ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΛΑΙΑ ΠΟΤΑΜΙΑ
Η "Παλαιά Ποταμιά" είναι κρυμμένη ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους και πεδία, που εκτείνονται ανάμεσα στα βουνά "Αμάν" και "Πελίννεο". Είναι χτισμένο σε ένα φαράγγι γεμάτο φυτά και δέντρα, το οποίο διασχίζεται από δύο ρέματα με το όνομα «Καραϊδαστός» και «Απέσο». Ο Καρυδάτος πήρε το όνομά του από τα καρυδιές, τα οποία ήταν άφθονα στην περιοχή. Η "Παλαιά Ποταμιά" πήρε το όνομά της από αυτά τα δύο ρέματα και είναι καλά κρυμμένη λόγω της θέσης της. Οι πρώτοι οικιστές του χωριού προσπέρασαν το ηλιόλουστο μέρος του φαραγγιού και έχτισαν τα σπίτια τους εκεί - μπορούν να δουν τα πρώτα σπίτια στην αριστερή πλευρά του χωριού. Ήρθαν από ένα μέρος κοντά στο χωριό "Πειράμα" που ονομάζεται "Άγιος Γιόρειος", το οποίο είχε θέα στη θάλασσα και ήταν εύκολα προσβάσιμο από πειρατές. Λόγω των εισβολών των πειρατών, οι άνθρωποι μετακόμισαν στην Παλαιά Ποταμιά. Οι υπόλοιποι κάτοικοι έχτισαν τα σπίτια τους στην άλλη πλευρά όπου ο ήλιος ήταν σπάνιος. Οι κάτοικοι του χωριού ήταν περίπου 300 στην κορυφή.
Παρόλο που η τοποθεσία προσέφερε ασφάλεια στους ανθρώπους, οι ηλιακές ακτίνες έφτασαν στο χωριό μόνο για δύο ώρες τη μέρα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση φυματίωσης. Η επικίνδυνη ασθένεια αποδεκάτισε τους ανθρώπους. Ο τόπος περιγράφηκε ως ανθυγιεινός και απομονωμένος. Μετά τις ασθένειες και το σεισμό του 1949, οι άνθρωποι αποφάσισαν να κινηθούν το 1955 και να ξεκινήσουν να χτίσουν το χωριό Νέα Ποταμιά, μόλις δύο χιλιόμετρα μακριά. Μέχρι το 1970, όταν οι τελευταίοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό, δεν υπήρχε ηλεκτρισμός.
Μεταξύ των ερειπίων των πέτρινων σπιτιών μπορεί κανείς να δει ακόμα το σχολείο, που χτίστηκε το 1911 (από τον ίδιο άντρα που έκτισε αργότερα το σχολείο του χωριού "Βολισσός"), καθώς και την εκκλησία του Αγίου Αντωνή. Υπήρχε σχολική αυλή και κήπος μπροστά από το σχολείο και δίπλα στην αυλή υπήρχαν οι τουαλέτες και οι μπανιέρες για τους ανθρώπους. Έβραζαν λίγο νερό και είχαν το μπάνιο τους εκεί. Η παλιά γέφυρα του χωριού ήταν από ξύλο καστανιάς. Τα σπίτια χτίστηκαν με γήινο άργιλο και στην οροφή οι άνθρωποι έβαλαν χώμα. Το χωριό συνδέθηκε με τρεις δρόμους, έναν κεντρικό δρόμο και δύο άλλους. Ήταν στενοί με βήματα.
Υπάρχει ένα κτίριο στα αριστερά του χωριού. Το κτίριο αυτό ονομάζεται "Παλαιά Βρύση". Έχει ακόμα νερό. Οι άνθρωποι που ζούσαν κοντά του πήγαν εκεί όταν ήθελαν να πάρουν λίγο νερό στα σπίτια τους. Χρησιμοποιούσαν συνήθως αγγεία από πηλό ή κάδους για το νερό. Ο υπόλοιπος κόσμος είχε πηγάδια κοντά στα σπίτια τους. Υπήρχε επίσης ένα πηγάδι κοντά στη γέφυρα. Στο κέντρο του χωριού μπορεί κανείς να δει ένα μεγάλο, τετραώροφο σπίτι.
Πριν από τη φωτιά του 2007, το τοπίο ήταν πολύ πιο πράσινο από τώρα. Σήμερα τα ερείπια των σπιτιών είναι σε αρμονία με το περιβάλλον φυσικό περιβάλλον δημιουργώντας ένα μοναδικό και τρομακτικό τοπίο (Ηφιγένεια Σωτηράκη)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου