Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Δεν είναι αγάπη...

Για τις εννεα γυναικες που χαθηκαν μεσα σε διαστημα πεντε μηνων!! Μονο στην Ελλαδα!! Εννεα γυναικες σκοτωθηκαν απο τους συντροφους τους οχι απο Παθος η Αγαπη.... ουτε το Παθος ,Ουτε η Αγαπη σκοτωνει !  Το αρρωστημενο μυαλο ,που δεν βρισκει αλλο τροπο να εκφρασει το αισθημα ιδιοκτησιας που θελει να εχει απεναντι στο Θυμα του ,σκοτωνει!!

- Δεν είναι αγάπη αν σε πονάει.

- Δεν είναι αγάπη αν σε ελέγχει.

- Δεν είναι αγάπη αν φοβάσαι να είσαι αυτό που είσαι.

- Δεν είναι αγάπη αν σε δέρνει.

- Δεν είναι αγάπη αν σε ταπεινώνει.

- Δεν είναι αγάπη αν σου απαγορεύει να φοράς τα ρούχα που σου αρέσουν.

- Δεν είναι αγάπη αν αμφιβάλλει για την πνευματική σου ικανότητα.

- Δεν είναι αγάπη, αν δεν σέβεται τη θέλησή σου.

- Δεν είναι αγάπη αν σου κάνει σεξ και οχι έρωτα

- Δεν είναι αγάπη αν αμφιβάλλει για τον λόγο σου.

- Δεν είναι αγάπη, αν δεν σε εμπιστεύεται.

- Δεν είναι αγάπη αν σε εμποδίζει να μελετάς ή να δουλεύεις.

- Δεν είναι αγάπη αν σε απατάει.

- Δεν είναι αγάπη αν σε αποκαλεί ηλίθια και τρελή.

- Δεν είναι αγάπη αν κλαις περισσότερο απ ' ότι χαμογελάς.

- Δεν είναι αγάπη, αν επηρεάζει τα παιδιά σου.

- Δεν είναι αγάπη αν χτυπάει τα ζώα σας.

- Δεν είναι αγάπη αν λέει συνεχώς ψέματα.

- Δεν είναι αγάπη αν σε ρίχνει, αν σε συγκρίνει, αν σε κάνει να νιώθεις μηδενικό.

Το όνομα της είναι κακοποίηση.

Η Noemi Durino το δημοσίευσε λίγο πριν την σκοτώσει ο φίλος της.

Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Απονομή Βραβείων και Επαίνων 17ου Παγχιακού Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Ανδρέας Αξιωτάκης» στη Μνήμη Μικρασίας

Τελετή  Απονομής των Βραβείων και των Επαίνων του 17ου Παγχιακού Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Ανδρέας Αξιωτάκης» από τον Φάρο Βαρβασίου

Ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη «ο Φάρος» σας προσκαλεί στην Τελετή  Απονομής των Βραβείων και των Επαίνων του 17ου Παγχιακού Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Ανδρέας Αξιωτάκης» στη Μνήμη Μικρασίας.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου 2019 & ώρα 7.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδέσμου, τιμώντας τη θλιβερή Επέτειο της Αλώσεως της Πόλης.
Η παρουσία σας θα είναι τιμή και χαρά μας.

Το Δ.Σ του Φάρου Βαρβασίου

Πρόγραμμα
  • Χαιρετισμός από την Προέδρου του «Φάρου Βαρβασίου» κ. Χούλη Γεωργία.
  • Ομιλία από την κ. Κατσάλα Βασιλική, φιλόλογο, Διευθύντρια του 1ου ΓΕ.Λ Χίου, « Η Πόλις εάλω: Ανάμνηση και Προβληματισμοί έξι αιώνες μετά».
  • Εισηγητική έκθεση της Κριτικής Επιτροπής από τον κ. Τουρλή Γεώργιο, φιλόλογο του ΓΕ.Λ Καρδαμύλων.

  • Ανάγνωση των κειμένων που διακρίθηκαν.

  • Απονομή Βραβείων και Επαίνων.

Ευχαριστούμε θερμά για τη χρηματοδότηση του:
1ου Βραβείου, στη μαθήτρια Μαρία Τομάζου του 1ου ΓΕ.Λ  Χίου
2ου Βραβείου, στη μαθήτρια Χριστίνα Ζαΐρα-Νικηφορίδη του Μουσικού Σχολείου Χίου
3ου Βραβείου, στη μαθήτρια Πολυξένη Βερβεράκη του 1ου ΓΕ. Λ Χίου
1ου  Επαίνου, στη μαθήτρια Μαρία Ραπτοπούλου του 1ου ΓΕ.Λ  Χίου & 2ουΕπαίνου (από κοινού), στις μαθήτριες Καλλιόπη Κατσή και Άρτεμις Κουτσουράκη, 1ου και 3ου ΓΕ.Λ αντίστοιχα.
Τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, τον κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, Μέλος του Δ.Σ. του Φάρου Βαρβασίου, καθώς και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για τη χορηγία των πολυτελών της εκδόσεων.
Τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της, για τη συνδιοργάνωση του γραπτού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού.
Με την ευγενική υποστήριξη της (logo ΑΒ Βασιλόπουλος )

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΑΡΒΑΣΙΟΥ ΧΙΟΥ
 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ « Ο ΦΑΡΟΣ »

Απονομή Βραβείων και Επαίνων 17ου Παγχιακού Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Ανδρέας Αξιωτάκης» στη Μνήμη Μικρασίας

Κυριακή 19 Μαΐου 2019

#Λεβάντα Φυσικός τρόπος να απαλλαγείτε από τα κουνούπια

#Λεβάντα

Φυσικός τρόπος να απαλλαγείτε από τα κουνούπια

Ρίξτε μερικές σταγόνες #Αιθέριου_Ελαίου_Λεβάντας γύρω γύρω σε όλα τα παράθυρα και κοιμηθείτε ήσυχοι το βράδυ καθώς τα κουνούπια συχαίνονται τη συγκεκριμένη μυρωδιά. Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε και στο σώμα σας λίγο έλαιο για να μην σας πλησιάσει κανένα κουνούπι.

Μείγμα λεβάντας-ελαιόλαδου Φτιάξτε ένα πολύ ωραίο και ενυδατικό λάδι για το σώμα αναμειγνύοντας 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ψεκάστε με αυτό το μείγμα το σώμα σας και μείνετε ήσυχοι. Δεν πρόκειται να σας πλησιάσει κουνούπι.


Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Παγκόσμια ημέρα οικογένειας

Παγκόσμια ημέρα οικογένειας σήμερα!
Αναμνήσεις από τα παλιά αναγνωστικά!

Είναι αυτό, που θα κάνει τον πατέρα να τρέξει ήλιο με ήλιο για το μεροκάματο. Τη μάνα να μείνει νηστική για να έχει φαγητό το παιδί της. Τον παππού και τη γιαγιά να ταΐσουν ολόκληρη τη φαμίλια, με μια σύνταξη που έχει γίνει πια χαρτζιλίκι. Είναι αυτή η δύναμη που παίρνει ο ένας από τον άλλον, μέσα στην οικογένεια, ώστε όλοι μαζί, μια γροθιά να δώσουν τη μάχη της καθημερινότητας. Να αντέξουν στις φουρτούνες.

Όσο αντέχει η οικογένεια, θα αντέχει και τούτος εδώ ο τόπος. . Όσο αντέχεις εσύ κι εγώ, ο πατέρας και η μάνα, θα αντέχει και η ανθρωπότητα. Μην τους αφήσεις να σε λυγίσουν. Κρατήσου όρθιος. Οικογένεια. Δεν έχεις τίποτα πιο πολύτιμο. Οικογένεια. Πάνω κι από την ψυχή σου. Η ψυχή σου!.

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

ΑΡΩΜΑΤΙΖΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 🌿🌿




Είναι πολύ ευχάριστο να μπαίνουμε σε έναν χώρο με διακριτικό ωραίο άρωμα. 
Η παρακάτω ιδέα θα μας βοηθήσει να το πετύχουμε και στο δικό μας σπίτι, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας από μολυσματικές ουσίες που παράγονται από τα έπιπλα, τα χαλιά και τις βαμμένες επιφάνειες (λόγω των υλικών από τα οποία είναι φτιαγμένα). Δεν έχουμε, λοιπόν, παρά να προμηθευτούμε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα (όπως αυτό που χρησιμοποιούμε για τον ψεκασμό των φυτών) και να τον γεμίσουμε με νερό και λίγες σταγόνες από ένα ή περισσότερα αιθέρια έλαια. Το θυμάρι για παράδειγμα είναι ιδανικό για να καλύψει τις οσμές της κουζίνας, ενώ αν θέλουμε αν δώσουμε ανοιξιάτικο άρωμα στα δωμάτια του σπιτιού μας μπορούμε να συνδυάσουμε λεβάντα, δενδρολίβανο, πορτοκάλι και τριαντάφυλλο.


Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Άνοιξη🌺🐞🌷🐝🌹🐦

΄



'' Είναι άνοιξη πια, δεν χωράει η πίκρα μέσα στο φως.. ''

Γ. Ρίτσος



Αυγώνυμα, Πράσινη ηρεμία...!!!!!

#ΤΡΙΑ_ΒΟΤΑΝΑ_ΓΙΑ_ΛΑΜΨΗ_ΠΡΟΣΩΠΟΥ

#ΤΡΙΑ_ΒΟΤΑΝΑ_ΓΙΑ_ΛΑΜΨΗ_ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Την επόμενη φορά λοιπόν, που έχεις σκοπό να απολαύσεις ένα ζεστό τσάι, δώσε του και μια έξτρα χρήση χρησιμοποιώντας το στην επιδερμίδα σου!
#Χαμομήλι
Βάλε σε ένα τσάι χαμομηλιού λίγα παγάκια και χρησιμοποίησέ το σαν κομπρέσα σε πρησμένα μάτια. Το χαμομήλι είναι αντιφλεγμονώδες οπότε βοηθάει στο πρήξιμο.

Βούτα λίγο βαμβάκι στο κρύο τσάι και τοποθέτησε κάτω από τα μάτια. Άφησε το πολύ για 10 λεπτά.

#Πράσινο τσάι
Τονώνει τις κανονικές αλλά και λιπαρές επιδερμίδες. Το πράσινο τσάι έχει και αυτό αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αφαιρεί τα βακτήρια και την λιπαρότητα. Επίσης, προστατεύει το δέρμα από τους ρύπους του περιβάλλοντος.

Βράσε 2 φακελάκια πράσινο τσάι και άφησε να κρυώσει πολύ καλά. Βάλε το κρύο τσάι σε ένα μπουκάλι σπρέι και ψέκασε στο πρόσωπο πριν το μακιγιάζ.

#Μέντα
Η μέντα λειτουργεί σαν φυσικό αντισηπτικό και αντιβακτηριδιακό προϊόν. Λόγω της φρεσκάδας που προσφέρει είναι το τέλειο βότανο για να καταπολεμήσεις την ζέστη το καλοκαίρι.
Όπως και με το πράσινο τσάι, έτσι και με την μέντα, βράσε 2 φακελάκια και άφησε να κρυώσει καλά πριν αδειάσεις σε ένα μπουκάλι σπρέι. Ψέκασε στο πρόσωπο κάθε φορά που ζεσταίνεσαι πολύ ή αν έχεις πονοκέφαλο. Διατήρησέ το στο ψυγείο αν θέλεις να είναι ακόμα πιο δροσιστικό!

Σάββατο 11 Μαΐου 2019

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

| «Μάνα, μητέρα, μαμά»: Το πιο σημαντικό και ιερό πρόσωπο στη ζωή μας τιμάται κατά τη  (ή Ημέρα) της Μητέρας. Δεν είναι τυχαίο ότι γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο ο άνθρωπος που μας έφερε στον κόσμο, μας μεγάλωσε, μας φρόντισε και μας στήριξε.


Η Γιορτή της Μητέρας είναι κινητή και στην Ελλάδα γιορτάζεται πάντα τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Φέτος, η Ημέρα της Μητέρας πέφτει στις 12 Μαΐου.
Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Πρόκειται για μία κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου. Η εκκλησία όμως επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Γιορτή της Μητέρας μπορεί να είναι μία χαρμόσυνη ημέρα, όμως πίσω από την καθιέρωσή της κρύβεται μία μελαγχολική ιστορία.
Από τα αρχαία χρόνια
Οι πρώτες αναφορές για  και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.
Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας
Ορισμένες φορές, η Ρέα παίρνει τη μορφή της μικρασιατικής θεότητας Κυβέλης, επίσης μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος («Κυβέλα, Μάτερ θεών»).
Στη σύγχρονη εποχή, ξεκίνησε ως ημέρα μνήμης
Ιστορικά, η Γιορτή της Μητέρας προέρχεται από ένα αμερικανικό κίνημα των γυναικών-μητέρων με το όνομα «Ημέρα Φιλίας της Μητέρας» (Mother’s Friendship Day) που ιδρύθηκε το 1965 υπό την Aνν Ριβς Τζάρβις (Ann Reeves Jarvis) κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου εμφύλιου πολέμου (1861-1865). Το κίνημα των γυναικών δραστηριοποιήθηκε υπέρ της ειρήνης με διάφορες ακτιβιστές δραστηριότητες και συνέχισε τις δράσεις ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου όπως ο αγώνας για την επανένωση οικογενειών που είχαν χωριστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.
H Ανν Τζάρβις, που είχε οργανώσει στο παρελθόν «Κλαμπ Εργασίας για την Ημέρα της Μητέρας» για να βελτιώσει την υγιεινή και την υγεία τόσο για στρατόπεδα Ένωσης όσο και για Ομοσπονδιακούς, που υπέστησαν έκρηξη τυφοειδούς, ήθελε να το επεκτείνει σε ετήσιο μνημόσυνο για τις μητέρες, αλλά πέθανε το 1905.
Η κόρη της, Άννα Ριβς Τζάρβις (Anna Reeves Jarvis) θέλοντας να τιμήσει τη μητέρα της συνέχισε το έργο που ξεκίνησε για να αφήσει μια μέρα που θα τιμά όλες τις μητέρες.
H Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της».
Στις 10 Μαΐου του 1908, λοιπόν, οικογένειες συμμετείχαν σε εκδηλώσεις στην πόλη καταγωγής της Tζάρβις στην περιοχή Γκράφτον στη Δυτική Βιρτζίνια, καθώς επίσης και στη Φιλαδέλφεια –όπου ζούσε η Τζάρβις τότε- και σε άλλες πόλεις.
Χάρη στις προσπάθειες της, η Ημέρα της Μητέρας άρχισε να γιορτάζεται σε ολοένα και περισσότερες πόλεις και πολιτείες των ΗΠΑ, μέχρι που ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον το 1914 όρισε ως επίσημη ημέρα εορτασμού της Ημέρας της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
Μία ημέρα που μετατράπηκε σε γιορτή του καταναλωτισμού
Ωστόσο, η Τζάρβις δεν είχε υπολογίσει τις καταναλωτικές διαστάσεις που θα έπαιρνε η Γιορτή της Μητέρας μόλις λίγα χρόνια μετά τη σύλληψη της ιδέας.
Όπως ήταν φυσικό, η Άννα Τζάρβις απογοητεύτηκε, όταν είδε ότι το όραμά της πήρε άλλη μορφή. Η ίδια δεν είχε παιδιά. Είχε, όμως, μία μητέρα που αγαπούσε και θαύμαζε. Και όταν την έχασε θέλησε να τιμήσει τη μνήμη της, αλλά και να προσφέρει στα υπόλοιπα παιδιά που είχαν εν ζωή τις δικές τους μαμάδες, να περάσουν μία μέρα μαζί, σε γιορτινό κλίμα.
Μάλιστα, ήταν τόσο εκνευρισμένη που αφοσιώθηκε σε έναν καινούργιο σκοπό: να επαναφέρει την Ημέρα της Μητέρας στις αρχικές της ρίζες. Μόνο που ο αγώνας αυτός ήταν σκληρός, δύσκολος και στο τέλος τής κόστισε όλη της την περιουσία.
Η Άννα Τζάρβις διοργάνωνε μποϊκοτάζ, απειλούσε με μηνύσεις μέχρι που επιτέθηκε και στην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Ελέανορ Ρούζβελτ, κατηγορώντας την ότι χρησιμοποίησε την Ημέρα της Μητέρας για να συγκεντρώσει πόρους για φιλανθρωπίες. Ακόμη και σε συνέδριο ζαχαροπλαστών στη Φιλαδέλφεια είχε εισβάλει το 1923, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την εμπορευματοποίηση μίας γιορτής που κουβαλούσε πάντα τη μελαγχολική ιστορία των μανάδων που είχαν χάσει τα παιδιά τους στον πόλεμο.
Η εμπνεύστρια της «Ημέρας της Μητέρας» δε λύγιζε ποτέ και πάλευε με σθένος για την επαναφορά στο αρχικό της νόημα, μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 40. Παράτησε τον αγώνα της, γιατί βυθίστηκε στη λήθη της άνοιας. Το 1948, η Άννα Τζάρβις πέθανε φτωχή σε ηλικία 84 ετών στο σανατόριο Marshall Square της Φιλαδέλφεια. Λένε ότι αν ήθελε, θα μπορούσε να είχε κερδίσει πολλά χρήματα από τη «Γιορτή της Μητέρας».
«Η Γιορτή της Μητέρας» σε νούμερα
Μετά τη Γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, η «Γιορτή της Μητέρας» θεωρείται η πιο εμπορική ημέρα. Και τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ ξοδεύονται περίπου 813 εκατ. δολάρια σε κάρτες, 2,6 δις σε λουλούδια και σε προσωπικές περιποιήσεις (πχ spa) 1,8 δις δολάρια.
Επίσης, το 86% των Αμερικανών γιορτάζουν την Ημέρα αγοράζοντας δώρα για τις μαμάδες τους, τις κόρες, τις συζύγους, ακόμη και τις γιαγιάδες. Σύμφωνα, δε, με τα στατιστικά υπολογίζεται ότι ο κάθε πολίτης ξοδεύει κατά μέσο όρο 186 δολάρια σε δώρα.

Ζωή...🌺


Εκεί που δεν το περιμένεις ξεφυτρώνει η ζωή! 🌺🌼

...καινούργια μέρα....



Φτάνει μια μικρή κίνηση για να γεννήσει ένα χαμόγελο..
Φτάνει ένα χαμόγελο για να γλυκάνει την καινούργια μέρα..

Nick Santora
❥¸¸.☆¨¯` 🌷

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Ομορφιά...απλότητα...


Τι 'ναι η ζωή αλήθεια..
Τι λίγα πράματα χρειάζεται ο άνθρωπος,
για να 'ναι ευτυχισμένος
και πάει και χάνεται για τα μεγάλα φαντάσματα...

🌷Ν. Καζαντζάκης

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

"Παλιό τραγούδι κι άγιασε απ’ το πολύ το δάκρυ,..... "

Καλημέρα! Σήμερα η καρτ ποστάλ θα ψάξει να βρει ένα παλιό τραγούδι που έρχεται από τον κόσμο των αιώνιων συναισθημάτων. Ο Γιάννης Χαρούλης τραγουδάει: "Παλιό τραγούδι κι άγιασε απ’ το πολύ το δάκρυ, στην πλάτη του φορτώθηκε του κόσμου τον καημό κι αν το ρωτήσεις θα σου πει πατρίδα πια δεν έχω καμιά πατρίδα δε χωρά ολόκληρο ουρανό.. Βαφτίστηκα στο άχτι σας στην πίκρα, στο γινάτι σας και πιο ψηλά ανεβαίνω, είμαι το πρώτο γάλα σας η μυρωδιά της μάνας σας γι’ αυτό σας ανασταίνω.."
Σήμερα η ευχετήρια κάρτα μας θα βρεθεί στην Καβάλα, την πόλη που γεννήθηκε ο Χρόνης Μίσσιος, συγγραφέας, λογοτέχνης, ακτιβιστής, αγωνιστής. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε φυλακές και εξορίες ενώ το 1947 είχε καταδικαστεί σε θάνατο. Ο συγγραφέας τού «Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς» και του «Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;» παρέμεινε μέχρι την τελευταία του πνοή ένα ανυπότακτο πνεύμα που ονειρευόταν την κοινωνική δικαιοσύνη. Έφυγε το 2012.
Στο "Χαμογέλα ρε τι σου ζητάνε;" θα μιλήσει για τη ζωή που δεν ζούμε:
"Όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να αλλάξω το σύστημα, άρχισα να αγωνίζομαι να μην με αλλάξει αυτό. Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη. Να μπορείς να αποφύγεις τη βαρβαρότητα αυτής της εποχής. Να μπορείς να παραμείνεις άνθρωπος με τρυφερότητα. Με το δικό σου βλέμμα. Η ζωή είναι ένα δώρο που μας δίνεται μία φορά...
Η ζωή μας μια φορά μας δίνεται, άπαξ, που λένε, σαν μοναδική ευκαιρία. Τουλάχιστο μ’αυτήν την αυτόνομη μορφή της δεν πρόκειται να ξαναυπάρξουμε ποτέ. Και μεις τι κάνουμε, ρε αντί να τη ζήσουμε; Τι την κάνουμε; Τη σέρνουμε από δω και από κει δολοφονώντας την… Οργανωμένη κοινωνία, οργανωμένες ανθρώπινες σχέσεις. Μα αφού είναι οργανωμένες, πως είναι σχέσεις; Σχέση σημαίνει συνάντηση, σημαίνει έκπληξη, σημαίνει γέννα συναισθήματος, πως να οργανώσεις τα συναισθήματα…
Έτσι, μ’αυτήν την κωλοεφεύρεση που τη λένε ρολόι, σπρώχνουμε τις ώρες και τις μέρες σα να μας είναι βάρος, και μας είναι βάρος, γιατί δε ζούμε, κατάλαβες; Όλο κοιτάμε το ρολόι, να φύγει κι αυτή η ώρα, να φύγει κι αυτή η μέρα, να έρθει το αύριο, και πάλι φτου κι απ’την αρχή. Χωρίσαμε τη μέρα σε πτώματα στιγμών, σε σκοτωμένες ώρες που θα τις θάβουμε μέσα μας, μέσα στις σπηλιές του είναι μας, στις σπηλιές όπου γεννιέται η ελευθερία της επιθυμίας, και τις μπαζώνουμε με όλων των ειδών τα σκατά και τα σκουπίδια που μας πασάρουν σαν “αξίες”, σαν “ηθική”, σαν “πολιτισμό”.
Κάναμε το σώμα μας ένα απέραντο νεκροταφείο δολοφονημένων επιθυμιών και προσδοκιών, αφήνουμε τα πιο σημαντικά, τα πιο ουσιαστικά πράγματα, όπως να παίξουμε και να χαρούμε μεταξύ μας, να παίξουμε και να χαρούμε με τα παιδιά και τα ζώα, με τα λουλούδια και τα δέντρα, να κάνουμε έρωτα, να απολαύσουμε τη φύση, τις ομορφιές του ανθρώπινου χεριού και του πνεύματος, να κατεβούμε τρυφερά μέσα μας, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και το διπλανό μας…
Όλα, όλα τα αφήνουμε για το αύριο που δεν θα ‘ρθει ποτέ…
Μόνο όταν ο θάνατος χτυπήσει κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο πονάμε, γιατί συνήθως σκεφτόμαστε πως θέλαμε να του πούμε τόσα σημαντικά πράγματα, όπως πόσο τον αγαπούσαμε, πόσο σημαντικός ήταν για εμάς… Όμως το αφήσαμε για αύριο…
Γιατί η μέρα μας είναι φορτωμένη με οδύνη, αντί να είναι μια περιπέτεια, μια σύγκρουση με τα όρια της ελευθερίας μας..."
Στο "Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς" θα μας πει:
Αν δεχτούμε ότι αυτό που λέμε ζωή δεν είναι να υπάρχεις σαν το δέντρο, δηλαδή να υπάρχεις μονάχα βιολογικά —δεν ξέρω αν χρησιμοποιώ και σωστά τους όρους, αλλά καταλαβαίνεις τί θέλω να πω— δηλαδή αν τη ζωή μπορούμε να τη μετράμε απλώς με την παραγωγή κάποιων αγαθών και κάποιων υπηρεσιών και με το να καταναλώνουμε κάποια αγαθά και κάποιες υπηρεσίες, τότε πιστεύω πως η ζωή δε θα ’ταν τίποτα άλλο, παρά μια απέραντη πλήξη. Νομίζω πως αυτό που ονομάζουμε ζωή μετριέται μονάχα με τα συναισθήματα που νιώθουμε σαν άνθρωποι, τις συγκινήσεις, τις πίκρες, τις χαρές, τις μικρές ευτυχίες, τις μικρές δυστυχίες, την επιβεβαίωση, τελικά, της ανθρώπινης ουσίας μας.
Πράγματα που θεωρούνται δεδομένα και τα περνάς αδιάφορα, για μένα είναι μικρές και μεγάλες ευτυχίες. Τα θαύματα του κόσμου, που λένε, η όρασή μου με εφήβεια έκπληξη τα ζει και με γεμίζει συναισθήματα. Είμαι βέβαιος πως ένας περίπατος τη νύχτα στους έρημους δρόμους της πόλης, είναι για σένα κάτι πολύ συνηθισμένο, αν όχι βαρετό. Ένας περίπατος στο δάσος, ο θόρυβος της θάλασσας, ένα όμορφο δέντρο, ένα λουλούδι, το κρασί, ο έρωτας... Η επαφή σου με τα πράγματα είναι τυπική, δεν τα πλουτίζεις, δε σε πλουτίζουν, τα ξεπερνάς, δεν τα ζεις. Για μένα, κάθε πρωινό είναι μια έκπληξη, κάθε δειλινό μια νοσταλγία, κάθε νύχτα ένα μεγάλο μυστήριο, ένα ποτήρι κρασί, ένα φιλί. Αλήθεια, ποιες είναι οι επιθυμίες σου; Είσαι «πετυχημένος», ό,τι επιθυμείς το έχεις, είσαι κορεσμένος, άρα γέρος, γιατί ταυτόχρονα δεν μπορείς να τα ξεφορτωθείς όλ’ αυτά. Είσαι ταξινομημένος, δεν μπορείς να πετάξεις, να μπεις στον δρόμο των συναισθημάτων, της φαντασίας, του ονείρου, της επιθυμίας, μιας νέας επαφής σου με τα πράγματα και τους ανθρώπους. Κοίτα, ψάξε λίγο, ο δρόμος σου είναι ο δρόμος που μετατρέπει τον άνθρωπο σε αντικείμενο με βιολογικές ανάγκες... Μη με λυπάσαι, σε παρακαλώ, εγώ θα είμαι πάντα με τις μειοψηφίες, έκθετος πάντα, ποτέ ένθετος..."
Σε συνεντεύξεις του θα μιλήσει και πάλι για την ζωή και τους ανθρώπους που αγωνίζονται να αποφύγουν τη μετάλλαξη:
"Περάσαμε τη βιομηχανική επανάσταση, περάσαμε την επανάσταση την ηλεκτρονική, και το όφελος του ανθρώπου ποιο; Η ποιότητα της ζωής του, το νόημα της ζωής του έχει χαθεί, έχει αλλοτριωθεί! Η ζωή είναι αλλού και ο άνθρωπος ο σημερινός είναι αλλού! Οι περισσότεροι άλλα ζητούν κι άλλα ζούνε, άλλα επιθυμούν και άλλα πραγματοποιούν μέσα στην κοινωνία. Είμαστε πια μια κοινωνία σχιζοφρενών. Από τη μια ένας αφύσικος πολιτισμός και από την άλλη η οντότητά μας σαν άνθρωποι. Είμαστε ψυχασθενείς. Απλώς ο καθένας νομίζει ότι ο άλλος είναι, κι όχι ο ίδιος! Όσο υπάρχουν άνθρωποι -κι αυτοί λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο και αντικαθίστανται από τους μεταλλαγμένους- θα νιώθουν αυτή την ανάγκη μιας διαφορετικής επικοινωνίας.
Σήμερα και σ' αυτόν τον τομέα -και είναι πολύ αισιόδοξο- διάφορες παρέες παίρνουν τα βουνά και προσπαθούν να ζήσουν έξω από το σύστημα. Ακόμα, σε κάποιες περιοχές έχουν καταργήσει και το χρήμα. Εσύ έχεις βγάλει φέτος περισσότερα φασόλια, εγώ έχω πατάτες, ο άλλος έχει λάδι, ο άλλος είναι γιατρός κι αντί για πληρωμή θα του δώσω αυγά ή κοτόπουλο, κλπ. Εγώ είμαι υπέρ της άμεσης δημοκρατίας, υπέρ των μικρών κοινοτήτων, και το μόνο που θα έλεγα σήμερα που η χώρα μας περνάει κρίση, θα 'τανε, "πάρτε τα βουνά, ξαναγυρίστε στα χωριά σας, ξαναγυρίστε στη λίμνη! Ξαναεποικήστε την Ελλάδα!"
Έχουμε μια χώρα η οποία είναι ευλογία Θεού, παράγει τα πάντα! Από βότανα, από τρόφιμα, τα πάντα μπορεί να παράξει. Όμως να αλλάξεις τις πεποιθήσεις σου είναι πολύ δύσκολο. Είναι πάρα πολύ εύκολο να φτιάξεις μια ιδεολογία ή μια θεωρία για την κοινωνία και να καλέσεις τους ανθρώπους να την εφαρμόσουν. Είναι όμως τρομερά δύσκολο, ως ανυπέρβλητο, να ξεπεράσεις το εμπόδιο του εαυτού σου και της κουλτούρας που σου πότισαν από τα γεννοφάσκια σου και τα δεσμά που έχει δέσει γύρω σου το σύστημα.
Γνωρίζω ανθρώπους, οι οποίοι φύγανε και πήγανε στο Πήλιο, ένα από τα πιο παραγωγικά βουνά της Ελλάδας -εκεί και... μπουκάλια να φυτέψεις θα φυτρώσουνε και υπάρχουν κτήματα τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα, γεμάτα ελιές, καρυδιές, μηλιές κλπ.- και νοίκιασαν ένα κτήμα, ίσα ίσα για να μην χάσει ο ιδιοκτήτης την κυριότητα, δηλ. με 500 ευρώ το χρόνο, για να καλλιεργούν και να ζουν εκεί, να πουλάν το λάδι και καμιά φορά να βγαίνουν και στην λαϊκή αγορά. Κάποιοι από αυτούς είναι και γιατροί ή δάσκαλοι και διοργανώνουν εκδηλώσεις. Περνάνε όμορφα, με την παρέα τους, με τα οργανάκια τους, κάθε άνοιξη συγκεντρώνουν τις εμπειρίες τους, για το πως π.χ. γίνεται το μελιτζανάκι τουρσί, τα καρύδια γλυκό, πώς από το λάδι γίνεται το σαπούνι, πώς χτίζουν σπίτια με αχυρόμπαλες κλπ., διάφορες γνώσεις, γιατί όλοι τους είναι και πολύ ενδιαφέροντες άνθρωποι και έχουν κυνηγήσει αυτήν τη γνώση, η οποία είναι πολύτιμη. Με την τεχνολογία, έχουμε χάσει πολύτιμες γνώσεις από την εμπειρία του ανθρώπου, που εξασφάλισαν την επιβίωσή του στον πλανήτη για εκατομμύρια χρόνια. Σήμερα η γνώση μας έρχεται απ' το μέλλον, δεν έρχεται από το παρελθόν!
Μετά τον θάνατό του, η γυναίκα του, έγραψε ένα κείμενο που είχε τίτλο "Άλλος δρόμος για να περάσει η άνοιξη δεν υπάρχει.."
Σε αυτό αναφέρει δυο λόγια για τον εραστή της κοινωνικής δικαιοσύνης:
Τι θα 'θελα, λοιπόν, να πω στους νέους:
• Να μη φοβούνται τα όνειρά τους.
• Να μην τσιγκουνεύονται την αγάπη - γιατί και η αγάπη έχει κόστος.
• Να εμπιστεύονται τη δύναμή τους, κι ακόμη να ξέρουν πως:
– Η φιλοπατρία δεν αντιστρατεύεται τον διεθνισμό, δηλαδή τη συνεργασία των λαών.
– Τον διεθνισμό τον αντιστρατεύεται η παγκοσμιοποίηση που εξαθλιώνει τους λαούς τον έναν μετά τον άλλο, προς δόξαν του κεφαλαίου και των πολυεθνικών.
– Η φιλοπατρία είναι άλλο και άλλο η πατριδοκαπηλία και ο μιλιταρισμός. Οποιος αγαπά την πατρίδα του δεν σημαίνει πως πρέπει να μισεί τις πατρίδες των άλλων ανθρώπων.
– Τέλος, πατρίδα όλων των πατρίδων είναι ο πλανήτης μας και το περιβάλλον, όπου κανένα σύνορο δεν ισχύει και όπου η ευεργεσία ή η απειλή είναι τα μόνα που ισχύουν για όλους, δικαίους και αδίκους.
Κάτι που ο Χρόνης Μίσσιος θα το πει έτσι:
"Πιστεύω ότι ο μόνος δρόμος, η τελευταία έξοδος προς την ελευθερία του ανθρώπου και του πλανήτη είναι η ολιστική οικολογική φιλοσοφία, σκέψη, πράξη και συμπεριφορά. Η οικολογία ούτε φέρει ούτε εδραιώνει καμία εξουσία, αντίθετα την καθιστά άχρηστη. Είναι μια επανάσταση αυτογνωσίας, μια επανάσταση ανθρώπινης συνείδησης. Δεν είναι μια “πίστη” σε μια ιδεολογία αλλά μια καθημερινή πρακτική για να επανασυνδέσουμε τη λογική με τις αισθήσεις, να απελευθερώσουμε τη συμπαντική μας ιδιαιτερότητα. Να αναγνωρίσουμε τη διαφορετικότητα, την αυταξία και την αναγκαιότητα του συνόλου της ζωής. Είναι ένας δρόμος επαναπροσέγγισης του κόσμου που μας περιβάλλει, ένας δρόμος στην αναζήτηση της χαράς αντί της αγωνίας. Έχουμε ανάγκη να ξαναβρούμε την προσωπική μας αισθητική, τα προσωπικά μας μονοπάτια, του έρωτα, της αγάπης και της τρυφερότητας, το άρωμα του κόσμου και της ύπαρξής μας.."
Στο βιβλίο του "Το κλειδί είναι κάτω από το γεράνι" θα μας μιλήσει και για τον έρωτα:
"Πολλές φορές είναι γλυκύτερο να προσδοκάς τον έρωτα, παρά να τον ζεις. Κοίτα με πόση ομορφιά μάς πλούτισε η γνωριμία μας. Σου ‘δωσα το γάλα της ψυχής μου, μου ‘δωσες τον πόνο σου, αγάπη. Ένα πάρε-δώσε σε πεδία όπου οι επικοινωνίες ήταν κομμένες και μας ένωσαν τα αιώνια και άγνωστα. Εκείνοι οι γαλαξίες των συναισθημάτων.."
Πάμε και σήμερα να συναντήσουμε ανθρώπους που αγωνίστηκαν και πάλεψαν για να παραμείνουν άνθρωποι σε έναν κόσμο που αλλάζει, έναν μεταλλαγμένο κόσμο. Μίλησαν, έγραψαν και τραγούδησαν ένα παλιό τραγούδι μα τόσο σημερινό, γιατί έρχεται από τον κόσμο των αιώνιων συναισθημάτων. Σε περιμένω και σήμερα μέχρι τις 10 στο Μέντα 88.
"Παλιό τραγούδι κι άγιασε απ’ την πολλή αγάπη, έγινε ρούχο του φτωχού του μόνου συντροφιά.. Κι αν το ρωτήσεις θα σου πει τα χρόνια μου δεν ξέρω
ποιος ξέρει πότε ράγισε πρώτη φορά καρδιά.. Βαφτίστηκα στο άχτι σας στην πίκρα, στο γινάτι σας και πιο ψηλά ανεβαίνω, είμαι το πρώτο γάλα σας η μυρωδιά της μάνας σας γι’ αυτό σας ανασταίνω.." Καλημέρα!
*Κάθε μέρα στις 7.00 στέλνουμε στην πόλη την καρτ ποστάλ της ημέρας με έναν στίχο-ευχή για το δρόμο. Σου αρέσει; Έλα να την μοιραστούμε.
ΠΑΛΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Μουσική: Μιχάλης Νικολούδης
Στίχοι: Φάνης Καβαδάς
Τραγούδι: Γιάννης Χαρούλης

Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Η λέξη «δασκάλα» κρύβει μέσα της ένα δάκρυ και μια σκάλα

Η λέξη «δασκάλα» κρύβει μέσα της ένα δάκρυ και μια σκάλα


Η λέξη «δασκάλα»
κρύβει μέσα της ένα δάκρυ και μια σκάλα.
Δάκρυ για μένα, που σου μετάγγισα ένα χρόνο την ψυχή μου.
Σκάλα για σένα, που η δρασκελιά σου έχει απότομα ψηλώσει,
γιατί αναπόφευκτα έχεις πλάι μου μεγαλώσει.

Η λέξη «δασκάλα» 
κρύβει μέσα της ένα δάνειο και το «πάμε γι’ άλλα…».
Δάνειο για μένα, που θα σου χρωστώ αιωνίως το απάνεμο λιμάνι.
Το «πάμε γι’ άλλα…» για σένα, 
που θα σαλπάρεις στην κοσμοθαλασσιά μ’ όλα τα σκοινιά λυμένα.
Η λέξη «δασκάλα»
κρύβει μέσα της ένα δάσος και μια γυάλα.
Δάσος για μένα, με κάθε λογής θεότητες, ξωτικά, τέρατα και σημεία.
Γυάλα για σένα, που με θόρυβο θα σπάσει, 
όταν δεν θα με λες πλέον αυθόρμητα «κυρία».
Η λέξη «δασκάλα»
κρύβει μέσα της ένα «όχι δα!» και μια τραμπάλα.
Το «όχι δα!» είναι δικό σου, γιατί χωρίς αυτό δεν θα ευτυχήσεις.
Και η τραμπάλα είναι δική μου,
αφού μια πάνω και μια κάτω σκαμπανεβάζει η πυγμή κι η αντοχή μου.
Μα ένα να ξέρεις:
Όποια πόρτα στη ζωή σου κι αν χτυπήσεις,
μία δασκάλα, κάπου εκεί κοντά ή και πιο μακριά,
θα περιμένει, λιγότερο ή περισσότερο υπομονετικά,
θ’ αγωνιά, λιγότερο ή περισσότερο φανερά,
θα προσπαθεί, λιγότερο ή περισσότερο ανατρεπτικά,
ν’ αξιωθείς να την ανοίξεις.
Πηγή: iPaideia.gr

ΦΑΡΟΣ



   "Φ"ιλιες
    "Α"γαπη
με"Ρ"ακι
    "Ο"ραμα
    "Σ"υνεργασια

"Με τους ανεμους των καιρων"

Μια υπεροχη παρασταση αλλη μια φορα...!
Συγχαρητήρια πολλαααααα σε ολους, χορευτες, μουσικους, συντελεστες και στο χοροδιδασκαλο της 💝 μας Κωνσταντίνο Σιταρά 🌹🌹

Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Βροντάδος ,Στεφάνια στις γειτονιές του Αι Γιωργιού.




Στεφάνια από δενδρολίβανα ,μυρσίνια και λουλούδια , στις γειτονιές του Αι Γεωργιού , στον Βροντάδο. Στεφάνια που οι κάτοικοι έφτιαχνα κατά την περιφορά των εικόνων. Και ήταν φορές που 4 και 5 στεφάνια κοσμούσανε τις γειτονιές.




































Με τους ανέμους των καιρών



                                                «Φάρος»

Πόσους  «Θησαυρούς» μπορεί να κρύβει μία μπλε πόρτα….;;;
Αυτή ίσως είναι η πρώτη απορία που σου δημιουργείται μόλις αντικρίσεις τον Φάρο Βαρβασίου… Μπροστά σου ορθώνεται ένα κτήριο επιβλητικό  με μία μαγεία πάνω του, μία αύρα ανεξήγητη που σε κάνει να θέλεις με κάθε τρόπο να τον εξερευνήσεις….
Δεν μπορείς με σιγουριά να περιγράψεις το συναίσθημα που σου δημιουργεί…
Είναι μάλλον μια περιέργεια για το τι βρίσκεται μέσα σε αυτό τον σύλλογο που τόσα χρόνια με στοργή και αφοσίωση διαφυλάσσει ,διατηρεί άσβεστες τις μνήμες των Μικρασιατών προγόνων μας, αλλά παράλληλα αποτελεί και ένα «σχολείο» για όσους αναζητούν ένα μέσω για να έρθουν σε επαφή με τις άγνωστες ρίζες τους, επιθυμούν να βιώσουν την αίγλη της μικρασιατικής ιστορίας, να βρουν μια ανοιχτή  αγκαλιά ,μία αγαπημένη οικογένεια ,με αξιόλογα άτομα ,δυνατές φιλίες , ανθρώπους που χορεύουν, τραγουδούν, αθλούνται  και με την ζωντάνια ,την φλόγα τους, το πάθος τους σε προσκαλούν να τον γνωρίσεις!!

Μπαίνεις στον «Φάρο» και νιώθεις ότι το ίδιο το κτήριο σου ψιθυρίζει ότι κάτι σπουδαίο, ιδιαίτερο βρίσκεται εκεί μέσα…
Με μία απλή ξενάγηση, νιώθεις ότι παίρνεις μία γεύση από την ζωή των Μικρασιατών ,ακούγοντας όσα πέρασαν, νιώθεις ένα σφίξιμο στην καρδιά, μα όταν ανακαλύπτεις το πείσμα τους , τις προσπάθειες που έκαναν να διατηρήσουν τις παραδόσεις, τα ήθη , τα έθιμα τους… Χαμογελάς και σκέφτεσαι πόση δύναμη μπορεί να κρύβει ένας άνθρωπος ,παραδειγματίζεσαι και γίνεσαι και ο ίδιος πιο δυνατός….

Τα μέλη του κουβαλούν μία τεράστια ευθύνη, να συνεχίσουν το δύσκολο μα συνάμα ξεχωριστό έργο του συλλόγου … Είναι απλοί άνθρωποι που γελούν, κλαίνε αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες της ζωής… Μα έχουν το καταφύγιο τους, τον «Φάρο» τους  που είναι πάντοτε φωτεινός και τους καθοδηγεί. Όπως είναι λογικό άνθρωποι έρχονται  και φεύγουν από τον σύλλογο ,όμως αν γευτείς και γνωρίσεις πραγματικά όλες τις πτυχές του, όσο μακριά και αν είσαι θα τον λησμονείς, αφού οι αναμνήσεις ,οι όμορφες αλλά και κάποιες φορές αγχώδεις στιγμές που έχεις μοιραστεί με ανθρώπους που αγωνίζεσαι για κάτι κοινό, σε συνοδεύουν όσα χιλιόμετρα και αν βρίσκεσαι μακριά και ξέρεις ότι είναι  για εσένα μια ανοιχτή αγκαλιά ,έτοιμη να σε υποδεχτεί οποτεδήποτε το θελήσεις!!

Σε μία υπό-διάλυση κοινωνία είναι απαραίτητο να βρεις κάτι που να σε ηρεμεί ,να σε απελευθερώνει ,να σε γεμίζει… Η αλήθεια είναι ότι ο «Φάρος» μπορεί να σου τα προσφέρει όλα αυτά!! Αρκεί να τον αγαπήσεις ,να τον νοιαστείς ,έστω και λίγο ,όσα του δώσεις θα σου τα επιστρέψει διπλά, όμως και εσύ πρέπει να προσέξεις ότι του δώσεις να είναι  μέσα από την καρδιά σου και χωρίς να έχεις απώτερους σκοπούς!!
Αυτός είναι ο σύλλογος της καρδιάς μας , η οικογένεια μας ,το δεύτερο σπίτι μας, η ανάσα μας ,το οξυγόνο μας από τις δυσκολίες της καθημερινότητας, και σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να τον γνωρίσετε !! Η φετινή μας εκδήλωση την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 στις 7:30 στο Ομήρειο πνευματικό Κέντρο μας ταξιδεύει «Με τους ανέμους των καιρών»!! Μία εκδήλωση για την οποία πολλοί άνθρωποι έχουν κοπιάσει ,αλλά κυρίως ο χοροδιδάσκαλος της καρδιάς μας, ο εμπνευστής μας , ο συνοδοιπόρος  μας που είναι εκεί για εμάς σε κάθε ασήμαντο μα και σημαντικό ,γιατί όπως λέει «Είστε τα παιδία μου»!
Καλή μας επιτυχία Φαρόπαιδα!
Σας περιμένουμε όλους!!!

Οκτωβρης... Νοεμβρίος... 🍂🍂🍂🍂🍂

 Πρέπει να φύγω!!!  Αναστέναξε ο Οκτώβρης και χιλιάδες φύλλα έπεφταν από τη θλίψη... Ήρθε η ώρα!! Ψιθύρισε ο Νοέμβριος.. Σε παρακαλώ δώσε μο...