Το παγωτό, ένα αγαπητό δροσιστικό επιδόρπιο, ειδικά το καλοκαίρι δεν λείπει από τα ψυγεία μας. Παρασκευάζεται από γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη, σταθεροποιητή, φρούτα και άρωμα φρούτων, κακάο, ξηρούς καρπούς κ.ά. Το μείγμα καθώς παγώνει ανακατεύεται αργά για να μην δημιουργηθούν παγωμένοι κρύσταλλοι και να έχει λεία υφή.
Οι Άραβες ήταν οι πρώτοι που παρασκεύασαν παγωτό, αγαπημένο επιδόρπιο των χαλίφηδων της Βαγδάτης. Αρχές του 20ου αι. στην Αμερική, η σόδα με παγωτό, γνωστή ως «ice cream soda», πωλούνταν στα «soda shops». Στη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης τα «soda shops» αντικατέστησαν τα μπαρ και τα σαλούν.
Στην Πόλη αξέχαστη καλοκαιρινή φιγούρα ήταν και αυτή του «ντοντουρματζή», του πλανόδιου παγωτατζή, ο οποίος κάθε απόγευμα περιδιάβαινε τους δρόμους και διαλαλούσε την πραμάτεια του προκαλώντας μικρούς και μεγάλους. Ζωσμένος λευκή ποδιά, στους ώμους περασμένη ξύλινη μπάρα όπου κρέμονταν δεξιά – ζερβά, κασελάκια ξύλινα με καπάκι και μέσα μεταλλικά δοχεία με παγωτά: καϊμάκι, σοκολάτα, φράουλα, βύσινο και σε ειδική θέση χωνάκια βάφλας. Θαυμάσιες ποικιλίες φρέσκων, «αληθινών» παγωτών που παρασκεύαζαν σε ποσότητα ημερήσιας κατανάλωσης, από γάλα, ζάχαρη και σαλέπι (αυτοφυές φυτό της νοτιοδυτικής Μ. Ασίας, το οποίο έχει την ιδιότητα να πήζει).
Πηγή: ήθη και έθιμα της Πόλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου