη ζύμη.

Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το ξίδι.

Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον 1-2 κουτ. σούπας νερό ή αλεύρι. Την πλάθουμε σε μπάλα, καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα στην άκρη, να ξεκουραστεί.


Τυρόπιτες


Σε ένα μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι τα αυγά με το μοσχοκάρυδο. Σε άλλο μπολ βάζουμε το τυρί (ή τα τυριά).

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8-10 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μικρές μπάλες. Πασπαλίζουμε μια λεία επιφάνεια με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα ζύμης με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο διαμέτρου 20 εκ.

Αλείφουμε κάθε φύλλο με λίγο από το μείγμα του αυγού (θέλουμε να φτάσει για όλα τα φύλλα) και απλώνουμε το τυρί σε όλη την επιφάνεια. Διπλώνουμε καλά το φύλλο σαν φάκελο και το πιέζουμε να κλείσουν καλά οι ενώσεις και να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Τηγανίζουμε μία μία τις τυρόπιτες για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.


Μυστικά


Η συγκεκριμένη ζύμη είναι η βασική ζύμη για σπιτικό φύλλο και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε όλες τις αλμυρές πίτες.


Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οκτωβρης... Νοεμβρίος... 🍂🍂🍂🍂🍂

 Πρέπει να φύγω!!!  Αναστέναξε ο Οκτώβρης και χιλιάδες φύλλα έπεφταν από τη θλίψη... Ήρθε η ώρα!! Ψιθύρισε ο Νοέμβριος.. Σε παρακαλώ δώσε μο...