ΒΟΤΑΝΑ ΠΟΥ ΣΠΑΝΕ ΤΗ ΜΥΤΗ ΜΑΣ..... 🌿
ΑΠΟΓΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ...🌿
🌿🌿 Τα φρέσκα μυρωδικά είναι το μυστικό για κάθε νόστιμο φαγητό. Ο μαϊντανός, ο άνηθος, ο βασιλικός, η ρίγανη, το θυμάρι, ο δυόσμος, η μαντζουράνα κάνουν τα φαγητά μας απολαυστικά, διαιτητικά και υγιεινά.
Οδηγίες χρήσεως των μυρωδικών
Τι ποσότητα να βάζετε
Συνήθως την ποσότητα των φρέσκων μυρωδικών που θα χρησιμοποιήσετε την υποδεικνύει η συνταγή σας ανάλογα με το φαγητό που θα φτιάξετε. Αυτό όμως που είναι σημαντικό να ξέρετε είναι ότι αν μια συνταγή αναφέρει την ποσότητα του αποξηραμένου μυρωδικού, τότε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο θα πρέπει να τριπλασιάσετε την ποσότητα. Για παράδειγμα, αν η συνταγή σας λέει να βάλετε 1 κουταλάκι αποξηραμένο βασιλικό και εσείς διαθέτετε φρέσκο, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε 3 κουταλάκια φρέσκο.
Πότε να τα αγοράσετε
Τα φρέσκα μυρωδικά και βότανα το ιδανικό είναι να τα προμηθεύεστε όταν είστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσετε, γιατί όταν μπαίνουν στο ψυγείο όσο παραμένουν εκεί χάνουν μέρος της γεύσης και του αρώματός τους.
Πώς να τα συντηρήσετε
Τα βάζετε σε σακούλες τροφίμων χωρίς να τα πλύνετε, ανοίγετε λίγες τρύπες για να αερίζονται και στη συνέχεια τα τοποθετείτε στο ψυγείο, στη θέση που συντηρείτε τα λαχανικά σας. Μια άλλη λύση είναι να τα βάλετε σε ένα ποτήρι με νερό, το οποίο θα ανανεώνετε κάθε μέρα, και στη συνέχεια στο ψυγείο. Και με τους δύο αυτούς τρόπους τα βότανα συντηρούνται επί μία εβδομάδα. Αν όμως έχετε στη διάθεσή σας πολλά φρέσκα βότανα, τα οποία δεν προλαβαίνετε να τα χρησιμοποιήσετε μέσα σε μία εβδομάδα, θα πρέπει να τα καταψύξετε, αφού στην κατάψυξη διατηρούνται για περίπου 6 μήνες. Τα κατεψυγμένα βότανα χρησιμοποιούνται μόνο στο μαγείρεμα και όχι στις φρέσκες σαλάτες. Για να τα καταψύξετε, πρέπει πρώτα να τα πλύνετε, να τα στραγγίσετε, να τα σκουπίσετε με χαρτί κουζίνας, να τα ψιλοκόψετε και στη συνέχεια να τα βάλετε, σε μεριδούλες, σε σακούλες τροφίμων.
Πώς να τα πλύνετε
Πλένετε πάντα μόνο την ποσότητα που πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Το πλύσιμο γίνεται κάτω από τρεχούμενο νερό. Στη συνέχεια, στραγγίζετε το πολύ νερό, ταμπονάρετε με χαρτί κουζίνας και τα μυρωδικά είναι έτοιμα να τα κόψετε με τον τρόπο που θέλετε και να τα χρησιμοποιήσετε στο φαγητό ή στις σαλάτες σας.
Πότε να τα ρίξετε στην κατσαρόλα
Αν είναι φρέσκα, για να μη χάσουν μέρος της γεύσης, του αρώματος, του χρώματος και των θρεπτικών τους συστα-τικών, πρέπει να τα βάζετε στο φαγητό 3-5΄ πριν το κατεβάσετε από τη φωτιά. Αν είναι αποξηραμένα, τότε τα βάζετε 20΄ πριν σβήσετε τη φωτιά. Καλό είναι να μην τα προσθέτετε από την αρχή του μαγειρέματος, γιατί δίνουν βαριά γεύση στο φαγητό.
Θησαυρός και για την υγεία
Δεντρολίβανο: Είναι ένα από τα πρώτα αντιοξειδωτικά που χρησιμοποιήθηκαν και η προσθήκη του στα κρέατα θεωρείται ότι προφυλάσσει από τις καρκινογόνες ουσίες που αναπτύσσονται στα ξεροψημένα (καρβουνιασμένα) κρέατα. Ακόμη, περιέχει συστατικά που μπορούν να επάγουν τη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και να βελτιώσουν την αιματική κυκλοφορία και τη διαδικασία της πέψης.
Ρίγανη: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (θυμόλη, ροσμαρι-νικό οξύ). Το αντιοξειδωτικό της περιεχόμενο είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό των βατόμουρων, που θεωρούνται από τα πιο αντιοξειδωτικά φρούτα. Επίσης, περιέχει βιταμίνη
Κ και αντιβακτηριακά συστατικά.
Μαϊντανός: Η σύνθεσή του περιέχει μοναδικά συστατικά, όπως η μυριστικίνη, η λεμονίνη, η ευγενόλη, καθώς επίσης και φλαβονοειδή, όπως η απιίνη, η απιγενίνη, η χρυσοεριόλη και η λουτεολίνη, που θεωρούνται χημειοπροστατευτικά, επειδή εξουδετερώνουν καρκινογόνες ουσίες, όπως τα βενζοπυρένια του τσιγάρου. Παράλληλα, η μυριστικίνη φαίνεται ότι ενεργοποιεί μέσα στο σώμα μας μηχανισμούς εξαιρετικής σημασίας που προστατεύουν τα κύτταρά μας από τη γήρανση. Τέλος, o μαϊντανός περιέχει και πολλή βιταμίνη C.
Δυόσμος: Περιέχει συστατικά -κυρίως φαινολικές ενώσεις- που συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος.
Άνηθος: Αποτελεί καλή πηγή μονοτερπενίων και φλαβονοειδών (κεμπφερόλη και βισενίνη), που παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό. Επιπλέον, ο άνηθος θεωρείται ότι διευκολύνει και την πέψη των τροφών.
Βασιλικός: Ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά του σε διάφορα συστατικά (βιοφλαβονοειδή, βολατιλικά οξέα), που σύμφωνα με μελέτες προστατεύουν τα κύτταρα από την οξείδωση και έχουν αντιμικροβιακή δράση. Επίσης, η ευγενόλη του βασιλικού έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
Μάραθο: Οι σπόροι του περιέχουν υψηλό ποσοστό αιθέριων ελαίων και θεωρείται ότι έχουν αντιμικροβιακές, διουρητικές και χωνευτικές ιδιότητες.
Κόλιαντρο: Μελέτες σε διαβητικά ποντίκια δείχνουν ότι η κατανάλωσή του μειώνει το σάκχαρο και τη χοληστερίνη. Πρόσφατα απομονώθηκε ένα συστατικό του, η δοδεσενάλη, η οποία έχει ισχυρή φυσική αντιμικροβιακή δράση έναντι της σαλμονέλας.
Φασκόμηλο: Περιέχει ουσίες που επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία και σχετίζονται με τον νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη. Έρευνες έδειξαν ότι αυξάνει τη μνήμη και την εγρήγορση.
Θυμάρι: Αποτελεί πηγή συστατικών με έντονη αντιμικροβιακή δράση. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, κυρίως φαινόλες.
Δάφνη: Τα αιθέρια έλαιά της, που απελευθερώνονται κατά το μαγείρεμα, έχουν αντιοξειδωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου