Πραγματοποιείται κάποιες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής. Παλαιότερα το θέμα δεν ήταν η κατανάλωση του κρέατος αλλά το να μυρίσει το σπίτι τσίκνα και καμένο βούτυρο και έτσι οι νοικοκυρές έψηναν μπακλαβάδες και γαλακτομπούρεκα.
Η προέλευση του εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου