Υπέροχο Χιώτικο Ούζο…μάθετε από που πήρε το όνομα του!
Με καμάρι βλέπουμε το χιώτικο ούζο να ανεβαίνει στην προτίμηση των καταναλωτών.
Συνταγές με παράδοση από τις παλαιότερες γενιές που έρχεται να προστεθεί σε αυτές η φρέσκια ματιά της νέας γενιάς.
Συνταγές με παράδοση από τις παλαιότερες γενιές που έρχεται να προστεθεί σε αυτές η φρέσκια ματιά της νέας γενιάς.
Αυτό φαίνεται στη συσκευασία που προκαλεί ευχάριστα σε πολλές χιώτικες ποτοποιίες
Το ούζο εμφανίζεται πρώτη φορά στη Χίο το 1863, φέροντας την τουρκικής προέλευσης ονομασία «ρακί». Από το 19ο αιώνα και ύστερα η απόσταξη του λαμβάνει βιοτεχνικό και βιομηχανικό χαρακτήρα, ώσπου γίνεται μονοπώλιο κυρίως του ελληνικού πληθυσμού ανά τον κόσμο, και στη συνέχεια της ελεύθερης πλέον από το ζυγό Ελλάδας.
Μεγάλες ποσότητες ούζου εξάγονται στη Δυτική Ευρώπη, φέροντας την ένδειξη uso, που σημαίνει «προς χρήση», ακολουθούμενη από το λιμάνι προορισμού. Με την πάροδο του χρόνου η λέξη υιοθετείται από τους Έλληνες, γράφεται και προφέρεται ως «ούζο», καθιερώνοντας τη σημερινή ονομασία για το συγκεκριμένο παραδοσιακό ποτό.
Το χαρακτηριστικό του άρωμα οφείλεται σε διάφορα βότανα ή φυτά, αλλά κυρίως στο γλυκάνισο.
Ο χιώτικος γλυκάνισος που καλλιεργείται στα νοτιόχωρα είναι ο καλύτερος, μόνο που δεν επαρκεί. Γι αυτό τον λόγο εισάγονται αναγκαστικά ποσότητες από την Τουρκία
Όλες οι ποτοποιίες παραμένουν οικογενειακές επιχειρήσεις που περνάνε από γενιά σε γενιά. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες τους είναι τα εγγόνια ή τα δισέγγονα των ιδρυτών τους, που μαζί με την επιχείρηση κληρονόμησαν και τα μυστικά της συνταγής του ούζου που φέρει το επώνυμο τους.
Πριν τη διάδοση της εμφιάλωσης, το ούζο μεταφερόταν σε μπρούτζινες στάμνες (μπακίρες) στα χέρια ή πάνω σε γαϊδούρι, αν ήταν μεγάλη η απόσταση.
Σήμερα το χιώτικο ούζο εξάγεται σε όλη την Ευρώπη και τις Η.Π.Α.
Το ούζο εμφανίζεται πρώτη φορά στη Χίο το 1863, φέροντας την τουρκικής προέλευσης ονομασία «ρακί». Από το 19ο αιώνα και ύστερα η απόσταξη του λαμβάνει βιοτεχνικό και βιομηχανικό χαρακτήρα, ώσπου γίνεται μονοπώλιο κυρίως του ελληνικού πληθυσμού ανά τον κόσμο, και στη συνέχεια της ελεύθερης πλέον από το ζυγό Ελλάδας.
Μεγάλες ποσότητες ούζου εξάγονται στη Δυτική Ευρώπη, φέροντας την ένδειξη uso, που σημαίνει «προς χρήση», ακολουθούμενη από το λιμάνι προορισμού. Με την πάροδο του χρόνου η λέξη υιοθετείται από τους Έλληνες, γράφεται και προφέρεται ως «ούζο», καθιερώνοντας τη σημερινή ονομασία για το συγκεκριμένο παραδοσιακό ποτό.
Το χαρακτηριστικό του άρωμα οφείλεται σε διάφορα βότανα ή φυτά, αλλά κυρίως στο γλυκάνισο.
Ο χιώτικος γλυκάνισος που καλλιεργείται στα νοτιόχωρα είναι ο καλύτερος, μόνο που δεν επαρκεί. Γι αυτό τον λόγο εισάγονται αναγκαστικά ποσότητες από την Τουρκία
Όλες οι ποτοποιίες παραμένουν οικογενειακές επιχειρήσεις που περνάνε από γενιά σε γενιά. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες τους είναι τα εγγόνια ή τα δισέγγονα των ιδρυτών τους, που μαζί με την επιχείρηση κληρονόμησαν και τα μυστικά της συνταγής του ούζου που φέρει το επώνυμο τους.
Πριν τη διάδοση της εμφιάλωσης, το ούζο μεταφερόταν σε μπρούτζινες στάμνες (μπακίρες) στα χέρια ή πάνω σε γαϊδούρι, αν ήταν μεγάλη η απόσταση.
Σήμερα το χιώτικο ούζο εξάγεται σε όλη την Ευρώπη και τις Η.Π.Α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου