Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 


Ο τελευταίος μήνας του έτους, ο πρώτος του χειμώνα, ο δέκατος του παλιού ρωμαϊκού ημερολογίου από όπου πήρε και το όνομά του. Decem στα λατινικά είναι το δέκα. Τον λένε και Χιονιά, Ασπρομηνά, Χριστουγεννιάτη, Χριστιανάρη, Δεκέμπρη, Άι-Νικολιάτη.Είναι ο μήνας με τις λιγότερες ώρες φωτός στο βόρειο ημισφαίριο και τις περισσότερες ώρες φωτός στο νότιο ημισφαίριο μια και ο ήλιος έχει τώρα τη μεγαλύτερη απόκλιση νότια του Ισημερινού. Στις 22 του μηνός είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο οπότε η απόκλιση του ήλιου νότια του Ισημερινού αρχίζει να λιγοστεύει και έτσι αρχίζει να μεγαλώνει η ημέρα και να μικραίνει η νύχτα.

ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΓΙΟΡΤΙΝΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ...

Με την άφιξη του Δεκεμβρίου το κρύο αρχίζει να είναι αρκετά τσουχτερό ανακοινώνοντάς μας έτσι τον ερχομό του Χειμώνα και την επέλαση του χιονιού. Γι' αυτό, άλλωστε ο Δεκέμβριος λέγεται και «Άσπρος μήνας», «Ασπρομηνάς» αλλά και «χιονιάς»
Είναι πρώτος μήνας του χειμώνα και η παράδοση λέει πως οι άνθρωποι τον λέγανε Χριστουγεννά, ή Χριστουγεννιάτη, λόγω της γιορτής των Χριστουγέννων!!
Τα έθιμα απο παλιά, λένε πως παιδάκια από κάθε γωνιά της Ελλάδας, με τρίγωνα και φυσαρμόνικες γυρνάνε όλα τα σπίτια και λένε τα Κάλαντα, ενώ οι νοικοκυραίοι τα φιλεύουν με κουλουράκια, μελομακάρονα, κουραμπιέδες και χρήματα....
Οι νοικοκυρές στα χωριά, ζυμώναν και ψήναν την παραδοσιακή και λαχταριστή Χριστουγεννιάτικη κουλούρα, την οποία κόβει και μοιράζει ο πατέρας στα μέλη της οικογένειας, τη βραδιά των Χριστουγέννων...
Την Παραμονή των Χριστουγέννων, το τζάκι στα χωριά συνήθιζε να μένει όλη τη βραδιά αναμμένο και με αυτό τον τρόπο συμβόλιζε τη φωτιά που άναψε ο Ιωσήφ στη φάτνη για να ζεστάνει το μικρό Χριστό..
Οι νοικοκυρές, ανήμερα , συνήθιζαν να θυμιατίζουν το σπίτι για να κρατήσουν μακριά τους καλικάντζαρους, ενώ το τραπέζι των Χριστουγέννων ήταν νηστήσιμο!!!!!
Αποτελούνταν συνήθως από ρύζι, χορτοκεφτέδες, λουκουμάδες και άλλα πολλά νηστήσιμα πάντα...

Η γιορτή των Χριστουγέννων με τα τόσα έθιμα και τις τόσες παραδόσεις χαρακτηρίζει ολόκληρο το μήνα.Ας είναι λοιπόν αυτός ο μήνας που θα φέρει σε όλους μας, την ελπίδα, υγεία δύναμη και την αισιοδοξία που...τόσο πολύ χρειαζόμαστε...












































































"Όταν ήμουν παιδί είχα βρει έναν κήπο για να κρύβομαι εκεί απ’ τη ζωή όταν λείπω.. όταν ήμουν παιδί είχα κρύψει έναν ήλιο να `χει ο δρόμος μου φως κι η σιωπή μου έναν φίλο..."

Καλημέρα!! Σήμερα η καρτ ποστάλ θα γίνει συλλέκτης ευτυχίας. Ο Μάριος Φραγκούλης τραγουδάει: "Όταν ήμουν παιδί είχα βρει έναν κήπο για να κρύβομαι εκεί απ’ τη ζωή όταν λείπω.. όταν ήμουν παιδί είχα κρύψει έναν ήλιο να `χει ο δρόμος μου φως κι η σιωπή μου έναν φίλο..."
Στα τραγούδια και τα ταξίδια ο Βαγγέλης Περάκης / 7:00 με 10:00 / Μέντα 88
Μας ακούτε εδώ: http://www.menta88.gr/player/
Η ευχετήρια κάρτα μας θα πάει στην Θεσσαλονίκη να βρει την ψυχολόγο Χαρά Βλαχοδήμου που έχει γράψει το βιβλίο "Συλλέκτης Ευτυχίας" ενώ γράφει και κείμενα σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.
Όπως αναφέρει στο βιβλίο ο Μαχάτμα Γκάντι έχει πει πως  "Ευτυχία είναι αυτό που σκέφτεσαι, αυτό που κάνεις και αυτό που νιώθεις να βρίσκονται σε ισορροπία.." Η ίδια το περιγράφει κάπως έτσι: "Κατά τη διάρκεια της ζωής μου ανέπτυξα πολλές θεωρίες, για το πώς θα γίνω ευτυχισμένη. Για μένα, η ευτυχία ήταν ο προορισμός. Κάθε φορά που αποτύγχανα, παρατηρούσα τον εαυτό μου να γίνεται όλο και πιο τολμηρός, εφευρετικός και ακούραστος. Τελικά, άρχισα να απολαμβάνω τη διαδικασία και ο στόχος μου άλλαξε. Δεν ήθελα την ευτυχία ως προορισμό αλλά ως τρόπο ζωής. Έτσι δημιούργησα έναν οδηγό, θα ανακαλύψεις μικρούς θησαυρούς, σταθερά και αποτελεσματικά βήματα, τα οποία θα σε οδηγήσουν στο να επιλέγεις την ευτυχισμένη πλευρά σου κάθε στιγμή.."
Το ταξίδι μας θα επικεντρωθεί στην απώλεια και τον πόνο της. Μόνο που όπως λέει τυχερός είναι αυτός που έχει κάτι για να το χάσει. "Θα σου κάνω μία ερώτηση. Η απάντηση που θα δώσεις αποτελεί δική σου ευθύνη. Και μόνο. «Αν έπρεπε να διαλέξεις κάποιο από τα δυο, τι θα επέλεγες; Να σβήσεις όλες σου τις αναμνήσεις ή να ζεις χωρίς τη δυνατότητα να δημιουργήσεις νέες εμπειρίες;» Οι περισσότεροι άνθρωποι  όταν βιώνουν  μια απώλεια, είναι επικεντρωμένοι σε ότι έχουν χάσει. Οδύρονται, πονάνε, προσπαθούν να ξεχάσουν, ότι τους έχει στιγματίσει γιατί δεν αντέχουν την απουσία του. Κανείς δε φαίνεται να θυμάται πως για να χάσει κάτι, πρέπει πρώτα να το έχει βρει.
Η πολυτέλεια του να πονάς για κάτι- κάποιον που έχασες προϋποθέτει το να είχες την τύχη να το γευτείς πρώτα,  έστω και για λίγες στιγμές. Πόσες φορές έχεις παρακαλέσει να μπορούσε να σβηστεί η μνήμη σου, να διαγράψεις κάποιον από τη ζωή σου; Πόσες φορές ήθελες να ξεχάσεις όλα όσα έζησες; Απλώς για να μη πονάει άλλο πια. Σπαταλάς χρόνο και σκέψη με όσα έχεις χάσει, ενώ στην ουσία πενθείς για σένα. Για όλα όσα ήσουν και όλα όσα είσαι πλέον, μετά από την εμπειρία της κατάκτησης και της απώλειας. Ξεχνάς μία λεπτομέρεια τόσο σημαντική. Αυτός που έχεις χάσει, αυτός που έχεις βάλει στη μαύρη λίστα με τους «κακούς» για την υγεία σου, ανθρώπους, είναι αυτός που κάποτε σε έκανε να νιώσεις. Πληγώνεσαι μόνο από κάτι ή κάποιον που στο παρελθόν σε είχε κάνει να χαμογελάς. Πονάει η απώλεια της προσωπικής σου ευτυχίας μέσω αυτής της κατάστασης ή αυτού του ανθρώπου. Για να γίνει κάποιος η κόλαση σου, πρέπει να του είχες επιτρέψει να είναι και ο παράδεισος σου. Είδες τελικά; Τίποτα δεν είναι άδικο. Όλα έχουν δύο όψεις. Το μαύρο και το άσπρο. Το καλό και το κακό. Σε όσους επιτρέπεις να μπουν και να γίνουν το χαμόγελο σου, την ίδια στιγμή υπογράφεις και για να γίνουν το δάκρυ σου.
Γιατί να θέλεις να σβήσεις τόσο απόλυτα κάποιον ή κάτι, επειδή σταμάτησε να σε κάνει χαρούμενο; Μακάρι να ήξερες πόσο τυχερός είσαι που έχεις κάτι για να το χάσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα στη ζωή τους, άξιο,  για να το κρατήσουν. Είναι ζωντανοί, δεν ζουν πραγματικά. Οι άνθρωποι που ζουν με τον φόβο. Αυτοί που έχουν απομυθοποιήσει την ίδια τη ζωή. «Πώς να αντιμετωπίσω μια ενδεχόμενη απώλεια;», ρωτάς, συνήθως. -Εγώ θα σε ρωτήσω : Πως αντιμετωπίζεις την παρουσία; Αγαπάς, αγαπιέσαι, νοιάζεσαι, δίνεις σημασία σε όσα έχεις σήμερα στην αγκαλιά σου; Εσύ, φίλε μου, είσαι ευγνώμων για όλα όσα έζησες ή  παραπονιέσαι μονίμως για όσα δεν σου έχουν συμβεί ακόμα; Πως θα σου φαινόταν αν αντί να επικεντρωθείς στο τι έχεις χάσει, να δώσεις σημασία σε αυτό που ζεις στο σήμερα; Ξέρω πόσο θέλεις να σταματήσεις να πονάς, αλλά θα κάνεις χάρη στον εαυτό σου αν σκεφτείς για μία στιγμή τι είναι αυτό που σε κάνει ευγνώμων στο Τώρα. Είσαι όλα όσα κράτησες στην αγκαλιά σου και όλα όσα άφησες να φύγουν.
Το παρελθόν σου είναι κομμάτι δικό σου και με το να το πολεμάς είναι σαν να απαρνιέσαι όλους τους μικρούς θησαυρούς που κέρδισες από τις επιλογές σου. Γι’αυτό μην ξεχνάς να θυμάσαι πως η απώλεια μπορεί να είναι μια δεδομένα επώδυνη διαδικασία αλλά… την διαφορά την κάνει η παρουσία!" Ένα από τα κείμενα που μας προτρέπει να ξαναγυρίσουμε σε αυτό που λέγεται πάντα για το παρόν. Παλιές αναμνήσεις , μελλοντικές επιθυμίες, το μόνο που κάνουν είναι  να προκαλούν ανησυχία. Ο δρόμος προς την αταραξία βρίσκεται στην  παρατήρηση  του παρόντος και στην  ικανότητα να του  επιτρέπουμε να κυλάει ανενόχλητο μαζί με το  ποτάμι της συνείδησής μας. Γιατί όπως γράφει και ο Ίρβιν Γιάλομ στο βιβλίο του για τον Σοπενχάουερ το "«Να μετατρέψεις  τα «έτσι συνέβη» σε «έτσι το θέλησα» αυτό και μόνο το ονομάζω λύτρωση». Γιατί όπως λέει στο βιβλίο του "Όταν έκλαψε ο Νίτσε": Τι θα συνέβαινε αν κάποιος σου έλεγε ότι αυτή τη ζωή -όπως τη ζεις τώρα και όπως την έχεις ζήσει στο παρελθόν- πρέπει να τη ζήσεις ξανά, αμέτρητες φορές; Και χωρίς να συμβαίνει τίποτα καινούργιο; Όπου κάθε πόνος και κάθε χαρά κι ό,τι ήταν μικρό ή μεγάλο στη ζωή σου, θα επιστρέφει σε σένα, όλα στην ίδια διαδοχή και ακολουθία; Φαντάσου την αιώνια κλεψύδρα της ύπαρξης ν' αναποδογυρίζει ξανά και ξανά και ξανά. Κάθε πράξη που κάνεις, κάθε πόνος που νιώθεις, θα βιώνεται συνεχώς στην αιωνιότητα..
Η αιώνια επανάληψη σημαίνει ότι κάθε φορά που επιλέγεις μια πράξη, θα την επιλέγεις αιώνια. Και ισχύει το ίδιο για κάθε πράξη που δεν κάνεις, κάθε εμποδισμένη σκέψη, κάθε επιλογή που απέφυγες. Και όλη η αβίωτη ζωή θα μένει να φουσκώνει μέσα σου, αβίωτη για όλη την αιωνιότητα. Κι η αδιόρατη φωνή της συνείδησής σου θα σου διαμαρτύρεται αιώνια. Τη σιχαίνεσαι αυτή την ιδέα; Ή σ' αρέσει; Αν την σιχαίνεσαι ζήσε με τέτοιο τρόπο που να σου αρέσει η ιδέα. Το μάθημα που σου διδάσκω είναι: Να πεθαίνεις τη σωστή στιγμή!  Ζήσε όταν ζεις με όλη σου την καρδιά με όλη σου την αγάπη και την θέληση.. Ο θάνατος κατά κάποιο τρόπο χάνει τη φρίκη του, αν κάποιος πεθάνει έχοντας εξαντλήσει τη ζωή του! Αν ο άνθρωπος δεν ζει στη σωστή στιγμή, τότε δεν μπορεί ποτέ να πεθάνει τη σωστή στιγμή..."
Πάμε και σήμερα να συναντήσουμε ανθρώπους που ψάχνουν για λίγες σταγόνες ευτυχίας. Ζουν, αγαπάνε και αγαπιούνται, χωρίζουν, πονάνε αλλά πάντα με πυξίδα το τώρα και την καρδιά βρίσκουν τρόπο να μιλήσουν για αυτό, να γράψουν, να τραγουδήσουν και να παρηγορήσουν την ψυχή για να προχωρήσουν και πάλι μπροστά σε μια καινούργια μέρα. Σε περιμένω και σήμερα μέχρι τις 10 στον Μέντα 88.
"Τον εαυτό του παιδί απ’ το χέρι κρατάει στα ίδια μέρη κι απόψε η ζωή θα τους πάει. θα περάσουν ξανά απ’ της μνήμης τα σπίτια, από θάλασσες άδειες, απ’ του φόβου τα δίχτυα..." Καλημέρα!!

*Κάθε μέρα στις 7.00 στέλνουμε στην πόλη την καρτ ποστάλ της ημέρας με έναν στίχο-ευχή για το δρόμο. Σου αρέσει; Έλα να την μοιραστούμε.

ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙ
Μουσική - τραγούδι:  Μάριος Φραγκούλης
Στίχοι:  Παρασκευάς Καρασούλος

https://www.youtube.com/watch?v=BX3Ztxtm6F4


Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΦΙΛΙΑ

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΦΙΛΙΑ

Ο Αριστοτέλης είχε χαρακτηρίσει τους αληθινούς φίλους ως «μία ψυχή, σε δύο σώματα», αλλά τι είναι αυτό που διαχωρίζει τις παντοτινές φιλίες από τις πιο περιστασιακές; Διαβάστε ποιες είναι οι έντεκα αρετές που έχουν οι πραγματικοί φίλοι, αυτοί που θα μείνουν κοντά μας μια ζωή.

1. Πιέζουν να αποδεχτούμε τον εαυτό μας

Πολλές φορές κάνουμε το λάθος να κρίνουμε πολύ σκληρά και αρνητικά τον εαυτό μας. Όταν έρχεται εκείνη η ώρα, οι φίλοι μας είναι εκείνοι που μας είναι έτοιμοι να μας «ανεβάσουν» όταν είμαστε πεσμένοι. Οι άνθρωποι νιώθουν καλύτερα όταν έχουν κοντά τους ανθρώπους που τους στηρίζουν και τους ενθαρρύνουν.

2. Λένε πότε κάνουμε λάθος

Όλοι κάνουμε λάθη, και όταν φτάνει εκείνη η στιγμή οι αληθινοί φίλοι είναι αυτοί που πρώτοι θα το εντοπίσουν και με καλοπροαίρετο τρόπο θα μας το πουν. Μαζί με τα θετικά που κάνουμε, είναι έτοιμοι να μιλήσουν και για τα αρνητικά αλλά να μας στηρίξουν και στα δύο.

3. Είναι παρόντες

Το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να προσφέρει ο φίλος είναι η προσοχή του και η παρουσία του.

4. Ακούνε πραγματικά

Oι συζητήσεις με τους αληθινούς σας φίλους δεν είναι ποτέ μονόπλευρες. Ο ανοιχτός διάλογος με κάποιον δημιουργεί και πιο ισχυρό δεσμό μαζί του.

5. Μας στηρίζουν σε κάθε δυσκολία

Είναι εύκολο για κάποιον να μας στηρίζει στην επιτυχία, αλλά ο πραγματικός φίλος θα βρεθεί δίπλα μας και στα καλά και στα κακά, το πένθος, τη χαρά, τις αποτυχίες και όλα όσα συμβούν στην πορεία της ζωής μας.

6. Μειώνουν τα επίπεδα του στρες

Οι φίλοι γνωρίζουν πότε τα επίπεδα του στρες στη ζωή μας είναι ιδιαίτερα αυξημένα και είναι έτοιμοι να επέμβουν και να μας βοηθήσουν είτε δίνοντας την πολύτιμη συμβουλή τους είτε απλά για να μας ηρεμήσουν με την παρουσία τους.

7. Μας κρατούν προσγειωμένους

Βρίσκονται πάντοτε κοντά για να γιορτάσουν οποιαδήποτε επιτυχία σας, αλλά δεν μας αφήνουν να ξεχάσουμε από που ερχόμαστε, ποιες είναι οι ρίζες μας.

8. Μας προστατεύουν, ακόμα κι αν έρχονται σε δύσκολη θέση

 Η ειλικρίνεια δεν είναι πάντοτε η πιο εύκολη κίνηση αλλά είναι σημαντική για να χτιστεί μία σχέση.

9. Κάνουν τη φιλία προτεραιότητα

Οι ζωές τον ανθρώπων εξελίσσονται. Γάμος, δουλειά, παιδιά έρχονται να εμπλουτίσουν την καθημερινότητα και ο χρόνος λιγοστεύει. Η αληθινή φιλία ξεπερνάει τέτοια εμπόδια και δεν αφήνει την έλλειψη χρόνου να την φθείρει.

10. Συγχωρούν

Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη, αλλά εάν η φιλία είναι πραγματικά δυνατή μπορεί να ξεπεράσει δυσκολίες και συγκρούσεις. Το σημαντικό είναι να βρίσκει κανείς το κουράγιο να προσεγγίσει τον άλλον αφού έχει κάνει κάτι λάθος και ταυτόχρονα να μπορεί να κατανοήσει και να συγχωρέσει.

11. Μας κάνουν να θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι

Οι φίλοι δεν βρίσκονται μόνο κοντά μας όταν μεγαλώνουμε, αλλά μας κάνουν να θέλουμε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.


Από "Steve Jobs"




Μην αφήνεις τον θόρυβο της γνώμης των άλλων να πνίξει την εσωτερική σου φωνή.

Και το σημαντικότερο, έχε το κουράγιο να ακολουθήσεις την καρδιά και τη διαίσθησή σου.


"Steve Jobs"

είναι αυτός που σε χρειάζεται στη ζωή του. 💕

Ο μόνος άνθρωπος που χρειάζεσαι είναι αυτός που σε χρειάζεται στη ζωή του. 💕

~ Όσκαρ Ουάιλντ ~



Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Καρδιά, μυαλό και κότσια.


Στη ζωή χρειάζεται να έχεις τρία πράγματα:
Καρδιά, μυαλό και κότσια.
Την καρδιά για να αγαπάς,
το μυαλό για να σκέφτεσαι,
τα κότσια για να αντιμετωπίζεις τα πάντα!🌼💙

ολά καλά θα πάνε, θα το δεις

Παντα να κλεινεις την μερα με μια θετικη σκεψη..🌹

🌺Οσο δυσκολα και αν ειναι τα πραγματα

Αυριο ειναι μια νεα αρχη..🌻

🌷Για αυτο αναψε μου ενα χαμογελο

Και οι καρδιες θα ανθισουν παλι..🌹💋

















Να μη φοβάσαι τη μοναξιά σου..!!!🌹💋
Χόρχε Μπουκάι


















Όταν χαρίζεις ένα βιβλίο, χαρίζεις ένα ταξίδι...!!!! 🌷🌹💋










Όλα τα άλλα είναι θόρυβος...


Κάποια πράγματα μπορούν να τα πουν μόνο τα μάτια μας.
Όλα τα άλλα είναι θόρυβος...
έτσι απλα λοιπον λεμε καλημερα σήμερα.. ❤

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Ποια τα οφέλη για το παιδί με την εκμάθηση παραδοσιακών χορών ;

Ποια τα οφέλη για το παιδί με την εκμάθηση παραδοσιακών χορών ;




Ο παραδοσιακός ελληνικός χορός  αποτελεί βασικό παιδαγωγικό μέσο μάθησης και ανάπτυξης του παιδιού. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο χορός συμβάλει στη συνολική ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών  και γι΄αυτό το λόγο προτείνεται  ανεπιφύλακτα ως εκπαιδευτικό “εργαλείο”.
Τα οφέλη και οι δεξιότητες που αναπτύσσονται στα παιδιά μέσω της εκμάθησης παραδοσιακών ελληνικών χορών ενδεικτικά είναι τα εξής:
  • Αναπτύσσουν τον αυθορμητισμό τους.
  • Αναπτύσσουν την αντιληπτική τους ικανότητα.
  • Βελτιώνουν τη γλωσσική και κινητική τους λειτουργία.
  • Γίνονται πιο δημιουργικά διότι αναπτύσσουν την φαντασία τους. Μέσω του παραδοσιακού χορού μπορούν να δημιουργήσουν παιχνίδια και νέες κινητικές φιγούρες.
  • Κατανοούν και εκτιμούν το σώμα τους και έτσι αποκτούν αυτοπεποίθηση.
  • Κοινωνικοποιούνται: Διατηρούν και δημιουργούν φιλίες.
  • Αναπτύσσουν την συλλογικότητα.
  • Αναπτύσσεται η αυτοπειθαρχεία και ο αυτοέλεγχος.
  • Εκτονώνονται ψυχικά και συναισθηματικά κι έτσι χαλαρώνουν με αποτέλεσμα τη μείωση  του άγχους τους.
  • Μείωση της υπερκινητικότητας.
  • Αναπτύσσουν το καρδιο-αναπνευστικό σύστημα.
  • Βελτιώνουν την αντοχή.
  • Βελτίωση του συντονισμού και της ισορροπίας.
  • Μείωση του σωματικού βάρους.
  • Καλλιέργεια του ρυθμού. Σύμφωνα με τον Carl Orff, «ο ρυθμός είναι η ίδια η ζωή και όλες οι λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος έχουν ρυθμό». 
Οι παραδοσιακοί ελληνικοί  χοροί εδραιώνουν την ταυτότητά μας και παρέχουν στο παιδί το αίσθημα της συνέχειας. 
Σκοπός της διδασκαλίας των παραδοσιακών ελληνικών χορών δεν είναι μόνο το πρακτικό κομμάτι δηλαδή  το να μάθουν τα παιδιά τα βήματα ενός χορού αλλά να λειτουργήσει ως μέσο αγωγής και ευαισθητοποίησης των παιδιών σε ότι αφορά την πολιτιστική τους κληρονομιά.
Μέσω του ελληνικού παραδοσιακού χορού,τα παιδιά έρχονται σε επαφή με  την παραδοσιακή μουσική, το παραδοσιακό τραγούδι, τα παραδοσιακά μουσικά όργανα, με τα ήθη-έθιμα των προγόνων μας, γνωρίζουν  πολιτισμικά στοιχεία και τοπικές κουλτούρες άλλων περιοχών και συμβάλλουν στη διατήρηση και τη διαιώνιση της λαϊκής μας παράδοσης. Στην κοινωνία της παγκοσμιοποίησης είναι επιτακτική ανάγκη και να γνωρίσουμε και να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, ότι τα παιδιά μας είναι οι αυριανοί συνεχιστές της παράδοσης μας!!!

Πηγή : https://xoreytis.gr/genika/poia-ta-ofelh-gia-to-paidi-me-tin-ekmathisi-paradosiakon-xoron/?fbclid=IwAR0x12hUyYcREpk9U385UCLz5pgxV3veYDw8N8f8OseplGOhRRMm-qxhmDE

Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας, κατά των Γυναικών



ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΒΙΑΣ!

(Σήμερα δεν ξεχνάμε είναι η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας, κατά των Γυναικών)


Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

ένα παραμύθι γραμμένο από το χέρι του Θεού.




Η ζωή κάθε ανθρώπου είναι ένα παραμύθι γραμμένο από το χέρι του Θεού.


Hans Christian Andersen


Να έχετε ένα όμορφο βράδυ ...

Η Μαντόλα " Δημήτρης Παρθενίδης


Το τραγούδι " Η Μαντόλα " του δίσκου του Δημήτρη Παρθενίδη με τίτλο " Ηχοχρώματα " κυκλοφορεί επίσημα από την εταιρία ΑΕΡΑΚΗΣ - ΣΕΙΣΤΡΟΝ σε απόδοση στη νοηματική γλώσσα. Στίχοι & Μουσική:Δημήτρης Παρθενίδης Ηχογράφηση: Dare Studios Τραγούδι:Δημήτρης Παρθενίδης Η Μαντόλα Η μοίρα μου με γνώρισε μ΄΄εναν άνθρωπο απ'την Κρήτη που το πρωί του άρεζε καρβέλια να φουρνίζει Μα από βραδύς συνήθιζε στιχάκια να σκαλίζει και μ'ένα όργανο αγκαλιά συχνά ν'αρμενίζει Τραγούδια όσα έγραψε αλήθεια φέρουν μόνο για τη χαρά του να μιλούν και της ψυχής τον πόνο για τη χαρά του να μιλούν και της ψυχής τον πόνο Είναι ένας άνθρωπος απλός που ξέρει να κερδίζει με τα απλά κι ασήμαντα τη μέρα του να αρχίζει Δεν ψάχνει για το έπαθλο δεν ψάχνει για τη δόξα μα της μαντόλας του η πενιά φτιάχνει ουράνια τόξα Τραγούδια όσα έγραψε αλήθεια φέρουν μόνο για τη χαρά του να μιλούν και της ψυχής τον πόνο για τη χαρά του να μιλούν και της ψυχής τον πόνο

Αγία Αικατερίνη


Αγία Αικατερίνη


Μεγαλομάρτυς της Χριστιανοσύνης. Η μνήμη της εορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου και στις 24 Νοεμβρίου στο σλαβόφωνο χριστιανικό κόσμο.




Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, η Αικατερίνη γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού (250-310). Ήταν κόρη του επάρχου της πόλης Κώνστα και διακρίθηκε για τη σπάνια σοφία και ομορφιά της. Με διαταγή του Μαξιμιανού συμμετείχε σε συζήτηση με 50 φιλοσόφους, γύρω από τη χριστιανική πίστη. Όχι μόνο έπεισε πολλούς από αυτούς με τα επιχειρήματά της, αλλά κατόρθωσε να τους μεταστρέψει προς τον Χριστιανισμό.
Ο Μαξιμιανός, μόλις το πληροφορήθηκε, εξοργίστηκε και προσπάθησε να καλοπιάσει την Αικατερίνη. Μόλις, όμως, πληροφορήθηκε ότι ή όμορφη αλεξανδρινή διανοούμενη προσηλύτισε τη σύζυγό του Φαυστίνα, τον σωματοφύλακά της Πορφύριο και 200 στρατιώτες, διέταξε τον αποκεφαλισμό τους και τη σύλληψη της Αικατερίνης, την οποία εξόρισε.
Η επιμονή της να μην απαρνηθεί τον Χριστιανισμό, προκάλεσε τη δήμευση της περιουσίας της και την καταδίκη της σε αργό θάνατο στον οδοντωτό τροχό. Ο τροχός έσπασε μόλις άγγιξε το σώμα της κι έτσι ο Μαξιμιανός διέταξε τον αποκεφαλισμό της. Τότε, από την ασώματο κεφαλή της, αντί για αίμα έτρεξε γάλα, σύμφωνα πάντα με την εκκλησιαστική παράδοση. Τον έκτο αιώνα ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός μετέφερε το λείψανο της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, όπου ιδρύθηκε η ομώνυμη περίβλεπτος μονή.
Η Αγία Αικατερίνη είναι προστάτιδα του Πανεπιστημίου των Παρισίων και διαφόρων επαγγελματικών κλάδων σε πολλές χριστιανικές χώρες του κόσμου, όπως των δικηγόρων και νομικών εν γένει, βιβλιοθηκονόμων, φιλοσόφων, μυλωνάδων, γανωματήδων, νοσοκόμων, γραμματέων, στενογράφων, βυρσοδεψών και των αγγειοπλαστών. Ακόμη, είναι προστάτιδα των ετοιμοθάνατων, των παρθένων και των ανύπαντρων γυναικών.
Στην Ελλάδα, η Αγία Αικατερίνη είναι προστάτιδα των γεωργών, επειδή η εορτή της συμπίπτει με τη σπορά. Υπάρχει, μάλιστα, πανελλήνια παράδοση, ότι αν τυχαίνει να υπάρχει ανομβρία, η αγία «δανείζεται νερό» από άλλον άγιο για να βρέξει την ημέρα της εορτής της και να ευχαριστήσει τους γεωργούς.
Στις Κυκλάδες οι άγαμες κοπέλες ζυμώνουν αλμυροκουλούρες την ημέρα της εορτής της αγίας και τρώνε ένα κομμάτι προτού κοιμηθούν, λέγοντας: «Άγια μου Κατερίνα, ντοτόρου θυγατέρα, / άμε στην άρουρα, στην κάρουλα / στη μαρμαροχρυσοπηγή / που ν’ οι Μοίρες τω Μοιρών/ κι αν είν’ κι εμένα η δική μου / και αν είναι άξια και καλή / πες της νάρθει να με βρει». Το ίδιο βράδυ αν δουν στο όνειρό τους ότι κάποιος τους δίνει νερό να ξεδιψάσουν, τότε αυτός θα είναι ο μελλοντικός σύζυγός τους.
Η Αγία Αικατερίνη είναι πολιούχος της Κατερίνης. Η πρωτεύουσα της Πιερίας ονομάστηκε αρχικά Αικατερίνη από το όνομα της αγίας.
Απολυτίκιο της Αγίας Αικατερίνης
Την πανεύφημον νύμφην Χριστού υμνήσωμεν,
Αικατερίναν την θείαν και πολιούχον Σινά,
την βοήθειαν ημών και αντίληψιν ότι
εφήμωσε λαμπρώς τους κομψούς
των ασεβών του Πνεύματος τη μαχαίρα,
και νυν ως μάρτυς στεφθείσα,
αιτείται πάσι το μέγα έλεος.
 Πηγή : https://www.sansimera.gr/biographies/727

Charles Michel de l'Epée: Ο παιδαγωγός και φιλάνθρωπος που ίδρυσε το πρώτο δημόσιο σχολείο κωφών

Charles Michel de l'Epée: Ο παιδαγωγός και φιλάνθρωπος που ίδρυσε το πρώτο δημόσιο σχολείο κωφών


Αφιερωμένο στον Charles Michel de l'Epée, είναι το σημερινό doodle της GoogleΟ Γάλλος παιδαγωγός και φιλάνθρωπος ήταν αυτός που ίδρυσε το πρώτο δημόσιο σχολείο κωφών.


Διαλύοντας την εσφαλμένη αντίληψη ότι τα άτομα με μειωμένη ακοή ήταν ανίκανα για μάθηση, o Charles Michel de l'Epée ανέπτυξε μια οπτική μέθοδο που αποτέλεσε το πρότυπο για τη διδασκαλία των κωφών και με αυτόν τον τρόπο άλλαξε αμέτρητες ζωέςεπάνω στον πλανήτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό έγινε σε μία εποχή που πολλοί κωφοί άνθρωποι ζούσαν κάτω από καθεστώς έντονων κοινωνικών διακρίσεων, αποκλεισμών και προκαταλήψεων.
Ο Charles Michel de l'Epée, που έμεινε στην ιστορία και ως ο «πατέρας των κωφών», γεννήθηκε σαν σήμερα (24 Νοεμβρίου) το 1712 στις Βερσαλλίες. Ήταν γιος αρχιτέκτονα και μεγάλωσε μέσα σε μια πλούσια οικογένεια. Σπούδασε θεολογία και νομική πριν αφιερώσει τη ζωή του στις φιλανθρωπίες και στη βοήθεια των φτωχών και των αδυνάτων.
Κόντρα σε παγιωμένες προκαταλήψεις και αναχρονιστικές ιδέες ίδρυσε το 1760 ένα ειδικό σχολείο και έκανε τον κόσμο να πιστέψει ότι οι κωφοί άνθρωποι μπορούσαν να έχουν δικαίωμα στη γλώσσα και ανέδειξε την πεποίθηση ότι θα έπρεπε να παίρνουν μέρος στα θρησκευτικά μυστήρια. Έτσι, άρχισε να αναπτύσσει ένα σύστημα διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας και της θρησκείας. 
Ο Charles Michel de l'Epée έφυγε από τη ζωή το 1789, στις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης και ο τάφος του βρίσκεται στην εκκλησία Saint Roch του Παρισιού. Η γαλλική Εθνοσυνέλευση, δύο χρόνια μετά τον θάνατό του, τον αναγνώρισε ως «ευεργέτη της ανθρωπότητας» και υποστήριξε τα δικαιώματα των κωφών που συμπεριλήφθηκαν στη διακήρυξη για τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη.
Πηγή: https://www.cnn.gr/focus/story/155814/charles-michele-de-l-epee-o-paidagogos-kai-filanthropos-poy-idryse-to-proto-dimosio-sxoleio-kofon

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

φακές και φασόλια σε κεσεδάκι




Θυμάστε πόσο μας άρεσε όταν φυτεύαμε φακές και φασόλια σε κεσεδάκι από γιαούρτι στο σχολείο;

Ας το επαναλάβουμε με τα παιδιά μας! Μόνο που τώρα το πείραμα θα είναι αναβαθμισμένο: Διάφανα ποτήρια, μάτια, μέχρι και κοτσίδια. Πανέμορφο το αποτέλεσμα!

