ΕΝΑΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ.
Η μανταρινιά, όπως και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, κατάγεται από την ανατολική Ασία (Κίνα, Ινδονησία κ.α.), όπου και καλλιεργούνταν αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν φτάσει στην Ευρώπη. Όσον αφορά τη χώρα μας, το 1827 ή -29, την έφερε στον Πόρο ο Ρώσος ναύαρχος Χέιδεν, ξέρετε, αυτός της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου (οι άλλοι 2 ήταν ο Κόδριγκτον και ο Δεριγνύ-άσχετο). Λέγεται ότι τα γευστικά φρούτα πήραν το όνομά τους από τους Μανδαρίνους, (τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας), εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους αλλά και γιατί αντάλλασσαν τα φρούτα αυτά ως δώρα.
Οι Κλημεντίνες πήραν το όνομα τους από τον… μοναχό
Clement Rodier (1829 – 1904) που εντόπισε την συγκεκριμένη ποικιλία στην Αλγερία. Αλλά πώς βρέθηκε η μανταρινιά στη Χίο?
Clement Rodier (1829 – 1904) που εντόπισε την συγκεκριμένη ποικιλία στην Αλγερία. Αλλά πώς βρέθηκε η μανταρινιά στη Χίο?
Η καλλιέργεια της μανταρινιάς στη Χίο θεωρείται από πολλούς ότι ξεκίνησε από τους Γενοβέζους κατακτητές (1348-1566), χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες. Προφορικές μαρτυρίες του κ. Γ. Χωρέμη αναφέρουν αντίθετα ότι οι πρώτες μανταρινιές ήρθαν στο νησί από τον παππού του Γιάννη Κ. Χωρέμη μετά τον παγετό του 1850, οι οποίες καλλιεργήθηκαν στα κτήματά του. Από εκεί, με εμβολιασμό πάνω σε νεραντζιές, η καλλιέργεια των μανταρινιών επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον Κάμπο της Χίου.
Σίγουρα ξέρετε ότι το μανταρίνι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά και βιταμίνες Α και C, πολύτιμη Πηγή Υδατανθράκων, σίδηρου, καροτίνης και φωσφόρου, νατρίου, πρωτεϊνών, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου αλλά και φολικού οξέος.
Σίγουρα ξέρετε ότι το μανταρίνι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά και βιταμίνες Α και C, πολύτιμη Πηγή Υδατανθράκων, σίδηρου, καροτίνης και φωσφόρου, νατρίου, πρωτεϊνών, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου αλλά και φολικού οξέος.
Να όμως το κάτι συναρπαστικό και κάτι που σίγουρα δεν ξέρετε..
Το αγαπημένο αυτό χειμωνιάτικο φρούτο, έχει μια μοναδική ικανότητα να.. αποσύρει από τον οργανισμό μας τα πιο επικίνδυνα βαρέα μέταλλα όπως:
μόλυβδος-..υδράργυρος-…η περίσσεια χαλκού..το κάδμιο-..
το χρώμιο-Cr και…αρσενικό ..
Τα βαρέα μέταλλα, γενικά δεν αποβάλλονται, όση αποτοξίνωση και να κάνει κάποιος, και θεωρούνται μια από τις αιτίες για πολλές χρόνιες ασθένειες όπως πονοκέφαλοι, πολλαπλή Σκλήρυνση (Κατά Πλάκας), Αλτσχάιμερ. Η επιβάρυνση της τροφικής αλυσίδας με βαρέα μέταλλα, οφείλεται στη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η διάθεση ανεπεξέργαστων λυμάτων στους υδάτινους αποδέκτες, καύση στερεών απορριμμάτων, η ανεξέλεγκτη διάθεση στερεών απορριμμάτων (περιέχουν βαρέα μέταλλα) στο έδαφος, η καύση συμβατικών καυσίμων κ.α.
Δεδομένου ότι τα βαρέα μέταλλα δεν αποικοδομούνται, συσσωρεύονται στο έδαφος και τα νερά (γλυκά και αλμυρά), με αποτέλεσμα να περνούν στην τροφική αλυσίδα.
μόλυβδος-..υδράργυρος-…η περίσσεια χαλκού..το κάδμιο-..
το χρώμιο-Cr και…αρσενικό ..
Τα βαρέα μέταλλα, γενικά δεν αποβάλλονται, όση αποτοξίνωση και να κάνει κάποιος, και θεωρούνται μια από τις αιτίες για πολλές χρόνιες ασθένειες όπως πονοκέφαλοι, πολλαπλή Σκλήρυνση (Κατά Πλάκας), Αλτσχάιμερ. Η επιβάρυνση της τροφικής αλυσίδας με βαρέα μέταλλα, οφείλεται στη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η διάθεση ανεπεξέργαστων λυμάτων στους υδάτινους αποδέκτες, καύση στερεών απορριμμάτων, η ανεξέλεγκτη διάθεση στερεών απορριμμάτων (περιέχουν βαρέα μέταλλα) στο έδαφος, η καύση συμβατικών καυσίμων κ.α.
Δεδομένου ότι τα βαρέα μέταλλα δεν αποικοδομούνται, συσσωρεύονται στο έδαφος και τα νερά (γλυκά και αλμυρά), με αποτέλεσμα να περνούν στην τροφική αλυσίδα.
Η τοξικότητά τους εξαρτάται από το είδος, τη συγκέντρωσή του, την συνύπαρξη του με άλλα βαρέα μέταλλα, και το είδος του οργανισμού.
Συμπερασματικά…τρώμε μανταρίνια…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου