Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Μάρτης & βραχιόλι Μάρτη

 ΜΑΡΤΗΣ



Ο Μάρτιος ή Μάρτης είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης.

Πήρε το όνομά του από το Ρωμαίο θεό του πολέμου 

(Μαρτίους) δηλ. τον Άρη.

Ο Μάρτης λέγεται Βλάσταρος και Ανοιξιάτης, γιατί είναι ο μήνας που φέρνει την άνοιξη. 

Βαφτίστηκε Κλαψομάρτης, Κλάψας, Πεντάγνωμος, Γδάρτης, Παλουκοκαύτης, Ανοιξιάτης και Φυτευτής, γιατί με τον συνήθως βροχερό του καιρό φαίνεται πως κλαίει...


TO BΡΑΧΙΟΛΙ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ




Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.

Eίναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι....

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Αμυγδαλιά 🌸 και μύθοι 🌸

 Τα μπουμπούκια της αμυγδαλιάς μάλιστα σκάνε πολύ νωρίτερα απ' ό,τι αυτά των υπολοίπων δέντρων. Και κάπως έτσι τα άνθη της αμυγδαλιάς εκτός από το να δίνουν τη δική τους πινελιά στους πίνακες της φύσης στέλνουν κάθε χρόνο και το δικό τους προμήνυμα για την άνοιξη. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που συμβολίζουν την ελπίδα.



Τα εντυπωσιακά άνθη της αμυγδαλιάς βέβαια, κουβαλούν και τους δικούς τους μύθους.



Μύθος 1, η Φυλλίς και η αγάπη που νικά το θάνατο


Ήταν κάποτε στη Θράκη, μια πανέμορφη πριγκίπισσα, η Φυλλίς, η οποία ερωτεύτηκε το γιο του Θησέα, τον Δημοφώντα. Οι δύο νέοι γνωρίστηκαν όταν το καράβι του νεαρού Αθηναίου Δημοφώντα επέστρεφε από την Τροία.

Παντρεύτηκαν αλλά μετά από λίγο καιρό ο νεαρός Αθηναίος νοστάλγησε την πατρίδα του και η ερωτευμένη πριγκίπισσα μη αντέχοντας να τον βλέπει στεναχωρημένο ,τον άφησε να γυρίσει πίσω και αν την αγαπούσε πραγματικά θα ξαναγύριζε και τότε θα ήταν πραγματικά και ειλικρινά δικός της.

Έτσι κι έγινε, και η ερωτευμένη Φυλλίς έμεινε μόνη να περιμένει τον εκλεκτό της για χρόνια ώσπου μαράζωσε και πέθανε από τη θλίψη της.Όμως οι θεοί που ήξεραν την ιστορία της την μεταμόρφωσαν σε δέντρο για να μπορεί να περιμένει για περισσότερα χρόνια τον αγαπημένο της.Έτσι η ερωτευμένη γυναίκα δεν πέθανε αλλά έγινε το δέντρο, που έμελλε να γίνει σύμβολο της ελπίδας : η Αμυγδαλιά.

Έλεγαν λοιπόν ότι μετά από χρόνια και όταν ο Δημοφώντας επέστρεψε στη Θράκη , βρήκε την αγαπημένη του και πιστή γυναίκα , όχι περιστοιχισμένη από μνηστήρες ,αλλά ένα ξερό δέντρο δίχως φύλλα στη μέση του παγωμένου τοπίου.Απελπισμένος και γεμάτος τύψεις αγκάλιασε τον κορμό της και τότε εκείνη πλημμύρισε ανθούς στη μέση του χειμώνα νικώντας το θάνατο.



Μια άλλη εκδοχή του μύθου για την αμυγδαλιά αναφέρει ότι η φυλλίς έμεινε πίσω περιμένοντάς τον , στον τόπο της τελετής του γάμου της.Τα χρόνια περνούσαν και ο Δημοφώντας δεν επέστρεφε.Απελπισμένη η βασιλοπούλα που τον έχασε για πάντα πήγε και κρεμάστηκε σ'ένα δέντρο. Το δέντρο κράτησε την ψυχή της κι από τότε δεν ξανάβγαλε φύλλα , ούτε άνθισε.

Κάποτε με τα χιόνια του Γενάρη γύρισε ο γιος του Θησέα. Σαν έμαθε τον τραγικό χαμό της αγαπημένης του πήγε, αγκάλιασε το δέντρο και αυτό άρχισε να βγάζει τρυφερά φύλλα και άνθη. Η ψυχή της βασιλοπούλας ένιωσε χαρά με το γυρισμό του Δημοφώντα μα δεν ξαναπήρε την ανθρώπινη μορφή της. Έμεινε δέντρο και κάθε χρόνο το Γενάρη, στολίζεται με κάτασπρα λουλούδια.

Έτσι η αμυγδαλιά, έγινε σύμβολο της ελπίδας, δείχνοντας ότι η αγάπη δεν μπορεί να νικηθεί από το θάνατο.


Μύθος 2, η όμορφη Αμυγδαλιά και ο παγωμένος βοριάς


Η Αμυγδαλιά ήταν μια όμορφη κόρη και κατοικούσε σ΄ ένα μεγάλο πύργο. Η μητέρα της την είχε μονάκριβη , τη λάτρευε τόσο πολύ και δεν την άφηνε το χειμώνα να βγει έξω ούτε μια φορά, για να μην κρυώσει. Έτσι , η Αμυγδαλιά καθόταν τις χειμωνιάτικες μέρες πίσω από το τζάμι του παραθύρου της , μέσα στη ζεστασιά του δωματίου της και από εκεί έβλεπε τη βροχή να πέφτει , τον άνεμο να λυσσομανάει και πολλές φορές να ξεριζώνει τα δέντρα , το χιόνι να στροβιλίζεται και να ντύνει κάτασπρη τη γη , τα σπουργιτάκια να ψάχνουν με κόπο να βρουν κάτι για να τσιμπήσουν.

Μια μέρα ο Βοριάς , ο πιο ψυχρός από τους ανέμους που φυσάνε στη γη, έτυχε να περάσει έξω από τον πύργο, είδε την Αμυγδαλιά πίσω από το παράθυρό της , τον θάμπωσε τόσο πολύ η ομορφιά της , την αγάπησε κι έβαλε σκοπό να την παντρευτεί. Αλλά…ποια κοπέλα θα δεχόταν να παντρευτεί τον άνεμο; Έτσι ο Βοριάς αποφάσισε να μεταμορφωθεί σε άνθρωπο. Είχε μαγική δύναμη και το κατάφερε πολύ εύκολα. Μεταμορφώθηκε λοιπόν σ΄ ένα ωραίο παλικάρι , σ΄ έναν ιππότη και μια μέρα στάθηκε έξω από το παράθυρο της Αμυγδαλιάς.

Η όμορφη κόρη θαμπώθηκε κι αυτή από την ομορφιά του παλικαριού και δεν άργησε να τον αγαπήσει. -Γιατί δεν ανοίγεις το παράθυρό σου να σε δω από κοντά; τη ρώτησε μια μέρα ο Βοριάς. -Δεν μπορώ , του απάντησε η Αμυγδαλιά .Όσο κρατάει ο χειμώνας η μητέρα μου δε μ΄ αφήνει να βγω από το δωμάτιό μου ούτε ν΄ ανοίξω το παράθυρό μου, γιατί είμαι τόσο ντελικάτη και θα κρυώσω. Θα πρέπει να περιμένεις να έρθει το καλοκαίρι. -Το καλοκαίρι δεν περνώ από αυτά τα μέρη , της είπε ο Βοριάς. Να πεις στη μητέρα σου πως θέλω να σε παντρευτώ και τότε θα σ΄ αφήσει να βγεις από το δωμάτιό σου.

Μίλησε την ίδια εκείνη μέρα η Αμυγδαλιά στη μητέρα της για τον όμορφο νέο που είχε γνωρίσει και την παρακάλεσε να της επιτρέψει να τον παντρευτεί. -Μα…ποιος είναι αυτός ο νέος; τη ρώτησε η μητέρα της. Πώς να σε παντρέψω με έναν άγνωστο; Κι έπειτα…πώς θα μπορέσεις να βγεις έξω με αυτό το κρύο; Άφησε να ζεστάνει ο καιρός και τότε μπορείς να βγεις για να γνωρίσεις από κοντά το νέο που αγαπάς. -Να βγω έστω και για λίγο, την παρακάλεσε η Αμυγδαλιά. -Μην είσαι τόσο βιαστική κόρη μου, τη συμβούλεψε πάλι η μητέρα της.Υπάρχουν τόσοι και τόσοι νέοι που θα ήθελαν να σε παντρευτούν. Μη δίνεις και τόση εμπιστοσύνη σε αυτόν τον άγνωστο.

Η Αμυγδαλιά όμως δεν άκουσε τη συμβουλή της μητέρας της και μια μέρα που εκείνη έλειπε από τον πύργο , ντύθηκε στα λευκά , σα νύφη , άνοιξε την πόρτα κι έτρεξε να συναντήσει τον ιππότη της και να φύγει μαζί του… Ο Βοριάς την έσφιξε στην αγκαλιά του μα…ήταν τόσο παγωμένος και η Αμυγδαλιά ήταν τόσο άμαθη στο κρύο. Έτσι, δεν άργησε να παγώσει το σώμα της, να παγώσει η καρδιά της και να ξεψυχήσει…Δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι ο νέος που αγαπούσε ήταν ο Βοριάς που παγώνει το καθετί στο πέρασμά του.

Ο θεός λυπήθηκε πολύ για το θάνατο της Αμυγδαλιάς και πάνω στον τάφο της έκανε ν΄ ανθίσει ένα δέντρο που πήρε τ΄ όνομά της. Από τότε, ακόμα και μέσα στο βαρύ χειμώνα , η αμυγδαλιά βιάζεται ν΄ ανθίσει.Τα λευκά της λουλούδια μοιάζουν με νυφικό πέπλο. Βιάζεται να συναντήσει τον αγαπημένο της Βοριά και να τον παντρευτεί. Κι εκείνος , παγώνει και μαραίνει χωρίς να το θέλει τα λουλούδια της...



Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Ο χάρτης και η επικράτεια

 | Μισέλ Ουελμπέκ | 26 Φεβρουαρίου 1956 |


Η ζωή κάποια στιγμή μας δίνει μια ευκαιρία, σκέφτηκε, όμως αν είμαστε δειλοί ή αναποφάσιστοι για να την αδράξουμε, η ζωή παίρνει πίσω τα χαρτιά της, έρχεται μια στιγμή που πρέπει να κάνουμε κάτι και να προσεγγίσουμε μια δυνητική ευτυχία, αυτή η στιγμή διαρκεί μερικές μέρες, καμιά φορά βδομάδες ή και λίγους μήνες, όμως εμφανίζεται μία και μόνη φορά κι αν αργότερα θελήσουμε να επιστρέψουμε σ' αυτήν είναι απλούστατα αδύνατο, δεν υπάρχει πλέον χώρος για τον ενθουσιασμό, την εμπιστοσύνη και την πίστη, απομένει μια γλυκιά παραίτηση, ένας αμοιβαίος και θλιμμένος οίκτος, η άχρηστη και σωστή αίσθηση ότι κάτι θα μπορούσε να είχε γίνει, ότι απλώς φανήκαμε ανάξιοι του δώρου που μας είχε δοθεί.


| Ο χάρτης και η επικράτεια | μτφρ.: Λ. Σιπητάνου | εκδόσεις της Εστίας |



Πηγή: από #mikrokaravireposting

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Ψυχοσάββατο ας μην τους ξεχνάμε!

 Ξημερώνει ψυχοσάββατο αύριο.

Καί η σχέση με τους δικούς μας κεκοιμημένους δεν λέει να τελειώσει.

Τους αναζητούμε,

τους ψάχνουμε καί μας λείπουν.

Έχουμε άλλωστε τόσα αναπάντητα ερωτήματα 

κι ένα μόνιμο παράπονο

για όλους όσους έφυγαν από κοντά μας.

Ας είναι αναπαυμένες οι ψυχές τους.

Χωρίς οδύνες,

σπαραγμούς,

ενοχές καί δράματα.

Κι άς νιώθουν από εκεί ψηλά

την αγάπη μας,

την σκέψη μας,

το δάκρυ μας

καί την προσευχή μας γι’αυτούς.

Το καλύτερο μνημόσυνο

για όλους όσους έφυγαν είναι η ευτυχία σου καί η λάμψη σου.

Να πατάς γερά στα πόδια σου καί να προχωράς

παρακάτω με δύναμη καί χαρά.

Αυτά είναι τα έμπρακτο ”ευχαριστώ” για όσα πήρες από αυτούς που τώρα πιά είναι στην απέναντι όχθη.

Όλοι σας κάποια στιγμή θα θέλατε να είχατε ένα χάδι καί μία αγκαλιά με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Εγώ τουλάχιστον θα το ήθελα πολύ!




Να μου λείπουν τα πεδία των μαχών...

 Να μου λείπουν τα πεδία των μαχών

κι η δόξα, που αιμορραγεί χρυσάφι

μολυσμένο απ’ την πλεονεξία.

Δεν θέλω να σκλαβώσω ούτε να σκλαβωθώ.

Ένα παραθυράκι θέλω στο φτωχικό μου:

να μπαίνει ελεύθερα το φως 

του ήλιου, να φωτίζει ελεύθερες καρδιές.


| Αισχύλος | Αγαμέμνων | μετάφραση • σημειώσεις • επιλεγόμενα: Γιώργος Μπλάνας | εκδόσεις Γαβριηλίδη |





Πηγή: βιβλιοπωλείο το μικρό καράβι

Τα βιβλία της 💝 μου!

Τα βιβλία της 💝 μου!


Αναμένοντας το 10ο το Μάιο 


Ε, ναι ! Είμαι Μία #Κρομμυδοφάν



🌸 Ογκρέσα

🌸 Μη με λησμονεί

🌸 Η ζωή που έλειπε

🌸 Ουρανοεσσα

🌸 Φως μέσα στη θύελλα

🌸 Μυρωδιά από σανίδι

🌸 Μία νύχτα ακόμη

🌸 Εβόρα

🌸 Ακάκιε

Να κρατάτε... 🎼🍀🌸

Να κρατάτε  εκείνους στους οποίους μπορείτε να μιλάτε ελεύθερα, 

χωρίς να φοβάστε πως θα αντιδράσουν... 🎼🍀🌸




 

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

αυτός ο κόσμος άραγε θ' αλλάξει ποτέ...;;

 "Ο πόλεμός τους, σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους...

καληνύχτα Κεμάλ...

αυτός ο κόσμος άραγε θ' αλλάξει ποτέ...;; 

κυνηγός ονείρων, το φευγαλέο και τ' άπιαστο...




Πηγή: Η Ποίησις Εντός Μας post

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Μάρτης ή Μαρτιά❤️🤍

 Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι. 🌸



Σύμφωνα με το έθιμο, την 1η του Μάρτη, φοράμε στον καρπό του χεριού ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη, για να προστατευτούμε από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης. ☀️

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Σας ευχαριστώ🌷

 70000 προβολές!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς...

Συνεχίζω δυναμικά με αγάπη, όρεξη, μεράκι, κέφι, όμορφα ποστς, φωτογραφίες, ιδέες, μνήμες.

Να προσέχετε τους εαυτούς σας! 🌸

Σας ευχαριστώ

Αναστασία 🌷



Κική Δημουλά

 Να φεύγεις από σχέσεις και από ανθρώπους που δεν έδωσαν αγώνα για να σε κρατήσουν, από ανθρώπους που σε θεωρούσαν δεδομένο, δεδομένη στη ζωή τους. Από ανθρώπους που σε άφησαν να φύγεις και δεν διεκδίκησαν την αλλαγή.


Να φεύγεις. Να μην δραπετεύεις όμως. Γιατί αν δραπετεύσεις, κινδυνεύεις να ξαναγυρίσεις. Να φεύγεις με το κεφάλι ψηλά. με αξιοπρέπεια, γιατί δεν σου δίνουν αυτό που ποθείς.


Γιατί η σχέση πρέπει να είναι πόθος, πάθος, σεβασμός, έλξη, έρωτας και αγάπη. Και να μην φοβάται ο άλλος να δείχνει τα συναισθήματά του. Γιατί στη σχέση ο άλλος πρέπει να σου δείχνει ότι σε θέλει, όπως του δείχνεις και εσύ, και όχι να μαντεύεις.


Και να αγαπάς. Εκείνον. Εκείνην. Αλλά να αγαπάς και τον εαυτό σου και να τον φροντίζεις. Να φεύγεις από σχέσεις που σε κάνουν να αμφισβητείς τον εαυτό σου.


Γιατί ο δρόμος για την αυτοεκτίμηση δύσκολα χτίζεται, εύκολα όμως γκρεμίζεται. Και ίσως χρειάζεται να φύγεις για να σε αναζητήσουν και να καταλάβουν ότι άξιζες να είσαι στη ζωή τους. Και αν δεν το κάνουν, δεν πειράζει. Και αν δεν το καταλάβουν, γιατί δεν θα μπορούν για τους δικούς τους λόγους, πάλι δεν πειράζει.


Πειράζει για εκείνους, όχι όμως για εσένα. Γιατί αυτό θα σημαίνει ότι εσύ πήρες την σωστή απόφαση. Σημαίνει ότι εσύ έφυγες από μία σχέση που ο άλλος δεν θα σε αντιμετώπιζε ποτέ όπως σου άξιζε.


Και εσύ. Εσύ πάντα θα έκανες υποχωρήσεις και εκείνος θα μάθαινε στις υποχωρήσεις σου και θα σου ζητούσε και άλλες, μέχρι που δεν θα είχες κάτι άλλο να δώσεις.


Να φεύγεις λοιπόν. Γιατί «Έχω και εγώ ένα σωρό απωθημένους ουρανούς… Μα δεν σκοτώνω άστρα…» 


Κική Δημουλά




Πηγή:Η Ποίησις Εντός Μας post

Παιδιά και βιβλία 📖🌸

 Εάν θέλεις το παιδί σου να αγαπήσει το διάβασμα...

Κάνε τα βιβλία μέρος της ζωής του! 📖

Πώς;;

📖 Διαβάστε στα παιδιά παραμύθια από μικρή ηλικία και όσο πιο τακτικά μπορείτε.

📖 Αφήστε τα παιδιά να σας  βλέπουν όταν διαβάζετε τα δικά σας βιβλία

📖 Μιλήστε με τα παιδιά για βιβλία την ώρα του γεύματος ή στο αυτοκίνητο

📖 Επισκεφθείτε μαζί με τα παιδιά βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία

📖 Κάντε τους συχνά δώρα βιβλία και παραμύθια





Αισιοδοξία 🌸

 «Η απαισιοδοξία είναι θέμα διάθεσης.

Η αισιοδοξία είναι θέμα θέλησης».🌸🌷

~~Émile Chartier~~🌸




Το ποταμάκι

Το ποταμάκι

Ζαχαρίας Παπαντωνίου


Από που είσαι, ποταμάκι;
Από `κείνο το βουνό.
Πώς τον λέγαν τον παππού σου;
Σύννεφο στον ουρανό.

Ποια είναι η μάνα σου;
Η μπόρα.
Πώς κατέβηκες στη χώρα;
Τα χωράφια να ποτίσω
και τους μύλους να γυρίσω.

Στάσου να σε ιδούμε λίγο,
ποταμάκι μου καλό.
Βιάζομαι πολύ να φύγω,
ν’ ανταμώσω το γιαλό.



 

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Είπα στην αμυγδαλιά...


 










Είπα στην αμυγδαλιά, μίλησέ μου για το Θεό.

 Και η αμυγδαλιά άνθισε.!


~~Νίκος Καζαντζάκης~~




Κυριακή του Ασώτου

 Κυριακή του Ασώτου σήμερα και τελειώνει η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών, όπου παλιά την έλεγαν Προφωνή επειδή ο κόσμος διαλαλούσε ότι άρχιζαν οι Απόκριες..

Ένα ιδιαίτερο Πολίτικο Αποκριάτικο έθιμο αποτελεί και το Μπακλαχορανί, όπου λαμβάνει χώρα την Καθαρά Δευτέρα. Έτσι αρχής γενομένης της σημερινής Κυριακής και για τις επόμενες 2 Κυριακές της Αποκριάς θα αναφερθούμε με αφιερώματα σε αυτό τον ιστορικό θεσμό.

Ένα ευθυμογράφημα της πολίτικης εφημερίδας «Πρόοδος» του 1918, αποσπάσματα του οποίου αναδημοσίευσε στις 5 Μαρτίου

1995 ο Ριζοσπάστης, μας παρουσιάζει το αποκριάτικο γλέντι των «τουλουμπατζήδων», το άτακτο Σώμα Πυροσβεστών της

Πόλης. «Ο χορός έγινε στο 'κοβούσι' (θάλαμος), με μουσικούς τον Κιορ-Χατζίκη στο ζουρνά και τον Εδιρνέ-Καπουλού

Γιοββανάκη στο νταούλι και κυρίαρχο της βραδιάς τον καρσιλαμά (... ). Αντί σαμπάνια υπήρχε μπόλικη γκαζόζα – λεμονάδα».


Πηγή: ήθη και έθιμα της Πόλης






Ανθίζω...

 Το λουλούδι απάντησε:

"Ανόητε! Φαντάζεσαι πως ανθίζω για να με δουν;

Ανθίζω για δικό μου λογαριασμό,

επειδή έτσι μ' αρέσει

κι όχι για τους άλλους.

Η δική μου χαρά πηγάζει από το γεγονός, ότι υπάρχω"


~~Α.Σοπενχάουερ~~




Απόκριες στο Κορδελιό της Σμύρνης

 Απόκριες στο Κορδελιό της Σμύρνης.

Τση Απόκριες στσι  πιο αγαπημένο μαχαλα τση Σμύρνης, τση Περαία, ή Πέρα-Μεριά (Καρσιγιακά) το Κορδελιό, ο κόσμος ουλος ημασκαρεύονταν, κυρίως τσι Κυριακές.

Τσι μασκαράδες τους ήλεγαν «κουδουνάτους» κι ας μην ηφόραγαν κουδούνια. Πολλοί άντρες ηντυνόντανε γυναίκες και οι γυναίκες αντρικά.

Οι περισσότεροι άντρες ήβαζαν ζεϊμπέκικη στολή με τση μαχαίρα στση μέση, ἠκαμναν λωλαμάρες κι φαρκιόλικες χειρονομίες. Ημαζεύονταν πολλές φαμελιές σε ένα σπίτι, οι γυναίκες ηπαίζανε τουμπελέκι, ητραγούδαγαν και ηχόρευαν ούλοι αντάμα ζειμπέκικους και μπαλους.

Τση τελευταία Κυριακή τση Αποκριάς ημαγείρευαν μόνο ζυμαρικά,μπουγάτσες και γλυκά του τεψιού.

Τση Καθαρή Δευτέρα, ηκατεβαίνανε στα Πετρωτά, ούλο το Κορδελιό ημαζεύονταν εκεί. Ητρώγανε θαλασσινά διάφορα και ησυνέχιζαν το γλέντι ούλη τση μέρα.


Πηγή: Το Κορδελιό, Νίκου Καραρά, 1971

Και ήθη και έθιμα της Πόλης




Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΈΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΈΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Στη ζωή μας υπάρχουν μικροί νικητές καθημερινά...
Υπάρχουν ήρωες που δε χρειάζονται τα παραμύθια για να γινουν, αλλά που τα παραμύθια ψάχνουν τέτοιους ήρωες που πολεμούν με θάρρος ψυχής... παραδείγματα ζωής... 👑




 

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Να παίρνεις ρεπό που και που...

 "Να παίρνεις ρεπό που και που.

Να παίρνεις ρεπό από τις ευθύνες,

τις υποχρεώσεις, τους ανθρώπους.

Να παίρνεις ρεπό ακόμα και από τον εαυτό σου.

Άφησε την ψυχή και το

μυαλό να ξεκουραστούν.

Δεν είσαι

μόνο σάρκα και κόκκαλα.

Είσαι σκέψεις, ελπίδες, όνειρα.

Να παίρνεις ρεπό που και που."



Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Αργοπεθαίνει...

 "Αργοπεθαίνει όποιος δεν ταξιδεύει, όποιος δεν διαβάζει, όποιος δεν ακούει μουσική, όποιος δεν συμφιλιώνεται με τον εαυτό του.

Όποιος δεν επιτρέπει να τον βοηθήσουν,

όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος για τη τύχη του..

Αργοπεθαίνει όποιος εγκαταλείπει μια ιδέα του, πριν την αρχίσει, όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει... "


~~Π. Νερούδα~~




5 πράγματα που αξίζει να σταματήσετε αμέσως τώρα

 5 πράγματα που αξίζει να σταματήσετε αμέσως τώρα:


🌷 Να προσπαθείτε να τους ευχαριστήσετε όλους.

🌷 Να φοβάστε την αλλαγή.

🌷 Να ζείτε το παρελθόν.

🌷 Να υποτιμάτε τον εαυτό σας.

🌷 Να υπεραναλύετε τα πάντα.





Πίστη...


«Δεν έχεις Πίστη, όταν, πιστεύοντας, ρωτάς την κρίση και τη γνώση. Δεν έχεις Πίστη, όταν την πίστη σου στο λογικό έχεις θεμελιώσει! Πίστη έχεις, όταν κάθε σου όνειρο το ανάφτεις στο βωμό της τάμα, 
κι αν κάποιο τάμα σου είναι αδύνατο, προσμένεις να γενεί το θάμα».


~~Γεώργιος Δροσίνης~~

Πηγή: Η Ποίησις Εντός Μας post




 

Περήφανοι για τις καρδιές μας💝

 Περήφανοι για τις καρδιές μας να είμαστε...💝💝


Φτερούγισαν.. 


Λαχτάρισαν.. 


Χρησιμοποιήθηκαν...


Κάηκαν.. 


Ράγισαν..


Τρόμαξαν... 


Θεραπεύτηκαν...


Ξανάνιωσαν..


Δόθηκαν...


Κι ακόμη λειτουργούν...


Λίγο είναι;;


Χαρά στο κουράγιο τους..!!



Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Απλοί τρόποι για να βελτιώσεις την ψυχολογία σου




Απλοί τρόποι για να βελτιώσεις την ψυχολογία σου:

🌷Να φέρεσαι ευγενικά
🌷 Περπατά στη φύση
🌷Εκφράσου ειλικρινά
🌷 Πρόσεχε τι τρως
🌷Πιες άφθονο νερό
🌷 Άκου μουσική
🌷 Μίλα με αγαπημένους
🌷Κάνε κάτι ανιδιοτελώς



 

Παγκόσμια ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Παγκόσμια ημέρα Ελληνικής Γλώσσας σήμερα

 

Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική·
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου...

 

~~Οδυσσέας Ελύτης~~

 

Στιγμιότυπο οθόνης από την Ιστορική Βιβλιοθήκη μας





Πηγή:  Μ.Σ. Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη "ο Φάρος"

 

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα

 | Ιούλιος Βερν (Jules Verne) | 8 Φεβρουαρίου 1828 – 24 Μαρτίου 1905 |


- Αγαπάτε τη θάλασσα, πλοίαρχε.

- Ναι, την αγαπώ! Η θάλασσα είναι το παν! Καλύπτει τα επτά δέκατα της γήινης σφαίρας. Η αύρα της είναι καθαρή και υγιεινή. Είναι η απέραντη έρημος όπου ο άνθρωπος δεν είναι ποτέ μόνος, γιατί αισθάνεται τη ζωή να πάλλει δίπλα του. Η θάλασσα δεν είναι παρά το όχημα μιας υπερφυσικής και θαυμαστής ύπαρξης• είναι κίνηση και αγάπη• είναι το ζωντανό άπειρο, όπως είπε ένας ποιητής σας. [...] Η θάλασσα είναι η μεγάλη δεξαμενή της φύσης. Η γη έχει την αρχή της στη θάλασσα και, ποιος ξέρει, ίσως τελειώσει μ' αυτήν! Εκεί είναι η υπέρτατη ηρεμία. Η θάλασσα δεν ανήκει στους δεσπότες. Στην επιφάνειά της μπορούν ακόμη να ασκούν παράνομα δικαιώματα, να χτυπιούνται, να αλληλοτρώγονται, να μεταφέρουν όλες τις φρικαλεότητες της στεριάς. Αλλά τριάντα πόδια κάτω από την επιφάνειά της, η ισχύς τους σταματά, η επίδραση σβήνει, η δύναμη εξαφανίζεται! Α! Κύριε! Ζήστε, ζήστε στους κόλπους των θαλασσών! Μόνο εκεί υπάρχει ανεξαρτησία!



| 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα | μτφρ.: Ελένη Ρώτη - Βουτσάκη | εκδόσεις Πατάκη |


| Illustration: Zdenek Burian, Η θέα από τον "Ναυτίλο" του πλοιάρχου Νέμο, 1937 |


https://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF/?personid=1280


Πηγή: #mikrokaravireposting

Νίκος Ξυλούρης


 Νίκος Ξυλούρης | 8 Φεβρουαρίου 1980


Πρωτόπιασα λύρα στα 12

και στα 15 έκανα διασκεδάσεις

σε γάμους και σε πανηγύρια.


Ένιωθα ελεύθερος.


Τώρα είμαι επαγγελματίας.

Δεν ήμουν όμως έτσι.


Ήμουν άνθρωπος

όπως ερχότανε, ό,τι ερχότανε.


Ο Γιάννης Μαρκόπουλος

και ο Σταύρος Ξαρχάκος


με βοήθησαν να βρω κουράγιο

στην αρχή που ήρθα στην Αθήνα.


Βέβαια, εμένα, δεν με πήραν 

να με κάνουν τραγουδιστή.

Ήμουν. 


Μου έδωσαν δουλειά.

Με αξιοποίησαν. 


Μου κάνανε καλό αλλά νομίζω 

ότι κι εγώ έχω προσφέρει.


Έχω δει πολλά. 


Δεν θα άφηνα το γιο μου

να γίνει τραγουδιστής.


Μεγάλη ατιμία.

Μεγάλη βρωμιά.


Πώς να φάει ο ένας τον άλλο,

Πώς θα τον καταστρέψει.


Όσο για τις δισκογραφικές εταιρίες,

τον τραγουδιστή τον έχουν

για να τον εκμεταλλεύονται. 


Για να τον ξεζουμίζουν.


Όποιον θένε ανεβάζουν

κι όποιον θένε κατεβάζουν.


Είμαι πολύ πικραμένος.


Αν δεν είχα την αγάπη του κόσμου

θα τα παρατούσα και θα έφευγα.


Θα πήγαινα στο χωριό μου.

Στην ησυχία μου.


Ήμουν μια χαρά εκεί.

Ήμουν κοντά στη φύση.


Η πόλη με πνίγει.


Δεν μου αρέσει 

η ζωή της πρωτεύουσας,


αλλά είμαι ευχαριστημένος από

την αγάπη που μου έχει ο κόσμος.

Αυτό με συγκινεί πολύ.


Συγκινούμαι εύκολα.


Κλαίω όταν μου αρέσει κάτι.

Κλαίω και για στεναχώρια.


Οι άντρες κλαίνε.


Με τρομάζει η κακία.

Με φοβίζει στην καρδιά 

του ανθρώπου η βρωμιά


και στην καρδιά του τόπου

η διχόνοια.


Πρέπει να μονιάσουμε

για να πάει μπροστά

τούτος ο τόπος.


Δεν είναι καλό κάτι;

Να το σβήσουμε όλοι μαζί.


Είναι; Να το υποστηρίξουμε

όλοι μαζί. Είμαι αισιόδοξος.


Ο άνθρωπος 

πρέπει να ελπίζει πως κάποτε 


θα αλλάξουν τα πράγματα 

και να αγωνιστεί γι' αυτό.


Και η ζωή είναι ωραία

άμα την παλέψεις.


Άμα την αναζητήσεις.

Άμα την ψάξεις.


Θέλω να τραγουδήσω

δικά μου τραγούδια.


Κι άλλα καλά τραγούδια με γερό

στίχο και από καλούς συνθέτες.


Και μετά να πάω στην Κρήτη.


Να τακτοποιηθώ εκεί.

Να στεριώσω όπως ήμουν.




Νίκος Ξυλούρης

Απόσπασμα από συνέντευξη

στη Λιάνα Κανέλλη.


Πηγή:

Η Ποίησις Εντός Μας post 

via Πρόσωπα










Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Τα ήσυχα βράδια...

 | Μαριανίνα Κριεζή | 1947 - 6 Φεβρουαρίου 2022 | 



Ακόμα κι αν φύγεις

για τον γύρο του κόσμου

θα 'σαι πάντα δικός μου

θα είμαστε πάντα μαζί

Και δε θα μου λείπεις

γιατί θα 'ναι η ψυχή μου

το τραγούδι της ερήμου

που θα σ’ ακολουθεί

Τα ήσυχα βράδια

η Αθήνα θ' ανάβει

σαν μεγάλο καράβι

που θα 'σαι μέσα κι εσύ

Και δε θα σου λείπω

γιατί θα 'ναι η ψυχή μου

το τραγούδι της ερήμου

που θα σ' ακολουθεί

Τα ήσυχα βράδια

θα περνάει φωτισμένο

της ζωής μου το τρένο

που θα 'σαι μέσα κι εσύ

Και δε θα σου λείπω

γιατί θα 'ναι η ψυχή μου

το τραγούδι της ερήμου

που θα σ' ακολουθεί

| Τα ήσυχα βράδια | Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή • Μουσική: Λάκης Παπαδόπουλος • 1η εκτέλεση: Αρλέτα | LP: Τσάι Γιασεμιού, 1985 |

https://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89.../...

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Υπαπαντή ..


 

«Ότι ημέρα κάμει της Παπαντής, θα την κάνει σαράντα μέρες».

  «Υπαπαντή καλοβρεγμένη, η κοφίνα γιομισμένη».

 «Παπαντούλα βροχερή και τ’ αλώνια σαν σωροί».

   «Παπαντούλα χιονισμένη, και τ’ αμπάρια γιομισμένα».

Την Υπαπαντή του Χριστού γιορτάζει σήμερα η εκκλησία .

Τέτοια μέρα, ο λαός μας συνήθιζε να κάνει προβλέψεις σε σχέση με τον καιρό. 

Γενικότερα λεγόταν πως ό,τι καιρό κάνει της Υπαπαντής, τέτοιος καιρός θα βαστάξει και για σαράντα μέρες, αν και σε περιοχές της Κρήτης πίστευαν πως αν ο καιρός είναι καλός αυτή τη μέρα, ο χειμώνας θα κρατήσει πολύ ακόμη. 

Σε περιοχές της Μακεδονίας, μάλιστα, την παραμονή των Χριστουγέννων βάζαν στο τζάκι μια άσπρη πέτρα για να περάσει η οικογένεια "άσπρη χρονιά". Τούτη την πέτρα, την αφήναν εκεί μέχρι της Υπαπαντής, οπότε και τη μετέφεραν στα χωράφια για να αποτρέψει τη χαλαζόπτωση! 

Αυτή η μέρα, λοιπόν, ήταν σημαδιακή για τον καιρό που θα ακολουθούσε άρα και για τη σοδειά των αγροτών.

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Φεβρουάριος


 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Το όνομα του προέρχεται από τη λατινική λέξη februare (=εξαγνίζω), που σημαίνει καθαρτήρια γιορτή, γιατί κατά την διάρκεια του γίνονταν στη Ρώμη γιορτές θρησκευτικού καθαρμού και εξαγνισμού.

Επίσης λέγεται Φλιάρης, Κουτσουφλέβαρος ή Κουτσός λόγω των λίγων ημερών του, Κούντουρος ή Κούτσουρος (δηλ. με κομμένη την ουρά, Πόντος), Κουτσούκης ή Μικρός (Κύπρος) και Κλαδευτής...

Στο μήνα Φεβρουάριο περιλαμβάνονται πάντα οι Αποκριές...

Φεβρουάριε

Κι οι μέρες που σου λείπουν, ω Φεβρουάριε, ίσως μας αποδοθούν στον παράδεισο.

| Τάσος Λειβαδίτης | Τα χειρόγραφα του φθινοπώρου | εκδόσεις Μετρονόμος |

| Artwork: Vincent van Gogh, Άνθη αμυγδαλιάς, 1888 |

#mikrokaravireposting
 

Οκτωβρης... Νοεμβρίος... 🍂🍂🍂🍂🍂

 Πρέπει να φύγω!!!  Αναστέναξε ο Οκτώβρης και χιλιάδες φύλλα έπεφταν από τη θλίψη... Ήρθε η ώρα!! Ψιθύρισε ο Νοέμβριος.. Σε παρακαλώ δώσε μο...