ΠΑΛΑΙΑ ΠΟΤΑΜΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΛΑΙΑ ΠΟΤΑΜΙΑ




Η "Παλαιά Ποταμιά" είναι κρυμμένη ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους και πεδία, που εκτείνονται ανάμεσα στα βουνά "Αμάν" και "Πελίννεο". Είναι χτισμένο σε ένα φαράγγι γεμάτο φυτά και δέντρα, το οποίο διασχίζεται από δύο ρέματα με το όνομα «Καραϊδαστός» και «Απέσο». Ο Καρυδάτος πήρε το όνομά του από τα καρυδιές, τα οποία ήταν άφθονα στην περιοχή. Η "Παλαιά Ποταμιά" πήρε το όνομά της από αυτά τα δύο ρέματα και είναι καλά κρυμμένη λόγω της θέσης της. Οι πρώτοι οικιστές του χωριού προσπέρασαν το ηλιόλουστο μέρος του φαραγγιού και έχτισαν τα σπίτια τους εκεί - μπορούν να δουν τα πρώτα σπίτια στην αριστερή πλευρά του χωριού. Ήρθαν από ένα μέρος κοντά στο χωριό "Πειράμα" που ονομάζεται "Άγιος Γιόρειος", το οποίο είχε θέα στη θάλασσα και ήταν εύκολα προσβάσιμο από πειρατές. Λόγω των εισβολών των πειρατών, οι άνθρωποι μετακόμισαν στην Παλαιά Ποταμιά. Οι υπόλοιποι κάτοικοι έχτισαν τα σπίτια τους στην άλλη πλευρά όπου ο ήλιος ήταν σπάνιος. Οι κάτοικοι του χωριού ήταν περίπου 300 στην κορυφή.







Παρόλο που η τοποθεσία προσέφερε ασφάλεια στους ανθρώπους, οι ηλιακές ακτίνες έφτασαν στο χωριό μόνο για δύο ώρες τη μέρα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση φυματίωσης. Η επικίνδυνη ασθένεια αποδεκάτισε τους ανθρώπους. Ο τόπος περιγράφηκε ως ανθυγιεινός και απομονωμένος. Μετά τις ασθένειες και το σεισμό του 1949, οι άνθρωποι αποφάσισαν να κινηθούν το 1955 και να ξεκινήσουν να χτίσουν το χωριό Νέα Ποταμιά, μόλις δύο χιλιόμετρα μακριά. Μέχρι το 1970, όταν οι τελευταίοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό, δεν υπήρχε ηλεκτρισμός.

Μεταξύ των ερειπίων των πέτρινων σπιτιών μπορεί κανείς να δει ακόμα το σχολείο, που χτίστηκε το 1911 (από τον ίδιο άντρα που έκτισε αργότερα το σχολείο του χωριού "Βολισσός"), καθώς και την εκκλησία του Αγίου Αντωνή. Υπήρχε σχολική αυλή και κήπος μπροστά από το σχολείο και δίπλα στην αυλή υπήρχαν οι τουαλέτες και οι μπανιέρες για τους ανθρώπους. Έβραζαν λίγο νερό και είχαν το μπάνιο τους εκεί. Η παλιά γέφυρα του χωριού ήταν από ξύλο καστανιάς. Τα σπίτια χτίστηκαν με γήινο άργιλο και στην οροφή οι άνθρωποι έβαλαν χώμα. Το χωριό συνδέθηκε με τρεις δρόμους, έναν κεντρικό δρόμο και δύο άλλους. Ήταν στενοί με βήματα.






Υπάρχει ένα κτίριο στα αριστερά του χωριού. Το κτίριο αυτό ονομάζεται "Παλαιά Βρύση". Έχει ακόμα νερό. Οι άνθρωποι που ζούσαν κοντά του πήγαν εκεί όταν ήθελαν να πάρουν λίγο νερό στα σπίτια τους. Χρησιμοποιούσαν συνήθως αγγεία από πηλό ή κάδους για το νερό. Ο υπόλοιπος κόσμος είχε πηγάδια κοντά στα σπίτια τους. Υπήρχε επίσης ένα πηγάδι κοντά στη γέφυρα. Στο κέντρο του χωριού μπορεί κανείς να δει ένα μεγάλο, τετραώροφο σπίτι.
Πριν από τη φωτιά του 2007, το τοπίο ήταν πολύ πιο πράσινο από τώρα. Σήμερα τα ερείπια των σπιτιών είναι σε αρμονία με το περιβάλλον φυσικό περιβάλλον δημιουργώντας ένα μοναδικό και τρομακτικό τοπίο (Ηφιγένεια Σωτηράκη)










Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Ημερα των ενοπλων δυναμεων δυναμεων

Ημερα των ενοπλων δυναμεων δυναμεων



Κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, ανήμερα της Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, γιορτάζεται η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων με πρωτοβουλία της Ελληνικής Πολιτείας για να υπομνησθεί και να τιμηθεί η προσφορά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων προς το Έθνος, τόσο σε περίοδο πολέμων, όσο και στην ειρήνη. Ο εορτασμός καθιερώθηκε μετά τη Μεταπολίτευση το 1975.
Την περίοδο της απριλιανής δικτατορίας (1967-1974) γιορταζόταν στις 29 Αυγούστου ως Ημέρα της Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων με φιέστες και παράτες στο Παναθηναϊκό Στάδιο για να εξαρθεί η «συντριβή των κομμουνιστοσυμμοριτών στο Γράμμο και το Βίτσι το 1949». Πριν από τη χούντα, η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων γιορταζόταν στις 15 Αυγούστου, την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Οκτωβρης... Νοεμβρίος... 🍂🍂🍂🍂🍂

 Πρέπει να φύγω!!!  Αναστέναξε ο Οκτώβρης και χιλιάδες φύλλα έπεφταν από τη θλίψη... Ήρθε η ώρα!! Ψιθύρισε ο Νοέμβριος.. Σε παρακαλώ δώσε μο...