Γιατί οι Γάλλοι γιορτάζουν σήμερα την ημέρα της κρέπας;
Η Υπαπαντή τού Χριστού στη Γαλλία ονομάζεται Chandeleur και γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου με τη λεγόμενη μέρα της κρέπας. Σύμφωνα την παράδοση, αυτή τη μέρα σε κάθε σπίτι της Γαλλίας αναβιώνει το έθιμο της παρασκευής κρέπας. Η παράδοση αυτή έχει ρίζες σε έναν παλιό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο, εάν την ημέρα της Υπαπαντής δεν έφτιαχνε η νοικοκυρά κρέπες, η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν.
Επιπλέον, η ετοιμασία της κρέπας ακολουθεί το λεγόμενο έθιμο του χρυσού νομίσματος. Οι άνθρωποι στα χωριά γύριζαν στον αέρα την πρώτη έτοιμη κρέπα με το δεξί τους χέρι, ενώ στο αριστερό κρατούσαν ένα χρυσό νόμισμα. Κατόπιν, έκλειναν το νόμισμα μέσα στην κρέπα, αυτή πέρναγε από τα χέρια όλης της οικογένειας πριν στη ντουλάπα του αρχηγού του σπιτιού, όπου θα φυλαγόταν μέχρι την Υπαπαντή της επόμενης χρονιάς. Το χρυσό νόμισμα έπρεπε να δοθεί στον πρώτο φτωχό που θα ερχόταν στο σπίτι. Αν όλα τα παραπάνω τηρούνταν, η οικογένεια θα είχε σίγουρα χρήματα, για όλη τη χρονιά, σύμφωνα με το έθιμο.
Αν σας άνοιξε η όρεξη για κρέπες, δοκιμάστε τη βασική συνταγή για κρέπα
Κρέπα
Υλικά
Συνταγή: Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης
- 1 αυγό
1/2 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 φλιτζ. γάλα με πλήρη λιπαρά
1 φλιτζ. εβαπορέ αραιωμένο με νερό
2 φλιτζ. αλεύρι κοσκινισμένο
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα όλα τα υλικά ώσπου να αποκτήσουν μια αραιή υφή.
Για το ψήσιμο, ρίχνουμε μια κ.σ. σπορέλαιο σε αντικολλητικό τηγάνι. Με µια κουτάλα ρίχνουµε µία µικρή ποσότητα από τον χυλό στο ζεστό τηγάνι, στο κέντρο του, ανακινώντας το µε γρήγορες κινήσεις ώστε να απλωθεί σε όλο το τηγάνι. Ψήνουµε για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Μόλις εµφανιστούν µικρές τρυπούλες στην επιφάνεια, την αναποδογυρίζουµε με τη βοήθεια ξύλινης σπάτουλα για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ακουμπάμε την κρέπα σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τις υπόλοιπες κρέπες.
Συνταγή για 4 μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 2 λεπτά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου