Ο Crocus sativus L., γνωστός και ως Σαφράν ή Ζαφορά, είναι ένα φυτο το οποίο καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Το όνομα του προέρχεται από την ελληνική λέξη ‘’κρόκος ’’ και δείχνει το χρώμα του στίγματος, καθώς και το χρώμα που προσφέρει σε όποιο διάλυμα και αν χρησιμοποιηθεί.
Στην Ελλάδα το βρίσκουμε στην περιοχή της Μακεδονίας, ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο χωριό Κρόκος Κοζάνης, το οποίο πήρε και το όνομα από το φυτό. Ο Κρόκος είναι ένα ιδιαίτερο φυτό το οποίο εχει μελετηθεί για τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό, ενώ θεωρείται και ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά, εξαιτίας της ιδιαίτερης γεύσης που προσφέρει, καθώς επίσης και γιατί η διαδικασία συγκομιδής του είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αφού γίνεται χειρονακτικά και κάθε στίγμα του φυτού θέλει προσοχή ώστε να απομακρυνθεί από το φυτό, και να μας προσφέρει όλα τα θρεπτικά του συστατικά άθικτα.
Στην Ελλάδα το βρίσκουμε στην περιοχή της Μακεδονίας, ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο χωριό Κρόκος Κοζάνης, το οποίο πήρε και το όνομα από το φυτό. Ο Κρόκος είναι ένα ιδιαίτερο φυτό το οποίο εχει μελετηθεί για τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό, ενώ θεωρείται και ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά, εξαιτίας της ιδιαίτερης γεύσης που προσφέρει, καθώς επίσης και γιατί η διαδικασία συγκομιδής του είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αφού γίνεται χειρονακτικά και κάθε στίγμα του φυτού θέλει προσοχή ώστε να απομακρυνθεί από το φυτό, και να μας προσφέρει όλα τα θρεπτικά του συστατικά άθικτα.
Οι χημικές αναλύσεις που έχουν γίνει στο στίγμα του φυτού έχουν δείξει την παρουσία υδατοδιαλυτών καροτενοειδών (κροκίνη), και φλαβονοειδών, ενώ τα βασικά του συστατικά έχουν αναφερθεί ότι είναι η κροκίνη, η πικροκροκίνη και η σαφρανάλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου