Γλυκό τριαντάφυλλο αρωματικό και χιώτικο!
Απολαύστε το με γιαούρτι, ανθότυρο ή πάνω από cheesecake
Υλικά
• 280 γρ ροδοπέταλα από εκατόφυλλα τριαντάφυλλα
• 2 kg ζάχαρη
• 200 ml Χυμό λεμονιού
• 2 λίτρα νερό
Διαδικασία
Με προσοχή αφαιρούμε τα ροδοπέταλα πετώντας τυχόν μαραμένα ή χαλασμένα.
Τα ζυγίζουμε τοποθετούμε τα ροδοπέταλα μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη και τα πλένουμε προσεκτικά. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν .
Σε ανοξείδωτη κατσαρόλα τοποθετούμε το νερό και τα ροδοπέταλα σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε για 20΄ προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να δέσει. Όσο το γλυκό βράζει, το χρώμα του γίνεται πιο σκούρο.
Με θερμόμετρο είναι έτοιμο όταν το θερμόμετρο δείξει 105 βαθμούς. Την επόμενη μέρα δένουμε ξανά και προσθέτουμε το λεμόνι. Αν δεν έχετε θερμόμετρο δένετε το γλυκό δοκιμάζοντας μια σταγόνα σε πιάτο, πρέπει να μην τρέχει να μένει στρογγυλή.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα
Η μεγάλη ποσότητα του λεμονιού είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του χρώματος και για να μην ζαχαρώσει το γλυκό. Το χρώμα εξαρτάται από το πόσο φρέσκα είναι τα τριαντάφυλλα. Είναι σημαντικό να τα ψήσετε αμέσως μόλις έχετε τα τριαντάφυλλα αν δεν είναι εφικτό διατηρήστε τα στο ψυγείο σκεπασμένα με υγρή πετσέτα.
Μπορείτε να προσθέσετε στο πρώτο βράσιμο ξινό1 κουτ. σούπας αραιωμένη σε νερό ή χυμό λεμονιού από το σουπερ μάρκετ λεμόν το ζου όπως το έλεγαν οι παλιές νοικοκυρές
επίσης βοηθάει στη διατήρηση του χρώματος, μπορείτε να την παραλείψετε αρκεί να προσθέσετε την προτεινόμενη ποσότητα λεμονιού.
Θα παρατηρήσετε ότι η ζάχαρη είναι δεκαπλάσια του βάρους των ροδοπέταλων, είναι απαραίτητη όμως.
Για αυτή την ποσότητα χρειάστηκαν περίπου 25 εκατόφυλλα τριαντάφυλλα.
Τα πολύ μικρά ροδοπέταλα ή αυτά που δεν ήταν κατάλληλα για το γλυκό δεν τα πετάμε τα αποξηραίνουμε και είτε αρωματίζουμε τα συρτάρια μας είτε φτιάχνουμε αρωματικό λάδι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου